A ta gadka o dunczykach, Niemcach itd to nie wiem o co chodzi? Jestesmy w Polsce i martwi mnie moja drożyzna nie obca.
To się zaczęło chyba od tego:
Ceny komiksów w relacji do sytuacji ekonomicznej kraju.
Kolega się napracował, ale zapomniał, że większość komiksów o których rozmawiamy, są towarem importowanym. Dla przykładu Marvel jest amerykański i wydaje w ameryce na rynek amerykański głównie. My chcąc wydać Marvel musimy zakupić licencję i przetłumaczyć, nie wspominając o nakładach, które są nieporównywalne, a które mają bardzo duży wpływ na cenę. Dodatkowo Amerykanie z racji, że są największą gospodarką świata, także w obszarze kultury, mogą każdemu dyktować własne warunki, a jeśli się komuś nie podoba to trudno. Gdyby Marvel był Polski, to jestem pewien, że ceny byłyby dla nas niższe niż teraz.
Co do samego czy komiksy są drogie, to zależy jakie komiksy kupujesz i w jakiej ilości. Odnoszę wrażenie, że większość osób na tym forum, nie kupuje komiksów czasami, tylko wręcz nałogowo. Przy częstych zakupach to wszystko może okazać się zbyt drogie, nawet zbieranie znaczków pocztowych.