Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 448017 razy)

Offline Xmen

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2025 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:42:02 »
No ok zlinkowalem używkę w takim razie wyszło że w Polsce mamy tanie komiksy🤣
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online xanar

« Odpowiedź #2026 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:44:31 »
Weźcie coś tańszego zalinkujcie dla odmiany, bo te teksty, że drogo, drogo to trochę żałosne zaczynają się robić jak wszędzie jest jeszcze drożej.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #2027 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 20:56:51 »
Tak jest sąsiad mój ma gorzej więc to znaczy że ja mam dobrze, beka straszna.
Wszędzie czyli gdzie? Nie mieszkamy wszędzie tylko w Polsce więc odnosimy się do polskiej drożyzny panie nieżałosny.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 21:01:03 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline chch

« Odpowiedź #2028 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:01:01 »
Eaglemoss też podniosło ceny WKKM, bo stawki Egmontu za opracowanie wzrosły.
Możesz podesłać jakieś źródło tych rewelacji czy to kolejny wykwit Twojej wyobraźni?

Online xanar

« Odpowiedź #2029 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:05:05 »
Wszędzie czyli gdzie? Nie mieszkamy wszędzie tylko w Polsce więc odnosimy się do polskiej drożyzny panie nieżałosny.
No to gdzie jest taniej ??? tylko używek nie linkuj  :)

Możesz podesłać jakieś źródło tych rewelacji czy to kolejny wykwit Twojej wyobraźni?
Przecież on nic nie wie.

Offline stab

« Odpowiedź #2030 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:07:58 »
No ok zlinkowalem używkę w takim razie wyszło że w Polsce mamy tanie komiksy🤣

Zlinkowałeś używkę, która i tak jest dwa razy droższa niż u nas, więc może się odnieś od czego u nas te komiksy są droższe? Bo jak tak przeglądam to na zachodzie jest generalnie 2-3 razy drożej niż u nas. Poza Marvel Origins, to wychodzi drożej niż omnibus.

Offline komiks

« Odpowiedź #2031 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:12:15 »
Może to jest normalna cena komiksów i nie są one drogie, tylko Ciebie nie stać na kupowanie ich w takiej liczbie w jakiej kupujesz? Komiksy to nie są produkty pierwszej potrzeby, znam osoby, które czytają mnóstwo komiksów i niewiele na nie wydają, wypożyczają z biblioteki.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 21:14:55 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #2032 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:17:08 »
Ja nigdzie nie napisałem że mamy drożej, tylko są takie pojedyncze przypadki. Napisałem tylko że u nas są drogie komiksy dla statystycznego Polaka.
Podlinkowalem używkę, mój błąd.
No tak to normalna cena komiksów, pewnie tak i pewnie dlatego właśnie mnie na nie nie stać bo są drogie. Niedługo mam zamiar skończyć z tym sportem, a czy kogoś stać hmm? Tutaj też chodzi o to co ja za te 200 zaraz pewnie 300zl dostaje? Te kwoty to już dużo za kolorowanki.
A ta gadka o dunczykach, Niemcach itd to nie wiem o co chodzi? Jestesmy w Polsce i martwi mnie moja drożyzna nie obca.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 21:21:22 wysłana przez Xmen »

Offline komiks

« Odpowiedź #2033 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:40:39 »
A ta gadka o dunczykach, Niemcach itd to nie wiem o co chodzi? Jestesmy w Polsce i martwi mnie moja drożyzna nie obca.
To się zaczęło chyba od tego:
Ceny komiksów w relacji do sytuacji ekonomicznej kraju.
Kolega się napracował, ale zapomniał, że większość komiksów o których rozmawiamy, są towarem importowanym. Dla przykładu Marvel jest amerykański i wydaje w ameryce na rynek amerykański głównie. My chcąc wydać Marvel musimy zakupić licencję i przetłumaczyć, nie wspominając o nakładach, które są nieporównywalne, a które mają bardzo duży wpływ na cenę. Dodatkowo Amerykanie z racji, że są największą gospodarką świata, także w obszarze kultury, mogą każdemu dyktować własne warunki, a jeśli się komuś nie podoba to trudno. Gdyby Marvel był Polski, to jestem pewien, że ceny byłyby dla nas niższe niż teraz.

Co do samego czy komiksy są drogie, to zależy jakie komiksy kupujesz i w jakiej ilości. Odnoszę wrażenie, że większość osób na tym forum, nie kupuje komiksów czasami, tylko wręcz nałogowo. Przy częstych zakupach to wszystko może okazać się zbyt drogie, nawet zbieranie znaczków pocztowych.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Luty 2023, 21:50:27 wysłana przez Zwirek »

Offline Xmen

« Odpowiedź #2034 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:51:27 »
@Zwirek masz rację z tym kupowaniem komiksów ponad stan. Jednak czy 200zl za kolorowa książeczkę z obrazkami to mało? Myślę że nie!
Kolega się napracował ale jemu chyba chodziło o to że Amerykanin ma większą siłę nabywcza a nie że jest taniej, pisze chyba bo nie wiem, nie siedzę w jego głowie.
Bo jeśli chcemy porównać ceny komiksow wydanych w Polsce do naszej sytuacji ekonomicznej to mamy bardzo drogo.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2035 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:57:21 »
Motyl jak to jest, że jako "fan" wersji ekonomicznych, wydajecie wszystko na twardo w powiększonym formacie :) Nie masz tam siły przebicia :)

Ano nie mam siły przebicia :) Próbowałem więcej niż raz, aby zrobić teścik miękko okładkowy jakiegoś cieniuszka. Bez rezultatu.  Zdaję sobie sprawę, że twarda oprawa to mniej miejsca na półce, a komiksy po mniej niż 150 stron można spróbować na miękko. Jak na razie nie udało mi się przekonać, ale nie tracę nadziei :)

Online xanar

« Odpowiedź #2036 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 22:02:21 »
@Zwirek masz rację z tym kupowaniem komiksów ponad stan. Jednak czy 200zl za kolorowa książeczkę z obrazkami to mało? Myślę że nie!
Kolega się napracował ale jemu chyba chodziło o to że Amerykanin ma większą siłę nabywcza a nie że jest taniej, pisze chyba bo nie wiem, nie siedzę w jego głowie.
Bo jeśli chcemy porównać ceny komiksow wydanych w Polsce do naszej sytuacji ekonomicznej to mamy bardzo drogo.
A kiedy komiksy były u nas tanie ?

Ano nie mam siły przebicia :) Próbowałem więcej niż raz, aby zrobić teścik miękko okładkowy jakiegoś cieniuszka. Bez rezultatu.  Zdaję sobie sprawę, że twarda oprawa to mniej miejsca na półce, a komiksy po mniej niż 150 stron można spróbować na miękko. Jak na razie nie udało mi się przekonać, ale nie tracę nadziei :)
Jeżeli to jakoś realnie przełożyłoby się na cenę, to może jest to jakiś pomysł z tymi po 150 stron.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2037 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 22:05:22 »
Nigdy nie były tanie. Nawet napisałem to dzisiaj w którymś poście. Jednak teraz to już nawet nie jest drogo, cena jest nieadekwatna do tego co dostajemy.

Online xanar

« Odpowiedź #2038 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 22:06:45 »
Czyli zawsze było drogo a teraz jest jeszcze drożej, w sumie żadna zmiana  :)

Offline komiks

« Odpowiedź #2039 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 22:09:41 »
@Xmen To o czym piszesz nie dotyczy jedynie komiksów, ale całej gospodarki. Jeśli nie jesteśmy producentem, tylko konsumentem, to będziemy mieli drogo, tak działa świat. Co do książeczki z obrazkami to się trochę nie zgodzę, bo nie ma książeczek z obrazkami za 200 zł. Są za to komiksy dla dorosłych za 200 zł, tak samo jak są bilety na koncerty za 200 zł (albo drożej) i wiele innych rozrywek dla dorosłych. Komiksy dla dzieci masz tutaj https://www.empik.com/ksiazki/komiks/dla-dzieci,317402,s zdecydowana większość książeczek z obrazkami jest w cenie do 60 zł.