Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447567 razy)

Offline hansior

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1920 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 11:06:26 »
Też uważam, że fascynacja mangą się nie wypali. A fani mangi to już nie nisza. Niemal u każdej nastolatki występuje maniakalne zainteresowanie kupnem dziesiątków tomików różnych serii. Weź pod uwagę Katowice. Mamy tam Komiksiarnię, która postawiła na promowaniu się mangami. A kiedyś to raczkowali i walczyli o byt konkurując z silniejszym sklepem Imago. Ten koniec końców upadł, a Komiksiarnia postawiła już drugi w Krakowie. I co ciekawsze, po drugiej strony bloku kamienic przy której jest Komiksiarnia, czyli kilka minut - nawet nie pięć - drogi od niej znajduje się sklep Yatta, w którym sprzedają tylko mangi. I oba dobrze prosperują.

Ale nie jest tak, że mangami zafascynowane są głównie dziewczyny? W takiej sytuacji chłopaki wcześniej, czy później przeszliby na "normalny" rynek.

Offline michał81

« Odpowiedź #1921 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 11:12:19 »
Czyli przejdzie jeszcze szybciej ;)
Mylisz się i to bardzo sprawdź temat. Nadal jest notowany wzrost mangi.

Co prawda trochę stare zestawienie (ale nie aż tak) z Fumettologic pokazuje, że 5 topowych marek to są rzeczy azjatyckie. Mangowe giganty pokrywają cały rynek, od akcyjniaków, fantasy, syfy, poprzez romanse i obyczajówki, po tytuły dla starszych czytelników. Nie ma opcji, żeby to się skończyło.

Źródło
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Luty 2023, 11:20:01 wysłana przez michał81 »

Offline PJP

« Odpowiedź #1922 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 11:22:00 »
Wszystko kiedyś się kończy, wcześniej czy później 8)

Offline michał81

« Odpowiedź #1923 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 11:22:58 »
Wszystko kiedyś się kończy, wcześniej czy później 8)
No tak wszechświat też się kiedyś skończy.  8)

Offline PJP

« Odpowiedź #1924 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 11:24:56 »
I to było słowo na niedzielę 8) A jak już jesteśmy przy polskim rynku, na co mielibyście ochotę z polskich rzeczy, tak z czystego sentymentu (czytam ostatnio Żąbielki)? Ja przytuliłbym jakieś zbiorcze Skrzydlewskiego. Poczytałbym też jakąś fajną książkę o latach 90. w komiksowie.
Nie ma więc co przejawiać syndromu oblężonej twierdzy. Świat się zmienia i zmieniają się komiksowe trendy
Na szczęście nie muszę iść z "postępem" ;) Mangi mnie ani ziębią, ani parzą, podobnie jak trykoty. Coś wybieram, czytam, ale przesadnym fanem nie jestem.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Luty 2023, 11:28:18 wysłana przez PJP »

Offline radef

« Odpowiedź #1925 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 11:27:49 »
Na pewno globalnie sprzedaż mang jest dużo wyższa niż komiksów zachodnich.
Tylko ten ranking tak naprawdę nie wiem, co pokazuje.
Czy jest to ranking sprzedaży według oryginalnego wydawcy czy ranking sprzedaży wydawnictw?
Bo jeżeli jest to drugie, to ten ranking pokazuje tylko tyle, że po prostu sprzedaż mang w Japonii jest dużo wyższa niż sprzedaż mangi i komiksu na całym świecie. Bo chociażby będące w rankingu Panini Comics jest chyba drugim największym wydawcą mang na świecie poza Japonią.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline misiokles

« Odpowiedź #1926 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 11:39:37 »
Na szczęście nie muszę iść z "postępem" ;)

Trochę idziesz z postępem, bo ci się marzą wydania zbiorcze :) Kiedyś pakowanie kilku tomów w jedno było nie do pomyślenia :)

Offline PJP

« Odpowiedź #1927 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 11:55:19 »
Pamiętam te małe tomy Lucky Luke'a ;)

Offline Spiff

« Odpowiedź #1928 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 12:14:17 »
Trochę idziesz z postępem, bo ci się marzą wydania zbiorcze :) Kiedyś pakowanie kilku tomów w jedno było nie do pomyślenia :)
A jeszcze kiedyś pakowanie kilkudziesięciu pasków do jednego albumu było nie do pomyślenia. :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Luty 2023, 12:23:05 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline death_bird

« Odpowiedź #1929 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 13:00:42 »
Mam w domu dwie maniakalne czytaczki mangi - ich fascynacja Japonią ogranicza się, przynajmniej na razie, do komiksów właśnie i anime. Stawiam więc śmiałą tezę, że jedno nie ma z drugim za wiele wspólnego.

A możesz w takim razie przepytać Swoje czytelniczki skąd im się ta fascynacja wzięła jeżeli nie z Japonii jako takiej?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline misiokles

« Odpowiedź #1930 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 13:22:08 »
Można też przepytać czytelników skąd im się wzięła fascynacja komiksem superbohaterskim, jeżeli nie z USA jako takiego.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1931 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 14:07:58 »
Co prawda trochę stare zestawienie (ale nie aż tak) z Fumettologic pokazuje, że 5 topowych marek to są rzeczy azjatyckie. Mangowe giganty pokrywają cały rynek, od akcyjniaków, fantasy, syfy, poprzez romanse i obyczajówki, po tytuły dla starszych czytelników. Nie ma opcji, żeby to się skończyło.
Jestem przekonany, że manga zawojowała światowe rynki z powodu zastosowania się do rad naszych forumowych ekspertów: ograniczyła wszelkie wydawane tytuły do tych nastawionych wyłącznie na białych mężczyzn z europejskiego kręgu kulturowego nie farbujących włosów ani nie robiących innych podejrzanych rzeczy.  ;D  ;D
Batman returns
his books to the library

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1932 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 14:20:37 »
Jak was interesuje rynek mangi i jego przemiany to wedlug mnie wiekszosc odpowiedzi znajdziecie analuzujac rynek amerykanski lat 80 i 90 - tych.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Spiff

« Odpowiedź #1933 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 20:33:53 »
A jak już jesteśmy przy polskim rynku, na co mielibyście ochotę z polskich rzeczy, tak z czystego sentymentu (czytam ostatnio Żąbielki)? Ja przytuliłbym jakieś zbiorcze Skrzydlewskiego. Poczytałbym też jakąś fajną książkę o latach 90. w komiksowie .
Zbiorczak Skrzydlewskiego by się przydał, bo na razie z nowych wydań to mamy tylko Ongrysową  Planetę Robotów .
...
"Z polskich rzeczy" - niedawno czytałem " Kuśmider i Filo" Raczkiewicza - mega klasyka!
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1934 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 10:23:46 »
Można też przepytać czytelników skąd im się wzięła fascynacja komiksem superbohaterskim, jeżeli nie z USA jako takiego.

No jak to skąd - z witryn kiosku Ruchu, gdzie TM Semici w latach 90-tych kusiły kolorowymi okładkami. I tak mi do dzisiaj zostało. Teraz może jest podobnie, bo Mangi dostały własne standy w Relay'ach i Inmedio. ;)