Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 443932 razy)

Offline michał81

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1860 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 09:10:32 »
Czytam ten watek jednym okiem, ale jeśli dobrze zrozumiałem, to jest to podsumowanie ze sklepu gildii, a sklep gildii nie jest głównym kanałem dystrybucji kolekcji kioskowych, więc akurat w przypadku hachette to te dane nic nie mówią o ich procentowym udziale (zresztą nt. egmontu i mang też można podważać te dane, bo są dyskonty, sklepy wydawców, empiki, inne specjalistyczne sklepy komiksowe - stacjnarne i internetowe itd.).
Tak jak wspomniał Moreroms wykresy przedstawiają ilość tytułów wydanych w danym roku, nie ilość sprzedanych. Kolekcja Hachette znajdują się w bazie gildii (może nie ma tam kompletu tytułów, jednak spora część jest).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1861 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 09:12:58 »
Hachette to chyba było tam do pewnego czasu, a potem już nie. Nie pamiętam, jakoś drugiej połowy SBM (numer 79 widzę ostatni) już chyba tam nie było?

Offline michał81

« Odpowiedź #1862 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 09:24:47 »
Czyli powiedzmy do ilości tych amerykańskich od Hachette trzeba by doliczyć 48 tytułów (zakładam średnio dwie kolekcje, czyli 4 tomy w miesiącu) w latach 2020, 2021 i 2022. To jest nadal znikoma ilość, która znacząco nie wpływa na wyniki.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #1863 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 09:39:18 »
Nie do końca się zgodzę. Zarówno Ranma jak i Gunsmith Cats były na przełomie wieków tytułami raczej szeroko znanymi w fandomie. Były to tytuły o których często pisano (Kawaii, Secret Service, Animegaido). Jak dobrze pamiętam, to za wydawanie Gunsmith Cats chciał się zabrać Tm-Semic, ale coś im nie wyszło.

Nie wiem, jak GC, bo nie czytałam, ale za dzieciaka Ranmę się przeglądało w Empiku, bo znałam serial z RTL 2 i ten komiks był  najgorzej wydany ze wszystkich egmontowskich mang. Ranma miała tragiczne skany, bardzo ciemne i topiące szczegóły, jakby ktoś odbił na ksero kopię kopii, to raz. Nigdy wcześniej ani później nie widziałam takiej tragicznej jakości materiałów w oficjalnym wydaniu jakiegokolwiek komiksu.

Dwa, i to się już tyczy wszystkich mang Egmontu, które czytałam - słabe tłumaczenia, nieporównywalnie słabsze od tych od innych wydawnictw stricte mangowych. Regularnie kupowałam wtedy od nich Inuyashę i nawet jako młodsza nastolatka byłam w stanie zauważyć, że tłumaczenie jest sztywne, czasem bez sensu, a terminologia dla nazw przedmiotów czy mocy - niespójna. Plus wiele z ich mang było tłumaczonych nie z japońskiego, ale z niemieckiego (Ranma chyba też, ale nie jestem pewna). Podczas gdy inni wydawcy mang zawsze tlumaczyli wówczas z oryginału. Dodatkowo słaba edycja - w jednym tytule były nawet zostawione niemieckie onomatopeje z ich umlautami...

Po trzecie - już wtedy standardem wydawania mang w Polsce było (i nadal jest) używanie białego papieru oraz obwoluty na miękkich okładkach. Teraz jest trochę wyjątków co do obwolut, ale wówczas to był mus. Natomiast Egmont Polska skopiował standardy niemieckie, czyli kremowy papier i brak obwolut. Dla polskiego czytelnika mang były to więc bieda wydania (zwłaszcza, że w oryginałach pod obwolutami znajdowały się często dodatkowe ilustracje, które były zatem tracone). Czyli zrobili absolutne zero researchu na temat tego, jak się wydaje mangi w Polsce...

Podsumowując, taki to był poziom "naodwalsięnia" a potem szok i niedowierzanie, że ludzie takich bubli nie kupują.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Luty 2023, 09:41:30 wysłana przez Lavender Blue »

Offline Megatron

« Odpowiedź #1864 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 10:14:40 »
Wykres odnosi się do sprzedaży komiksów, a Hachette podobno wydaje czasopisma  ::)

Offline michał81

« Odpowiedź #1865 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 11:02:30 »
Wykres odnosi się do sprzedaży komiksów, a Hachette podobno wydaje czasopisma  ::)
Wykres odnosi się do ilości wydanych tytułów w danym roku, a nie do sprzedaży.

Online Crono

« Odpowiedź #1866 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 11:26:24 »
Lavender Blue, dokładnie. Nic dodać nic ująć. To jakość wydania pogrążyła Egmont a nie tytuły które były raczej rozpoznawalne (i pewnie dlatego też na mangach nie wybił się Tm-Semic który wydał przecież Appleseed).
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Luty 2023, 11:28:50 wysłana przez Crono »

Offline Motyl

« Odpowiedź #1867 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 11:33:29 »
Zabawne jest to, że jak wyjmie się tytuły Egmontu to amerykańskie wypadają gorzej nawet od polskich. Nawet w podsumowaniu wynika, że takie Hachette to zaledwie stanowi 7% (tyle co Mucha) w przypadku komiksów amerykańskich, wiadomo, że amerykańskie to nie sama superwłoszczyzna w Egmoncie, ale to jest bardzo znikomy procent w porównaniu do 55% jaki on posiada w tym sektorze rynkowym.

Hachette jest mocno niedoszacowane w tym zestawieniu. Powinno mieć około dwa razy więcej, jeśli porównywać to z 7% Muchy. Hachette przekroczyło już granicę 400 sztuk, jeśli chodzi o amerykańskie tytuły.

Offline michał81

« Odpowiedź #1868 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 11:36:36 »
Hachette jest mocno niedoszacowane w tym zestawieniu. Powinno mieć około dwa razy więcej, jeśli porównywać to z 7% Muchy. Hachette przekroczyło już granicę 400 sztuk, jeśli chodzi o amerykańskie tytuły.
Ale mówisz o 400 sztukach całościowo, tu masz rozłożone to na lata. Tyle tytułów ile było wprowadzone do gildii tyle się znalazło w zestawieniu (brakuje lat 2020, 2021 i 2022) z tego co sprawdzałem, czyli jakieś ~150 tytułów (uśredniam).

Offline Motyl

« Odpowiedź #1869 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 11:43:17 »
Ale mówisz o 400 sztukach całościowo, tu masz rozłożone to na lata. Tyle tytułów ile było wprowadzone do gildii tyle się znalazło w zestawieniu (brakuje lat 2020, 2021 i 2022) z tego co sprawdzałem, czyli jakieś ~150 tytułów (uśredniam).

Nawet jeśli, to nadal nie wypadają na podobnym poziomie, Hachette jest jakąś 50 do przodu.

Offline wilk

« Odpowiedź #1870 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 12:04:09 »
Dziś na jednej z grup facebookowych pojawiły się ciekawe podsumowania komiksowe wyciągnięte z sklepu gildii

Wniosek nasuwa się jeden. Manga dominuje, amerykańskie w odwrocie, europejskie i polskie zaskakująco dobrze.

I jeszcze jedno podsumowanie dotyczące dominacji Egmontu.
https://datawrapper.dwcdn.net/TFWCh/1/?fbclid=IwAR0uT57eTs-yePtQVbjInC-c1UEj9jLXvAcdAEdDRePhbwsPz8t_FDtAzrs

Oczywiście zostaje jeszcze kwestia nakładów, bo wykresy mówią o ilości tytułów.
Gildia chyba dodruki umieszcza jako wydanie z roku dokonania dodruku więc trzeba mieć tego świadomość interpretując te wykresy. Jeśli tak, to na wykresach to nie jest liczba tylko nowo wydanych komiksów w danym roku lub wznowień ale też dodruków.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1871 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 12:04:57 »
Gildia chyba dodruki umieszcza jako wydanie z roku dokonania dodruku więc trzeba mieć tego świadomość interpretując te wykresy.

Bardzo różnie, robi i tak i tak.

Online Crono

« Odpowiedź #1872 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 12:09:48 »
Też nie do końca. Gildia nigdy nie sprzedawała kolekcji Transformers, a ona zaczęła się ukazywać już w 2019 roku.

Offline michał81

« Odpowiedź #1873 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 12:28:51 »
Zaznaczyłem że uśredniam, ale widzę tu sporo osób chętnych to podliczenia ile to Hachette wydało i poprawienia wykresów, które udostępniłem, bierzecie się śmiało do roboty, bo ja po prostu nie mam na to czasu.

Offline wilk

« Odpowiedź #1874 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 12:56:24 »
Bardzo różnie, robi i tak i tak.
W każdym razie, nawet pomijając kwestie dodruków, to te ilości są na pewno zawyżone. Na przykład wszystkie wersje okładkowe liczą się osobno. Czyli w tym wykresie udział np. Studia Lain jest trzy razy wyższy niż faktycznie jest, co powoduje zawyżony udział komiksów europejskich. Tak samo np. dwie wersje opraw Thorgala liczą się osobno co też powoduje odpowiedni wzrost.

Warto do tych danych podchodzić z dużą ostrożnością.