@radef - widziałem ceny i rzeczywiście jest jak napisałeś, 35 USD. Są i tomy, nowe, za 30. W tym zestawieniu starałem się wziąć najświeższe dane ale np. cena brazylijskiego tomu z lutego 2022, więc pewne rozjazdy nieuniknione. Jakby nie patrzeć, wychodzi jednak, że w przeliczeniu na dolara, cena komiksu jest mniej więcej podobna, a nie dostosowana konkretnie pod dany rynek i np. "Kaczogród" w kraju rozwijającym się jak Brazylia, jest sprzedawany taniej. Na pewno wiele czynników wchodzi w grę, zbyt daleko idących wniosków nie chcę zatem wyciągać, gdy danych brakuje.
@plast - zawsze podaję źródło i tak też jest i tym razem, na dole posta, dane nie są z tego roku tylko 2022.
I nigdzie nie twierdziłem, że 1 USD w kraju hamburgerów równa się 1 PLN w kraju nad Wisłą.
Czy żyje się lepiej, trudno stwierdzić, powiedziałbym, że raczej tak ale to zbytni offtop i zbyt długa dyskusja.
Źródło broni ma znaczenie i jej zastosowanie. Nie każdy człowiek jest wart przelania łzy.
Oczywiście, jeśli mamy się bawić w szczegółowe dane, to do następnego roku będziemy ten temat ciągnąć. Śląc maile do biur statystycznych o podanie metodologii liczenia, porównując źródła, poszczególne stany, wiek, płeć, szczebel zatrudnienia i milion innych rzeczy.
Zastrzeżenia mam do skali 2-3 razy jeśli chodzi o przelicznik zakupów, jest on raczej wyższy.
https://www.indeed.com/career-advice/pay-salary/average-salary-in-usNawet przyjmując taką wartość i brutto, to: stan Alabama 1072 USD tygodniowo, 4288 USD miesięcznie. Rocznie to 51 456 USD. Po odjęciu podatków (w tym podatku zwanego składka zdrowotna i składka ubezpieczeniowa) wychodzi 41 108 USD rocznie, miesięcznie 3425 USD. Komiks: "Epic ASM Powrót Złowieszczej Szóstki". Za średnią pensję, mieszkaniec Alabamy kupiłby w 2016 roku 85 takich komiksów po cenie wydania 39,99 USD. Aktualnie, za 45 USD za najnowszy tom Epic (Hero Killers), 76. Przyjmując polską średnią netto 4343 złote, cena Epic ASM Powrót Złowieszczej Szóstki 200 złotych, 21 komiksów. Raczej ten współczynnik jest bliżej 4, niż 2 lub 3.