Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 441447 razy)

Offline daniel gizicki

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1620 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:37:01 »
20k? Żadne wydawnictwo które jest uwarunkowane tym jak działa rynek tyle nie płaci. Tyle to płaci IPN za pieniądze ukradzione podatnikom i przepalone na ideologicznie nacechowany bulshit (tu sobie trochę podrwiwam)
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Październik 2022, 20:53:57 wysłana przez daniel gizicki »

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1621 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:42:39 »
Nie rozumiem rzucania, że nie wszyscy chcą się rozliczać - albo pisać, którzy, albo wcale. To tak, jak z tym kolorystą. Pewnie wydawnictwo dotarło do komentarza i czytało, przemilczy? To nie jest trudna detektywistyczna robota, aby w najbliższym czasie odszukać polski komiks 60 stronicowy, ewentualnie antologię, w której ten komiks się znajduję. Wszystko jest jak na tacy dla tego, kto się orientuje w polskim środowisku spojrzy w stopkę i znajdzie bez problemu tego kolorystę. Chyba, że wszyscy będą udawać, że dojście do tego wydawnictwa jest niemożliwe, nie da się tego zrobić.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1622 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:54:08 »
Pewnie wydawnictwo dotarło do komentarza i czytało, przemilczy?

Szymon Holcman napisał na FB:
Wydawca został upomniany i napisał już do „Bartka”. O takich sytuacjach trzeba mówić głośno, dzięki Tomek, że to zrobiłeś!

Przy okazji czemu na tym gównianym FB można niektórych "obserwować", a np. u niektórych ludzi związanych z komiksami nie ma takiej opcji (wyszukiwałem właśnie np. Szymona, Marka Turka czy Rafała Szłapę i na ich tych facebookowych podstronach nie ma takiej opcji). Coś w stylu, że użytkownik zaznacza, że nie można go obserwować? Wiem, że pewnie głupie pytanie, ale założyłem ostatnio to dziadostwo po 10 czy 15 latach wzbraniania się, bo dużo ciekawych informacji komiksowych tylko tam idzie.
I jeszcze drugie, posty obserwowanych osób (znajomych nie mam żadnych :) ) można ustawić jakoś, żeby się układały po ludzku, czasowo "od najnowszego" a nie przez ten jakiś szpiegujący algorytm w jakiś głupi sposób, najpierw post sprzed 2 dni, potem sprzed 3 godzin, potem znów jakiś stary itd.?
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Październik 2022, 20:57:59 wysłana przez Leyek »

Offline Itachi

« Odpowiedź #1623 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 21:05:27 »
Dzisiejsza gównoburza jest totalnie z dupy, jakby zamiast dorosłych facetów po stronach konfliktu znajdowały się dzieciaki. Zamiast napisać otwarcie kto co komu, to powstał jakiś ogólnikowy post, który może coś namiesza i szambo wyleje.

Tyle to płaci IPN za pieniądze ukradzione podatnikom i przepalone na ideologicznie nacechowany bulshit (tu sobie trochę podrwiwam)

No sorry, ale nie. Wilcze Tropy czy W Imieniu Polski Walczącej to rewelacyjne serie. IPN swego czasu robił bardzo dobrą robotę, z czasem zaczęły się koło niego tworzyć nieprzyjemne akcje, kiedy zaczęto instytut wykorzystywać do gierek politycznych. Sama inicjatywa była bardzo dobra.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1624 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 21:09:05 »
Coś w stylu, że użytkownik zaznacza, że nie można go obserwować?
Nie wdając się w szczegóły - tak.
można ustawić jakoś, żeby się układały po ludzku, czasowo "od najnowszego" a nie przez ten jakiś szpiegujący algorytm w jakiś głupi sposób, najpierw post sprzed 2 dni, potem sprzed 3 godzin, potem znów jakiś stary itd.?

Nie da się, ale jak wejdziesz na obserwowaną stronę - to na niej posty układają się już chronologicznie. Chyba, że nie jest to strona a grupa - wówczas na górze powinien być filrt do sortowania widoku (ale opcja 'najpierw najpopularniejsze' jest opcją domyślną).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1625 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 21:13:37 »
20k? Żadne wydawnictwo które jest uwarunkowane tym jak działa rynek tyle nie płaci. Tyle to płaci IPN za pieniądze ukradzione podatnikom i przepalone na ideologicznie nacechowany bulshit (tu sobie trochę podrwiwam)

Nadal nie wiem czy powinienem to podzielić przez 2, 4 czy 6 w przypadku komiksu o mniej więcej takim nakładzie i sprzedaży jak Zasada Trójek. Rozumiem, oczywiście, że możesz tego nie wiedzieć albo nie móc powiedzieć, ale liczyłem, że po tym jak zadałeś swoje pytanie, ja również poszerzę swoją wiedzę.

Szymon Holcman napisał na FB: Wydawca został upomniany i napisał już do „Bartka”. O takich sytuacjach trzeba mówić głośno, dzięki Tomek, że to zrobiłeś!

Szczerze kibicuję żeby ten człowiek uzyskał większe pieniądze za swoją pracę. Jednak nigdy nie zrozumiem świata, w którym dorosły człowiek chcąc uzyskać większe pieniądze od swojego zleceniodawcy nie rozmawia z nim, tylko za niego robią to jego znajomi publicznie. Dla mnie to właśnie by było upokarzające, że inni ludzie załatwiają za mnie moje sprawy, a nie to, że zleceniodawca wypłacił mi taką kwotę, na jaką się z nim umówiłem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1626 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 21:15:44 »
Nie wdając się w szczegóły - tak.

No nie do końca, ja mam na FB tylko prywatny profil, Szymon i Rafał chyba też, obserwować można profile oficjalne, takie jak Kultura Gniewu czy Bler, niektórzy autorzy mają podwójną tożsamość, np. Prosiak to autorski profil, a prywatny Krzysztofa to prywatny, bez możliwości obserwacji.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #1627 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 21:16:47 »
No sorry, ale nie. Wilcze Tropy czy W Imieniu Polski Walczącej to rewelacyjne serie. IPN swego czasu robił bardzo dobrą robotę, z czasem zaczęły się koło niego tworzyć nieprzyjemne akcje, kiedy zaczęto instytut wykorzystywać do gierek politycznych. Sama inicjatywa była bardzo dobra.
Ja nie mówię, że to są źle zrobione komiksy. Mnie się nie podobaja ale w sumie niepotrzebnie to napisałem, sorry, bo to w sumie nie ma znaczenia w tym wątku.
Bardziej chodziło mi o to, że gdyby IPN musiał się liczyć z prawami rynku, to na pewno by tyle swoim autorom nie placił, ergo większość tych komiksów w ogóle by nie powstała. Ale to jest moje zdanie, nie mam twardych danych na podparcie. Może twórcy by to zrobili za dużo mniejsze pieniądze, może nie.

Co do zasady trójek, nie wiem ile dostał autor z nim rozmawiaj. Mówię o tym że kwoty które poddajecie są w zdecydowanej większości przypadków zawyżone. Mocno.

Offline wojtast

« Odpowiedź #1628 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 21:57:40 »
Jednak nigdy nie zrozumiem świata, w którym dorosły człowiek chcąc uzyskać większe pieniądze od swojego zleceniodawcy nie rozmawia z nim, tylko za niego robią to jego znajomi publicznie.

Tego chyba nie wiemy.
Być może próbował, ale co mógł ugrać skoro podpisał co podpisał:
"Wiesz, rozmawialiśmy o tym i umówiliśmy się na tyle. Nie damy rady Ci teraz zapłacić więcej. Ale na pewno rozwinąłeś się podczas tej pracy i wiele zyskałeś i liczymy że w przyszłości będziemy korzystać z Twoich usług i wtedy już umówimy się na wyższą stawkę"

A być może nawet i nie próbował oraz nie kombinował nic ze znajomymi tylko po prostu wylewał swoje żale i trudy do piwka z kolegami i jakoś mimochodem wyszło podczas rozmowy. A Tomek sam zadecydował po tym i zrobił co zrobił.

A nawet jeśli jest młody, naiwny, nieśmiały i nieporadny, to ilu z nas nie było w jego wieku jeśli to jakiś nasto-/dwudziesto- latek?

Ja bardziej nie jestem w stanie zrozumieć sytuacji którą nakreślił @PabloWu:
Jeśli Pan Tomek jest tak bardzo zbulwersowany i uważa, że firma X zachowała się nieczysto i źle, to nie powinno być problemu napisać o jaką firmę chodzi. Przecież jeśli to prawda i nie rzuca oszczerstw, to nie ryzykuje żadnymi konsekwencjami niesłusznego oczerniania i zniesławienia. Wydawca jak chce, to może się odnieść i pokazać swoje PR w takich sprawach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1629 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 22:13:31 »
Tego chyba nie wiemy.
Być może próbował, ale co mógł ugrać skoro podpisał co podpisał:
"Wiesz, rozmawialiśmy o tym i umówiliśmy się na tyle. Nie damy rady Ci teraz zapłacić więcej. Ale na pewno rozwinąłeś się podczas tej pracy i wiele zyskałeś i liczymy że w przyszłości będziemy korzystać z Twoich usług i wtedy już umówimy się na wyższą stawkę"

I też nie byłoby w tym nic złego moim zdaniem. Wiele rzeczy w swoim życiu na początku dorosłości robiłem za "psie pieniądze", ale było to dla mnie lepszym rozwiązaniem niż ich nierobienie, więc uważam, że również na tym zyskałem w tamtym etapie życia, choć nie finansowo. Gdybym uważał inaczej to bym tego nie robił. I też się żaliłem kumplom jakie gówno płacą, ale gdyby któryś z nich poszedł do kogoś, kto mi tyle zapłacił z pretensjami to przestałby być moim kumplem. Odebrałbym to jako brak szacunku do mnie i traktowanie mnie protekcjonalnie. I tak, ja wiem, inne czasy, inne postawy są dla ludzi godne pochwały. Celowo nie użyłem słów krytycznych, tylko takich, które wyrażają moje niezrozumienie.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1630 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 22:16:12 »
Kiedyś podczas zdobywania wrysu zagadnąłem twórcę, ile robi album. Odpowiedział, że parę miesięcy. Dopytałem, czy "po godzinach". On na to, że nie, że wtedy jest to jego normalna praca, na tym zarabia. To twórca w średnim wieku, sam robiący swoje komiksy (czasem do scenariuszy kogoś innego). Ile na tym zarabiał dokładnie, nie wiem. Nie wiem, czy sprzedawał plansze. Nie wiem, czy może praca w pozostałej części roku nie dawała mu takiego zarobku, że mógł sobie pozwolić na mniejszy zarobek w miesiącach komiksowych. Ale skoro dawał radę, to może i na cały etat komiksowy też by dało radę.

Kolorysta ma ten minus, że na oryginałach raczej nie zarobi.

Co do niepodawania nazwy wydawcy, to skoro sam zainteresowany kolorysta tego nie chciał, to dla mnie oczywiste, że nagłaśniający sprawę nie powinien go podawać.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1631 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 22:17:30 »
Co do ewentualnych zarobków za komiks. Na wernisażu Stefańca w rozmowie z Timofem oficjalnie przez mikrofon padło, że średnio autor dostaje 8-12% od ceny okładkowej. To pomnożyć przez sprzedany nakład. Jeśli dwóch lub więcej autorów, to podzielić przez tylu. Na końcu śmierć....yyy...podatek od tego. To ile?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1632 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 22:22:17 »
Co do ewentualnych zarobków za komiks. Na wernisażu Stefańca w rozmowie z Timofem oficjalnie przez mikrofon padło, że średnio autor dostaje 8-12% od ceny okładkowej. To pomnożyć przez sprzedany nakład. Jeśli dwóch lub więcej autorów, to podzielić przez tylu. Na końcu śmierć....yyy...podatek od tego. To ile?

Przy rzuceniu 20k na Zasadę Trójek przyjąłem 5 zł od egzemplarza (mniej niż 5% ceny okładkowej) i oszacowałem nakład na 4000. Więc musiałem drastycznie przestrzelić nakład skoro 20k powinienem podzielić na 2, 4 albo 6. Może ten nakład wynosi 1000 egzemplarzy?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1633 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 22:23:47 »
Ja bardziej nie jestem w stanie zrozumieć sytuacji którą nakreślił @PabloWu:
Jeśli Pan Tomek jest tak bardzo zbulwersowany i uważa, że firma X zachowała się nieczysto i źle, to nie powinno być problemu napisać o jaką firmę chodzi. Przecież jeśli to prawda i nie rzuca oszczerstw, to nie ryzykuje żadnymi konsekwencjami niesłusznego oczerniania i zniesławienia. Wydawca jak chce, to może się odnieść i pokazać swoje PR w takich sprawach.
Nie widzę tu nic niezrozumiałego. Intencją nie było urządzanie publicznej chłosty wydawcy i psucie mu interesów tylko wyrażenie oburzenia zaistniałą sytuacją i sygnał, by na przyszłość przemyśleć takie postępowanie. Skoro do wydawcy to dotarło i odezwał się do "Bartka" to interwencja okazała się w jakiś sposób skuteczna.

Czemu miałoby służyć ujawnianie personaliów, w szczególności jeśli sam "Bartek" sobie tego nie życzy?
Batman returns
his books to the library

Offline turucorp

« Odpowiedź #1634 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 22:41:20 »
Kiedyś podczas zdobywania wrysu zagadnąłem twórcę, ile robi album. Odpowiedział, że parę miesięcy. Dopytałem, czy "po godzinach". On na to, że nie, że wtedy jest to jego normalna praca, na tym zarabia.
Niech zgadnę, zagadnąłeś o to tego twórcę, który sam sobie wydaje i sprzedaje, a egz. bez jego wrysu są cenniejsze (żart!), bo jest ich mniej? Jeśli tak, to trzeba było dopytać, ile wynoszą koszty dodatkowe (obecność na imprezach itd.). Nawet, jeżeli mu się to spina finansowo, to trzeba pamiętać, że zarabia jako wydawca i autor.
Rozmawiamy o zarobkach za rysowanie (i kolorowanie), a nie o samodzielnym ogarnianiu wszystkich aspektów.
Co do ewentualnych zarobków za komiks. Na wernisażu Stefańca w rozmowie z Timofem oficjalnie przez mikrofon padło, że średnio autor dostaje 8-12% od ceny okładkowej.
Nope, Timof trochę mętnie to tłumaczył (bo odnosił się do książek itd.), ale wyraźnie powiedział (co potwierdzam) 8 do 10%

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.