Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 441606 razy)

Offline isteklistek

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1605 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 16:07:06 »
Czy ja wiem, czy jest sens tak maksymalnie upraszczać? Ktoś może i godziny robić komiks, a nie uda mu się stworzyć nigdy nic ciekawego, poświęcił godziny nad szlifowaniem czegoś, co nikogo nie zainteresuje. Czasem wydaje mi się, że scenarzysta piszę na kolanie, dosłownie więcej niż dwie minuty, a mniej niż dziesięć - w komiksie jest mnóstwo dziur logicznych, których czytelnik nie rozumie; postacie są mało wiarygodnie ze słabym rysem psychologicznym. Możliwe, że znasz takie komiksy i je czytałeś, może porównujesz je do swojego komiksu i dziwisz się jak coś takiego można było wydać ... a w sumie może być tak, że twórca "niedoróbki" pracował znacznie ciężej niż Ty, poświęcił na swój komiks co najmniej x2 więcej godzin niż Ty, gdy to pisałeś 60 godzin. Ostatecznie to oni Twoja zasługa, czy wada, że tak się dzieje, a przyznawanie drugiemu medalu, czy przypisywanie nadzwyczajnych zasług też wydaje mi się dziwne.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1606 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 16:12:13 »
dyskusja jest trochę jałowa bo nie wiemy kto jest kolorysta i jaka była umowa z wydawca. w firmie mamy co roku stażystów/studentów. maja wypłacane minimalne stawki na zasadzie zwrotu kosztów dojazdy itd - poświęcamy im czas, uczymy pracować, zdobywają doświadczenie. czy to jest plucie im w twarz? na etacie pewnie by zarobili 3 razy tyle ale nikt ich nie zatrudni na etat bez doświadczenia.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1607 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 16:13:48 »
Przestaje zadziwiać że zeszyty wiele osób czyta w 5 minut, kiedy taka jest świadomość odnośnie pracy wkładanej w chociażby ww. kolorowanie...

Czas pracy zależy jak piszecie od doświadczenia, ale kluczowe jest skomplikowanie plansz i przyjęty 'styl', a nic nie wiadomo z tych informacji co wyżej podane. Komiksy malowane (fullcolor bez tuszu, czyli 'realistyczne'), nawet jeśli ilustrator robi na czyimś szkicu, to i tak powstają bardzo długo, jedna strona na dzień-dwa to bardzo optymistycznie. Komiksy typu Marvele, gdzie kolorysta ma mniej pracy ('tylko' wypełnianie pustych przestrzeni), ale i tak musi paletę dobrać i całe wykończenie zrobić (światła/cienie, efekty różne, a to zabiera masę czasu aby plansza 'wyglądała'), znów doświadczenie istotne i mogą to być dwie lub więcej stron na dzień. No i też są mniej wymagające projekty, powiedzmy uproszczone ilustracje i do tego ograniczona paleta barw (np. paski gazetowe), to już da się szybciej...

A stawki rynkowe - na zachodzie za stronę kolor typu Marvele i dla nazwiska jakoś rozpoznawalnego (ale nie z tych najbardziej znanych) 70-100$ za stronę (czynnikiem też jest wielkość wydawnictwa i rozpoznawalność tytułu). Nowe nazwiska to ile wynegocjują i za ile są skłonni pracować (to że jakiś Marvel zleca nie znaczy, że dobrze zapłaci), jak to podzieli się na 3, czyli ~25$ to może być taka sensowna wejściowa stawka (co nie znaczy że stawka dobra), chociaż pewnie i 10$/strona czyli 200$ za 20 stron się zdarza.

To nie są 'lekkie' rzeczy, i tak dobrze że wydawcy płacą 'swoim', bo mogliby przecież wszystko zlecać do Indii jak w biznesie filmowym od lat (efekty i ogólny finalny 'wygląd' filmu to powtarzalne, czasochłonne i mało satysfakcjonujące zajęcie [w większości przypadków], więc lepiej i taniej te najbardziej czasochłonne zadania komuś zlecić). O, albo szeroko dyskutowane teraz AI...

To są uogólnienia, jak pisze @starcek szersze info jest dostępne, tylko trzeba poszukać. No i też mogą mnie poprawić/uzupełnić osoby bezpośrednio ze środowiska (jw.).
Praca przy tych komiksach, które ktoś czyta w 5 minut to setki czy nawet tysiące roboczogodzin :)
A kwestia z 260zł za 60 stron - znów niewiele wiadomo, człowiek się na to zgodził a teraz jest smutny, no cóż... Brzmi to lekko nieprawdopodobnie - przecież taka kwota to jest żart i nie wiem po co w ogóle w takim razie płacić, zwłaszcza że człowiek był skłonny kolorować bez wynagrodzenia (z tego co zrozumiałem). No i rynku się nie naprawi od tak, jest tyle zmiennych... Ja jako klient chcę jak najtaniej, wydawca więc musi jak najtaniej wydawać/produkować, z jednej strony jakieś widełki powinien mieć i te 260zł na pewno się w nich nie mieściły, więc wykorzystał niewiedzę kolorysty, z tym że jw. kolorysta się zgodził... Ciężki orzech, a i tak wydawca ma pewnie "10 innych na jego miejsce".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1608 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 16:24:41 »
Panowie, Wy dyskutujecie o młodym kolorzyście w biznesie komiksowym. Ja mam wrażenie, że z takim januszexem mam do czynienia niemalże wszędzie i często nie ma znaczenia kto jest sponsorem przedsięwzięcia. To jest walka nie do wygrania.

Kolega dostarcza motocykle premium i jeździ służbowa 20 letnią, oszczaną hondą. Codziennie po robocie pierze spodnie. Zara pewnie ktoś napisze, że zawsze można zmienić pracę, ale nie - stawkę ma satysfakcjonującą, na tyle że godzi się na jazdę oszczanym autem. No ale wciąż, jego szef mógłby postarać się chociaż o 10 letnie, nieśmierdzące auto, no ale po co skoro buntu pracownika nie ma.

U mnie w rodzinie ktoś pracował w szkole jako pracownik sanitarny za najniższą krajową. Oczywiście codziennie spotykała się ta osoba z radami jak poprawnie operować mopem, żeby sale szybciej były czyste i inne farmazony. Ale kiedy już pracownik zwrócił uwagę, że najtańszy ręcznik toaletowy w toaletach to kiepskie rozwiązanie bo raz - cienki i dwa - dzieci chcąc urwać jeden bloczek rozwijają całą rolkę - trudno, tak musi być, bo jest taniej.

Offline Death

« Odpowiedź #1609 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 16:48:53 »
No to nie, nie da się w tym tempie, a ten kto tak próbuje, to potem umiera na zawał na lotnisku.
Bardzo chamskie, słabe, chujowe i będące dalece nie na miejscu stwierdzenie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1610 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 17:19:35 »
Bardzo chamskie, słabe, chujowe i będące dalece nie na miejscu stwierdzenie.

Bardzo chamskie, prymitywne i chujowe jest twoje zachowanie na tym forum od dłuższego czasu.
Moja wypowiedź dotyczyła, w sposób jednoznaczny i czytelny dla każdego, kto nie szuka prymitywnego pretekstu do kolejnej gównoburzy, stylu i warunków pracy jaki uprawiają twórcy.
Jeśli tego nie widzisz, to chyba powinieneś zamknąć się w swojej piwnicy, i nie wystawiać z niej swojego zaczepnego nosa.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #1611 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:15:59 »
Jak myślicie, ile średnio zarabia autor w Polsce za autorski album?

Offline turucorp

« Odpowiedź #1612 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:25:12 »

Myślisz, że kolesi pokroju @Death i jego "skrzydłowych" to interesuje?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1613 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:27:41 »

Sam chętnie poznam odpowiedź. Najchętniej bym poznał medianę bo bardzo wielu pewnie nawet dokłada. I co rozumiemy przez autorski album? Nie sądzę żeby najlepsze wyniki przekroczyły 20k. Więc średnia to parę stów, a mediana parę koła. No i strzelam nie mając totalnie żadnej wiedzy, więc myślę, że moja odpowiedź będzie wartościowa jako miernik tego czy ktoś z zewnątrz może choć w minimalnym stopniu coś ogarniać bez info ze środka.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1614 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:41:09 »
Pewnie więcej jak 6 tyś PLN,  bo jak mawiała pewna europosłanka  : " za mniej to pracuje złodziej albo idiota" .
  A tak serio to pewnie w porównaniu z normalnymi rynkami i biorąc pod uwagę że to nie jest Wasza praca tylko zajawka po godzinach,  to raczej cały chu.. , obstawiam że około 4-5 tysięcy plus procent od sprzedaży .  Napewno jest to kwota niedekwatna do poświęconego czasu,  a w przypadku niektórych autorów aż strach pomyśleć co mogliby tworzyć jakby mogli skupić się w 100 procentach komiksowi.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1615 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:58:08 »
Można by spytać, a ile zarabia wydawnictwo na danym komiksie? Nie wydaje mi się, aby istniała jakaś gigantyczna dysproporcja, że autor komiksu zarobił kilka tysięcy, a wydawnictwo zgarnęło kilkaset tysięcy. Gdyby istniała taka sytuacja w ostatnich latach, to było by głośno, tak więc, wydawnictwa mała zarabiają, autorzy mała zarabiają, a wszystko sprowadza się do tego, że rynek to weryfikuje. Nie jest chyba tak, że wydawcy w willach, a twórcy biedują w blokach.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #1616 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:23:18 »
Bardzo cieszy mnie Wasz optymizm kochani! Teraz podzielcie kwoty którymi rzucacie przynajmniej przez 2 dla autorów z tzw. dużych wydawnictw i przez 4-6 dla autorów z małych wydawnictw lub samopublikujacych. Pozdrawiam

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1617 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:29:06 »
  A tak serio to pewnie w porównaniu z normalnymi rynkami i biorąc pod uwagę że to nie jest Wasza praca tylko zajawka po godzinach,  to raczej cały chu.. , obstawiam że około 4-5 tysięcy plus procent od sprzedaży . 
;D ostro dokładacie do pieca.
Batman returns
his books to the library

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1618 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:34:17 »
Napisałem, że moim zdaniem średnia to parę stów a wielu do tego dokłada. To się zgadza? Co powinienem podzielić przez 2 albo 4-6? Medianę czy kwotę, którą strzeliłem jako najwyższą możliwą? Przykład co rozumiem przez "najwyższą możliwą" to powiedzmy Zasada Trójek. Bo zakładam, że nowe przygody Kajka i Kokosza to nie jest komiks autorski. Przez ile powinienem podzielić 20k? Przez 2, 4 czy 6?

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #1619 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:34:58 »
Poza tym honorarium + % od sprzedaży? Niestety nie. Procent od sprzedaży. Tylko. Czasem wypłacany jako zaliczka, lub co jakiś czas w ratach. Nie wszyscy wydawcy w Polsce też chcą się rozliczać w terminie, albo w ogóle rozliczać.