Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442344 razy)

Pimpek

• Gość
Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1380 dnia: Śr, 05 Styczeń 2022, 08:22:11 »
Nic w tym dziwnego. Mainstreamowe superbohatery to produkty dla nastolatków :)

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1381 dnia: Śr, 05 Styczeń 2022, 11:31:33 »
Ja bym brał pod uwagę to, że sporo osób kupuję wydania zagraniczne regularnie, więc z wnioskiem, że superhero nie cieszy się zainteresowaniem byłbym ostrożny. Sprzedaż polskicih wydań superhero może być średnia, bo to, co jest u nas nowoścą już niektórzy przerobili i mają na półkach. W przypadku wydań polskich nie ma innego źródła, to samo dotyczy frankonów, bo bariera językowa jest większa niź anglojęzycznych wydań. Wniosek z listy sprzedaży jest taki, że oni za dużo nie sprzedają, co nie znaczy, że się ogólnie nie sprzedaję. Na superhero licencja jest droga, co potwierdziło kilka wydawnictw, więc sh ma się dobrze.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1382 dnia: Śr, 05 Styczeń 2022, 11:58:12 »
@szekak Tak jak pisze turucorp ciężko to teraz wygrzebać, na pewno jeden wywiad czytałem na LubimyCzytać i wydaje mi się że jeden w GW, a reszta to właśnie FB i inne dziwne saity które znajomi podsyłali.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1383 dnia: Śr, 05 Styczeń 2022, 21:16:25 »
W ramach niezbyt wesołej ciekawostki wrzucam - coś czuję, że nas też czeka jeszcze w tym roku sporo niemiłych niespodzianek:

O szalejących cenach papieru słyszeliście już od nas, a być może i od innych. Teraz już wystarczy wygooglować „ceny papieru”, żeby dowiedzieć się, co i jak, bo sprawa zaczęła dotyczyć także książek czy nawet papieru toaletowego, a nie tylko opakowań i prasy drukowanej.

Niemniej dotyczyć nas nie przestała i nie przestanie.
Do tego trzeba dorzucić kwestię inflacji, która w naszym przypadku uderzyła podwójnie (bo, w dużym skrócie, spotęgowała problem drogiego papieru). I prognozy nie napawają optymizmem: oba utrudnienia, tj. wzrost ceny papieru i inflacja, będą postępować.

https://cdaction.pl/newsy/papierowe-cd-action-czekaja-zmiany

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1384 dnia: Śr, 05 Styczeń 2022, 21:57:27 »
Może CD Action też wreszcie padnie i nie będę musiał tego więcej kupować. :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1385 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 09:08:38 »
Też mam takie wrażenie. Egmont jeszcze wydaje w miarę (bez opóźnień i nie zmniejszając specjalnie ilości tytułów), choć ostatnio coraz więcej byle czego, ale inne wydawnictwa zdają się mieć coraz większy problem z dostępem do drukarni. Nie mówiąc już o druku na offsecie, po który niektórzy wydawcy sięgają często gęsto.

Sięgali do tej pory. A jak będzie w najbliższej przyszłości, to zobaczymy.

Być może wśród podmiotów używających papieru do produkcji swoich dóbr, trwa jakaś zakulisowa walka o ten surowiec, której my zwykli ludzie nie jesteśmy świadomi. A w takiej sytuacji jak zwykle duży może więcej. Egmont jest największy, daje najwyższe zamówienia drukarniom, więc ma pierwszeństwo. Po tych dwóch latach nagle ich decyzja o sprzedaży działu Książki, nie wydaje się już taka głupia. Bo po co byli by im ci ludzie, skoro nie byłoby na czym drukować? ;)

Przykro mi, że dożyłem takich czasów, że upiorna przeszłość wraca. Przecież tak właśnie było w PRL - nie było problemu ze sprzedażą wydrukowanych rzeczy, bo książki i komiksy (brak internetu, brak atrakcyjnej tv, cenzura itp.) szły bardzo dobrze. Był za to problem by uzyskać odpowiedni przydział papieru.

W dobrych czasach mniejsze wydawnictwa nie przejmowały się tym, że są mali, bo miały swobodny dostęp do surowców i kwestią istotną było tylko dotarcie do klienta. A teraz nie dość, że papieru zabrakło, to jeszcze dostali szoty w postaci wzrostu cen energii i pozostałych kosztów. Mucha opóźnia Wolverine przez brak papieru, to nawet nie myślę co tam się dzieje u Timofa, Screen, Ongrys itd.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1386 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 11:13:47 »
... napisał gość nawołujący w innym miejscu do jednolitej ceny książki :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1387 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 11:17:40 »
Niedługo będzie pisał, że Egmont jest dobry, bo tylko on coś wydaje ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1388 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 11:29:13 »
Nie przesadzajmy, jest zły, bo na tym papierze mógł wydać ktoś inny.

Offline xanar

« Odpowiedź #1389 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 11:38:15 »
Egmont wykupił z runku cały papier komiksowy :D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Motyl

« Odpowiedź #1390 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 13:42:16 »
Egmont wykupił z runku cały papier komiksowy :D

A tu się pewnie za wiele nie pomyliłeś. Najwięksi wydawcy z pewnością zarezerwowali sobie, a pewnie i zapłacili na zaś za papier na pół roku do przodu albo i więcej. Dużych wydawców na to stać. Gdzieś czytałem, że jeden wydawca książkowy zabukowalem sobie papier na rok z wyprzedzeniem, by mniej zapłacić za niego.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1391 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 14:29:56 »
Egmont nie jest dużym wydawcą, na papierze drukuje się także książki, prasę, ulotki i wszystko co widzimy na opakowaniach.

Offline Teli

« Odpowiedź #1392 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 14:51:26 »
Egmont nie jest dużym wydawcą, na papierze drukuje się także książki, prasę, ulotki i wszystko co widzimy na opakowaniach.

Potwierdzam. Problem jest globalny i od strony branży poligraficznej powiem tylko tyle że papier (nieważne czy palety offsetu, kredy, role do druku etykiet czy belki do solwentu) Materiały które dało się zamówić z hurtowni z dnia na dzień teraz mają wydłużone terminy oczekiwania - nawet do 60 dni.
Generalnie da się to ogarnąć ale nie jest to tak łatwe i często sprowadza się do tego że jeśli masz dobrą historię transakcji i płatności, przedpłacisz z góry tudzież dużo zamawiasz i jesteś pewny to papier dostaniesz jak nie to czekasz w kolejce na święte nigdy.
Ciężko się ostatnio zrobiło...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1393 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 15:14:20 »
... napisał gość nawołujący w innym miejscu do jednolitej ceny książki :)

Nigdy. Chyba kpisz. Zawsze byłem przeciwko jednolitej cenie książki.

Książek już nie. :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #1394 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 15:43:12 »
Komiks jest książką.
Piękno jest w oczach patrzącego.