Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koalar

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #870 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 13:56:34 »
sytuacja, w której tkwimy od lat (czyli wysokie ceny okładkowe vs zwyczajowe bardzo duże rabaty w internecie) jest dla mnie nienormalna i to mocno. w ten sposób nie zachęcimy nowych czytelników, oni od razu widzą ogromny świecący neon: UWAGA! BARDZO DROGIE HOBBY, ZASTANÓW SIĘ 5 RAZY ZANIM W TO WEJDZIESZ.

Książki (i komiksy) to nie jest jedyna branża, w której ceny w internecie są niższe niż w sklepach stacjonarnych. Nowi (czyli raczej młodzi) czytelnicy są ogarnięci w kwestii zakupów online, więc cena w sklepie stacjonarnym (okładkowa) raczej ich nie odrzuci - znajdą taniej (i pewnie w 90% zaczną od szukania w sieci). Poza tym te rabaty to jest taki czynnik psychologiczny - O, udało mi się kupić komiks 40% taniej!" - więc będą zadowoleni z zakupów.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #871 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 14:18:37 »

- do empików, kiosków, biedronek itp. rzucić tanie wydania, czyli pojedyncze albumy, w szczególności dla dzieci i młodzieży. przy okazji w tych wydaniach reklamować pozycje niedostępne w szerszej dystrybucji.

Masz tak z częścią oferty Ongrysa - i z tego co słyszałem na jakiś targach/spotkaniach to podobno zbiorczych schodzi około 3 razy więcej niż pojedynczych - a nie są dostępne wszędzie i mają mniejsze rabaty

Offline turucorp

« Odpowiedź #872 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 14:26:39 »
Może to głupie pytanie, ale zebrałem się na odwagę i je zadam.
A dlaczego klient nie może kupić bezpośrednio od wydawcy ?
A nawet kiedy jest taka możliwość to cena wcale nie jest lepsza niż w dyskontach.
To wbrew pozorom wcale nie jest takie głupie pytanie.
Wydawca, gdyby sprzedawać bezpośrednio z całkowitym upustem marży, skazuje się na banicję. Żadna księgarnia ani hurtownia nie weźmie od niego towaru, jeśli on sam będzie sprzedawał znacznie taniej.
Tak działa cały handel.

Masz tak z częścią oferty Ongrysa - i z tego co słyszałem na jakiś targach/spotkaniach to podobno zbiorczych schodzi około 3 razy więcej niż pojedynczych - a nie są dostępne wszędzie i mają mniejsze rabaty
Zeszyty oferty Ongrysa mogą się pojawiać w tych sieciach, ponieważ są dystrybuowane jako prasa. ma to jednak wiele konsekwencji, mogą być w ofercie tylko przez krótki czas, koszty zwrotu pokrywa wydawca itd. itp.
W przypadku komiksów jest to prawie nieopłacalne, bo trzeba dostarczyć znacznie więcej egz., z których spora część potem wraca (czasami przytłaczająca większość) i zalega w magazynie przez lata.
Przy serii ilość zwrotów się kumuluje z każdym kolejnym numerem.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline misiokles

« Odpowiedź #873 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 14:32:13 »
Wydawca nie ma zaplecza logistycznego, by handlować komiksami 7/24.

Offline turucorp

« Odpowiedź #874 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 14:36:14 »
Wydawca nie ma zaplecza logistycznego, by handlować komiksami 7/24.
Czasami ma, vide chociażby Centrum Komiksu czy kiedyś Imago.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline tuco

« Odpowiedź #875 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 14:59:53 »
Czasami ma, vide chociażby Centrum Komiksu czy kiedyś Imago.
czy np Kurc, czy Egmont

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #876 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:04:33 »
Mnie raczej zastanawia kto kupuje u tych hurtowników, skoro każdy dyskont może sobie wziąć prosto u wydawcy? Jeśli takie Bonito czy Livro jest w stanie kupić u wydawcy to chyba tym bardziej Empik czy inna sieć księgarni? Więc, teoretycznie, wszyscy mają te same warunki, nie licząc kosztów wynajęcia lokali i większej liczby pracowników w przypadku księgarni stacjonarnych.

Offline misiokles

« Odpowiedź #877 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:13:56 »
A gdzie wydawcy mają trzymać latami te tysiące książek, które są w handlu?

Offline turucorp

« Odpowiedź #878 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:20:00 »
Jeśli takie Bonito czy Livro jest w stanie kupić u wydawcy to chyba tym bardziej Empik czy inna sieć księgarni?
Nie, cała zabawa np. Empiku polega na tym, że u zarania tej firmy (czyli w momencie upadku komuny) był to biznes, który został zrestartowany i zmodyfikowany właśnie przez kilku hurtowników. I ta sieć ma zachowaną cały czas taką strukturę. Chcesz być w Empiku, to musisz dogadać się z którąś z "ich" hurtowni. Na tym właśnie polega problem większości krajowych wydawnictw komiksowych, że wszystkie zostały przekierowane do jednej hurtowni (pozostałe odmówiły prowadzenia komiksów), i dystrybucja do salonów odbywała się tylko tym kanałem i w dodatku na bardzo niekorzystnych dla wydawnictw warunkach. Hurtownia nie rozliczała się z wydawcami, Empik miał (pozornie) czyste ręce, zaległości sięgały już w wielu przypadkach ponad rok. Sprawa trafiła do sądu, ale nawet wygrywając wydawnictwa straciły dostęp do Empiku (część sama się wycofała wcześniej).
W kwestii dystrybucji, o ile księgarnie specjalistyczne (komiksowe) i niektóre dyskonty docierają samodzielnie do wydawców (lub wydawcy do nich), to wiele księgarni w Polsce preferuje, z różnych względów, obsługę przez hurtownie. Bo np. mają w jakieś hurtowni odroczone terminy rozliczeń, albo nie chcą się bawić w wyszukiwanie i dogadywanie się z każdym wydawnictwem w kraju (kiedy w dodatku muszą np. kupić towar z płatnością natychmiastową).
Mnóstwo różnych niuansów handlowo-biznesowych, nad którymi czytelnik-nabywca się nawet nie zastanawia dopóki nie pojawi się taka ustawa, która uderzy go po kieszeni  :(

Offline Dracos

« Odpowiedź #879 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:23:20 »
Sytuacja obecna, w której sami siebie oszukujemy, że kupujemy 40% taniej niż inni

Ja np siebie nie oszukuję nie myślę o tym że płacę mniej niż inni tylko że płacę o 40% mniej niż by ze mnie zdarł Empik. Jedynym wygranym by były stacjonarne księgarnie a tak naprawdę tylko sieciówki bo w tych małych jakby jeszcze obrót spadł a spadłby bez wątpienia przy tak wysokim zamrożeniu cen to posypałyby się bankructwa jeszcze szybciej niż do tej pory. Jak pisałem wcześniej gdyby się cena okładkowa urealniła to nie byłaby taka tragedia, ale ja wiem i tutaj ładnie to Turucorp opisał że tak się nie stanie, więc wolę tą patologię z rabatami niż to co wymyśliła sobie Sonia.

Co do tego żeby kupować bezpośrednio w wydawnictwie - żaden producent jeżeli chce umieszczać swój produkt w różnych kanałach sprzedaży nie może dawać w "swoim sklepie" ceny która by nie pozwalała pośrednikom, sklepom itp zarabiać bo nikt by z nimi nie współpracował i jest tak w każdej branży nie tylko wydawniczej.

Offline MarcusSz

« Odpowiedź #880 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:29:09 »
Zeszyty oferty Ongrysa mogą się pojawiać w tych sieciach, ponieważ są dystrybuowane jako prasa. ma to jednak wiele konsekwencji, mogą być w ofercie tylko przez krótki czas, koszty zwrotu pokrywa wydawca itd. itp.
W przypadku komiksów jest to prawie nieopłacalne, bo trzeba dostarczyć znacznie więcej egz., z których spora część potem wraca (czasami przytłaczająca większość) i zalega w magazynie przez lata.
Przy serii ilość zwrotów się kumuluje z każdym kolejnym numerem.

Chodziło mi o albumy komiksowe - np. Władcy Chmielu, Bruno Brazil itp. w pojedynczych albumach, z większym rabatem i teoretycznie lepszą (większą) dostępnością, ale dużo gorszą sprzedażą niż Integrali.

Offline turucorp

« Odpowiedź #881 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:33:03 »
Chodziło mi o albumy komiksowe - np. Władcy Chmielu, Bruno Brazil itp. w pojedynczych albumach, z większym rabatem i teoretycznie lepszą (większą) dostępnością, ale dużo gorszą sprzedażą niż Integrali.
Ale tych komiksów przecież nie ma i nie będzie w żadnych Empikach, Biedronkach czy Ruchu, właśnie z tego względu, który opisałem.

Offline misiokles

« Odpowiedź #882 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:38:35 »
Marvel/DC/Image również korzystają z hurtowników/dystrybutorów.

Offline tuco

« Odpowiedź #883 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:39:35 »
Ale tych komiksów przecież nie ma i nie będzie w żadnych Empikach, Biedronkach czy Ruchu, właśnie z tego względu, który opisałem.
no i o to chodzi! Ongrys "kolekcjonerski" i S.Lain mogą tak jechać ze skutkiem, myślę, że inni też dadzą radę. Z tym że Ongrys karmi jeszcze "nie-kolekcjonerów" ogólnie dostępnymi tańszymi jednostkowo albumami pojedynczymi. Bardzo dobry model.

Offline turucorp

« Odpowiedź #884 dnia: Cz, 22 Kwiecień 2021, 15:43:03 »
Marvel/DC/Image również korzystają z hurtowników/dystrybutorów.
Jak praktycznie wszystkie wydawnictwa na świecie.
Ale co to ma wspólnego z tematem?

no i o to chodzi! Ongrys "kolekcjonerski" i S.Lain mogą tak jechać ze skutkiem, myślę, że inni też dadzą radę. Z tym że Ongrys karmi jeszcze "nie-kolekcjonerów" ogólnie dostępnymi tańszymi jednostkowo albumami pojedynczymi. Bardzo dobry model.

Model może i dobry, ale w Polsce dużego biznesu się na tym nie zrobi.
Nie wiem jaką skalę działań sobie wyobrażasz?
I nie rozumiem dlaczego ograniczasz swoją perspektywę tylko do licencyjnych przedruków?