Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 438220 razy)

Offline JanJ

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #3075 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 13:40:00 »
Ciekawy byłby wykres średniej ceny za stronę danego wydawnictwa w danym roku, ale to już trzeba by mieć trochę więcej czasu żeby takie dane zebrać albo być studentem, który napisze pracę magisterską o kształtowaniu się cen i rynku komiksowego w Polsce w XXI wieku. Jak bym miał czas to sam bym taką pracę napisał ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #3076 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 13:44:59 »
A dołożyłbyś jeszcze na drugim wykresie sumę wszystkich pozostałych razem wziętych (bez Egmontu)?

Tak zsumowałem na oko z wykresu i wychodzi ~56k Egmontu vs ~53,5k reszty rynku. Oczywiście mowa o ostatnim roku za lata poprzednie mam za dużego lenia żeby zliczać :P

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3077 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 15:08:22 »
No ale abstrahując od trudnej sytuacji czarnoskórej ludności w USA to jednak te media nie były dalekie od prawdy. Przewijały się tam m.in. postacie takie jak reprezentujący twardogłową stalinowską linię wyszkolony w ZSRR Afroamerykanin Harry Haywood, który postulował chociażby utworzenie niepodległej Black Belt Republic.
https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Haywood
W każdym razie nawet moralna słuszność sprawy wcale nie wyklucza tego, że temat jest podgrzewany i inspirowany przez stronę zainteresowaną w destabilizacji strony przeciwnej.

oczywiście był też ruch komunistyczny, a nawet anarchistyczny w ramach walki o równe prawa - nie brakowało tam zjebów jak w każdej grupie - natomiast większość tego ruchu była po prostu efektem dyskryminacji - natomiast skala propagandy i manipulacji była ogromna
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Boro

« Odpowiedź #3078 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 23:11:41 »
Czyli Hachette nie traktujemy jako wydawcy komiksów?
Ja traktuję, jak najbardziej, ale niestety przy komiksach od Hachette nie ma podanej liczby stron (sprawdzałem na Gildii i na stronie Empiku). Szkoda, że nie ma, bo jednak wydają sporo jak na polski rynek. Na wykresie z liczbą wydanych egzemplarzy Hachette już będzie.

Nie wiem czy na tej podstawie można mówić o spadku - nie sądzę, żeby Egmont plan wydawniczy ustawiał po ilości stron a nie po ilości sztuk.
Wiadomo, to tylko jedna ze składowych, za mało na jakąkolwiek analizę. Może za kilka miesięcy po prezentacji katalogu będziemy trochę mądrzejsi.

A dołożyłbyś jeszcze na drugim wykresie sumę wszystkich pozostałych razem wziętych (bez Egmontu)?
Proszę bardzo:

Nie dodałem legendy, ale ten czarny to Egmont, a ten zielono-szarawy to reszta wydawców. Są to jednak tylko wydawcy w mojego poprzedniego wykresu, w poprzednich latach na pewno sporo wydawało KBOOM, Wydawnictwo Komiksowe, brakuje wspomnianego Hachette. Ile i tak widać ładny trend wzrostowy.

Ciekawy byłby wykres średniej ceny za stronę danego wydawnictwa w danym roku, ale to już trzeba by mieć trochę więcej czasu żeby takie dane zebrać albo być studentem, który napisze pracę magisterską o kształtowaniu się cen i rynku komiksowego w Polsce w XXI wieku. Jak bym miał czas to sam bym taką pracę napisał ;)
Mam zapisaną i cenę, i liczbę stron, więc coś się ogarnie :). Ale to za tydzień, dwa, bo teraz ciężko z czasem.

Offline wilk

« Odpowiedź #3079 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 09:07:02 »
Nieco z innej beczki, marzą mi się doroczne podsumowania rynku, takie jak dla rynku frankofońskiego robił kiedyś Gilles Ratier w ramach ACBD. Zdaje się że ostatni raport ukazał się za 2016 r. Bardzo dużo ciekawych informacji można było z tych raportów wyciągnąć.

https://www.acbd.fr/category/rapports/

https://www.acbd.fr/wp-content/uploads/2016/12/Rapport-ACBD_2016.pdf

@Boroi i @amsterdream w wątku o podsumowaniu roku: fajne zestawiania. Kibicuję, aby przekształciło się to w doroczną tradycję ;)

Offline 79ers

« Odpowiedź #3080 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 19:26:14 »
Ciekawe kiedy wydawcy zaczną podnosić ceny komiksów PL argumentując, że usa wprowadza cła na UE?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3081 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 19:34:19 »
Kiedy zrobia to drukarnie i licencjodawcy.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline 79ers

« Odpowiedź #3082 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 19:44:21 »
U nich to trochę takie kółeczko - coraz więcej drukują w Chinach, a tam czasowo, albo i nie, ponad 30%, w UE 20% - ciekawe jak to się przełoży na rzeczywiste ceny.

Offline xanar

« Odpowiedź #3083 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 20:03:49 »
Na Chiny 20% już było wcześniej, teraz podobno jest 54%.

Na bleedingcool koleś to zsumował no, ale to chyba się nie sumuje i teraz będzie 34%  :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Kwiecień 2025, 20:09:33 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline 79ers

« Odpowiedź #3084 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 20:38:20 »
Teoretycznie wiele firm nie przyznaje się do bezpośredniej współpracy z chińczykami, a lekkie zawirowania i całkiem niedawno branża fryzjerska i pielęgnacyjna była w kropce ponieważ podrożała chińska chemia, w tym farby do włosów.
Według teorii spiskowych pandemia "posłużyła" jako narzędzie do zbadania światowych siatek powiązań i zależności handlowych, a teraz liczące się gospodarki światowe czerpią z tej skarbnicy wiedzy pełnymi garściami.
PS.W tym konkretnym przypadku nie krytykuję rodzimych wydawców, ale "ewentualne" podwyżki nie ucieszą nikogo z kupujących - już jest za drogo.

Offline xanar

« Odpowiedź #3085 dnia: Cz, 03 Kwiecień 2025, 20:42:51 »
Tak ja na każdej wojnie, cenowej czy niecenowej najbardziej przeje... mają zwykli ludzie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3086 dnia: So, 05 Kwiecień 2025, 07:06:03 »
A Panini przypadkiem nie ma tej licencji Marvela na wiele lat i już za nią nie zapłaciło? Nie wiem, ale jeśli płacą na bieżąco, a te cła obejmą  również licencje, patenty i prawa autorskie, to może być nieciekawie. Bo cały czas w tv mówią o cłach na towary i surowce, więc nie zwróciłem uwagi na dobra niematerialne.

Offline Leszek

« Odpowiedź #3087 dnia: Wt, 20 Maj 2025, 22:25:19 »
pewnie za młody jesteś by pamiętać Gatchamana aka Wojna Planet aka Załoga G :)
ale... amerykanie na przykład zamienili głównego złola w kobietę - bo miał długie włosy i był niejednoznaczny seksualnie :) w polskiej wersji utrzymali tą konwencję
Heh, nie.

Szukałem na forum czy ktoś wspominał Gatchaman i znalazłem tą błędną informację. W dzieciństwie oglądałem Wojny Planet a całkiem niedawno obejrzałem oryginalną anime Gatchaman, 105 odcinków.  Nie licząc sequeli i spinnoffów.

I mylisz się. Zoltar, lub oryginalnie Berg Katse był czasem facetem a czasem babą. A właściwie bliźniakami bratem i siostrą w niemowlęctwie zmiksowanymi w jedną osobę przez Lidera X. (jego świelistość)

Offline rapr

« Odpowiedź #3088 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 10:58:24 »
Na naszym rynku już nie ma pewniaków.

Jestem ciekaw powodów. Konkurencja? Koszty wydania? Malejąca grupa odbiorców? Czy "co miało być wydane, zostało wydane"?