Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 450461 razy)

Offline xanar

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2250 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 09:08:49 »
I rzuciły ci się aż tak bardzo bardzo w oczy, że poświęciłeś im tutaj PIĘĆ wpisów!? Po drodze pomijając całkowicie główny watek "z braku czasu"?
A o moje komiksy aż tak bardzo się może nie martw?
Chociaż, jeśli już musisz, to zapraszam do właściwego tematu, bo tutaj rozmawiamy o rynku komiksowym, a ty z uporem maniaka dalej generujesz spam.
Ja na to poświęciłem jeden wpis, jak już, reszta to jest odpisywanie na twoje posty, bo nie spodobało ci się, że ktoś na to zwrócił uwagę.
Się nie martwię, ty mi dałeś dobrą radę, to ja ci też dałem dobrą radę.
A ty nie generujesz z uporem maniaka spamu, tylko ja. Ty tylko normlanie spamujesz :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online roble

« Odpowiedź #2251 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 09:16:03 »

xanar, jedna trzecia Twoich 6820 postów to spam..   :)

Offline xanar

« Odpowiedź #2252 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 09:22:52 »
No to i tak, będę miał więcej niespamowych niż ty  :)
Jeszcze jakaś dobra rada na większą ilość lajków ?

Offline turucorp

« Odpowiedź #2253 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 09:27:31 »
Ja na to poświęciłem jeden wpis, jak już, reszta to jest odpisywanie na twoje posty.
Odpisywanie na moje posty nie zajmuje ci tego cennego czasu, którego ponoć brakuje ci na odniesienie się do meritum tematu?
Dostałeś na tacy, sytuację np. na rynku w Norwegii, kwestie związane z nakładami, licencjami, kosztami druku etc. Do ŻADNEJ z tych kwestii się nie odniosłeś.
A może teraz to zrobisz, skoro znalazłeś czas na podkręcanie tutaj tego "spamu", który podobno tak ci przeszkadza?
Śmiało, nie krępuj się, gdzie widzisz problem na polskim rynku?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline michał81

« Odpowiedź #2254 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 09:42:16 »
Zacznij wrzucać więcej zdjęć swojej kolekcji.

W czytelnikach.

Offline xanar

« Odpowiedź #2255 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 09:53:12 »
Odpisywanie na moje posty nie zajmuje ci tego cennego czasu, którego ponoć brakuje ci na odniesienie się do meritum tematu?
Dostałeś na tacy, sytuację np. na rynku w Norwegii, kwestie związane z nakładami, licencjami, kosztami druku etc. Do ŻADNEJ z tych kwestii się nie odniosłeś.
A może teraz to zrobisz, skoro znalazłeś czas na podkręcanie tutaj tego "spamu", który podobno tak ci przeszkadza?

Proszę cię bardzo, znalazłem tam coś takiego:

"Title production has increased tenfold in the past 20 years, and threefold in the past 10; in recent years, more comics have been published in the country each year than in the entire communist period. More than 40 publishers are active on the market"

Czyli od PRLu wraz z bogaceniem się społeczeństwa wzrasta rynek komiksowy, to znaczy tak było przez ostanie 20 lat, teraz jest inflacja 20% realne płace maleją czyli pewnie teraz spadnie.

No i pewnie jak bogaciło się to społeczeństwo znalazły się takie osoby, które po obejrzeniu filmu Marvela sięgnęły po swój pierwszy komiks i zgłębiając się w może nawet zakupiły Wydział 7.

A odnośnie spamowania to ty masz 18%, także bym się spierał kto aktualnie więcej spamuje, no chyba, że to nie za spam.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2256 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 10:01:18 »
Proszę cię bardzo, znalazłem tam coś takiego:
"Title production has increased tenfold in the past 20 years, and threefold in the past 10; in recent years, more comics have been published in the country each year than in the entire communist period. More than 40 publishers are active on the market"
Czyli od PRLu wraz z bogaceniem się społeczeństwa wzrasta rynek komiksowy, to znaczy tak było przez ostanie 20 lat, teraz jest inflacja 20% realne płace maleją czyli pewnie teraz spadnie.
No i pewnie jak bogaciło się to społeczeństwo znalazły się takie osoby, które po obejrzeniu filmu Marvela sięgnęły po swój pierwszy komiks i zgłębiając się w może nawet zakupiły Wydział 7.

Czyli znalazłeś oczywistą oczywistość i wysnułeś równie oczywisty wniosek, na podstawie aktualnej sytuacji rynkowej.
Brawo! Skoro już wszystko wiesz, to o czym byś tutaj jeszcze chciał podyskutować, żeby nie generować offtopu?

A odnośnie spamowania to ty masz 18%, także bym się spierał kto aktualnie więcej spamuje, no chyba, że to nie za spam.
Akurat ja dostałem za "za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści", a nie za spamowanie  ::)
Coś jeszcze mam ci wyjaśnić, odnośnie mojego statusu?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline xanar

« Odpowiedź #2257 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 10:18:37 »
Czyli jak napisałem post w temacie, też źle :)

Aaa czyli dostałeś za swój "normalny" język, ale się już wycwaniłeś i jak teraz wstawiasz gwiazdkę zamiast liter to już ci nie dadzą, no spoko, ale to dobrze bo tak po komniksowemu  :)

Ja od ciebie nic nie chce, to tobie cały czas coś się nie podoba.

Jak ci napisze, że jesteś największy twórcą komiksowym w tym kraju i zawsze masz racje to już będziesz zadowolony.
Chciałem zgłosić do moderacji, żeby użytkownik turucorp nie był karany za swój kwiecisty jeżyk bo to przecież artysta i jemu wolno.

Ide coś porobić, żeby zarobić na te "drogie" komiksy.
Pozdr.

Offline komiks

« Odpowiedź #2258 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 10:39:43 »
@Zwirek, postaram ci się odpowiedzieć jak najbardziej delikatnie, bo ewidentnie masz bardzo poważny problem z czytaniem ze zrozumieniem. Osobie o średnim IQ ustalenie mojej tożsamości zajęłoby na tym forum 3 sekundy, ty międlisz ten temat od dłuższego czasu, bez efektu. Może zadaj sobie pytanie, co z tobą jest nie tak i zacznij coś z tym robić?
Dobra, chyba wiem w czym problem, to się nazywa kryzys wieku średniego. Jesteś w swojej opinii osobą rozpoznawalną, więc oczekujesz uwagi, ale jej nie dostajesz w takim stopniu, jak byś chciał. Stąd frustracja i wylewanie jej na forum, a oliwy do ognia dolewa fakt, że ktoś śmie nie chcieć ustalić, kim Ty naprawdę jesteś. Powiem Ci tak od serca, to nie jest Twoja wina. Żyjemy w świecie, gdzie możesz napisać twitta do Elona Muska i jest szansa, że Ci odpisze. Więc na nikim nie robi wyrażenia, że jesteś twórcą komiksów, na pewno ja nie mam zamiaru robić żadnego śledztwa, naprawdę to nie jest nic wielkiego, proszę wyluzuj. Z resztą już nie muszę robić żadnych dochodzeń, bo @Eguaroc napisał jak się nazywasz i teraz kojarzę.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2259 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 10:43:08 »
Pisz w co drugim poście, że nie lubisz czarnych, wszędzie pełno gejozy a w ogóle wszystko to spisek. Sprawdza się na forum rewelacyjnie.
Batman returns
his books to the library

Offline Edgar

« Odpowiedź #2260 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 10:43:28 »
Rozmawiałem wczoraj z Piotrem Miklaszewskim, współautorem serii Podróże z pazurem. Wspólnie z Izą organizują w szkołach prelekcje dotyczące zmian klimatu. Powiedział mi, że często zadają dzieciom pytanie, kto czyta komiksy. Około siedemdziesięciu procent sali podnosi rękę. Zapewne większość korzysta z oferty Egmontu i wydawnictw mangowych. Nic nie wiadomo o skali. Czy jest to jeden komiks rocznie, czy jeden miesięcznie, ale jest to ogromny rynek do zagospodarowania. Należy tylko zadać sobie pytanie, jak utrzymać przy komiksie tę rzeszę czytelników, gdy już dorosną.
Pomagam trochę przy redagowaniu komiksów niezależnych i webkomiksów. To najmłodsze pokolenie twórców zupełnie nie ma pojęcia o istnieniu naszego forum, Facebook jest dla nich dość archaiczny, ale dobrze odnajdują się w bardziej "młodzieżowych" socjalach. Krótki filmik na Tiktoku promujący Yaoi Market miał kilkanaście tysięcy wyświetleń, a pod nim jest prawie dwa tysiące komentarzy. Czy przełożyło się to na sprzedaż? Tak. Komiks ma już drugie wydanie, pierwsze zeszło na pniu. Ogólnie jest to nakład zbliżony do Button Mana lub Catamount. A pamiętajmy, że jest to self-publishing. Możliwości promocji i inwestycji w reklamę nieporównywalnie mniejsze niż w przypadku wydawnictwa, które ma ugruntowaną pozycję na rynku.
Nie powiększymy rynku, dopóki promocja będzie się odbywać jedynie w miejscach, które odwiedzają tylko komiksiarze. Może warto mocniej eksplorować właśnie te wszystkie Tiktoki (straszna aplikacja swoją drogą) albo inne miejsca, w których odnajduje się młodzież? Może oprócz grup komiksowych przeprowadzić ofensywę także na grupy książkowe? Przede wszystkim trzeba uzależnić od komiksów przynajmniej część tych dzieciaków, które mają pojęcie o komiksie, chcą go czytać, ale nie wsiąkną w niego bez reszty, jeśli nie będzie im się pojawiał co jakiś czas na ekranach smartfonów.
Jak zwykle przy dłuższym poście pisanym na telefonie w trakcie pracy proszę o wyrozumiałość, jeśli może się wydawać chaotyczny. ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #2261 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 10:56:52 »
Czyli jak napisałem post w temacie, też źle :)
A czy ja coś takiego napisałem?
Po prostu zasugerowałem, że pisanie tutaj oczywistych oczywistości, nic nie wnosi do dyskusji.
Liczyłem, że masz coś ciekawego do powiedzenia w tym temacie, ale się przeliczyłem :(

Aaa czyli dostałeś za swój "normalny" język, ale się już wycwaniłeś i jak teraz wstawiasz gwiazdkę zamiast liter to już ci nie dadzą, no spoko, ale to dobrze bo tak po komniksowemu  :)
Ja od ciebie nic nie chce, to tobie cały czas coś się nie podoba.

Za co dostałem, to już musiałbyś ustalić z moderacją, z doświadczenia wiem, że ich wrażliwość jest zdecydowanie ponadnormatywna, ale nie będę się w tym przypadku kopał z koniem.
A skoro nic nie chcesz, to po co generujesz tyle spersonalizowanych postów? Nie rozumiem.

Jak ci napisze, że jesteś największy twórcą komiksowym w tym kraju i zawsze masz racje to już będziesz zadowolony.
Nie rozumiem, skąd sobie wziąłeś taką koncepcję? Masz jakąś wizję "obsesji, które dręczą twórców komiksów w Polsce"? Zasugerowałem kiedykolwiek coś takiego, że z tym teraz wyskakujesz? Serio?

Ide coś porobić, żeby zarobić na te "drogie" komiksy.
Pozdr.
Oj, no popatrz, a ja od 4h w fabryce :) Miłej pracy, cokolwiek robisz.

Z resztą już nie muszę robić żadnych dochodzeń, bo @Eguaroc napisał jak się nazywasz i teraz kojarzę.
No brawo, sukces, gratuluję!
To może teraz przejdziemy do głównego wątku tego tematu?
Skoro już zdiagnozowałeś mój, trwający od ponad trzydziestu lat, "kryzys wieku średniego" i "odkryłeś" moją tożsamość, to co? Gadamy o tym jak zasobność portfela obywateli naszego kraju może wpłynąć na rynek komiksu? Pochylamy się nad danymi z rynku norweskiego? Czy nie jesteś zainteresowany takim tematem?

Rozmawiałem wczoraj z Piotrem Miklaszewskim, współautorem serii Podróże z pazurem. Wspólnie z Izą organizują w szkołach prelekcje dotyczące zmian klimatu. Powiedział mi, że często zadają dzieciom pytanie, kto czyta komiksy. Około siedemdziesięciu procent sali podnosi rękę. Zapewne większość korzysta z oferty Egmontu i wydawnictw mangowych. Nic nie wiadomo o skali. Czy jest to jeden komiks rocznie, czy jeden miesięcznie, ale jest to ogromny rynek do zagospodarowania. Należy tylko zadać sobie pytanie, jak utrzymać przy komiksie tę rzeszę czytelników, gdy już dorosną.

Robimy darmowe warsztaty i spotkania, organizujemy lokalne festiwale i konkury, wszystko z uwzględnieniem kilku grup wiekowych. Jeśli macie jakieś dodatkowe (sensowne) pomysły na utrzymanie ich przy komiksie, to śmiało.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #2262 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 11:03:49 »
Poczytałbym sobie ten wątek, ale codziennie dochodzi kilka stron długaśnych postów składających się z osobistych wycieczek i cytowania innych osobistych wycieczek, pomiędzy którymi raz na jakiś czas zdarzy się kilka zdań związanych z tematem wątku. I, niestety, nie chce mi się przegrzebywać przez ten cały chaos.
Mógłby jakiś admin wywalić to wszystko do innego wątku i zostawić tylko merytoryczne posty?

Offline KzT

« Odpowiedź #2263 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 11:28:24 »

To wydaje mi się dość dziwne. W sensie ten odsetek odpowiedzi. Albo te szkoły są dość specyficzne albo w ostatnich latach nastąpiła jakaś eksplozja czytających komiksy (co raczej nie miało miejsca). Oczywiście wiem, że to jest wypowiedź anegdotyczna, niemniej nie brałbym jej jako dobrej charakterystyki rzeczywistości.
Wprawdzie w ramach badania czytelnictwa w Polsce robionego przez Bibliotekę Narodową nie uwzględnia się komiksów (jako osobnej kategorii), ale BN robi badania dotyczące czytelnictwa nastolatków, gdzie komiksy są uwzględniane osobno. Niestety, ostatnie dostępne wyniki dość porządnie zrobionych badań ilościowych są z 2017 roku. Można je znaleźć w tekście Zofii Zasackiej "Czytelnictwo młodzieży szkolnej 2017".

https://rocznik.bn.org.pl/upload/pdf/90455_Rocznik-51-Zasacka-s-11-242%20.pdf

Polecam przejrzenie tego opracowania. Zmiany pomiędzy rokiem 2003 a 2017 odnośnie czytelnictwa komiksów są minimalne, właściwie na poziomie błędu statystycznego (i jest to czytelnictwo na poziomie kilku procent - powyżej 5% a poniżej 10%).
Jest tam krótki fragment o komiksach, którego podsumowanie pozwolę sobie zacytować, bo jest ciekawy (a przy okazji widać, że tekst pisała robiła osoba nie mająca o komiksach pojęcia).
Polski komiks znalazł się na marginesie czytelniczych wyborów, miał tylko kilku czytelników, wymieniono Kajko i Kokosza Janusza Christy, Torgala Huberta Ronka. Kolejna edycja badania czytelnictwa nastolatków ukazuje, jak kurczy się młodzieżowa grupa odbiorców polskiego komiksu, a rośnie znaczenie komiksów japońskich i amerykańskich dostępnych w internecie.
Wybór komiksów nie jest przypisany do statusu społecznego nastolatków, ale do indywidualnego stylu życia, w którym silnie obecna jest kultura obrazkowa i media cyfrowe, wspierane kultywowaną w domu kulturą czytelniczą. Wśród czytelników komiksów zdecydowanie najwięcej (18%) jest nastolatków oglądających filmy (w TV, na komputerze, etc.) oraz tych, którzy spędzają wiele godzin (więcej niż 5 godzin) przed komputerem oraz tych, w których domach kolekcjonuje się książki i są zasobne księgozbiory, powyżej 500 egzemplarzy, albo, gdy uczeń ma bogaty własny księgozbiór.

Offline Chmielu

« Odpowiedź #2264 dnia: Śr, 22 Luty 2023, 11:42:15 »
Fuck! Trza robić zbiórke na Ronka. Marsząd i Syn Taty TOrgala go pozamiatają o prawa.
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain