Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 443180 razy)

Online xanar

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1845 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 22:23:21 »
Ale jak to, Egmont przecież wydaje komiks europejskie, których nikt nie chce.  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #1846 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 22:28:09 »
Ale jak to, Egmont przecież wydaje komiks europejskie, których nikt nie chce.  :)
Pamiętaj że spora część tych komiksów europejskich to są tytuły dla młodszych, więc jednak chyba ktoś je kupuje skoro jest taki wzrost w ostatnich latach.

Online xanar

« Odpowiedź #1847 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 22:32:53 »
To było do takiego jednego, który twierdzi, że TK nie wydał sh bo nie lubi ale za to wydawał europejskie, których nikt nie chciał.

W sumie to trend jest taki sam jak w USA, amerykańskie w odwrocie i mangi na topie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Crono

« Odpowiedź #1848 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 22:41:56 »
Ale mangi to są na topie już od końcówki lat dziewięćdziesiątych, odkąd Czarodziejka z Księżyca zawładnęła umysłami młodych ludzi.
Co ciekawe, manga nie pomogła przetrwać wydawnictwu Tm-Semic, a i romans Egmontu z mangą też raczej nie należał do udanych. To specyficzny rynek, niemniej trzyma się dobrze.

Online Cringer

« Odpowiedź #1849 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 00:36:00 »
To jest w sumie dziwne bo tytuły Egmont miał bardzo dobre: "Eden", "Ranma", "Miecz Nieśmiertelnego", "Gunsmith Cats". Dziwne że im nie pykło.

Offline radef

« Odpowiedź #1850 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 01:34:14 »
To jest w sumie dziwne bo tytuły Egmont miał bardzo dobre: "Eden", "Ranma", "Miecz Nieśmiertelnego", "Gunsmith Cats". Dziwne że im nie pykło.
Pomijając tragiczne wydania, to nie są tytuły, które są w mangowym mainstreamie. Tak naprawdę dopiero kilka lat temu polski rynek mangowy (co widać po ofercie JPF) "dorósł" do wydawania regularnie czegoś więcej niż najnowszych tytułów, które albo trafiają do jakiejś młodzieżowej niszy lubiącej dany gatunek lub są popularne z racji animowanych adaptacji.
Tytuły poważniejsze i starsze przez lata w Polsce nie sprzedawały się dobrze. Z tego powodu też nikt przez lata nie sięgnął do żadnego z tytułów porzuconych przez Egmont. Aż do ostatnich paru lat, gdy rynek "dorósł" do tych tytułów. Co mnie ogromnie cieszy, bo tak jak jeszcze parę lat temu ciężko było cokolwiek ciekawszego znaleźć wśród mang wydawanych w Polsce, to teraz jest tego aż nadmiar.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1851 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 06:47:49 »
Tylko że amerykańskie w Polsce zawsze sprzedawały się najgorzej, więc odwrotem bym tego nie nazwał jak kiedyś pisałem one są jak partia co ma 12% poparcia, niewiele ale kiedyś były jak partia co nie przekracza progu wyborczego 5%.

Online michał81

« Odpowiedź #1852 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 06:56:01 »
To inaczej. Widać że po sporym skoku w ilości tytułów który rozpoczyna się w okolicach 2013 (po pierwszych Avengers) widać zmniejszenie i spadek ilości tytułów po 2019, czyli po Avengers: Koniec gry w przypadku tytułów amerykańskich.

Europejskie takich wahań nie mają.

To było do takiego jednego, który twierdzi, że TK nie wydał sh bo nie lubi ale za to wydawał europejskie, których nikt nie chciał.
Zabawne jest to, że jak wyjmie się tytuły Egmontu to amerykańskie wypadają gorzej nawet od polskich. Nawet w podsumowaniu wynika, że takie Hachette to zaledwie stanowi 7% (tyle co Mucha) w przypadku komiksów amerykańskich, wiadomo, że amerykańskie to nie sama superwłoszczyzna w Egmoncie, ale to jest bardzo znikomy procent w porównaniu do 55% jaki on posiada w tym sektorze rynkowym. Więc ta osoba albo jest leniwa, że nie sprawdza statystyk, albo nie ma zielonego pojęcia o rynku polskim, albo jedno i drugie, więc nie wiem po co próbuje naginać fakty. Pan Kołodziejczzak może nie lubić super bohaterów, ale jak widać lubi na nich zarabiać, a żeby to działo widać, że je wydaje.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Luty 2023, 07:22:33 wysłana przez michał81 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1853 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 07:38:36 »
Co do tych statystyk to dziwi mnie bardzo znikomy udział KG w rynku. Podświetlam ich i w wynikach nic nie widać poza polskimi. A wydają sporo amerykańskich i europejskich tytułów.

Offline holcman

« Odpowiedź #1854 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 07:46:37 »
Co do tych statystyk to dziwi mnie bardzo znikomy udział KG w rynku. Podświetlam ich i w wynikach nic nie widać poza polskimi. A wydają sporo amerykańskich i europejskich tytułów.

Niespełna 40 tytułów rocznie, co to może być za udział :-)

Online michał81

« Odpowiedź #1855 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 07:47:26 »
Są w innych.

Offline chch

« Odpowiedź #1856 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 08:10:16 »

Zabawne jest to, że jak wyjmie się tytuły Egmontu to amerykańskie wypadają gorzej nawet od polskich. Nawet w podsumowaniu wynika, że takie Hachette to zaledwie stanowi 7% (tyle co Mucha) w przypadku komiksów amerykańskich, wiadomo, że amerykańskie to nie sama superwłoszczyzna w Egmoncie, ale to jest bardzo znikomy procent w porównaniu do 55% jaki on posiada w tym sektorze rynkowym.
Czytam ten watek jednym okiem, ale jeśli dobrze zrozumiałem, to jest to podsumowanie ze sklepu gildii, a sklep gildii nie jest głównym kanałem dystrybucji kolekcji kioskowych, więc akurat w przypadku hachette to te dane nic nie mówią o ich procentowym udziale (zresztą nt. egmontu i mang też można podważać te dane, bo są dyskonty, sklepy wydawców, empiki, inne specjalistyczne sklepy komiksowe - stacjnarne i internetowe itd.).

Offline Moreroms

« Odpowiedź #1857 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 08:22:50 »
Ale to nie jest podsumowanie ilości sprzedanej w gildii, tylko komiksy wydane w danym roku. Jasne, dane nie są idealne, ale lepszych nie ma

Offline Crono

« Odpowiedź #1858 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 08:24:47 »
Pomijając tragiczne wydania, to nie są tytuły, które są w mangowym mainstreamie. Tak naprawdę dopiero kilka lat temu polski rynek mangowy (co widać po ofercie JPF) "dorósł" do wydawania regularnie czegoś więcej niż najnowszych tytułów, które albo trafiają do jakiejś młodzieżowej niszy lubiącej dany gatunek lub są popularne z racji animowanych adaptacji.
Tytuły poważniejsze i starsze przez lata w Polsce nie sprzedawały się dobrze. Z tego powodu też nikt przez lata nie sięgnął do żadnego z tytułów porzuconych przez Egmont. Aż do ostatnich paru lat, gdy rynek "dorósł" do tych tytułów. Co mnie ogromnie cieszy, bo tak jak jeszcze parę lat temu ciężko było cokolwiek ciekawszego znaleźć wśród mang wydawanych w Polsce, to teraz jest tego aż nadmiar.
Nie do końca się zgodzę. Zarówno Ranma jak i Gunsmith Cats były na przełomie wieków tytułami raczej szeroko znanymi w fandomie. Były to tytuły o których często pisano (Kawaii, Secret Service, Animegaido). Jak dobrze pamiętam, to za wydawanie Gunsmith Cats chciał się zabrać Tm-Semic, ale coś im nie wyszło.

Offline chch

« Odpowiedź #1859 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 08:36:47 »
Ale to nie jest podsumowanie ilości sprzedanej w gildii, tylko komiksy wydane w danym roku. Jasne, dane nie są idealne, ale lepszych nie ma
To zmienia postać rzeczy, dzięki za wyjaśnienie.