Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 443168 razy)

Online xanar

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1815 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:10:56 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline parsom

« Odpowiedź #1816 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:13:54 »
No, ale tam jest też zastrzeżenie: "Wzrost wynagrodzenia w grudniu spowodowany był m.in. wypłatami premii kwartalnych, świątecznych i nagród"

A poza tym ten wskaźnik i tak obejmuje tyko 40% osób zatrudnionych.

Online xanar

« Odpowiedź #1817 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:24:41 »
Ja wiem co tam jest napisane, pytałeś skąd on wziął takie dane to znalazłem.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1818 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:30:59 »
Średnia krajowa jest jak yeti każdy słyszał nikt nie widział.
Trzeba pamiętać że średnią krajową tak jak w USA zawyżają milionerzy, miliarderzy, celebryci i nasi wspaniali politycy którzy za swoją ciężką i solidną pracę zarabiają sowicie :/
Realnie większość Polaków zarabia mniej niż średnia krajowa, duża część społeczeństwa zarabia znacznie poniżej średniej.
Całe szczęście że nie jest jeszcze tak źle że musimy wypłatę przeliczać na jedzenie i rachunki tylko przeliczamy ją na komiksy :)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online xanar

« Odpowiedź #1819 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:37:54 »
Z tego co kojarzę to te średnie nie są realne bo tam nie bierze się firm, które zatrudniają mniej niż 10 osób.

Offline plast

« Odpowiedź #1820 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:50:47 »
(..) miesięcznie 3425 USD (..) Przyjmując polską średnią netto 4343 złote (..) Raczej ten współczynnik jest bliżej 4, niż 2 lub 3.

Jak już ustaliliśmy, średnia Polska to 5000+ (netto), jeśli zatem porównywać Polskę do Alabamy to masz 3325*4.33 ~= 14800 vs 5000 -> przelicznik jest poniżej 3:1 i o tym cały czas piszę (że 2-3x w zależności od stanu i sposobu liczenia i co uwzględnimy a co nie). To tyle jeśli chodzi o suchy pieniądz.

Natomiast jeśli chodzi o ceny komiksów to się nie znam - odniosłem się do przykładu, gdzie zostało podane, że epiki w USA są po 50 USD, a w PL po 110 PLN - i tutaj stwierdziłem, że uwzględniając zarobki i siłę nabywczą wychodzi podobnie - czego dowodzą przytoczone dane. Jeśli ceny komiksów są inne to oczywiście i obliczenia są inne, proste :)

Pomijając komiksy to wiele rzeczy w USA oczywiście jest tańszych, szczególnie elektronika, bo jest produkowana/licencjonowana/patentowana na miejscu lub po prostu odpada dodatkowy eksport do UE, cło, odpada VAT (jest sales tax, ale to co innego i nie we wszystkich stanach i zazwyczaj jest niższy), odpada konieczność udzielania dwuletniej gwarancji (w Stanach często jest to tylko rok i na gorszych warunkach niż w UE). Ale poza tym jest to łatwo porównać, bo to jest w ujednolicone, karta graficzna RTX 3090 firmy Asus w USA to ten sam produkt, który jest sprzedawany w Europie, różnice jeśli są, to minimalne.

A komiks? Komiks to inny wydawca, inny papier, format, okładka, tłumaczenie, zasadniczo tylko rysunki i treść się zgadzają - reszta to nowy, inny, czasem lepszy, czasem gorszy produkt. Plus jeszcze trzeba podawać rok wydania - jakby nie było nawet 2020 vs 2022 to przepaść, a co dopiero teraz dla nowych rzeczy AD 2023, my mamy inflację 20% (realną pewnie bliżej 40%), a oni parę procent, plus siła dolara jest znamiennie inna niż siła złotówki.

To wszystko sprawia, że praktycznie nie sposób tego sensownie porównać :)

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1821 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:59:29 »
Epic u nas jest po 199,99 chyba nie myślisz, że oni za okładkową kupują, a tylko my po rabatach.

https://cheapgraphicnovels.com/?target=search&mode=search&substring=EPIC%20COLLECTION&including=all

Online xanar

« Odpowiedź #1822 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 20:14:05 »
Tu na przykład mają od 38% do 46% rabatu od okładkowej, u nas to nawet rabaty gorsze  ;D

https://www.instocktrades.com/

Online misiokles

« Odpowiedź #1823 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 20:20:03 »

- w USA jest o wiele więcej niż w PL miliarderów/milonerów, którzy też do średniej są liczeni i sporo zawyżają - ogólnie rozwarstwienie jest o wiele większe niż w PL;

w USA jest też więcej bezdomnych mieszkających w namiotach, którzy sporo zaniżają, bo nie mają rejestrowanych dochodów.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #1824 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 20:20:33 »
Jak już ustaliliśmy, średnia Polska to 5000+ (netto), jeśli zatem porównywać Polskę do Alabamy to masz 3325*4.33 ~= 14800 vs 5000 -> przelicznik jest poniżej 3:1 i o tym cały czas piszę (że 2-3x w zależności od stanu i sposobu liczenia i co uwzględnimy a co nie). To tyle jeśli chodzi o suchy pieniądz.

Natomiast jeśli chodzi o ceny komiksów to się nie znam - odniosłem się do przykładu, gdzie zostało podane, że epiki w USA są po 50 USD, a w PL po 110 PLN - i tutaj stwierdziłem, że uwzględniając zarobki i siłę nabywczą wychodzi podobnie - czego dowodzą przytoczone dane. Jeśli ceny komiksów są inne to oczywiście i obliczenia są inne, proste :)

(...)

A komiks? Komiks to inny wydawca, inny papier, format, okładka, tłumaczenie, zasadniczo tylko rysunki i treść się zgadzają - reszta to nowy, inny, czasem lepszy, czasem gorszy produkt. Plus jeszcze trzeba podawać rok wydania - jakby nie było nawet 2020 vs 2022 to przepaść, a co dopiero teraz dla nowych rzeczy AD 2023, my mamy inflację 20% (realną pewnie bliżej 40%), a oni parę procent, plus siła dolara jest znamiennie inna niż siła złotówki.
Nie my ustaliliśmy, tylko ty ustaliłeś. Wg danych za początek 2022, średnia właśnie tyle wynosiła w Polsce. Nie za każdy okres są dane więc przyjąłem początek i środek 2022 jako punkt odniesienia. Mniej więcej, bo wiadomo, że to nie praca habilitacyjna tylko luźne dywagacje. Na zawyżanie średniej ma wpływ również podwyższanie płacy minimalnej, gdzie w USA ostatnia podwyżka miała miejsce w 2009 roku, do 7,25 dolara za godzinę. Federalna, bo oczywiście osobno każdy stan może ustalać na własnym poziomie. W Alabamie właśnie tyle wynosi, a np. na Florydzie 11 dolarów.
Ceny przyjąłem okładkowe, porównanie Kaczogrodu, a potem Epic ASM i nijak nie wychodzi 2-3 razy tylko więcej. I tylko tyle.

To wszystko sprawia, że praktycznie nie sposób tego sensownie porównać :)
To prawda, można robić tylko przybliżenia.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline radef

« Odpowiedź #1825 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 20:26:39 »
@radef - widziałem ceny i rzeczywiście jest jak napisałeś, 35 USD. Są i tomy, nowe, za 30.
Tak jak napisałem - wszystkie zeszłoroczne tomy (w tym dodruki) są już 5 dolarów wyższe. Równie dobrze w porównaniu można też podać 69,99 zł jako cenę Barksa w Polsce w 2021 roku, i nadal tomy z tamtego roku kupisz. Dlatego mówię, że dzisiaj, przy rosnących cenach, tego typu porównania są problematyczne.
Jakby nie patrzeć, wychodzi jednak, że w przeliczeniu na dolara, cena komiksu jest mniej więcej podobna, a nie dostosowana konkretnie pod dany rynek i np. "Kaczogród" w kraju rozwijającym się jak Brazylia, jest sprzedawany taniej.
Napisałem "Oczywiście - nie zmienia to tego, co napisałem wcześniej, czyli w krajach biedniejszych komiksy są tańsze, ale nie o tyle tańsze, ile wynika to z różnicy zarobków."
W Brazylii Barks jest tańszy? Tak, jest tańszy, ale niewiele, czyli dokładnie to samo co napisałem. Co napisałem też wcześniej, koszty druku są podobne, ale koszty pracy i dystrybucji inne, z tego wynikają różnice, ale nie rekompensujące różnic w zarobkach.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Dzidek

« Odpowiedź #1826 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 20:28:46 »
Np. zakup spluwy i granatów + amunicja do giwer.
Ponoć multum kasy na to wywalają .
No i weź ich m.in. z tego powodu zaatakuj. Nie dość, że położenie nie sprzyja, armia potężna, to jeszcze cywile uzbrojeni po zęby.

Średnia krajowa jest jak yeti każdy słyszał nikt nie widział.
Trzeba pamiętać że średnią krajową tak jak w USA zawyżają milionerzy, miliarderzy, celebryci i nasi wspaniali politycy którzy za swoją ciężką i solidną pracę zarabiają sowicie :/
Realnie większość Polaków zarabia mniej niż średnia krajowa, duża część społeczeństwa zarabia znacznie poniżej średniej.
Całe szczęście że nie jest jeszcze tak źle że musimy wypłatę przeliczać na jedzenie i rachunki tylko przeliczamy ją na komiksy :)
Dlatego bardziej wiarygodna jest mediana, ale niestety nie jest to tak popularna wartość jak średnia.

Offline PJP

Offline Xmen

« Odpowiedź #1828 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 20:50:51 »
Mediana w 2022 wynosiła 3478zl netto, co jest bardziej zbliżone do prawdziwych polskich zarobków.
Łatwo domyślić się dlaczego nie jest tak popularna wartością jak średnia podawana w różnych mediach.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline PJP

« Odpowiedź #1829 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 20:52:25 »
Media napiszą wszystko, za co zapłacisz. Tak było, jest i będzie. Różnica polega na tym, że kiedyś bywali dziennikarze z pazurem i warsztatem a obecnie to nieudolni i niedouczeni klikacze, którym się nawet nie chce bo i po co? Clickbait - tylko to się liczy.