Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 446025 razy)

Offline radef

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1800 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 13:34:19 »
Ale chyba rozmawiamy o różnych zjawiskach. Wszedłem na jakąś stronę (nazywa się to to G&B Comics - nie znam, pierwszy raz widzę) i tam epiki widzę poniżej 60$ sztuka. A niektóre tuż poniżej 50$. Ale liczmy, że oficjalna cena jednego tomu to 60$.
I teraz pytanie brzmi: kto w Polsce wydaje epiki poniżej 60 PLN?
U nas epik po rabatach kosztuje ponad 120 PLN czyli dwukrotnie więcej niż płaci za niego Jankes. Nominalnie. Bo jest jeszcze różnica siły nabywczej danej waluty.
Pomijając to, że stosowanie śmiesznych przeliczników siły nabywczej typu 1 $ = 1 PLN nie ma żadnego sensu, to dyskusja była o cenach komiksów w kontekście tego, czy Polak może kupić taniej egzemplarz polski czy może egzemplarz z USA.
Biorąc pod uwagę, że duża część kosztów produkcji komiksu jest stała niezależnie czy dotyczy komiksu wydawanego w Polsce, w USA czy gdziekolwiek na świecie, to z punktu widzenia przeciętnego Polaka komiksy będą droższe niż z punktu widzenia przeciętnego Amerykanina, póki Polacy nie będą zarabiać choć w pobliżu tyle, co Amerykanie.
Zresztą podobna zasada tyczy się regionów mniej zamożnych niż Polska, tam komiksy są tańsze, ale nie na tyle by zrekompensowały je niższe zarobki. Oczywiście są od tego pewne wyjątki, głównie dotyczące niewielkich krajów, gdzie z powodu niewielkich nakładów zwiększają się koszty pojedynczego egzemplarza, ale co do zasady można zauważyć taką zależność.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline xanar

« Odpowiedź #1801 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 13:34:23 »
Zarobki w USA to trudna sprawa do policzenia (bo to ogromnie zróżnicowany kraj), ale w przybliżeniu można przyjąć 2-3x więcej niż w PL. Na pewno dużo mniej niż 4-5x, więc nie wiem skąd pomysł przeliczenia waluty 1:1.

Jednocześnie zarabiając 2-3x więcej netto niż w PL musisz jeszcze z tego sobie opłacić wiele rzeczy, na które w PL masz wywalone, np. ubezpieczenie zdrowotne, czasem idzie na to 1/3 pensji. Pozostałe koszty życia też są od 2 do nawet 10x większe.

W dużym uproszczeniu możemy przyjąć, że średni Amerykanin ma 2x więcej nominalnie niż średni Polak.

50 USD to 220 PLN.

Połowa z tego to 110 PLN.

Czyli cena epika po rabatach 120 PLN jest podobnym obciążeniem.

No tak bo u nas leczenie jest za darmo, nie dość, że płacisz bo ci pracodawca odprowadza to później jeszcze idziesz prywatnie :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #1802 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 13:40:39 »
W dużym uproszczeniu możemy przyjąć, że średni Amerykanin ma 2x więcej nominalnie niż średni Polak.

Czyli cena epika po rabatach 120 PLN jest podobnym obciążeniem.

Jeżeli statystyczny Amerykanin ma 2x tyle co statystyczny Polak to jakim cudem dla dwukrotnie bogatszego Amerykanina 60$ miałoby być podobnym obciążeniem co 120 PLN dla Polaka?
Jak długo Amerykanin pracuje na 60$ a Polak na 120 PLN?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline plast

« Odpowiedź #1803 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 13:52:25 »
Jeżeli statystyczny Amerykanin ma 2x tyle co statystyczny Polak to jakim cudem dla dwukrotnie bogatszego Amerykanina 60$ miałoby być podobnym obciążeniem co 120 PLN dla Polaka?
Jak długo Amerykanin pracuje na 60$ a Polak na 120 PLN?

Yyyyy. No jeśli Amerykanin zarabia 2x więcej i płaci za komiksy 2x więcej to jest to podobne obciążenie, prawda?

No tak bo u nas leczenie jest za darmo, nie dość, że płacisz bo ci pracodawca odprowadza to później jeszcze idziesz prywatnie :)

Jak nie jesteś w gronie 30% najlepiej zarabiających to co prawda u nas jest **jowo, ale w porównaniu do USA jakieś 10x lepiej, serio.

Online HugoL3

« Odpowiedź #1804 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 14:01:11 »
Nie brnijcie w przykład USA. Tak jak kolega mówi, niesamowite zróżnicowanie czy to jeśli chodzi o pensje, czy wydatki na miesiąc. I tak, wydatki na opiekę zdrowotną też znacznie się różnią od systemu w Polsce.
Weźcie sobie jakiś inny kraj z Europy, tylko nie piszcie głupot typu 1 PLN = 1 EUR/GBP bo chyba piszą tak ludzie, co żyją w jakimś Truman Show.
Już prędzej coś takiego można podstawić w Szwajcarii, gdzie najniższa pensja oscyluje coś koło 3800 CHF a przy obecnym kursie (4.71) to 17900 zł. Tylko jest tam ogółem bardzo drogo, więc siłę tego pieniądza czują dopiero gdy wyjeżdzają poza swój kraj. Ale ja piszę to tylko bazując na kontaktach z ludźmi z największych miast.
Fajny ktoś zbudował przelicznik na Ajfony i Bic Maci. Ile dni musi na telefon z jabłkiem zarabiać Szwajcar, a ile Polak. I ile Szwajcar kupi big maców za swoją pensję, a ile Polak. To teraz czas na badanie Komikspeca - Ile godzin musi pracować obywatel państwa X aby kupić tom Epic Collection Marvela :D

Offline death_bird

« Odpowiedź #1805 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 14:13:59 »
Yyyyy. No jeśli Amerykanin zarabia 2x więcej i płaci za komiksy 2x więcej to jest to podobne obciążenie, prawda?

Ale w którym momencie Amerykanin płaci za komiks 2x więcej niż Polak?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Spiff

« Odpowiedź #1806 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 14:18:35 »
Jednocześnie zarabiając 2-3x więcej netto niż w PL musisz jeszcze z tego sobie opłacić wiele rzeczy, na które w PL masz wywalone (...)
Np. zakup spluwy i granatów + amunicja do giwer.
Ponoć multum kasy na to wywalają .
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Styczeń 2023, 14:26:43 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline plast

« Odpowiedź #1807 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 14:35:04 »
Ale w którym momencie Amerykanin płaci za komiks 2x więcej niż Polak?

W tym gdy płaci 50 USD (220 PLN) gdy Polak 110 PLN.

Offline plast

« Odpowiedź #1808 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 14:36:12 »
Np. zakup spluwy i granatów + amunicja do giwer.
Ponoć multum kasy na to wywalają .

50 tysięcy ofiar śmiertelnych rocznie od sprzętu strzelającego i wybuchającego zobowiązuje

Online perek82

« Odpowiedź #1809 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 14:39:20 »
Tak tylko dorzucę, bo akurat kupiłem 2 oryginalne Epici - jeden okładkowa 40$, drugi 45$, kupione odpowiednio za 130 i 150 zł. Średnio 140, czyli dokładnie tyle, ile dzisiejsze dodruki epiców na Gildii.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #1810 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 17:57:19 »
50 tysięcy ofiar śmiertelnych rocznie od sprzętu strzelającego i wybuchającego zobowiązuje
https://usafacts.org/data/topics/security-safety/crime-and-justice/firearms/firearm-deaths/
Te dane nie rozróżniają ile tej broni zostało nabyte legalnie, a ile nielegalnie. Plus trzeba dodać, że w Meksyku toczy się od lat wojna z kartelami narkotykowymi, a liczba morderstw z nią związanych utrzymuje się średnio na poziomie ponad 30 tysięcy. W 2021 roku, średnio 94 zabitych dziennie. A granica nie jest szczelna.
https://www.visionofhumanity.org/homicides-in-mexico-statistics/

Co do cen,  przykładowo:

wynagrodzenie miesięczne netto, średnie:
Brazylia - 384.92 USD
USA - 4167.78 USD
Polska - 1069.26 USD
Rosja -692.19 USD
Niemcy - 2978.04 USD

Cena komiksu, bez uwzględniania rabatów (jako przykład, popularne na całym świecie i wydawane również przez Egmont, przygody Kaczora Donalda i ferajny, kolekcja Carla Barksa):

Brazylia - 104.9 BRL ("Baloniarstwo" - luty 2022, "Folias Aéreas"), po aktualnym kursie to około 20 USD
USA - 29.99 USD standardowe wydanie "Ballonautics"
Polska - 89.99 PLN, po aktualnym kursie to około 22 USD "Papuga Z Singapuru"
Rosja - 1753 RUB "Straszni Bracia Be" 2020 rok. Po aktualnym kursie około 26 USD. Osłabienie rubla sprawiło, że do kupienia za 17 USD.
Niemcy - 35 EUR, "Tajemnica Starego Zamczyska". 2022. Po aktualnym kursie, około 38 USD.

Za przeciętną pensję, Brazylijczyk jest w stanie kupić sobie 19 sztuk komiksu z serii Kaczogród Carla Barksa. Amerykanin, 139. Polak, 48, Rosjanin, 26, a Niemiec 78 sztuk.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_price_rankings?itemId=105

Oczywiście, to wszystko tylko proste wyliczenia na jednym, wybranym przykładzie. Jednak, średnio cena jest zbliżona i rozjazd następuje po stronie wynagrodzeń.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline plast

« Odpowiedź #1811 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 18:13:19 »
Te dane nie rozróżniają ile tej broni zostało nabyte legalnie, a ile nielegalnie.

Dla tych co zginęli od tej broni nie ma to większego znaczenia.

wynagrodzenie miesięczne netto, średnie:
(..)
USA - 4167.78 USD
Polska - 1069.26 USD
(..)

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś te dane, ale:

* w PL średnia to 7329,96 zł brutto czyli 5326,78 zł netto czyli ~1230 USD;

* dla USA średnią netto bardzo trudno jest znaleźć z wiarygodnego źródła, ja korzystam z kilku i uśredniam, a i tutaj mam pewne wątpliwości, niemniej nie wychodzi to ponad 4000 USD (netto na rękę) jakbym nie liczył.

Dodatkowo porównywanie średnich 1:1 jak wcześniej pisałem nie ma sensu z wielu powodów - są też jeszcze takie wynikające np. z tego, że:
- sposób liczenia średniej jest inny w PL niż USA (inne podmioty są brane pod uwagę);
- w USA jest o wiele więcej niż w PL miliarderów/milonerów, którzy też do średniej są liczeni i sporo zawyżają - ogólnie rozwarstwienie jest o wiele większe niż w PL;
- inne są podatki / liczenie brutto vs netto kuleje mocno, plus nie jest to jednolite, bo co stan to inne podatki od pracy potrafią być.

Dlatego dla uproszczenia można bezpiecznie przyjąć, że przeciętny Amerykanin zarabia w przeliczeniu na taką samą walutę od 2 do 3 razy więcej niż przeciętny Polak.  Jednak wcale nie żyje mu się 2-3x lepiej.

Natomiast jeśli ceny komiksów są takie same (w przeliczeniu na tą samą walutę) to oczywiście będzie ich mógł kupić 2-3x więcej, proste. A jeśli są (znowu, w przeliczeniu na tą samą walutę) dwa-trzy razy droższe, to kupi ich tyle samo co Polak.

Co mogę powiedzieć z doświadczenia takiego "czuciowego", że klasyczna stówka, czyli 100 USD dla Amerykanina to nie jest jak stówka, 100 PLN dla Polaka, bliżej raczej temu właśnie kwoty między 200 a 300 PLN i takie jest postrzeganie tej stówki.

Offline radef

« Odpowiedź #1812 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 18:20:18 »
Cena komiksu, bez uwzględniania rabatów (jako przykład, popularne na całym świecie i wydawane również przez Egmont, przygody Kaczora Donalda i ferajny, kolekcja Carla Barksa):
Skoro przykład z mojego poletka, to nie mogę zwrócić uwagę na błąd - od poprzedniego roku tomy kolekcji Barksa od Fantagraphics kosztują 35 $. Oczywiście - nie zmienia to tego, co napisałem wcześniej, czyli w krajach biedniejszych komiksy są tańsze, ale nie o tyle tańsze, ile wynika to z różnicy zarobków.
Jednak ten przykład doskonale pokazuje, że tego typu wyliczenia w obecnych czasach są bardzo trudne uzyskania,p onieważ wystarczy wziąć cenę komiksu polskiego z 2022 roku, a angielskiego sprzed 2 lat i już wyjdą ciut inne wyniki niż gdyby wziąć z tego samego.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #1813 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:01:32 »
@radef - widziałem ceny i rzeczywiście jest jak napisałeś, 35 USD. Są i tomy, nowe, za 30. W tym zestawieniu starałem się wziąć najświeższe dane ale np. cena brazylijskiego tomu z lutego 2022, więc pewne rozjazdy nieuniknione. Jakby nie patrzeć, wychodzi jednak, że w przeliczeniu na dolara, cena komiksu jest mniej więcej podobna, a nie dostosowana konkretnie pod dany rynek i np. "Kaczogród" w kraju rozwijającym się jak Brazylia, jest sprzedawany taniej. Na pewno wiele czynników wchodzi w grę, zbyt daleko idących wniosków nie chcę zatem wyciągać, gdy danych brakuje.

@plast - zawsze podaję źródło i tak też jest i tym razem, na dole posta, dane nie są z tego roku tylko 2022.
I nigdzie nie twierdziłem, że 1 USD w kraju hamburgerów równa się 1 PLN w kraju nad Wisłą.
Czy żyje się lepiej, trudno stwierdzić, powiedziałbym, że raczej tak ale to zbytni offtop i zbyt długa dyskusja.
Źródło broni ma znaczenie i jej zastosowanie. Nie każdy człowiek jest wart przelania łzy.
Oczywiście, jeśli mamy się bawić w szczegółowe dane, to do następnego roku będziemy ten temat ciągnąć. Śląc maile do biur statystycznych o podanie metodologii liczenia, porównując źródła, poszczególne stany, wiek, płeć, szczebel zatrudnienia i milion innych rzeczy.
Zastrzeżenia mam do skali 2-3 razy jeśli chodzi o przelicznik zakupów, jest on raczej wyższy.
https://www.indeed.com/career-advice/pay-salary/average-salary-in-us
Nawet przyjmując taką wartość i brutto, to: stan Alabama 1072 USD tygodniowo, 4288 USD miesięcznie. Rocznie to 51 456 USD. Po odjęciu podatków (w tym podatku zwanego składka zdrowotna i składka ubezpieczeniowa) wychodzi 41 108 USD rocznie, miesięcznie 3425 USD. Komiks: "Epic ASM Powrót Złowieszczej Szóstki". Za średnią pensję, mieszkaniec Alabamy kupiłby w 2016 roku 85 takich komiksów po cenie wydania 39,99 USD. Aktualnie, za 45 USD za najnowszy tom Epic (Hero Killers), 76. Przyjmując polską średnią netto 4343 złote, cena Epic ASM Powrót Złowieszczej Szóstki 200 złotych, 21 komiksów. Raczej ten współczynnik jest bliżej 4, niż 2 lub 3.

"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline parsom

« Odpowiedź #1814 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 19:02:11 »

* w PL średnia to 7329,96 zł brutto czyli 5326,78 zł netto czyli ~1230 USD;

W dniu 20 stycznia 2023 r. Główny Urząd Statystyczny ogłosił wartość średniego wynagrodzenia za IV kwartał 2022 r. w sektorze przedsiębiorstw. Zgodnie z ww. obwieszczeniem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego przeciętne miesięczne wynagrodzenie wyniosło 6965,94 zł.
Wynagrodzenie netto "na rękę" dla pracownika = 5078,63 zł