Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 443917 razy)

Offline NuoLab

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1275 dnia: Pn, 27 Grudzień 2021, 20:29:44 »
subiektywnie - ekran tabletu jest podświetlony równomiernie, nie powinno być odblasków światła jak na kredowym papierze, kartki się nie wyginają, temperatura (światła) np. żarówki nie wpływa na odcienie kolorów,

W tym tkwi sedno - podświetlenie. Ekran tabletu  czy monitora masz podświetlony od wewnątrz w przeciwieństwie do kartki papieru na którą światło pada od góry. To wbrew pozorom bardzo wpływa na nasz odbiór prezentowanych ilustracji, obraz na ekranie wydaje się nam soczystszy i atrakcyjniejszy.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1276 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 19:52:17 »
Bartłomiej Rabij z Mandioki o najbliższej przyszłości rynku komiksu w Polsce:

(...) komiksy staną się już naprawdę drogą rozrywką. Z drugiej strony, wielu klientów zdaje sobie sprawę, że nie warto kupować „wszystkiego”, tylko to, co jest naprawdę warte uwagi. Jak w przypadku każdego innego dobra kultury.

Szymon Holcman jeszcze groźniej:

Co do cen – będzie to bardzo ważna kwestia. Już dziś widzimy, że wiele tytułów które chcielibyśmy wydać odpuścimy, bo ich ceny okładkowe wychodzą absurdalnie.

Kontrowersyjne ceny nowości Screamu wydają się zwiastunami nowych czasów. A podobno drogo już było...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1277 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 20:01:07 »
Jeśli niektóre wydawnictwa, zamiast wszystko wydawać na miękko i jak najtaniej, robią jakieś limitedy w powiększonym formacie i na twardo, to wychodzą te 200 złotowe komiksy.

Ja nie kupuję wszystkiego - tylko niezdublowane superhero i kaczki po polsku. To nie jest dużo. :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1278 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 20:07:08 »
Gdyby to miało spowodować, że więcej tytułów zacznie wychodzić tak jak Asteriks a nie tak jak Do ostatniego, to ja jestem nawet za.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Grudzień 2021, 20:20:59 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Death

« Odpowiedź #1279 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 20:13:54 »
Do ostatniego był absurdalnie drogi jeśli policzy się ilość stron. Jeden z najdroższych pod tym względem komiksów jakie mam. Burma też wyszedł drogo i Spiderman z Muchy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1280 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 20:21:03 »
Od dawna mi brakuje u nas budżetowych wydań. Jest kilka wyjątków - Tore (kocham ich, kupuję wszystko), Asteriksy, Lucky Luke'i itp od Egmontu. Trochę też bieżące superhero od Egmontu, ale to zupełnie nie moja bajka. KG czy Timof często też nie szarżują i można sobie świetne historie w dobrej cenie przeczytać. Lubię też jakieś ekskluzywne wydania, mam te Marvel Limited choćby, no ale kurde chciałbym tak kupować tylko wybrane rzeczy, najlepsze. Pojedyncze frankofony od Taurusa czy Lost in Time, większość wydań Studia Lain, te wydania rocznicowe Screamu (w Tomb Raiderze nie brak kredy mi przeszkadzał tylko to, że to nie wyszło na miękko w małym formacie jak przystoi tego typu czytadłu), cienizny od Muchy, przecież to wszystko powinno wychodzić najtaniej jak się da, to są rzeczy typu "przeczytać i zapomnieć". Nawet te kolekcje Hachette wolałbym żeby na miękko wychodziły i na gorszym papierze. O, chciałbym żeby więcej rzeczy wychodziło tak, jak wychodza mangi w Polsce. Fakt, my jako czytelnicy na to pozwalamy po prostu to kupując, no ale też trochę nie bardzo jest wybór inny.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1281 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 22:47:34 »
No to dla ciebie byłby najlepszy Star Wars Komiks. Niestety wszystkie Kolekcje komiksowe jakie u nas wychodziły, były na twardo. Miękko są LL i Thorgale. Szkoda, że Egmont już nie rzuca miękkich Asterixów do kiosków. Są jeszcze Tytusy, ale to już nie dla każdego.

Offline stachel

« Odpowiedź #1282 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 22:55:46 »
Star Wars Komiks to jest przegięcie w drugą stronę - cienka gazetka, która czasami potrafiła nie dotrwać do końca czytania. Wydania skrzydełkowe Egmontu mają obecnie dobry stosunek jakości wydania do ceny. Można też uciekać jakością wydania do tego co robi Marvel - ciekawe na ile by to obniżyło cenę (cieńszy papier, brak skrzydełek).

To co mnie mocno denerwuje to wydawanie cienkich komiksów (często porozbijanych serii, które można by było wydać w jednym sensownym tomie ~150-200 stron). Robi to Mucha (np. Saga), Amber (ostatnio wydany Avatar), czy ostatnio Egmont (z myszką Miki). Lubię twardą okładkę i porządne wydanie, ale niech to będzie zbiorcze, 200+ stron, a nie 64 strony i okładka jest grubsza od komiksu (trzymać też nie mam już tego gdzie).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1283 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 22:56:07 »
SWK kiedyś kupowałem, teraz już nie, przeszła mi faza na SW. Ale to nie tylko o kioski chodzi. Dlaczego utrzymywany na rynku i dodrukowywany na bieżąco jest Thorgal w twardej zamiast w miękkiej? Powinno być dokładnie odwrotnie. Tak samo chciałbym żeby większość serii Muchy wychodziła na miękko w normalnym formacie. Długo można by wymieniać, ja zresztą rozumiem skąd się to bierze i nie zamierzam cisnąć po wydawcach, ale mam nadzieję, że kiedyś i to się u nas zmieni na lepsze.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1284 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 23:00:51 »
No to dla ciebie byłby najlepszy Star Wars Komiks. Niestety wszystkie Kolekcje komiksowe jakie u nas wychodziły, były na twardo. Miękko są LL i Thorgale. Szkoda, że Egmont już nie rzuca miękkich Asterixów do kiosków. Są jeszcze Tytusy, ale to już nie dla każdego.

I tylko tyle zarejestrowałeś „na miękko i po taniości”?   ::)
Inna sprawa, że z tego co tu czytam, to żaden wydawca nie pójdzie w zeszyty, bo byście go z torbami puścili, czekając na trejdy w HC za pare stówek :/
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1285 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 23:33:21 »
No patrząc na rzucone tu hasło "zeszytów za max 15 zł", to osobiście gdybym miał przy dobrych wiatrach czekać rok na wydanie 12 zeszytów, dać za nie w sumie 180 zł, to jednak wolałbym wziąć tego okropnego trejda w HC za 70 i dostać takich kilka w roku.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1286 dnia: Wt, 28 Grudzień 2021, 23:46:06 »
No patrząc na rzucone tu hasło "zeszytów za max 15 zł", to osobiście gdybym miał przy dobrych wiatrach czekać rok na wydanie 12 zeszytów, dać za nie w sumie 180 zł, to jednak wolałbym wziąć tego okropnego trejda w HC za 70 i dostać takich kilka w roku.

Cały wic polega na tym, że na nic nie musiałbyś czekać, dostajesz trejdy tam gdzie to możliwe (czyli np. z zebranych, już wydanych na zachodzie komiksów) i jako uzupełnienie oferty, tanie rodzime zeszytówki.
W sytuacji, w której nasz rynek wygląda tak jak wygląda, wydawcy muszą się zdecydować, czy trejdy będą na miękko i trochę taniej, czy w HC (i drożej). Czytelnicy portfelami głosują na drożej w HC.
I analogicznie, jeśli czytelnicy mają wywalone na rodzime, tanie zeszytówki, to wydawcy się dostosowują i wydają cegiełki, które wprawdzie schodzą w mniejszych nakładach, ale generują większy zysk i są mniej kłopotliwe w dystrybucji.
To Wy jako nabywcy, swoimi decyzjami zakupowymi wpływacie na strukturę rynku, i Wy decydujecie jak on wygląda, a nie jakiś mityczny Machiavelli z tego czy owego wydawnictwa.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline O.

« Odpowiedź #1287 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 00:18:13 »
To Wy jako nabywcy, swoimi decyzjami zakupowymi wpływacie na strukturę rynku, i Wy decydujecie jak on wygląda
tylko że czasami nie mamy wyjścia bo wydawca zamiast zrobić jeden porządny integral to robi kolejną edycję zeszytową - żeby daleko nie szukać - "W poszukiwaniu ptaka czasu". Gdzie jest kolejny integral Żbika, albo Kajtek i Koko w kosmosie w kolorze, albo nawet Thorgal? Wytarczy zobaczyć ile kazano nam czekać na integrale Christy

jeżeli to My mamy kreować rynek to chcemy integrali, czy taki Egmont nas posłucha? wątpię ;)
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Grudzień 2021, 00:20:10 wysłana przez O. »

Offline turucorp

« Odpowiedź #1288 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 00:30:27 »
tylko że czasami nie mamy wyjścia bo wydawca zamiast zrobić jeden porządny integral to robi kolejną edycję zeszytową - żeby daleko nie szukać - "W poszukiwaniu ptaka czasu". Gdzie jest kolejny integral Żbika, albo Kajtek i Koko w kosmosie w kolorze, albo nawet Thorgal? Wytarczy zobaczyć ile kazano nam czekać na integrale Christy

jeżeli to My mamy kreować rynek to chcemy integrali, czy taki Egmont nas posłucha? wątpię ;)

Sklejasz w całość kilka różnych sytuacji.
Egmont wydaje przede wszystkim komiksy na licencji (oryginalne rzeczy stanowią tylko drobny procent), wydaje je w takiej formie, w jakiej oferuje mu licencjodawca, bez opcji na swoje widzimisie czy oczekiwania nabywców. Więc nie ma możliwości zrobienia swojego integrala (szczególnie jeśli w tej kwestii zablokuje go inne wydawnictwo).
Żbik w integralu to kompletnie inna bajka, bo zeszyty sprzedają się cały czas, a każdy kolejny integral wymaga dodatkowej roboty, zapewne integrale będą kontynuowane i wznawiane, ale dopóki głównym źródłem sprzedaży będą zeszyty, to będzie tak jak jest.
KiK to jeszcze inna bajka, bo to samograj, który można eksploatować na wiele sposóbów.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1289 dnia: Śr, 29 Grudzień 2021, 00:39:29 »
Cały wic polega na tym, że na nic nie musiałbyś czekać, dostajesz trejdy tam gdzie to możliwe (czyli np. z zebranych, już wydanych na zachodzie komiksów) i jako uzupełnienie oferty, tanie rodzime zeszytówki.
A no to zależy, jakie zeszytówki mamy na myśli. Temat padł w kontekście Daredevila, więc założyłem rozwiązanie, które stosowała np. Mandragora - gotowe serie/miniserie puszczane w odcinkach, chociaż można by je już wydać zbiorczo.

Do polskich produkcji czy też premier równo z oryginałem w zeszytach nic nie mam.