Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447146 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1080 dnia: Wt, 10 Sierpień 2021, 19:10:29 »
Flash tom 12 - standardowe 132 strony i 39.99. Deadpool Marvel Fresh 1 też ma 6 zeszytów za 39.99 zł okładkowe. Właśnie do mnie idą i wiem ile za nie zapłaciłem. Znaczy Spider-Man Spencera ma 5 zeszytów, ale tak to zebrano oryginalnie w USA.

Oczywiście że Egmont podnosi ceny komiksów - piszę o tym od dawna. Ale skoro na razie Hachette trzyma cenę swoich trzech Kolekcji, to oni też tych miękkookładkowców. Bo przecież to byuła główna odpowiedź na Kolekcje - tak samo grube komiksy za niższą cenę, dzięki skrzydełkom. Konkurencja działa.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Sierpień 2021, 19:13:22 wysłana przez Bazyliszek »

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1081 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 08:57:25 »
Określenie „komiksowa smuta” dotyczy przede wszystkim rodzimego komiksu, bardzo proszę o niemieszane pojęć  :o

Podaj linka do definicji tego wyrażenia i zakresu zjawisk których dotyczyło. Kryzys dotyczył ogólnie komiksowa i tyle.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1082 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 11:02:40 »
Podaj linka do definicji tego wyrażenia i zakresu zjawisk których dotyczyło. Kryzys dotyczył ogólnie komiksowa i tyle.

Podaj linka do definicji, na którą się powołujesz  ::)
Nazywanie "ogólnie komiksowym kryzysem" sytuacji, w której TM Semic wydawał rocznie kilkanaście tytułów w trybie miesięcznym i kosili kasę, Prószyński dorżnął się na własne życzenie, a Egmont nie potrafił się ogarnąć na tyle, żeby wydać cokolwiek więcej niż Asterix (nawet Thorgala położyli na własne życzenie), to nie jest kryzys tylko popis nieudolności wydawniczej.
Kryzysem był CAŁKOWITY brak możliwości publikacji w pierwszym obiegu nowych rodzimych komiksów, przy zerowym zainteresowaniu ze strony wydawców.
Bajki proszę iść sobie pisać na forum dla bajkopisarzy, a od kreatywnego zmieniania historii mamy partię rządzącą  ::)
Pozdrawiam czule.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1083 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 11:56:20 »
A ileż to komiksów wydał Prószyński poza Tytusem? Wspomnieć warto raczej takich upadłych gigantów marketingu jak Motopol czy Siedmioróg. Poza tym ja mam na myśli kryzys zawierający się mniej więcej w pierwszej dekadzie XXI wieku (właśnie już po upadku powyższych i TM-Semica) kiedy komiksów ukazywało się niewiele a ich ceny okładkowe były porównywalne z obecnymi przy o wiele niższej medianie zarobków. W tym aspekcie wygląda na to, że sytuacja się powtórzy i ceny znowu się rozejdą z możliwościami finansowymi społeczeństwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1084 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:28:58 »
A ileż to komiksów wydał Prószyński poza Tytusem? Wspomnieć warto raczej takich upadłych gigantów marketingu jak Motopol czy Siedmioróg. Poza tym ja mam na myśli kryzys zawierający się mniej więcej w pierwszej dekadzie XXI wieku (właśnie już po upadku powyższych i TM-Semica) kiedy komiksów ukazywało się niewiele a ich ceny okładkowe były porównywalne z obecnymi przy o wiele niższej medianie zarobków.
Ale Ty całkowicie mylisz pojęcia.
"Wielka komiksowa smuta" to okres od upadku komuny do początku 21 wieku (odsyłam do tekstów m.in. Szyłaka czy Kołsuta, jeśli już potrzebujesz podparcia autorytetami naukowymi) i dotyczy sytuacji rodzimych twórców.
Prószyński to wydawca czasopisma "Komiks Fantastyka" (zmieniony na "Komiks"), sprawdź co wydawał  ::)
O  końcu "komiksowej smuty" wszyscy badacze mówią wyznaczając przełom na koniec 20 i początek 21 wieku, czyli m.in. sukces "Produktu", pojawienia się rodzimych komiksów w ofercie Egmontu, wejście Mandragory itd. itp.
Coś zdrowo pomieszałeś, posklejałeś i kompletnie pomyliłeś pojęcia i sytuacje.  :(
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1085 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:52:51 »
Bo wtedy ludzie byli wyposzczeni na zachodni content, który był za PRLu blokowany. Zresztą w porównaniu z zachodnimi komiksami, popyt na polskie spadł, bo rynek wymuszał konkurencję. Upadły też państwowe oficyny i nie było gdzie wydawać, bo przecież przestało się mieć gwarancję sprzedaży.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1086 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 14:05:53 »
Bo wtedy ludzie byli wyposzczeni na zachodni content, który był za PRLu blokowany. Zresztą w porównaniu z zachodnimi komiksami, popyt na polskie spadł, bo rynek wymuszał konkurencję. Upadły też państwowe oficyny i nie było gdzie wydawać, bo przecież przestało się mieć gwarancję sprzedaży.

Nie na zachodnie tylko na amerykańskie SH, nie sklejaj tych dwóch rzeczy. Czytelnicy chcieli amerykańskich hamburgerów i komiksów, nawet jeśli jedno i drugie było niskiej jakości i po zawyżonej cenie.  :-\

Offline Toranga

« Odpowiedź #1087 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 14:15:54 »
Nie na zachodnie tylko na amerykańskie SH, nie sklejaj tych dwóch rzeczy. Czytelnicy chcieli amerykańskich hamburgerów i komiksów, nawet jeśli jedno i drugie było niskiej jakości i po zawyżonej cenie.  :-\

Komiksy TM-Semic miały zawyżane ceny?
W porównaniu do czego? Komiksu Fantastyki?

Offline turucorp

« Odpowiedź #1088 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 14:32:47 »
Komiksy TM-Semic miały zawyżane ceny?
W porównaniu do czego? Komiksu Fantastyki?
M.in. Orbity, Prószyńskiego i Egmontu.
Zeszyt Tm Semic w 1992 roku kosztował: 14 500
"LL" z Egmontu: 15 000
"Bruce Hawker" z Orbity: 12 000
"Funky" z Prószyńskiego: 12 000
Co chcesz jeszcze wiedzieć?  ::)

Offline Teli

« Odpowiedź #1089 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 14:39:35 »
TM-Semic miały zawyżane ceny? Cóż dzisiejszych czasach okładkowe 9500zł za Spider-Man #1 rzeczywiście może wydawać się zawyżoną kwotą :) Ale przyznaję że jako młody szczyl wspinałem się na Himalaje oszczędności żeby choć te 20-30 tysięcy miesięcznie odłożyć. Kurde jak to brzmi :P

I choć w ciągu 30 lat mogłem doznać ataku sklerozy to wydaje mi się że cena była porównywalna, a nawet ciut niższa od innych wydawnictw komiksowych z tamtego okresu.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1090 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 14:44:25 »
Do tej pory na tym forum termin komiksowa smuta był mniej więcej definiowany tak jak pisał NuoLab i w takim kontekście był używany, a przychodzi inny kolega i mówi że to nie tak i jak teraz żyć ?

Offline Cypher

« Odpowiedź #1091 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 14:50:57 »
Cieżko okreslić co miało zawyżone ceny, gdy szalała hiperinflacja.
Po denominacji niektóre komiksy z 96 roku miały juz cenę ponad 50000 zł (nowych 5 zł) a np. taki GR 2099 miał cenę prawie 60 000 zł (6 nowych zł).

Offline turucorp

« Odpowiedź #1092 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 14:58:46 »
Do tej pory na tym forum termin komiksowa smuta był mniej więcej definiowany tak jak pisał NuoLab i w takim kontekście był używany, a przychodzi inny kolega i mówi że to nie tak i jak teraz żyć ?
Ja nie przychodzę, tylko cały czas tu jestem. Termin "komiksowej smuty" jest powszechnie używany i zdefiniowany w bardzo wielu opracowaniach naukowych i badawczych, nie wiem gdzie tutaj na forum był (jest?) używany w innym kontekście?
Mam wrażenie, że "pokolenie TM Semic" nie tylko nie odrobiło lekcji, ale próbuje przepisywać historię po swojemu  :o (spokojnie, ironizuję  ;) ).

Cieżko okreslić co miało zawyżone ceny, gdy szalała hiperinflacja.
Po denominacji niektóre komiksy z 96 roku miały juz cenę ponad 50000 zł (nowych 5 zł) a np. taki GR 2099 miał cenę prawie 60 000 zł (6 nowych zł).

W 1996 roku dolar był po 2,7 pln (nowych)
Zeszyt X-men kosztował w USA 1,25 $

Offline Dracos

« Odpowiedź #1093 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 15:08:19 »
No no jak są opracowania naukowe i badawcze to fiu fiu pewnie nie jeden grancik się na to przytuliło. No ale ok niech będzie używana terminologia pokolenia głębokiego PRL jeśli tak jest "poprawnie".

Offline Cypher

« Odpowiedź #1094 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 15:14:10 »
W 1996 roku dolar był po 2,7 pln (nowych)
Zeszyt X-men kosztował w USA 1,25 $

No to jak chcemy porównać komiksowe publikacje po polsku i angielsku, to wychodzi niezła cena za Mega Marvele.
Zeszyt Avengers w USA w 1996 roku kosztował 1,50 $.
Czyli nic nie zawyżone. :)