Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 4455682 razy)

el greco i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline Czarek.

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #29115 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 20:33:08 »
Witchblade calosciowo poszla na ta chwile 730 sztuk

Jaki jest nakład, czy nie możesz tego zdradzić, jak przy Spawnie?

Offline Adolf

« Odpowiedź #29116 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:05:23 »
Jaki jest nakład, czy nie możesz tego zdradzić, jak przy Spawnie?

Nakład zdaje się jest responsywny. 800 plus dodatkowa pula w zależności od sprzedaży w 24h. Ze Spawnem Arek robi coś podobnego, ale tam nie może podawać nakładów. Według mnie to świetne rozwiązanie, bo przekraczamy tą barierę 800 i nie ma ryzyka, że coś zabraknie. A Arek sobie piwnicy nie zawali.

tak pewnie Darkness dobiloby do tysiaka, ale kto to wtedy wiedzial
to byl szalony pomysl, pisalem juz ze wiele osob pukalo sie w glowe
stare komiksy z usa, w pakiecie, za taka cene? itp itd

Ja ten okres pamiętam tak, że każdy wiedział, ale dopóki nie pojawiła się sprzedaż to pewności na 100% nie było. I wtedy wspominałeś, że jakiś sprzedawca ze sklepu komiksowego mówił że nie wierzy w sprzedaż The Darkness. Wtedy do porównania był Tomb Raider od Screamu, który im zszedł, więc naturalne było, że The Darkness też zejdzie. Zaskoczeniem było, że w mniej niż 24h.

I jak sprzedaż na koniec dnia?

Doprecyzujmy - fanów tych staroci w tych cenach jest ok. tysiąca :)

Witchblade nie zostało zapowiedziane wczoraj, ale ponad rok temu. Przewidywana cena także była znana. I fanów jest koło tysiąca, ale jak podałem na przykładzie Kruka, w dłuższym okresie czasu to by nawet drugi tysiąc poszedł. Piwnica Arka by niestety tego nie wytrzymała, więc i tak dobrze, że jest mocne zagęszczenie sprzedaży w momencie dropu i każdy chętny bez problemu nabędzie komiks.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29117 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:11:27 »
Nakład zdaje się jest responsywny. 800 plus dodatkowa pula w zależności od sprzedaży w 24h. Ze Spawnem Arek robi coś podobnego, ale tam nie może podawać nakładów. Według mnie to świetne rozwiązanie, bo przekraczamy tą barierę 800 i nie ma ryzyka, że coś zabraknie. A Arek sobie piwnicy nie zawali.

Ja ten okres pamiętam tak, że każdy wiedział, ale dopóki nie pojawiła się sprzedaż to pewności na 100% nie było. I wtedy wspominałeś, że jakiś sprzedawca ze sklepu komiksowego mówił że nie wierzy w sprzedaż The Darkness. Wtedy do porównania był Tomb Raider od Screamu, który im zszedł, więc naturalne było, że The Darkness też zejdzie. Zaskoczeniem było, że w mniej niż 24h.

I jak sprzedaż na koniec dnia?

Witchblade nie zostało zapowiedziane wczoraj, ale ponad rok temu. Przewidywana cena także była znana. I fanów jest koło tysiąca, ale jak podałem na przykładzie Kruka, w dłuższym okresie czasu to by nawet drugi tysiąc poszedł. Piwnica Arka by niestety tego nie wytrzymała, więc i tak dobrze, że jest mocne zagęszczenie sprzedaży w momencie dropu i każdy chętny bez problemu nabędzie komiks.

Chcialbym zeby bylo tak prosto Adi
i nie wiem czy moge to zdradzic dokladnie bo to uklad powiedzmy slowny
ale moge chyba napisac tak:  moge poruszac sie miedzy dwoma liczbami - nie moge zrobic mniej, nie moge zrobic wiecej przy tej umowie co mamy - wiec mimo wszytsko pula jest ograniczona, tylko z moich obserwacji wynika ze w przypadku komiksow z usa to wystarcza by kazdy kupil spokojnie w 24h i z Wichtblade tez sie nie pomylilem :) Obecnie pani wiedzma dobila do 800

Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline wojtast

« Odpowiedź #29118 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:17:47 »
To jest jakiś absurd, że ktoś się obraża, że nie kupił okładki limitowanej przecież i tak chodzi o komiks, prawda?
Wszyscy stawiają na półce komiksy, aby było widać okładkę, prawda?

Dyskusja stara jak świat.
To trochę jak z obitymi narożnikami i innymi tego typu wadami.
Dla niektórych to żaden problem bo przecież chodzi o komiks, a nie o okładkę/narożniki i nie wpływa to na czytanie, prawda?
Dla innego drobne ryski będą nieakceptowalne.

Sytuacja dodatkowo eskaluje wraz ze wzrostem ceny.
Przy komiksie za 50-100 PLN uważam że łatwiej jest machnąć ręką na narożniki, obicia, zadrapania czy wariant okładkowy, ale wydać lekką ręką prawie 0.5k PLN na coś, co daje jakiś tam niesmak czy poczucie gorszego, bieda-wariantu, to trochę inna sprawa.
Przy takiej kwocie, nie zakładając z góry odsprzedaży, takie szczegóły mają ciut większe znaczenie.

Nie uważam żebym był jakiś super-wybredny. Przy Barbarze również nie zdążyłem na limitkę A, którą chciałem kupić jako priorytetowy wybór (wywaliło mi z koszyka w oknie finalizacji), ale tam dramy nie robiłem. Trochę się wkurzyłem, ale machnąłem ręką, bo oba pozostałe warianty też były spoko, więc trudno. Tam faktycznie mogłem podejść 'okładka jak okładka'.
Tutaj dla mnie problemem jest, że zostały jedynie podstawowe okładki, które są dla mnie wybitnie paskudne (tak, wiem, że to oryginał, co nie zmienia faktu, że znacznie brzydsze od pozostałych), i prosiłem zawczasu o uniknięcie sytuacji takich jak obecna bo wybitnie oczywistym było, że będzie problem z limitkami.

Nie chodzi o jakieś sianie fermentu dla samego fermentu, czy jakieś szantaże emocjonalne.
Ot po prostu dzielę się perspektywą i daję pewien feedback, żeby Arek też miał pełen ogląd sytuacji rynkowej ze wszystkich stron.
Jak będą same ochy i achy, to Arek mógłby pomyśleć, że Witchblade'm było zainteresowanych tyle osób ile kupiło, bo słychać same pozytywy i na podstawie tego dochodzić do wniosku, że rynek rośnie/maleje/stoi w miejscu.
Tymczasem, tu jest głos, że obecne wyniki sprzedażowe nie uwzględniają np mnie, który pomimo bardzo mocnego zainteresowania zrezygnował ze względu na brak w sprzedaży atrakcyjnego wariantu okładkowego (nie jakiegoś jednego, wymarzonego, ale jakiegokolwiek akceptowalnego). Ile jest takich osób, nie wiem.
Nie mając podstawowego Witchblade'a, bardzo możliwe, że po prostu zniechęcony machnę ręką i wypadnę też z zainteresowania kolejnymi częściami w przyszłości, i to pomimo tego, że rok temu na Witchbladzie najmocniej mi zależało z całego Lain USA i napierałem na wydanie całości.

I zastanawia mnie czy takie osoby nie kupują komiksów innych wydawców bo tamci mają tylko jedną okładkę do wyboru, bo im nie podoba jak na nich Batman z okładki krzywo łypie.

Nadmienię tylko, że podstawowa okładka Witchblade jest ta w oryginale i takich dram o inne okładki na zachodzie nie widziałem. Natomiast limitowane okładki są w środku.

Człowiek inaczej reaguje kiedy nie ma alternatywy.
Jakby był jeden wariant okładkowy jako jedyna opcja, to pewnie bym kupił nawet jakby tam miał być bohomaz matki Whistlera w wykonaniu Jasia Fasoli.
Skoro jednak oferta obejmuje różne warianty, to nie kupię teraz gorszego żeby patrząc na niego czuć się jak frajer, i żeby potem dodatkowo pluć sobie drugi raz w brodę jeśli przypadkiem do oferty jednak wrócą pozostałe warianty.
A w sprzedaże/odsprzedaże nie mam czasu i siły się bawić, i jeszcze przy takich kwotach.

Ktoś powie 'to tylko okładka'. Ja to rozszerzę i powiem 'to tylko komiks'. Po prostu zabrakło dla mnie, ale nic się nie stało. Ot kolejny problem pierwszego świata.
Na swój sposób takie doświadczenie też jest ciekawe. Nie sztuką jest zrezygnować z komiksu, na którym nam tak naprawdę nie zależało, ale zrezygnować z drogiego komiksu, który chcieliśmy mieć potrafi być wyzwalające i na swój sposób re-balansujące szalę 'mieć vs być'.

Offline Adolf

« Odpowiedź #29119 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:24:03 »
@studio_lain To wspaniała wiadomość, że 800 poszło, pewnie nawet więcej, bo Gildia już zamknięta. Mam nadzieję, że cała pula jaką możesz operować będzie wyczerpana. Na mieście pełno ludków w koszulkach Star Wars. A przecież dzisiaj jest dzień Witchblade.

« Odpowiedź #29120 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:28:05 »
Na mieście pełno ludków w koszulkach Star Wars. A przecież dzisiaj jest dzień Witchblade.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Czarek.

« Odpowiedź #29121 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:28:39 »
Właśnie na gildii kupiłem Solo - Legatus, kupię można spodziewać się jeszcze dwóch kolejnych tomów?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29122 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:31:02 »
teraz damy wam troche odpoczac z wydatkami
plan jest taki
do wakacji przedsprzedaze

w maju
Solo dodruki i nowy album

czerwiec
pakiet Crossed

w wakacje

lipiec Tagh

sierpien Drifter

po wakacjach Risnig Stars pakiet

poki co taki plan

takze troszke zwolnimy, ale po wakacjach wrocimy do 2 komiksow miesiecznie
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Maj 2026, 21:33:14 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #29123 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:35:36 »
okladki dodrukow

Które to chronologicznie tomy? Ten, który się obecnie pojawił, to kolejny? Chętnie bym wziął, jeśli to całość (do tej pory wydana), ale chyba czegoś jeszcze brakuje?

Offline Czarek.

« Odpowiedź #29124 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:37:27 »
teraz damy wam troche odpoczac z wydatkami
plan jest taki
do wakacji przedsprzedaze

w maju
Solo dodruki i nowy album

czerwiec
pakiet Crossed

w wakacje

lipiec Tagh

sierpien Drifter

po wakacjach Risnig Stars pakiet

poki co taki plan

takze troszke zwolnimy, ale po wakacjach wrocimy do 2 komiksow miesiecznie

A Spawn mniej więcej kiedy?

Offline Adolf

« Odpowiedź #29125 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:38:13 »
@studio_lain A ja myślałem, że właśnie we wakacje będzie Spawn 1-100. Na prawdę się martwisz, że nasz kolega umrze z głodu.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29126 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:44:50 »
spawn 1-100 to jeszcze nie wyszedl z fazy tlumaczenia
przy skladzie bedzie masa pracy - tona
szykuj sie na gwiazdke :)

ale wczesniej powinno byc cos spawna :)

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29127 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 21:46:59 »
Które to chronologicznie tomy? Ten, który się obecnie pojawił, to kolejny? Chętnie bym wziął, jeśli to całość (do tej pory wydana), ale chyba czegoś jeszcze brakuje?

Świat kanibali to pierwszy wydany przez nas album
i powinien byc czytany jako pierwszy
potem jest ocaleni z chaosu, ktore jest prequelem Świata
trzeci album - Solo Legatus to nowy bohater i nowa historia, ktora dzieje sie po Swiat kanibali
najnowszy niewydany album zbierze dwa tomy kontynuujace i zamykajace historie z Solo: Legatus

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline Melkazir

« Odpowiedź #29128 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 22:07:27 »
Świat kanibali to pierwszy wydany przez nas album
i powinien byc czytany jako pierwszy
potem jest ocaleni z chaosu, ktore jest prequelem Świata
trzeci album - Solo Legatus to nowy bohater i nowa historia, ktora dzieje sie po Swiat kanibali
najnowszy niewydany album zbierze dwa tomy kontynuujace i zamykajace historie z Solo: Legatus

Ja chciałem jeszcze doprecyzowania, bo nie siedziałem w Solo i tak sobie poszeperałem po stronach i wszędzie jest pokazywane, że oryginalnie tak wyszło, więc chciałem dopytać, bo nic nie mam z tej serii.

Tom 1 wydany przez Ciebie to tom 3 stąd, a tom 2 wydany przez Ciebie to tom 1 i 2 stąd? Mniej więcej po ilości stron się zgadza, ale nie wiem.

Legatus to drugi cykl i teraz jako kolejny tom wydasz jakby tom 5 i 6 stąd łącznie?

Mam rację, czy coś jest inaczej w tej wyliczance jednak?

EDIT: Ech... człowiek się zdążył dobrze zastanowić, a już wywiało Legatusa z gildii  :'(
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Maj 2026, 22:12:54 wysłana przez Melkazir »

Offline kemot

« Odpowiedź #29129 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 22:17:58 »
Czyli manewrujemy między 800 a 1200. Skoro gildia poszło 800 i jest nadal. Smak liter i komiksiarnia wątpię żeby mniej niż 50 sztuk dostali. Do tego wiem że z lokalnych sklepów zamawia KiK poznański - pewnie z 20-30 sztuk.No to już nam idzie pod 1000