Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3260025 razy)

Damballa, Random_Hero, Popiel i 68 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25845 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:11:54 »
<patrz SL jak to się robi>

Dziękuję, @wayne_collector, za zwrócenie uwagi w kulturalny sposób. Masz rację, mój komentarz był nie na miejscu. Chciałem być ironiczny i zabawny, a wyszło na to, że niepotrzebnie uraziłem wiele osób. Bardzo przepraszam wszystkich, którzy poczuli się dotknięci. To się więcej nie powtórzy.

poprosiles ai? ;) ona tak lubi ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline komiks

« Odpowiedź #25846 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:15:10 »
Przeredagowałem swoje nieporadne przeprosiny w AI, ja tak ładnie przepraszać nie umiem ;) Ale sprawdza się w pracy, jak trzeba dać komuś krytyczny feedback w taki sposób, żeby mucha nie siadała ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25847 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:17:04 »
jak juz wielkrotnie pisalem
jak faktycznie zjebiemy - to sie kajam
ludzie wydaja kase, wspieraja to zrozumiale

Vae Victis - druk

Offline Castiglione

« Odpowiedź #25848 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:21:52 »
jak juz pisalem wyzej - dwa obrazki - to nie trzy, od poczatku staly format, u nas inny
itp itd
tu masz na przykład powiezioną kolorystkę - my tego uniknelismy w straznikach bo drukowaliśmy okładki do obu tomów od razu
No nie oczekuję, że będzie idealnie co do milimetra, bo to byłaby raczej kwestia przypadku trafić dwa takie egzemplarze. Ale mogli zrobić tak, jak zrobili, gdzie efekt jest bardzo solidny, albo jedną połowę wykadrować w ten sposób, żeby była 2 cm niżej i z brakiem kilku cm pomiędzy, po czym napisać, że inaczej się nie dało. Hipotetyczny trzeci tom pewnie też dopasowaliby do drugiego w sposób podobny, jak drugi do pierwszego - jak dla mnie akceptowalnie, choć wiadomo ewentualne rozbieżności byłyby już w dwóch miejscach.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25849 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:31:54 »
jak ci pisalem stary
mamy inny format niz oryginal, znacznie wiecej detali
i przy obcieciu obrazka drugiego z prawej jakby pojawilo sie scorched bylby dramat

Vae Victis - druk

Offline pokia

« Odpowiedź #25850 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:32:32 »
Przeredagowałem swoje nieporadne przeprosiny w AI, ja tak ładnie przepraszać nie umiem ;) Ale sprawdza się w pracy, jak trzeba dać komuś krytyczny feedback w taki sposób, żeby mucha nie siadała ;)
I w ten sposób AI gada z AI. Ostatnio standard w korpo.
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 16:04:34 wysłana przez pokia »

Online Szekak

« Odpowiedź #25851 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:37:18 »
o widzisz myslalem ze bardziej powiezli kolorystke
a teraz widze, ze tylko troche

Jak widać u was kolorystyka BDB, tylko spasowanie po ****. :D

Scorched w momencie wydawania Gunslingera nawet nie było potwierdzone, a były osoby które odpuszczały limitki żeby mieć ładną panoramkę, więc no ten... słabo.
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 14:43:37 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25852 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:44:27 »
w momencie guna nie
a momencie kinga tak
wiec trzeba bylo brac pod uwage 3 okladke

Vae Victis - druk

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #25853 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:53:54 »
Byłby problem ze spasowaniem trzech okładek, więc nie będzie pasować nic do niczego. Nawet parami. Pocieszne.
To zaczyna przypominać odcinek Kapitana Bomby o budowlańcach.

https://www.youtube.com/watch?v=233g2QVTSp8
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 15:01:24 wysłana przez tomekrusłan »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25854 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 15:03:31 »
Piotr mi coś pokazał
nie będzie plakatu, bo... to nigdy nie była jedna ilustracja

cytuję
to co pokazałem to łączenie grafik okładki
które nie są jednym obrazem, a osobnymi grafikami
do tego trzeba uwzględnić różnice w proporcjach zeszytówki i HC
i uwzględnić wywinięcie grafiki na oklejkę
w zeszytach na spad idzie 3 mm, a u nas na wywinięcie trzeba przeznaczyć 18 mm
nawet gdyby przeznaczyć mniej, to oryginalnej grafiki trzeba zabrać jako absolutne minimum 10 mm.

Vae Victis - druk

Online Szekak

« Odpowiedź #25855 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 15:06:29 »
Czyli to jednak nie dlatego, że "trzeba bylo brac pod uwage 3 okladke"? Nic już nie rozumiem...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #25856 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 15:54:33 »
@Szekak: Trzeba było brać pod uwagę kilka powiązanych czynników:
- format – różnice między HC i SC polegające głównie na różnych spadach (czyli marginesach) - co wpływało na kadrowanie, co wpływało na rozmieszczenie postaci głównych na okładkach i całą kompozycję okładki
- wszystkie 3 okładki naraz, nie tylko drugą czy trzecią, czy pierwszą, bo musiałyby być drukowane JEDNOCZEŚNIE, w tym samym momencie w drukarni; i drukarnia musiałaby się zgodzić przechować okładki do dwójki i trójki; a drukowane jednocześnie, żeby kolory się nie rozjechały, żeby ten sam żółty był wszędzie tak samo nasycony i tego samego odcienia.
Ale w sumie nie to jest chyba problemem, więc postaram się ukrócić dyskusję i – tak jak sugeruje Żwirek – przeprosić. Bo w jednym zawiniliśmy i czuję się za to współodpowiedzialna.
Nie zdementowaliśmy skutecznie (ani nie potwierdziliśmy, niemniej pierwsze ważniejsze) uwag na temat panoramy, które się pojawiły: znalazłam jedną taką uwagę na FB i ona została bez jakiejkolwiek reakcji (nie szukałam na Forum, więc zakładam, że mogło być tego więcej). Za to przepraszam, bo powinniśmy byli od razu zareagować.
Oczekiwaliście, że okładki będą do siebie pasować na krawędziach, a nie tylko pasować np. stylem. Tego też nie uściśliliśmy. Za to również przepraszam.

Natomiast zupełnie szczerze: reakcja, z którą się spotkaliśmy (i piszę to w imieniu zespołu, z którym współpracuję już sporadycznie), wydaje nam się nieadekwatna do tego, co się stało. Osobiście poczułam się zaatakowana i uważam, że można było to rozwiązać inaczej. Ale biorę poprawkę na to, że to Forum i ono tak działa. Tym bardziej przestaję widzieć sens obecności mojej osoby tutaj. Nie uważam za stosowne rozwiązywanie problemów w sposób insynuujący wydawnictwu, że „odwraca kota ogonem” (cytat z wiadomości prywatnej jednego z Forumowiczów) czy próbuje „wmówić, że błędu nie ma, gdy błąd jest”. To nie są warunki do konstruktywnego rozwiązywania problemów, szczególnie wobec wszystkich merytorycznych wyjaśnień, które już zostały wskazane przez nas, i tego, co napiszę poniżej. Ale rozumiem też, że jesteście przyzwyczajeni, że jak nie będzie g-burzy, to wydawca Was oleje... Hm, pozostawiam bez komentarza.

Ja z kolei przepraszam za uwagę na temat braku znajomości technikaliów ze strony czytelników, jest to dla mnie oczywistość, która w tej sytuacji w żadnym wypadku nie powinna zostać poruszona. Macie wszelkie prawo nie znać się na technikaliach, a naszym obowiązkiem jest odpowiednio przełożyć ich znajomość na komunikację z Wami. W tym przypadku zawiodła komunikacja. Jeśli ktoś się poczuł urażony, że nie jest ekspertem, przykro mi, ta uwaga z mojej strony była niepotrzebna, choć w momencie gdy ją pisałam, wydawała się zasadna z punktu widzenia wyjaśnień merytorycznych.

Natomiast uważam, że cała dyskusja powinna się skupić na tym, w jaki sposób możemy wynagrodzić Wam to, że Wasze oczekiwania nie zostały spełnione w wyniku naszych błędów komunikacyjnych. Zaproponowałam jedno rozwiązanie – Piotr pokazał, że nie za bardzo da się to tak zrobić. Mam w głowie jeszcze inne, spróbuję podsunąć zespołowi, może akurat… Możecie też zaproponować swoje rozwiązania. To według mnie powinno pójść w tę stronę.

No chyba że ważniejsze jest jednak, żeby była g-burza i zdanie osób najbardziej pokrzywdzonych (lub w ich imieniu walczących) było na wierzchu. To wtedy nie mam pytań i też nie ma sensu, żebym w tym uczestniczyła.
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 15:56:23 wysłana przez MałaKasia »

Offline Jasiek

« Odpowiedź #25857 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 16:00:24 »
Chały z okładkami nie da się zrzucić na gildię, więc sekciarze twojego pokroju od razu atakują ludzi personalnie. Żałosne.

Jakbyś choć trochę użył tego ptasiego móżdżka, który tkwi ci w czaszce, to może byś zobaczył, że akurat ja ich często krytykuję, (ale też i potrafię pochwalić) więc jak zwykle od Tomaszka Rusałki- tylko i wyłącznie pustosłowie. Nie odnoszę się do posta o okładkach, bo możecie o to kręcić aferę- akurat to jakoś tam rozumiem (choć i tak mnie to bawi), ale o twoje niezdrowe podniecenie za każdym razem i 150 postów plucia na wydawnictwo, a tak czy srak ostatecznie i tak kupujesz od nich. Więc kto tu jest idiotą? Nie odpowiadaj już najlepiej, chory człowieku.

Niestety jeszcze do mnie paczka nie dotarła, ale mam pytanie.

Czy są jakieś błędy tłumaczeniowe?

Czy są wszystkie strony?

Czy nie rozjechały się rozkładówki?

Czy kolor czarny został wydrukowany jako czarny?

A kogoś w ogóle takie rzeczy tutaj obchodzą? Czy tylko to, że okładeczki się nie łączą ze sobą?  :o
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 16:10:23 wysłana przez Jasiek »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25858 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 16:12:23 »
Czyli to jednak nie dlatego, że "trzeba bylo brac pod uwage 3 okladke"? Nic już nie rozumiem...

to tylko informacja, ze nie bedzie plakatu, bo nie ma calosci
nie dopisujmy czegosc czego nie ma :)

Vae Victis - druk

Offline amsterdream

« Odpowiedź #25859 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 16:13:45 »
Natomiast zupełnie szczerze: reakcja, z którą się spotkaliśmy (i piszę to w imieniu zespołu, z którym współpracuję już sporadycznie), wydaje nam się nieadekwatna do tego, co się stało.

Jeszcze nikt wam nie kazał mielić tych komiksów więc na razie jest spokojnie.
Czas nas zmienił, chłopaki...