Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3260339 razy)

Olgierd, Liarus, Edgar i 120 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25800 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 11:49:33 »
Czy okładki należą do panoramy? Tak, należą.
Czy miały być idealnie zlicowane? Nie, nie było takiego założenia od początku ze względu na fakt, iż nie było to wykonalne, jak już wcześniej pisałam.
Więc po co w ogóle pisać, że podstawowe okładki są częścią panoramy? Tak, skoro Arek napisał, że te okładki są częścią panoramy to można było założyć, że chodzi o okładki wydania Lain również - wybacz Kasia, ale duża część osób na pewno tak  pomyślała.
Z resztą skoro od początku nie było takiego założenia to wystarczyło wtedy dopisać coś w stylu: tak, są częścią panoramy, ale u nas niestety nie uda się tego zrobić - rozwiało by to wszystko i teraz nie było by problemu.
A tak jakąś część po przeczytaniu, że tworzą taki rysunek pomyślało, że wasze wydanie również będzie taki miało, i wzięło taką wersję okładkową.
Tak się zwyczajnie nie robi, skoro od razu wiedzieliście, że nie uda się tego zrobić.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Piterrini

« Odpowiedź #25801 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 11:52:55 »
Pierwsza poważna prowizora w Studiu Lain :(
Komuś chyba nie wypadły strony z ABC ani nie surfował po falujących Dreddach, no ale dla usprawiedliwienia wtedy SL faktycznie amatorsko działało, teraz nie dziwcie się (SL) że klienci wymagają, skoro poszło to w stronę profesjonalną ;)

Nie ma opcji DORYSOWAĆ okładki z niczego (fantastów AI odsyłam do wątku z okładkami, dlaczego nie ma opcji dorysować tego AI-em).
Cała ta dyskusja pokazuje, że niestety nie ma w narodzie wiedzy o technikaliach przygotowania komiksu pod druk.
Tak, dokładnie to pokazuje. Po to właśnie ilustracje są kadrowane - aby pasowało "pod druk", co zresztą zostało zrobione, tyle że w sposób nieskoordynowany między tytułami, czego można było uniknąć kadrując z zamysłem na całość... Aż kusi żeby to rozrysować dokładnie, ale obecnie wolę żebyście zarzucili, że nie wiem o czym piszę niż żebym miał udowadniać tracąc czas (bo nic takie udowadnianie nie wniesie, może ktoś inny się w paincie pobawi i wszystkim pokaże).
W ogóle bym się w temacie nie wypowiadał gdyby nie ta cytowana i kilka innych wypowiedzi... Nie udało się, nie pomyśleliście, nie dopilnowaliście, nie przewidzieliście, cokolwiek w tym stylu, ale nie "nie da się", "nie znacie się" itp., nie idźcie drogą innych wydawców...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25802 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 11:56:44 »

Więc czemu Arek pisałeś coś takiego? Wspominasz o tym, budujesz nadzieję, że dostaniemy ładną panoramę kupując tą wersję okładkową, a teraz się okazuje, że jednak wiedziałeś, że raczej to się nie uda z racji składania komiksu i HC.

Wierzymy wam, ale po prostu sam najpierw piszesz o tych okładkach łączonych, a potem wyszło co wyszło - po co więc w ogóle o tym pisać i budować nadzieję u ludzi? Pewnie nikt by nawet nie zwrócił uwagi, że coś takiego powstaje, a jak już to parę osób, a tak wiedział o tym praktycznie każdy tutaj na forum, i zapewne część wzięła taką wersję tylko ze względu na tą panoramę

zwroc uwage co tak naprawde napisalem - ze skoro wybrano 1 to bedziemy kontynuowac te okladkii bo tworza wspolnie tryptyk - w sesnie sa spojne wizualnie

jak bardzo chcecie to zrobimy wam plakat (o ile dostaniemy taka wersje ilustracji) i dodamy do np scorched - ale zeby mi nikt nie marudzil ze jest poskladany ;) - czekam na opinie :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline thecrow21

« Odpowiedź #25803 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 11:57:10 »
Panowie, dajmy spokój) Przecież wszystko już zostało wytłumaczone, naprawdę.. "Chcecie dalej wałkować temat"?))
p.s. A Tobie Areczku powiem jedno: Z tego co pamiętam, to po wyjściu z bloku, skręceniu w prawo i przejściu przez ulicę, masz "Biedrę".. Kup tam, kolego, jutro z 2 Snickersy bo dziś chyba zamknięte))
Pozdrawiam i życzę Wszystkim miłej niedzieli.. Ahha i czekam na KS👍

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25804 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:00:06 »
Komuś chyba nie wypadły strony z ABC ani nie surfował po falujących Dreddach, no ale dla usprawiedliwienia wtedy SL faktycznie amatorsko działało, teraz nie dziwcie się (SL) że klienci wymagają, skoro poszło to w stronę profesjonalną ;)
Tak, dokładnie to pokazuje. Po to właśnie ilustracje są kadrowane - aby pasowało "pod druk", co zresztą zostało zrobione, tyle że w sposób nieskoordynowany między tytułami, czego można było uniknąć kadrując z zamysłem na całość... Aż kusi żeby to rozrysować dokładnie, ale obecnie wolę żebyście zarzucili, że nie wiem o czym piszę niż żebym miał udowadniać tracąc czas (bo nic takie udowadnianie nie wniesie, może ktoś inny się w paincie pobawi i wszystkim pokaże).
W ogóle bym się w temacie nie wypowiadał gdyby nie ta cytowana i kilka innych wypowiedzi... Nie udało się, nie pomyśleliście, nie dopilnowaliście, nie przewidzieliście, cokolwiek w tym stylu, ale nie "nie da się", "nie znacie się" itp., nie idźcie drogą innych wydawców...

Kasia ci wytłumaczyła bardzo dokładnie czemu np strażnicy masery wyglądają lepiej, chodź tez nie idealnie
pokazała różnice, nie wiem jak można to lepiej wytłumaczyć, po prostu nie wiem :)

Vae Victis - druk

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #25805 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:02:25 »
zwroc uwage co tak naprawde napisalem - ze skoro wybrano 1 to bedziemy kontynuowac te okladkii bo tworza wspolnie tryptyk - w sesnie sa spojne wizualnie

jak bardzo chcecie to zrobimy wam plakat (o ile dostaniemy taka wersje ilustracji) i dodamy do np scorched - ale zeby mi nikt nie marudzil ze jest poskladany ;) - czekam na opinie :)

Pomysł z plakatem jest w pytkę. Jestem na tak! :D
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25806 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:04:20 »
szczerze mówiąc to szkoda papieru, bo większość z nas rzuci go w kąt i zapomni :)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25807 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:07:59 »
Panowie, dajmy spokój) Przecież wszystko już zostało wytłumaczone, naprawdę.. "Chcecie dalej wałkować temat"?))
p.s. A Tobie Areczku powiem jedno: Z tego co pamiętam, to po wyjściu z bloku, skręceniu w prawo i przejściu przez ulicę, masz "Biedrę".. Kup tam, kolego, jutro z 2 Snickersy bo dziś chyba zamknięte))
Pozdrawiam i życzę Wszystkim miłej niedzieli.. Ahha i czekam na KS👍

dzięki za troskę :) ale nie jem słodyczy od wielu, wielu lat :)

Vae Victis - druk

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #25808 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:08:32 »
szczerze mówiąc to szkoda papieru, bo większość z nas rzuci go w kąt i zapomni :)
Ja specjalnie kupiłbym na niego ramkę i powiesił na ścianie :)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Piterrini

« Odpowiedź #25809 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:26:26 »
To o czym pisze Kasia i co podpierasz Arku polega na założeniu, że "musielibyście" dorabiać fragmenty okładki, co oczywiście byłoby... Zobaczcie zresztą na coś, co już kiedyś analizowałem (tyle że nie mogę znaleźć grafiki ze wskazaniami, może nie robiłem tego na forum, więc zrobiłem drugą na szybko):

To jest fuszerka, może nawet nie Muchowa (czyli ktoś im taki materiał dał), po co to robili nie nam wiedzieć... Tutaj można było podejść inaczej, nawet nie mając kompletu materiałów... I znów - o ile normalnie nic do Was nie mam, tak tutaj szkoda że tak wyszło, bo w pełni rozumiem dlaczego ludzie oczekiwali łączących się okładek, więc nie uwierzę, że jesteście zaskoczeni, a wyjaśnienia jak wyżej nie pomagają jeśli trafiacie na kogoś, kto trochę "ogarnia"...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25810 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:31:15 »
To o czym pisze Kasia i co podpierasz Arku polega na założeniu, że "musielibyście" dorabiać fragmenty okładki, co oczywiście byłoby... Zobaczcie zresztą na coś, co już kiedyś analizowałem (tyle że nie mogę znaleźć grafiki ze wskazaniami, może nie robiłem tego na forum, więc zrobiłem drugą na szybko):

To jest fuszerka, może nawet nie Muchowa (czyli ktoś im taki materiał dał), po co to robili nie nam wiedzieć... Tutaj można było podejść inaczej, nawet nie mając kompletu materiałów... I znów - o ile normalnie nic do Was nie mam, tak tutaj szkoda że tak wyszło, bo w pełni rozumiem dlaczego ludzie oczekiwali łączących się okładek, więc nie uwierzę, że jesteście zaskoczeni, a wyjaśnienia jak wyżej nie pomagają jeśli trafiacie na kogoś, kto trochę "ogarnia"...

to nie do końca chodzi o dorabianie :) wchodzi więcej czynników. Piotr, który składa już tu napisał przecież swoją opinię - jak zadasz konkretne pytania techniczne pewnie ci odpowie :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 12:34:42 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline komiks

« Odpowiedź #25811 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:35:47 »
bo tworza wspolnie tryptyk - w sesnie sa spojne wizualnie

Czyli tryptyk w słowniku SL oznacza spójne wizualnie.
Jak zatem nazwalibyście okładki, które łączą się, tak jak w Strażnikach Mesery? Tak na przyszłość pytam, żeby nie było nieporozumień.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25812 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:42:14 »
Tryptyk - Obejmuje kompozycje malarskie, rzeźbiarskie, a także nowoczesne obrazy lub panele ścienne podzielone na trzy części, które tworzą artystycznie spójną całość.

Dyptyk -  Obraz składający się z dwóch części, połączonych wspólną ramą lub tematycznie.

proszę :)

Vae Victis - druk

Online Castiglione

« Odpowiedź #25813 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:46:55 »
To po cholerę dawać na okładki łączące się ilustracje, skoro się wiedziało, że nie będą się łączyć xD A tu jeszcze ktoś pisze, że mu "nie przyszło do głowy", że ludzie pomyślą, że będą się łączyć - no być może nie przyszło, ale nie wiem, czy jest się czym chwalić.

A w kwestii technicznej to nie można było dać na spad kawałka ilustracji z drugiego tomu? Jakieś przesunięcie pewnie by było, ale chyba nie kilkucentymetrowe tak jak teraz.

Offline komiks

« Odpowiedź #25814 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:47:15 »
@SL super, a w Strażnikach Masery jak nazwać to co tworzą okładki?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness