Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3260979 razy)

Gogo14, pokia i 38 Gości przegląda ten wątek.

Offline Liarus

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25785 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 08:46:25 »
Też mi się wydaje że narracja była, jakoby okładki miały się składać. Też z tego powodu poszedłem w podstawowe zamiast limitowane. A gearz trochę klops. Gdybyn wiesial, poszedłbym w limitki.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #25786 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 08:46:47 »
A tobie co, płaczku, znowu ci przyszedł obity róg od znienawidzonego wydawnictwa; od którego miałeś już nic nie kupować;  i wyszedłeś z krzaków kolejny raz z zamiarem nabicia 100 jadowitych postów z tym twoim żałosnym bojkotowaniem ??

Chały z okładkami nie da się zrzucić na gildię, więc sekciarze twojego pokroju od razu atakują ludzi personalnie. Żałosne.

« Odpowiedź #25787 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 08:50:34 »
Zabawne, że mówi to człowiek który zasłynął tylko z tego, że płacze na temat Lain przy każdej premierze ich komiksu, mimo, że mówił, że już nie będzie nic od nich kupować  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #25788 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 08:53:43 »
Kolejny sekciarz potwierdza to co napisałem. Zamiast zając się ewidentną wtopa wydawnictwa atakujecie krytykujących. Zgłosiłeś mnie już za obrażanie świętości?

« Odpowiedź #25789 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 09:04:59 »
Ochłoń chłopie, bo teraz jedyną osobą która personalnie atakuje to ty, nikt inny.
I jakbyś nie zauważył to wczoraj napisałem tutaj wpis o mojej ocenie całej sytuacji, ale widzę umknęło ci  ;)
Zgłosić to mogę cię zgłosić za nazywanie mnie sekciarzem (swoją drogą ciekawy wniosek, skąd go wziąłeś?)
Sociale:

Offline Adolf

« Odpowiedź #25790 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 09:14:06 »
Kolejny sekciarz potwierdza to co napisałem. Zamiast zając się ewidentną wtopa wydawnictwa atakujecie krytykujących. Zgłosiłeś mnie już za obrażanie świętości?

Kolego, wyluzuj. Wszyscy widzimy, że jest problem i nikt nie ukrywa, że go nie ma. Problem jest też, że bardzo się cieszysz, że Studio Lain ma poważną wtopę. Czekałeś miesiącami na potknięcie Arka rozsiewając nienawiść w głowie. Jest afera i jeśli Arek nie pójdzie w ślady Muchy to przeprosi i zaproponuje jakieś rozwiązania. I skąd wiem, że tak będzie? Bo zazwyczaj podchodzi konsumencko. Studio Lain ostatnio to pasmo sukcesów jakich każdy wydawca pożąda. Jednak w życiu nie ma tak dobrze, że zawsze jest idealnie. Jest poważny problem i takie  będą się powtarzać. To jak je wydawca rozwiąże będzie świadczyć o jego klasie.

Offline michał81

« Odpowiedź #25791 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 09:33:08 »
Ciekawe co powiedzą ci co kupili tylko jeden tytuł, zdecydowanie są stratni bo nie mają jak porównać błędu  :-\

Bardziej zastanawia mnie jak to będzie wyglądało na półce, pewnie kiepsko bo każdy ustawia tak aby była panorama :(.

I najważniejsze jak to wpłynie na fabułę komiksu, pewnie całkowicie ją popsuje i się nie da tego czytać.  :-[

Offline Adolf

« Odpowiedź #25792 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 09:47:43 »
Też mi się wydaje że narracja była, jakoby okładki miały się składać. Też z tego powodu poszedłem w podstawowe zamiast limitowane. A gearz trochę klops. Gdybyn wiesial, poszedłbym w limitki.

Tak miało być, ale nie wyszło. Ja tam nie panikuję, bo wiem, że mamy do czynienia z dobrym wydawcą i wymyśli jak rozwiązać ten problem.

Offline Szekak

« Odpowiedź #25793 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 09:58:13 »
Kolego, wyluzuj. Wszyscy widzimy, że jest problem i nikt nie ukrywa, że go nie ma.
No nie wszyscy, taki pokia nie widzi problemu, bo wydawca nie obiecywał tego, że okładki będą się łączyć.

Z całą sympatią do Małej Kasi, to wszelkie tłumaczenia tego bubla są skazane na porażkę - mam Strażników Masery od SL w twardej oprawie i okładki łączą się perfekcyjnie. W momencie rozmowy na temat okładek i panoramki, Scorched jeszcze nie był nawet zapowiedziany, wiec spokojnie się dało zrobić by choć dwie okładki Spawnów się łączyły.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Adolf

« Odpowiedź #25794 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 10:19:37 »
No nie wszyscy, taki pokia nie widzi problemu, bo wydawca nie obiecywał tego, że okładki będą się łączyć.

Z całą sympatią do Małej Kasi, to wszelkie tłumaczenia tego bubla są skazane na porażkę - mam Strażników Masery od SL w twardej oprawie i okładki łączą się perfekcyjnie. W momencie rozmowy na temat okładek i panoramki, Scorched jeszcze nie był nawet zapowiedziany, wiec spokojnie się dało zrobić by choć dwie okładki Spawnów się łączyły.

To ja może odwrócę trochę narrację. Gdzie wydawca napisał,że to będzie tryptyk, który się ładnie poskłada.
Proszę znaleźć i pokazać palcem.

No i oczywiście, musiałby przewidzieć wyniki losowania okładek.
Ale co stoi na przeszkodzie zmieszać z błotem wydawcę, że nie dostarczył tego czego nie obiecał.

No,ale ja to się nie znam. Zbyt wielu specjalistów dookola, więc wolę bzdur nie pisać.

No, rzeczywiście kolega Pokia trochę nawiedzony i próbuje nam powiedzieć, że Arek specjalnie układał jako okładki regularne te z tryptyka, choć wiedział, że się nie połączą, ale nam tego nie obiecał, że się nie połączą, więc dla niego ok :D  A może kolega Pokia to jakieś drugie konto Tomka Rusłana, który chce na siłę pokazać, że fani Studia Lain to sekciarze?

« Odpowiedź #25795 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 10:24:57 »
A to, że niespasowane okładki (z głosowań - jak się zdaje) wywołają taką reakcję, nie przyszłoby mi, szczerze mówiąc, do głowy. Jak widać, człowiek ciągle się uczy...
Kasia, mam do ciebie szacunek, ale tutaj niestety można było przewidzieć, że skoro sam Arek (co już zostało widzę powiedziane i udowodnione) mówił o tym, że będzie to część panoramy to wypadało by zadbać o to, żeby to się zgadzało.

A retoryka, że od samego początku wiedzieliście, że to się nie uda - jesli to prawda, to tym bardziej słabo, że sam Arek budował napięcie z tym, dał takie okładki na podstawowe (czyli te najlepiej dostępne), a potem coś takiego - to nie jest mimo wszystko fair wobec ludzi. To nie jest komiks za 50zł, tylko odpowiednio 299zł za Gunslingera, i 339zł za King Spawna - to nie są małe pieniądze. Mimo wszystko zostawiając i was za te dwa pakiety 640zł można oczekiwać dobrze wykonanej roboty, a tak, dobrze ułożona panorama należy również do tej roboty.

Jasne, to tylko okładki, liczy się treść komiksu, sam przebolę to, ale mimo wszystko skoro widzieliście o tym od samego początku to po prostu informujcie o tym rzetelnie ludzi jak jest sprzedaż tych komiksów, część zapewne by kupiła okładki limitowane w tym wypadku po prostu.

Ogólnie nie wiem czy to kwestia drukarni, czy plików, jeśli to pierwsze to ogólnie bym przemyślał zmianę jej, albo porozmawianie z nią - grube tomy wasze zaczynają się rozklejać po pierwszej lekturze. Moja Afrodyta na górze właśnie rozerwała się i tylko dół trzyma komiks, żeby się cały nie oderwał od grzbietu. To samo pewnie się stanie z Darkness jak skończę je czytać. Za rok czekają nas podobne objętościowo tomy, w tym główny Spawn - zadbajcie o to, żeby ogarnąć ten temat proszę
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 10:26:56 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25796 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 11:23:04 »
więc tak...

Pokia - który jest specjalistą i składa w SL komiksy wam wytłumaczył
Kasia - która zjadła  zęby w komiksowie wam wytłumaczyła

niedawno szukałem osób do składu komiksów nie przypominam sobie zgłoszeń z forum :)
serio panowie, kto się z was zna na technikaliach przygotowania do druku? :)
przy czym rozumiem, że efekt finalny może się nie podobać - nie ma problemu :) powaga
ale jak ktoś wam to tłumaczy - czemu tak się dzieje, to warto posłuchać prawda?

nie mam i nigdy nie miałem problemu do przyznania się do błędu czy wtopy
ale tu nic takiego się nie stało - tyle ode mnie - jak chcecie wałkujcie temat dalej

jak nie wierzycie nam, możecie udać się do kogoś kto składa komiksy i poprosić o opinię :)

ps - okładki łączone zazwyczaj stosuje się w zeszytach lub tbp, bardzo rzadko w HC

« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 12:01:38 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25797 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 11:39:57 »
@Darth Lexus: nie przejmuj się :) Nie pierwsza i nie ostatnia.

Może namówicie wobec tego Arka, żeby wraz ze Scorched wydał plakat tych 3 okładek? ;) Na osłodę. (Zabije mnie, jak to zobaczy  ;D ).

plakat? żeby koledzy marudzili ze nie został dołączony w tubie, żeby nie było zagięć? ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #25798 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 11:41:24 »
Nikt z Was nie wskazał palcem, że zostało potwierdzone przez Arka, że panorama będzie się idealnie składać. Jedna osoba wspomniała, że być może mignęło jej, że Arek potwierdził, że nie będzie się składać. Na razie wygląda na to, że wszystko opiera się na Waszej interpretacji narracji, która częściowo została shajpowana przez samych Użytkowników Forum, a niewystarczająco wygaszona przez wydawcę.
Czy okładki należą do panoramy? Tak, należą.
Czy miały być idealnie zlicowane? Nie, nie było takiego założenia od początku ze względu na fakt, iż nie było to wykonalne, jak już wcześniej pisałam. I nie, komiks, żadne lustrzane odbicia by tu nie pomogły, bo to po prostu wyglądałoby źle, eufemistycznie ujmując.
Szekak wspomniał o Strażnikach Masery. Tam okładki były przygotowywane w ten sposób, że do dwóch różnych tomów, rozsuniętych w czasie z premierą, okładki były drukowane jednocześnie nie tylko ze względu na zlicowanie, ale przede wszystkim na kolorystykę. Drukarnia nam następnie przetrzymała te okładki do dwójki do momentu druku środków. Okładki się licują, było to możliwe do zrobienia, zostało wykonane w najlepszy możliwy sposób. Również pracował przy tym Piotr, ten sam, który przekazał wszystkim w zespole od początku informację, że okładki do trzech serii Spawna nie będą się licować.
Ale z tego, co pamiętam, przy Strażnikach... specjalnie się nie chwaliliśmy, że te okładki będą się licować, to nie była żadna unikatowa cecha tego kompletu w naszej percepcji, raczej fajny dodatek.

Jak widać, przygotowanie licujących się okładek wymaga posiadania odpowiednich materiałów (format) do wszystkich okładek, które miałyby się licować, a także jednoczesnego ich druku. A w momencie druku Gunslingera nawet chyba jeszcze nie było mowy o Scorched. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę co do tego ostatniego tytułu. A tym samym nie mieliśmy materiałów do tej serii.

Ja rozkładam ręce, bo jedyne, z czym daliśmy tu ciała w mojej opinii (i czuję się tu współodpowiedzialna, bo jeszcze wtedy byłam w zespole SL), to zbyt mało transparentna komunikacja, że "okładki nie będą się idealnie składały". Ale podkreślę jeszcze raz: do głowy mi nie przyszło, że to może być problem...

Przykro mi, że doszło do tej sytuacji. Rozumiem oczekiwania, ale nigdzie nie padło zapewnienie ze strony wydawcy, że zostaną one spełnione. Jeśli mimo to czujecie się oszukani, to imho można próbować znaleźć rozwiązanie; jedno podałam z mety, i to takie wykonalne. Ale mam dziwne wrażenie, że rozwiązanie problemu nie jest głównym celem tej dyskusji.

Ode mnie tyle w temacie. Myślę, że cokolwiek napiszę, to i tak nie ma większego znaczenia, emocje weszły za mocno - zrozumiałe.
Powyższe informacje, które podałam, chyba jedynie dla wprowadzenia szerszego oglądu...

« Odpowiedź #25799 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 11:43:53 »
ps - okładki łączone zazwyczaj stosuje się w zeszytach lub tbp, bardzo rzadko w HC

Więc czemu Arek pisałeś coś takiego? Wspominasz o tym, budujesz nadzieję, że dostaniemy ładną panoramę kupując tą wersję okładkową, a teraz się okazuje, że jednak wiedziałeś, że raczej to się nie uda z racji składania komiksu i HC.

Wierzymy wam, ale po prostu sam najpierw piszesz o tych okładkach łączonych, a potem wyszło co wyszło - po co więc w ogóle o tym pisać i budować nadzieję u ludzi? Pewnie nikt by nawet nie zwrócił uwagi, że coś takiego powstaje, a jak już to parę osób, a tak wiedział o tym praktycznie każdy tutaj na forum, i zapewne część wzięła taką wersję tylko ze względu na tą panoramę
Sociale: