Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3257081 razy)

orangutan, nekro, Ufilov, dinogal, Pwlmzdl i 24 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25170 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:45:46 »
Można wiedzieć, dlaczego tak się podniecanie tym Jugurtha?
Wygląda na jakąś ramotkę i szczerze to nie zachęca.

Recenzja AI
Spoiler: PokażUkryj
Jugurtha (seria) 
Scenariusz: Jean-Luc Vernal 
Rysunki: Hermann Huppen (tomy 1-2), Franz Drappier (tomy 3-15) 

Gatunek i konwencja 
„Jugurtha” to klasyczna franko-belgijska seria historyczno-przygodowa, pierwotnie drukowana od 1967 r. w tygodniku „Tintin” . Osadzona w realiach II w. p.n.e., łączy dramat epicki z elementami płaszcza i szpady, ale zrywa z dydaktycznym kostiumem na rzecz dynamicznej, filmowo kadrowanej akcji. Estetycznie i narracyjnie lokuje się obok cyklu „Alix”, lecz jest bardziej brutalna i polityczna. 

Scenariusz i narracja 
Jean-Luc Vernal, podpisujący się pseudonimem Laymilie, adaptuje historyczne źródła (m.in. „Bellum Iugurthinum” Sallustiusza) w duchu romantycznej rekonstrukcji. Jego scenariusz balansuje między faktografią a mitem, wykorzystując konflikt jednostki z imperialnym Rzymem jako metaforę walki o wolność . Struktura serii jest modułowa: każdy album stanowi osobną przygodę, a jednocześnie popycha w przód wątek przewodni. Vernal umiejętnie przeplata ekspozycję historyczną z żywym dialogiem; tempo jest szybkie, lecz nienachalnie spowalnia w scenach politycznych intryg i filozoficznych dygresji. 

Rysunki i kompozycja wizualna 
W dwóch pierwszych tomach Hermann operuje drobiazgowym rysunkiem konturowym i gęstym szrafem, budując surową, quasi-reportażową atmosferę. Po jego odejściu estetyczny ciężar przejął Franz: rozluźnił układ plansz, powiększył kadry i dodał ekspresyjnego światłocienia, dzięki czemu obrazy nabrały kinetycznej lekkości . Barwy (Gabrielle Horvath, Alain Sirvent) ewoluują od stonowanej, „akwarelowej” palety do bardziej kontrastowych, pustynnych oranżów, co podkreśla zmieniające się geografie opowieści. Wspólnym mianownikiem obu wersji pozostaje dbałość o detale militariów i architektury, która pełni równorzędną rolę z akcją. 

Przekaz i tematyka 
Seria podejmuje motywy antyimperializmu, korupcji elit i prawa do samostanowienia. Vernal przeciwstawia afrykański, plemienny kodeks honorowy cynizmowi rzymskiej realpolitik, tworząc dyskurs o kolizji kultur i niesprawiedliwości kolonialnej. Jednocześnie kładzie nacisk na ambiwalencję władzy: heroizm tytułowego bohatera podszyty jest egoizmem, a „cywilizacyjna misja” Rzymu odsłania przemocowe fundamenty. 

Dla kogo jest ten komiks? 
Dla czytelników ceniących klasyczne franco-belgijskie rzemiosło, rozbudowane epopeje historyczne oraz realistyczną, dynamiczną kreskę. Sprawdzi się zarówno jako uzupełnienie lektur o starożytnym Rzymie, jak i jako czysta, awanturnicza rozrywka dla fanów „Alix”, „Mureny” czy „Thorgala”. 

Ciekawostki i kontekst 
* Vernal pisał scenariusz pod pseudonimem Laymilie; nazwisko to widnieje w metryce pierwszego albumu . 
* Hermann odszedł po dwóch tomach, by rozwijać western „Comanche”; stery przejął jego przyjaciel Franz, któremu początkowo ciążyło porównanie z mistrzem . 
* Od 2017 r. Finix Comics publikuje w Niemczech integralne wydania obejmujące cały cykl wraz z bogatym aparatem krytycznym . 

Podobne komiksy 
* Alix – Jacques Martin 
* Murena – Jean Dufaux & Philippe Delaby 
* Les Tours de Bois-Maury – Hermann Huppen

Ai sie tu sporo myli, to bardziej Thorgal :) owszem jest tło historyczne, przygoda, ale i wątki fantasy i sf :)
i wiesz jak sie kocha starego dobrego Thorgala to jest wymarzona seria :) ma ten sam czar :)
na dodatek pięknie malowana :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Październik 2025, 11:51:08 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline komiks

« Odpowiedź #25171 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:51:24 »
No właśnie to malowanie to tak średnio, widać ząb czasu, może na żywo będzie wyglądało lepiej.
Wiesz, że to powinno być na offsecie, żeby kolory nie waliły po gałach? ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25172 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:51:40 »
Ja mam pytanie z innej beczki. Czytam sobie Darkness i całkiem dobrze się bawię. Dokładnie tego się spodziewałem, prostej rozrywki. Natomiast jestem pod koniec pierwszego tomu i nie rozumiem tego zabiegu, że między główną fabułę co drugi rozdział to Opowieści. Trochę to takie w sumie z dupy z braku lepszego wyrażenia. W ogóle nagle zrobił się jakiś dziwny miks fabularny głównej fabuły i spin offów raczej mniej niż bardziej powiązanych z tym co się działo do tej pory. Czemu to tak zostało wydane? Idzie to w pierwotnej kolejnosci wydawania zeszytów? Wg mnie to chyba lepiej by takie rzeczy wylądowały na końcu całkiem.
Samo wydanie jakosciowo super. Nie żałuję wydanych pieniędzy i nie będę odsprzedawał  :)

tak to ulozyli spece z Top Cow :)

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25173 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 11:54:38 »
No właśnie to malowanie to tak średnio, widać ząb czasu, może na żywo będzie wyglądało lepiej.
Wiesz, że to powinno być na offsecie, żeby kolory nie waliły po gałach? ;)

pierwszwe dwa tomy moze tak, ale potem jest przepieknie ;)

Vae Victis - druk

Offline tuco

« Odpowiedź #25174 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 12:48:02 »
pierwszwe dwa tomy moze tak, ale potem jest przepieknie ;)
Pierwsze 2 tomy to klasyczny Hermann z czasów początków Comanche. A jak to mówią,  Hermann (bardziej niż Giraud) miał kolosalny wpływ na r-"ewolucję" stylu naszego rodzimego tuza komiksu ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25175 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:01:48 »
a to jest moi drodzy moje wielkie marzenie wydawnicze
i dzięki sukcesowi VV, jest nadzieja ze uda się je moze kiedyś spełnić :)

Le Vagabond des Limbes”
To klasyczna francuska space-opera Christiana Godarda (scen.) i Julio Ribery (rys.), start 1975. Bohaterem jest Axle Munshine – były „Wielki Pojednawca” galaktycznej Gildii, wygnany za eksperymenty ze snem. Wraz z towarzyszką Musky (istotą z rasy „Eternautów”, o płynnej tożsamości i kontroli wieku) przemierza kosmos na pokładzie Srebrnego Delfina, ścigany przez Gildię. Główna oś fabuły to poszukiwanie Chimery – tajemniczej kobiety, którą Axle widzi w snach (świat snu przypomina „naszą” Ziemię). Po drodze seria miesza romans, satyrę społeczną, polityczne intrygi i barwne, często przewrotne planetarne epizody. Seria liczy 31 albumów (1975–2003),

Vae Victis - druk

Offline komiks

« Odpowiedź #25176 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:14:26 »
Tego nawet nie muszę sprawdzać, już wiem że chcę ;D

Bohaterem jest Axle Munshine – były „Wielki Pojednawca” galaktycznej Gildii, wygnany za eksperymenty ze snem. Wraz z towarzyszką Musky (istotą z rasy „Eternautów”, o płynnej tożsamości i kontroli wieku) przemierza kosmos na pokładzie Srebrnego Delfina, ścigany przez Gildię. Główna oś fabuły to poszukiwanie Chimery – tajemniczej kobiety, którą Axle widzi w snach (świat snu przypomina „naszą” Ziemię). Po drodze seria miesza romans, satyrę społeczną, polityczne intrygi i barwne, często przewrotne planetarne epizody. Seria liczy 31 albumów (1975–2003),

To powinno być case study dla studentów marketingu ;)
Wplotłeś chyba wszystkie kultowe motywy w ten opis:

Musky (trochę jak Musk),
Eternauta,
Lobo (kosmiczne delfiny),
Gildię (no ten sklep),
Chimera (fantasy),
Axle (wiadomomo Guns N' Roses),
świat snu (Sandman i Thorgal),
nasza Ziemia (poszukiwanie Ziemi to Fundacja Asimova)

No i szata graficzna, rozwala system, tutaj jest wszystko.

Offline Norbo80

« Odpowiedź #25177 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:19:49 »
Czy wiadomo, czy i kiedy pojawi się „Bezprawie” Tom 2 w sprzedaży? Widzę, że na Gildii ponownie dostępny jest Tom 1 i teraz się zastanawiam, jaki rodzaj płaczu wybrać: płakać, że zostanę tylko z pierwszym tomem i bez zakończonej historii, czy płakać, jeśli jednak pojawi się Tom 2, a ja nie kupię jedynki i będzie wyprzedana.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25178 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:21:29 »
dwójka wyprzedana, ale sprawdze cyz nie mam z jednej sztuki w piwnicy

Vae Victis - druk

Offline zarombisty

« Odpowiedź #25179 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:22:03 »
Le Vagabond des Limbes”
To klasyczna francuska space-opera Christiana Godarda (scen.) i Julio Ribery (rys.), start 1975. Bohaterem jest Axle Munshine – były „Wielki Pojednawca” galaktycznej Gildii, wygnany za eksperymenty ze snem. Wraz z towarzyszką Musky (istotą z rasy „Eternautów”, o płynnej tożsamości i kontroli wieku) przemierza kosmos na pokładzie Srebrnego Delfina, ścigany przez Gildię. Główna oś fabuły to poszukiwanie Chimery – tajemniczej kobiety, którą Axle widzi w snach (świat snu przypomina „naszą” Ziemię). Po drodze seria miesza romans, satyrę społeczną, polityczne intrygi i barwne, często przewrotne planetarne epizody. Seria liczy 31 albumów (1975–2003),

To chyba komiks o mnie: "ścigany przez Gildie za liczne reklamacje" :D

Komiks biorę, sprawdziłem ilość stron (edytowane):
ok. 46 stron x 31 tomów = 1426 stron (w przybliżeniu, pewnie trochę więcej: grafiki, itp)

I zrobić to na jeden rzut całość, nagłaśniać pół roku non stop - będzie rekord sprzedaży :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Październik 2025, 13:36:29 wysłana przez zarombisty »
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25180 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:22:20 »
Tego nawet nie muszę sprawdzać, już wiem że chcę ;D

To powinno być case study dla studentów marketingu ;)
Wplotłeś chyba wszystkie kultowe motywy w ten opis:

Musky (trochę jak Musk),
Eternauta,
Lobo (kosmiczne delfiny),
Gildię (no ten sklep),
Chimera (fantasy),
Axle (wiadomomo Guns N' Roses),
świat snu (Sandman i Thorgal),
nasza Ziemia (poszukiwanie Ziemi to Fundacja Asimova)

No i szata graficzna, rozwala system, tutaj jest wszystko.

wyszło by 5, 6 tomów wielkości VV
nie wiem jak z materialami - nie bylo wznowien

Vae Victis - druk

Offline komiks

« Odpowiedź #25181 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:27:57 »
Ale całość jest utrzymana w takiej jakości jak na planszach, które pokazałeś?
Czy zmienia się na przestrzeni tomów?

Bo to co pokazałeś, to autentycznie przywodzi na myśl mnóstwo komiksów, od Thorgala i Funky Kovala, przez Szninkla, Barbarellę, Akirę, na Kajku i Koku w kosmosie kończąc. Plus majaczą mi jakieś kreskówki z dzieciństwa.

Ile w sumie stron?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25182 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:31:44 »
te strony to przekroj przez cala serie - takze sam mozesz ocenic :)

31 tomow razy 48 - jakies 1500 str

Vae Victis - druk

Online Martin Eden

« Odpowiedź #25183 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:36:27 »
wyszło by 5, 6 tomów wielkości VV
nie wiem jak z materialami - nie bylo wznowien

Kapitalnie to wygląda. Tytuł jak dla mnie. Masz klienta. Ale rozumiem wyzwania.

Do ludzi z pokolenia Yansa to będzie przemawiać zbyt silnie, żeby tego nie wzięli. I ten gościu w typie Thorgala. Van Hammy i Rosińskie - mistrzowie przetwarzania :D
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Październik 2025, 13:38:04 wysłana przez Martin Eden »

Offline komiks

« Odpowiedź #25184 dnia: Pt, 17 Październik 2025, 13:38:56 »
I jak chcesz to wydać?
Bo to ponad 2x tyle co VV.
Cena będzie jak za komiks od PolishComicArt :o