Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3260383 razy)

Olgierd, Liarus, Edgar (+ 1 Ukrytych) i 110 Gości przegląda ten wątek.

Offline Popiel

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #25050 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 16:20:29 »
Kompletnie nic nie rozumiesz. Nagość w komiksie absolutnie nie jest czymś złym. Ale ekscytowanie się nią na poziomie pryszczatego trzynastolatka ze stulejką i podnoszenie jej jako wyznacznika dojrzałości medium - normalne to raczej nie jest.

"Zobaczcie, mam na półce komiks z cyckami! Jesteście zszokowani? Ha, ja to jestem gość, co?!"

:)

Offline Takesh

« Odpowiedź #25051 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 16:37:29 »
Wytłumacz proszę laikowi w temacie.
1 tom będzie zawierał to, co wydałeś w 2017 roku, tak? Czyli pierwszą część "Wojny Volgańskiej"?
A "Czarna dziura"? Tego nie będzie? Trzeba polować na rynku wtórnym? Jak to się ma do tego co wydasz teraz? Z góry dzięki :)

Nie znam się, ale się wypowiem.

Wcześniej była wydana tylko pierwsza część Wojny. Teraz w 1 tomie będzie jej całość. Znacznie więcej stron niezłej jazdy.

Czarna dziura tutaj nie jest zawarta. Jedynie komiksy rysowane przez Langleya. Czarna dziura miała już dwa wydania, wiec nie spodziewałbym się kolejnego.

Sam osobiście chciałbym, żeby to się dobrze sprzedało i SL wydało resztę. Materiał całości jest dostępny np. w Mek Files. Ja już je mam i jest mega. A znając SL wydadzą to naprawdę dobrze, bo większość wydań w UK (poza tymi supermegawypasionymi) są gorsze i mniejsze niż u nas.

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #25052 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 16:42:42 »
Jak wy nie łapiecie pewnych uproszczeń i żartów to naprawdę kiepsko z wami. Ile razy trzeba powtórzyć że to taki ciekawy smaczek i nikt do tego konia nie bije? A to że wiele ludzi nie rozumie że to medium też i dla dorosłych to już nie mój problem i czasami muszą dosadnie coś zobaczyć żeby zrozumieć. Weźcie dotknijcie trawy i popytajcie losowych ludzi co sądzą o tej gałęzi popkultury to ci większość powie o nawalankach dla dzieci facetów w rajtuzach albo że w przedszkolu czytają jej córeczce o kucykach.

Random pisze o cycach i sobie żartuje = dzieciak, niedojrzały, stuleja
Arek wrzuca cyce jak donice - całe forum instant boner, "co to za koleżanka mmm?", "oby okładka też była z cyckami bo inaczej nie biorę", "może by wydać też to, co prawda nie znam tego kompletnie ale patrzcie jakie cyce jak donice ma ta baba". I to jest spoko, ale mi się obrywa. Tak coś wczoraj czułem, że odezwą się obrońcy wysublimowanego humoru.

« Odpowiedź #25053 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 16:48:48 »
Zakrza nas tu jednak podgląda. Pozdrawiamy :) Kolega niestety nie wejdzie tu z nami porozmawiać, bo ma perma bana. Szkoda, że nie widziałem tej akcji u Arka. Zakrza trochę wrażliwy chłopak i jak ktoś ma inne poglądy jak on to często traci opanowanie i kogoś wyzywa. "Lewak" to najmilsze co o mnie mówił :) Chłopak tak już ma, przynajmniej szczery jest. Jak się za dużo ideologi ładuje, nie ważne z jakiego kierunku, to potem tak jest. Oby kiedyś wrócił do nas szczęśliwy i naprawdę wolny.

Widzisz jak łatwo stracić kontrolę. Nie popadaj w ekstremistyczne poglądy jak Zakrza. Nie idź tą drogą. Nagość w dziełach kultury skierowanych dla dorosłych ma być czymś... złym? To dlaczego od razu nie powiesz Arkowi że ma sobie dać spokój z tym komiksami o "tarzankach"? Jak będziemy szli w skrajność to zaraz trzeba będzie muzea pozamykać. Kierujmy się zdrowym rozsądkiem. Cycki na komiksie Lain to coś innego gdyby się pojawiły w komiksach Egmontu dla dzieci.
Mnie Zakrza też zwyzywał swego czasu tak, że szkoda cytować te jego wulgaryzmy, nie mówiąc już o tym, że wmówił sobie, że jestem pewnej orientacji i trzymał się tego na podstawie zerowych argumentów  ;D Dokładnie jak mówisz: chłop po prostu zbyt przesiąknął ideologią jedną z stron i przez to stał się jaki stał. Ale za te teksty o kobietach za co właśnie tutaj dostał bana mam nadzieję, że właśnie dostanie pomoc specjalisty.

I powiedz - gdzie w mojej wypowiedzi mówię, że nagość jest zła? Widzisz gdzieś te słowa? Widzę, że żenującym jest takie gadanie, że hehe dajmy cycki na grzbiecie, ciekawe co powiedzą koledzy. Przypomina mi się gimnazjum i jak tam żartowałem wtedy z kolegami. Tylko miałem wtedy 14 lat, a nie byłem dorosłym chłopem. A już teksty, że jak cię nie bawią takie "żarty" to masz kija w dupie to nie skomentuję.
Więc nie wiem gdzie w mojej wypowiedzi widzisz, że nagość jest zła? Absolutnie mi ona nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, sam pracuję właśnie w muzeum tak się składa i obcuję w obrazami gdzie są akty dość często. Jedyne co mi przeszkadza to, że dla kogoś wystarczy kawałek kobiecej piersi, żeby się zacząć ślinić i pisać jakieś takie obrzydliwe teksty właśnie, żeby były one nawet na grzbiecie, żeby było fajnie jak koledzy zobaczą. Sory, dla mnie to jest poziom mentalnie nastolatka któremj buzują hormony, a nie dorosłego człowieka.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline studio_lain

« Odpowiedź #25054 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 17:00:58 »
Wytłumacz proszę laikowi w temacie.
1 tom będzie zawierał to, co wydałeś w 2017 roku, tak? Czyli pierwszą część "Wojny Volgańskiej"?
A "Czarna dziura"? Tego nie będzie? Trzeba polować na rynku wtórnym? Jak to się ma do tego co wydasz teraz? Z góry dzięki :)

tak tom 1 bedzie zawieral to, czarnej dziury nie bedzie, nie musisz jej znac
to jak z Slainem - mozna czytac rogatego bez znajomisci wczesniejszych odslon serii
wiadomo fani calej serii wylapia wiecej smaczkow
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Popiel

« Odpowiedź #25055 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 17:03:54 »
Jak wy nie łapiecie pewnych uproszczeń i żartów to naprawdę kiepsko z wami.

Tylko wiesz, to jest taki żart z cyklu - chłop przebrany za babę, albo "jak gonili hitlerowca to mu opadały spodnie" (copyright Jacek Kleyff).

A to że wiele ludzi nie rozumie że to medium też i dla dorosłych to już nie mój problem i czasami muszą dosadnie coś zobaczyć żeby zrozumieć. Weźcie dotknijcie trawy i popytajcie losowych ludzi co sądzą o tej gałęzi popkultury to ci większość powie o nawalankach dla dzieci facetów w rajtuzach albo że w przedszkolu czytają jej córeczce o kucykach.

Bardzo się cieszę, że chcesz uświadamiać znajomych co do dojrzałości i "dorosłości" komiksowego medium. Tylko może zaprezentuj im Moore'a, Spiegelmana, Sfara czy Jasona - dojrzałe dzieła dojrzałych ludzi, a nie jaranko cyckami na grzbiecie. Bo to nie jest dojrzałość, sorry not.

ale mi się obrywa. Tak coś wczoraj czułem, że odezwą się obrońcy wysublimowanego humoru.

Wiesz, jak puszczasz bąka w towarzystwie to licz się z tym, że ktoś poprosi, żebyś przynajmniej okno otworzył, a nie szczerzył się z durnego żartu. "Dzydzki, ale będzie! Hehe".

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #25056 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 17:42:48 »
Bardzo chętnie bym uświadomił ludzi odnośnie dojrzałości za pomocą Moore czy tam Spiegelmana tylko problem w tym że ludzie nie chcą słuchać i i tak zaraz zapomną, zostaną przy swoim wybetonowanym poglądzie. Większość społeczeństwa jest tępa, z każdym dniem przekonuję się coraz bardziej. I ja nie bardzo muszę uświadamiać swoich znajomych bo to małe zamknęte gromo które mam rozumie. Jestem takim człowiekiem który zbyt chyba przejmuje się ludzkością i tym w co wierzy, co wie, jaka opinia jest na dany temat i jaka przyszłość czeka gatunek ludzki. I nie widzę powodów do optymizmu. Komiksy to tylko przykład z brzegu, który dobrze to obrazuje. Czasami od małego tematu moje przemyślenia rozrastają się do tamatów wago państwowej jak widać.

Poza tym doczepiliście się tych kolegów którzy oglądają grzbiety jakby to faktycznie o to chodziło. To była przenośnia. Nie mam kolegów którzy by się spuszczali nad tym, pewnie nawet by się nie dowiedzieli bo nie interesują ich za bardzo komiksy i takie grzbiety z cyckami byłyby tylko dla mnie, szczególnie że mieszkam sam. Mama też by nie widziała :) Tak przy okazji śmieszą was durne komedie z Sandlerem? W sumie po tym co piszecie to chyba nie. Ja tam lubię i zajebiście mi z tym, im więcej rzeczy cię śmieszy tym więcej dobrych emocji dla ciebie prawda? Grubas się porzygał a potem na tych rzygach poślizgnął? Mnie śmieszy i nie chciałbym "wyrosnąć" z tego. Na szczęscie wyrosłem już z przejmowania się z tego czy dla kogoś coś śmiesznego jest żenujące czy nie (Panie Wayne to do Pana w sumie).

« Odpowiedź #25057 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 18:02:59 »
Ja tu tylko przelotem, to gdzie te cycki, na jakim grzbiecie? Wogóle jak na grzbiecie to pewnie słabo widać, może na okładce?

ps. Adam Sandler to tragiczny bezbek

Online Castiglione

« Odpowiedź #25058 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 18:39:51 »
Random pisze o cycach i sobie żartuje = dzieciak, niedojrzały, stuleja
Arek wrzuca cyce jak donice - całe forum instant boner, "co to za koleżanka mmm?", "oby okładka też była z cyckami bo inaczej nie biorę", "może by wydać też to, co prawda nie znam tego kompletnie ale patrzcie jakie cyce jak donice ma ta baba". I to jest spoko, ale mi się obrywa.
Nie no, to jest też żenujące ;D

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #25059 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 18:40:55 »
Ja tu tylko przelotem, to gdzie te cycki, na jakim grzbiecie? Wogóle jak na grzbiecie to pewnie słabo widać, może na okładce?

ps. Adam Sandler to tragiczny bezbek

Zapytałem czy może być miniaturka z cyckami na grzbiecie Vae Victis. I rozpętała się dyskusja. Ale wychodzi na to że tylko ja tego chce, inni chcą cycków ale tylko na okładce :/ Jak nie lubię panoram to tutaj może być panorama z cycków na trzech tomach żeby były dobrze widoczne :)

Offline Jasiek

« Odpowiedź #25060 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 19:17:44 »
Dobra, chłopie, przestań śmiecić! Nikogo nie interesują twoje durne wywody i fantazje.

Offline Xmen

« Odpowiedź #25061 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 19:24:32 »
Zapytałem czy może być miniaturka z cyckami na grzbiecie Vae Victis. I rozpętała się dyskusja. Ale wychodzi na to że tylko ja tego chce, inni chcą cycków ale tylko na okładce :/ Jak nie lubię panoram to tutaj może być panorama z cycków na trzech tomach żeby były dobrze widoczne :)
Nie tłumacz się, winny się tlumaczy ;) Tutaj najlepiej sprzedają się okładki z cyckami i tyłkami.

A tak w temacie było już o cenie ABC Warriors?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #25062 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 19:39:37 »
Dobra, chłopie, przestań śmiecić! Nikogo nie interesują twoje durne wywody i fantazje.

Jak cię to nie interesuje to nie czytaj. Nikogo nie interesuje że ciebie to nie interesuje Jasiu :)

Online Adolf

« Odpowiedź #25063 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 22:07:52 »
@wayne_collector Co do tego sławnego krytyka komiksowego, którego imienia strach tu wymawiać, to jest to taki ciekawy przypadek. Mam dwóch podobnych kolegów (drugi się tu czai na forum) to zawsze zawracają mi głowę, bo chyba czują się samotni, a ja mam ich wysłuchać i (nie wiem?) pogłaskać??? I właśnie ten kolega dziś mi dał bana, po mojej sugestii, że może to zrobić i mam nadzieję, że się więcej nie odezwie. Zawsze coś pie...lą w mojej spokojnej egzystencji, a ja mam za dobre serce i zawsze chcę im pomóc. Oby znaleźli pomoc gdzieś gdzie mogą ją otrzymać. Bo dziś to poleciała na mnie wiązanka, że mógłbym nawet na policję iść. Wyobrażam sobie w jakim szoku musiałeś być jak się do Ciebie przykleił nabuzowany :D Też nie raz przez niego miałem łzy w oczach.

Co do tematu nagości to nie będę się rozpisywać. Chodzi mi tylko o to, że nie ma co moralizować komuś. Mam w pracy kolegę co np. nie podoba mu się, że ktoś pali papierosy, zwłaszcza kobiety... Dlatego mówię, że nie ma co się nakręcać i kogoś za takie pierdoły obwoływać kimś gorszym.

Offline michał81

« Odpowiedź #25064 dnia: Śr, 15 Październik 2025, 22:58:17 »
Dlatego mówię, że nie ma co się nakręcać i kogoś za takie pierdoły obwoływać kimś gorszym.
To jest bardzo dobra rada, szkoda, że pisze to osoba, która nie dość, że sugerowała tu pewnej kobiecie jakieś dziwne związki to próbowała rozpocząć krucjatę przeciwko jednemu ze sprzedawców i dostaje ptsd, kiedy wspomni się o jednym komiksie wydrukowanym na offecie.