Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3254349 razy)

MIBY, simon84w, Popiel i 15 Gości przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24900 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 14:53:37 »
Slain?

Offline Lobo

« Odpowiedź #24901 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 14:58:00 »
Vae Victis 30 listopada..to już wiadomo że większość tytułów jakie zostały na ten rok przejdą na przyszły 🙂

Offline michał81

« Odpowiedź #24902 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 15:16:58 »
Slain?
czy ja przegapiłem zapowiedź?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24903 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 15:17:22 »
Lobo nie kieruj sie tym
to moje zachowawcze daty
na listopad mamy do druku trzy komiksy
i pracujemy nad czwartym
sa to
- vae victis
- haunt
- sonata
- mordercza

i bede chial na pewno dac w grudniu abc

- wiec to co przeskoczy lekko i to moze - to spawn dark ages i pewnie solo, na styczen
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Październik 2025, 15:18:54 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

« Odpowiedź #24904 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 15:43:28 »
Do "Dark Ages" można by już chyba jakieś okładeczki wybierać :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Michał

« Odpowiedź #24905 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 15:59:23 »
wierze ze Bartek wroci do tego tematu :)

mi chodza po glowie takie rzeczy

fani usagiego i solo byliby zachwyceni :)

albo takie - dla fanow gier i mangusiow :)

Można więcej o tym pierwszym? Kocham solo więc zainteresowanym :)
W Dark soulsy nie grałem, nie wiem czy bym się odnalazł, mimo, że same dark fantasy lubie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24906 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:09:50 »
Dark Souls - mozesz czytac bez znajomosci gry, tak jak mange Elden ring

ten drugi to

« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Październik 2025, 16:16:15 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24907 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:24:10 »
Przedsprzedaż Vae Victis! - czwartek 16 października godz 12 - sklep gildia!

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline GoNzO

« Odpowiedź #24908 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:30:30 »
wszystko z usa robimy w jednym formacie, co ma nie pasowac ;)

git? ;)

Super, właśnie chodziło mi o postać Spawna na dole :). Innych Amerykanów od SL niestety nie mam, ale fajnie, że jest spójna kolekcja.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Jasiek

« Odpowiedź #24909 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:40:24 »
Te Vae Victis to jest poważniejsze niż Kroniki Barbarzyńców?? Bo kroniki wizualnie nawet mi się podobały,  ale miały sporo żenujących momentów i to naiwne zakończeniu z du...

Offline Dracos

« Odpowiedź #24910 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:45:22 »
Kurde nie wiem czy mi się uda kupić, zobaczymy może do 18 nie rozejdą się wszystkie podstawki :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24911 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:46:16 »
tak powazniejsze, inny scenarzysta

Simon Rocca to scenopisarski pseudonim francuskiego autora komiksów Georges’a Ramaïoliego (ur. 26 czerwca 1945 r. w Nicei). Twórca wychowany na lekturach bande dessinée, po latach pracy poza kulturą wszedł do środowiska komiksowego i szybko związał się z nurtem realistycznej opowieści historyczno-przygodowej. Właśnie pod nazwiskiem „Simon Rocca” pisał scenariusze dla innych rysowników — zarówno do serii autorskich, jak i do projektów tworzonych na zamówienie wydawnictw.

Najważniejszym dziełem Rocci jest oczywiście „Vae Victis!” — monumentalna, piętnastotomowa saga o podboju Galii przez Rzym (1991–2006), stworzona we współpracy z rysownikiem Jean-Yvesem Mittonem dla wydawnictwa Soleil. To właśnie w tej serii w pełni rozwinął swój znak rozpoznawczy: tempo i dramaturgię kina połączone z dbałością o realia epoki — od logistyki legionów po obyczaj Celtów — oraz z wyrazistą, niejednoznaczną psychologią postaci. „Vae Victis!” do dziś uchodzi za jedną z najambitniejszych europejskich prób opowiedzenia w komiksie o wojnach galijskich z perspektywy ludzi wplątanych w tryby historii.

Rocca przez lata był blisko związany z Soleil Productions — także jako dyrektor kolekcji — i właśnie tam konsekwentnie używał pseudonimu, pisząc dla innych rysowników. W jego dorobku znajdują się m.in. western „Wanted” (rys. Thierry Girod), cykl przygodowo-historyczny „Le Khân” (rys. André Houot), space-opera „Starblood” (rys. Serge Fino; później wznawiana jako „John Sorrow”), marynistyczna awantura „Bouffe-Doublon” (rys. Jean-Claude Cassini), epizody do projektów takich jak „Barca” (rys. Michel Suro), „La Princesse Rouge” (rys. Enrico Marini/Bec – wg katalogów), „Séminole” czy dwutomowe „Corpus Christi” (rys. Gérard Mathieu). Ten szeroki wachlarz gatunków łączy wspólna cecha: nacisk na klarowną konstrukcję intrygi i silny rytm narracyjny, który nie traci z oczu tła historyczno-obyczajowego.

Równolegle Ramaïoli działał jako autor kompletny pod własnym nazwiskiem — rysując i pisząc serie „Zoulouland”, „Les Scythes” czy adaptację „La Saga de Bas-de-Cuir” wg Jamesa Fenimore’a Coopera, a także współtworząc z Mittonem „Colorado” (tu już w odwróconych rolach — Ramaïoli jako rysownik). Te doświadczenia rysownicze wracają w jego scenariuszach: rekonstrukcja realiów nie jest u niego katalogiem „ciekawostek z epoki”, lecz organiczną częścią dramaturgii kadrów, scen i całych rozdziałów.

Dlaczego „Simon Rocca”? Pseudonim od początku miał oddzielać działalność scenopisarską od rysowniczej i ułatwiać pracę z różnymi zespołami artystycznymi w ramach tej samej oficyny. W praktyce pozwolił też zbudować dwie rozpoznawalne „marki”: realistycznego rysownika Ramaïoliego oraz scenarzystę Roccię, specjalizującego się w opowieściach historycznych i przygodowych o wyrazistych bohaterach, którzy muszą płacić realną cenę za swoje wybory.

„Vae Victis!” zajmuje w tym dorobku miejsce szczególne: to komiks, w którym wszystkie obsesje autora — ironia historii, mechanika imperium, kruchość sojuszy, ale też upór, lojalność i pragnienie wolności — układają się w jedną, zamkniętą całość. Jeśli szukasz scenarzysty, który potrafi połączyć rozmach epopei z napięciem thrillera, a przy tym trzyma rękę na pulsie realiów, nazwisko Simon Rocca jest najlepszym adresem.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Szekak

« Odpowiedź #24912 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:52:05 »
Dark Souls - mozesz czytac bez znajomosci gry, tak jak mange Elden ring

Patrząc na popularność marki, to jest to sprzedażowy pewniak. Może mniejsza część nabywców pochodziła by z forum niż zazwyczaj, ale to chyba dobrze w sumie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24913 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 16:54:25 »
i tak pewnie ktos ukradnie :)
ale bardzo fajnie sie prezentuje
przy czym ja bym tego nie wydal jak tomik
ale w stylu ronina 2 millera w wersji poziomego prostokatu cos jak 300, zeby rozkladowki sie prezentowaly ladnie w calosci

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Castiglione

« Odpowiedź #24914 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 17:21:53 »
A tak w ogóle jak sytuacja z tym Roninem? Będzie?