Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243454 razy)

Offline tuco

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24615 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 15:45:33 »

Taka ciekawostka od Mistrza Jose  :)
niezły tekścik, teraz bardziej kumam CE ;P

Offline michał81

« Odpowiedź #24616 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 17:30:45 »
Ja tego nie mam, ale czytałem na forum wlasnie narzekania na takie rozwiązanie.
A czytałeś narzekania na wydanie w ten sposób drugiego tomu Bezprawia?

Offline Szekak

« Odpowiedź #24617 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 18:21:15 »
Nie. Pewnie kwestia objętości. Jeżeli te dwa kolejne solo są cieniutkie to integral faktycznie lepszy.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline michał81

« Odpowiedź #24618 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 18:40:30 »
Ale i tak są już różnice w grubości tomów

Solo Ocaleni z chaosu - 216 stron
Solo Świat kanibali - 144 strony
Solo Legatus - 80 stron

kolejne dwa tomy mają w okolicach 140+ i 80+ stron (patrząc na zagraniczne wydania), wg mnie nie ma sensu dzielić na dwa tomy i wydawać tego jeszcze w pakiecie
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Wrzesień 2025, 18:42:52 wysłana przez michał81 »

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #24619 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 19:51:54 »
Jeśli dobrze pamiętam, Ocaleni z chaosu są łączonym tomem (ale może coś mylę). Przy rozmowach licencyjnych to były chyba te pozycje: Les survivants du chaos oraz Le Cœur et le Sang - obecnie prawa należą do Soleil/Delcourt.

Zatem w wydaniu francuskim jest 6 tomów (jeszcze inaczej jest w hiszpańskim, gdzie Ocaleni... to chyba aż 3 zeszyty), u nas byłyby 4, gdyby ostatnie dwa również połączyć.

Jeśli ktoś chciałby zweryfikować powyższe - chętnie.

Offline michał81

« Odpowiedź #24620 dnia: Wt, 23 Wrzesień 2025, 20:14:54 »
Niemieckie wydanie też ma 6 tomów z podziałem Ocalonych z Chaosu na dwa tomy.

Natomiast wydanie włoskie ma aż 7 tomów, gdzie Ocaleni z Chaosu są podzieleni, aż na 3 tomy. Plus mają jeszcze dwa zbiorcze zbierające Ocalonych z Chaosu oraz Świat kanibali.

Nasze wydanie zamknęły by się w 4 tomach, czyli były by dwie dylogie:
Solo 2 tomy
Legatus 2 tomy
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Wrzesień 2025, 20:16:29 wysłana przez michał81 »

Offline Melkazir

« Odpowiedź #24621 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 04:13:59 »
Pytanko do Pana Kierownika. Najbliższa przedsprzedaż to będzie Mordercza Kołysanka? Jeśli tak, to kiedy ona nastąpi?

Offline michał81

« Odpowiedź #24622 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 05:25:40 »
Pytanko do Pana Kierownika. Najbliższa przedsprzedaż to będzie Mordercza Kołysanka? Jeśli tak, to kiedy ona nastąpi?
Raczej Vae Victis. Do Morderczej Kołysanki nie było nawet do tej pory głosowania na okładki. No chyba, że nie będzie ale wątpię.

Offline nori

« Odpowiedź #24623 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 06:13:04 »
Przepraszam, nie śledzę tego wątku, chciałbym dopytać o Tablicę Wenus, ten tytuł już był w przedsprzedaży? Na Gildii wiszą trzy wersje okładkowe, premiera za 8 dni, ale żadnej zakupić nie można?

Offline michał81

« Odpowiedź #24624 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 06:36:03 »
Przepraszam, nie śledzę tego wątku, chciałbym dopytać o Tablicę Wenus, ten tytuł już był w przedsprzedaży? Na Gildii wiszą trzy wersje okładkowe, premiera za 8 dni, ale żadnej zakupić nie można?
Przedsprzedaż była 15 września i nakład zeszedł cały. Możliwość zakupu komiksu powinna jeszcze wrócić po premierze ale trzeba obserwować bo są to nadwyżki z drukarni lub nieopłacone sztuki, których pewnie nie bedzie dużo. Na Komiksiarni też już się wyprzedał.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #24625 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 07:54:15 »
Będzie jeszcze trochę Tablicy Wenus na festiwalach: Gliwice, Sanok, Legionowo :) ale raczej pojedyncze sztuki.

Offline nori

« Odpowiedź #24626 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 07:58:27 »
Dziękuje. Oj, jak ja nienawidzę polityki wydawniczej Studia Lain. Rozumiem, że to często wybór miedzy "w ogóle nie będzie wydane" a "będzie wydane w ograniczonym dostępie" i wiadomo, lepiej mieć choć cień szansy niż nie mieć go w ogóle. Abstrahując od faktu, czy Lain podbiera prawa innym wydawcom, co raczej chyba nie ma miejsca. Jedynie przykro czytać wiadomości Pana José Roosevelt, który cieszy się, że jego dzieło zostało wydane w naszym kraju, ciekawe czy zdaje sobie sprawę, w jakiej formie i jakim ograniczonym nakładzie. Ciekawe tez jak się rozwinie Lain USA, teraz tytuły ładnie schodzą, ale za parę kolejnych tomów uzbieranie kompletu będzie mocno problematyczne, a Ci co kupują na bieżąco jednak z czasem będą się wykruszać. Teraz jest dobrze, ale jak będzie za dwa lata?

A na Tablicę oczywiście popoluję, ale w wolnym czasie, obecnie jednak komiksy nie są priorytetem, i szkoda cennego czasu na uganianie się za takim króliczkiem.

Offline michał81

« Odpowiedź #24627 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 08:30:14 »
@nori ale Arek pisał już kilkukrotnie, że jak ktoś chce wydać ponownie CE to nie będzie blokował takiej możliwości. Minął rok i jakoś inny wydawca nie pochylił się na wznowieniem w swojej ofercie tego komiksu (chyba, że ukrywa to i chce zaskoczyć czytelników). Pewnie z Tablicą Wenus byłaby taka sama sytuacja.

« Odpowiedź #24628 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 08:53:01 »
Można też sprawdzić w tych księgarniach:

Strefa Komiksu

strefakomiksu.pl

ul. Gazownicza 21A

43-300 Bielsko-Biała

Sklep KOMIKSARIAT

allegro.pl/KOMIKSARIAT

ul. Kilińskiego 21, 26-600 Radom

Centrum Komiksu

fb/CentrumKomiksuPL

Al. Niepodległości 148, 02-554 Mokotów, Warszawa

KIK

ul. Św. Marcin 26, 61-823 Poznań

Fankomiks

fb/Fankomiks

ul. Stefana Batorego 2, Kraków

tel. 575 516 490

Pewnie mają skoro jeszcze niewydrukowane, przyjmą zamówienie przez internet i przyślą paczkę. Co najmniej KIK tak robi.

Offline nori

« Odpowiedź #24629 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 09:02:52 »
Tak, zgadza się, tutaj akurat wielki szacunek do Studia Lain że nie owija w bawełnę i nie blokuje ani nie podbiera innym praw. Stąd pozycje które wydaje ten wydawca prawdopodobnie w ogóle nie ukazały by się u nas, wiec oczywiście lepiej żeby były wydane w ograniczonym nakładzie niż w ogóle. Swego czasu zrobiłem eksperyment i polowałem na parę starszych tytułów Lain, także na forum było ogłoszenie, i sporo udało się zdobyć naprawdę w spoko cenach - miałem zrobić z tego raport, muszę przysiąść przy tym. Tak więc da się, nawet jak przegapi się na premierę.