Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3242433 razy)

pjoter84 (+ 1 Ukrytych) i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline Dalthon

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24345 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 01:33:26 »
Wyjątkiem jest "Gloriana", która była nietrafiona i chyba nawet wydawca uważał że to nie bedzie hit i wydał go dla swojej przyjemności.

Nie Gloriana tylko Morgana i nie tylko ona, nadal jest dostępnych wiele komiksów wydanych w tym i zeszłym roku. Patrz nie tylko na Gildię ale też na Komiksiarnię.
Jak coś znika z Gildii w 24h to nie oznacza, że się wyprzedało. Potem jest Komiksiarnia, nieopłacone zamówienia, nadwyżki z druku, zadekowane na reklamacje itp.

Ehem... Na Gildii nie ma ani sztuki a na Komiksiarni jest ich "aż" 36 szt. - chyba mamy inną definicję słabo sprzedającego się tytułu. Może zanim się coś napiszę, warto zweryfikować "wydaje mi się" z rzeczywistością?

Offline michał81

« Odpowiedź #24346 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 05:41:37 »
Zapytajcie ile jeszcze jest w tej słynnej piwnicy komiksów których nie ma gildii. Bo to już nie pierwszy raz kiedy wydawało się że komiks sie wyprzedał a on wracał bo gildia domawiała od wydawcy to co jeszcze skrywała piwnica (która musi być chyba jakimś wymiarem kieszonkowym ;p )

Offline hansior

« Odpowiedź #24347 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 06:19:46 »
Dlaczego premiera jest o 12, gdy ludzie są w pracy? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 16. Nie miałem problemu, bo mnie interesowała regularna i pracuję tak, że spokojnie mogę odejść od kompa, żeby zrobić szybki zakup. Ale lepiej dla fanów byłoby przesunąć godzinę premiery.

Offline Pestak

« Odpowiedź #24348 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 06:36:01 »
Szybki zakup na Gildii i premiera Studia Lain? To raczej wykluczające się pojęcia:)

Nie wiem czy przesunięcie na 16.00 to dobry pomysł. Skoro o 12.00 było takie zamieszenie to o 16.00 byłby już czysty armagedon.

Offline Takesh

« Odpowiedź #24349 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 07:25:50 »
O 16 wiele osób wraca do domów z pracy. Kieruje też samochodami. Jak nie 12, to lepiej coś około 20?

Offline khomaniac

« Odpowiedź #24350 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 07:29:45 »
Jak dla mnie to słabe tłumaczenie, "że jest w Komiksiarni". Gdyby te egzeplarze trafiły do Gildii to by też się wyprzedały.

CE był już dawno wyprzedany, chodził w drugiej ręki po 500 zł, ale nadal można było kupić nowe w jakiś niszowych księgarniach/antykwariatach.

No ale dzięki temu można tłumaczyć że nakład był ok, bo gdzieś tam jeszcze można kupić jakieś pojedyncze sztuki xd

Offline Piterrini

« Odpowiedź #24351 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 07:29:52 »
Dlaczego premiera jest o 12, gdy ludzie są w pracy? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 16.
Dlaczego premiera jest o 16, gdy ludzie robią i jedzą obiad? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 18.
Dlaczego premiera jest o 18, gdy ludzie są na spacerze/robią rzeczy? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 20.
Dlaczego premiera jest o 20, gdy ludzie kładą dzieci do spania? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 22.
Dlaczego premiera jest o 22, gdy ludzie przygotowują się na następny dzień? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 00.
Dlaczego premiera jest o 00, gdy ludzie już śpią? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 6.
Dlaczego premiera jest o 6, gdy ludzie wstają i się spieszą? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o...
Skończyły się opcje, szkoda ludzie.
A serio, to przy poprzedniej (albo dwie wstecz) premierze ktoś dosyć szczegółowo opisał dlaczego godzina 12 mu przeszkadza, to chyba nie była kolejna historia o ukrywaniu się w toalecie, ale równie zabawna - jaką byś godzinę nie ustawił to ktoś opowie dlaczego jest to najgorszy możliwy wybór ;)

Offline 79ers

« Odpowiedź #24352 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 08:17:14 »
Jaki błogi spokój kiedy tytuł kompletnie mnie mija i nie potrzebuję się ścigać  ;D ;D ;D

Offline Dracos

« Odpowiedź #24353 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 08:31:33 »
Jaki błogi spokój kiedy tytuł kompletnie mnie mija i nie potrzebuję się ścigać  ;D ;D ;D

Czuję to samo już od dobrych kilku tytułów SL, ale teraz jak zaraz będzie VV to czuję że mogę nie być odpowiednio zahartowany do operacji pod tytułem "walka z gildią" ;D

Online Castiglione

« Odpowiedź #24354 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 09:32:56 »
Sprawdziłem tylko samo Allegro. Przed chwilą było 253 ofert na komiksy Studio Lain a na Allegro lokalnie  jest 95 czyli łącznie 348. Czy to spełnia twoja definicje setek egzemplarzy? Nie sprawdzałem ile jest ofert np. na tym forum w dziale sprzedam czy innych platformach sprzedażowych. Biorąc pod uwagę niewielkie nakłady komiksów Studia Lain sam wyciągnij wnioski czy to dużo czy nie.
Na ile wydanych tytułów? I ile z tych ofert jest "skalperskich"? Wskaż jakiś pojedynczy tytuł, gdzie masz zatrzęsienie ofert z drugiej ręki z przebitką, bo z moich obserwacji wynika, że takich jest zwykle w porywach koło 20. Ostatniego "Hellspawna" masz na Allegro 6 szt. - to jest ta ogromna skala?

Offline michał81

« Odpowiedź #24355 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 09:41:53 »
Jak dla mnie to słabe tłumaczenie, "że jest w Komiksiarni". Gdyby te egzeplarze trafiły do Gildii to by też się wyprzedały.

CE był już dawno wyprzedany, chodził w drugiej ręki po 500 zł, ale nadal można było kupić nowe w jakiś niszowych księgarniach/antykwariatach.

No ale dzięki temu można tłumaczyć że nakład był ok, bo gdzieś tam jeszcze można kupić jakieś pojedyncze sztuki xd
Tylko ze CE nie wyprzedał się od razu jak sugerujesz a było dostępne w sprzedaży chyba 2 miesiące. (Jak krócej to niech mnie ktoś poprawi). Zapowiedziany przyjazd twórcy na pewno przyspieszył wyprzedanie tytułu.

Offline michał81

« Odpowiedź #24356 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 09:43:11 »
 :(
Dlaczego premiera jest o 16, gdy ludzie robią i jedzą obiad? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 18.
Dlaczego premiera jest o 18, gdy ludzie są na spacerze/robią rzeczy? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 20.
Dlaczego premiera jest o 20, gdy ludzie kładą dzieci do spania? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 22.
Dlaczego premiera jest o 22, gdy ludzie przygotowują się na następny dzień? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 00.
Dlaczego premiera jest o 00, gdy ludzie już śpią? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o 6.
Dlaczego premiera jest o 6, gdy ludzie wstają i się spieszą? Chyba nic nie szkodzi wrzucić komiks o...
Skończyły się opcje, szkoda ludzie.
A serio, to przy poprzedniej (albo dwie wstecz) premierze ktoś dosyć szczegółowo opisał dlaczego godzina 12 mu przeszkadza, to chyba nie była kolejna historia o ukrywaniu się w toalecie, ale równie zabawna - jaką byś godzinę nie ustawił to ktoś opowie dlaczego jest to najgorszy możliwy wybór ;)
Zapomniałes dodać że w każdej tej godzinie mogą też uprawiać seks.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #24357 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 10:04:47 »
Mogą, ale nie uprawiają, bo to komiksowe nerdy, w hierarchii męskości niżej niż taksydermiści. :)

Offline komiks

« Odpowiedź #24358 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 10:16:52 »
Ehem... Na Gildii nie ma ani sztuki a na Komiksiarni jest ich "aż" 36 szt. - chyba mamy inną definicję słabo sprzedającego się tytułu. Może zanim się coś napiszę, warto zweryfikować "wydaje mi się" z rzeczywistością?
I te 36 sztuk będzie sprzedawało się przez kolejny rok, zapytaj Arka jeśli nie wierzysz.
Proponuję zweryfikować zanim coś napiszesz.

Ale w czym problem? Jeśli ktoś rezygnuje z komiksu, bo go nie ma w Gildii - ale jest w innym sklepie - to znaczy, że mu nie zależy.

No tak, jeśli komiks leży w "niszowej księgarni" i nikt go nie kupuje, to jak najbardziej można powiedzieć, że nakład jest ok. Czy wy macie jakiś fetysz z tą Gildią, czy to jest skrajna forma lenistwa? Serio pytam.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24359 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 10:28:05 »
Morgany mam jakies 70 sztuk jeszcze
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń