Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3241486 razy)

simon84w, tuco i 16 Gości przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24330 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 22:32:49 »
A przypuszczalbys ze 650 szt sie wyprzeda w 7 godzin?

Biorac pod uwage, ze inny komiks tego autora, wygral plebiscyt* na najlepszy tytul 2024 - tak, mozna bylo sie tego spodziewac. Moze nie od razu 7h, ale ze zejdzie momentalnie bylo wiadomo. Zeby nie bylo, ze przychodze tylko pomarudzic - nie popelnilem bledu jak przy CE i kupilem szybko, chwile po rozpoczeciu przedsprzedazy. Mysle, ze takich jak ja bylo wiecej.

Edit: * forumowy
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Wrzesień 2025, 22:36:12 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline michał81

« Odpowiedź #24331 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 22:42:29 »
majac tylko pasje, piwnice i na tyle dosc kasy by zaplacic za licencje i druk
a tak byś miał jeszcze willę i basen ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #24332 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 22:47:58 »
https://www.atomcomics.pl/pl/p/HAUNT-THE-COMPLETE-COLLECTION-TP/274499?channable=41dbb069640032373434393926&gad_source=1&gad_campaignid=19799017139&gbraid=0AAAAADL5gbEQzMBdwqQDpOSgJEiHYlVAj&gclid=Cj0KCQjw8p7GBhCjARIsAEhghZ2iDq6l0p83W3piSvGKs73EbOWMGaItSWuxERAY8osn6ZfXmG3EtsAaAi9CEALw_wcB

To będzie to?
Nie. Było już że będą tylko zeszyty 1-18, czyli kompletny run Kirkman & McFarlane / Ottley & Capullo.
I była też dyskusja dlaczego reszty nie warto ruszać i jakie to gówno w porównaniu do tych pierwszych 18 zeszytów.

Offline Rodrigo Mag

« Odpowiedź #24333 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 22:51:24 »
Jeśli chcesz kupować wysoce pożądane na rynku komiksy o nakładzie 800 sztuk "na spokojnie po pracy", to właśnie powinieneś dawać na msze za pomyślność skalperów, bo tylko dzięki nim masz szansę zdobyć te tytuły. :)

Tak jak bagno zatrzymuje wodę na dłużej w ekosystemie, tak skalperzy przez jakiś czas zatrzymują te komiksy na rynku. Nie oszukuj się, gdyby nie oni to o 18tej i tak by dla Ciebie tego komiksu już nie było, ale dla odmiany trafiłby do 650 pasjonatów, którzy postawią go u siebie na półce i guzik je zobaczysz przez najbliższe lata. A skalper zedrze, ale najbardziej zdeterminowanym spośród nieogarniętych da szansę zdobycia tytułu przez najbliższe tygodnie.

Skoro są jak piszesz wysoce pożądane to czemu są wydawane w niskim nakładzie. Chyba że są wysoce pożądane bo są w niskim nakładzie. Idąc tym tropem gdyby ograniczyć nakład do 300 egz. byłyby jeszcze bardziej pożądane a prestiż wśród posiadaczy byłby wyższy a zyski spekulantów wyższe.
Rozumiem obawę wydawcy żeby nie przeszacować nakładów i zostać z niesprzedanymi egzemplarzami co w przypadku małego wydawcy może być kwestią być lub nie być ale patrząc na to że czas sprzedaży ostatnich   tytułów liczy się w godzinach to może warto przemyśleć to jeszcze raz. Myślę że w przypadku takiego "Vae Victis" spokojnie można zaryzykować zwiększenie nakładu. I tak wiem łatwo mi pisać bo nie ryzykuje swoich pieniędzy.

Offline komiks

« Odpowiedź #24334 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 22:57:34 »
Na jakiej konkretnie podstawie szacujesz, że Vae Victis w liczbie 800 sztuk to będzie za mało?
Patrząc na te komiksy które leżakują, wychodzi, że Vae Victis też będzie leżakował.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #24335 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 23:03:26 »
Tylko to jest polityka wydawnicza promująca spekulacje. Janusze biznesu  kupią punkt 12 po kilka egz. na handel a ja zwykły czytelnik komiksów chcąc kupić po powrocie z pracy obejdę się smakiem.
Czy jesteś w stanie sprawdzić w Gildii ile osób kupuje więcej egzemplarzy konkretnego tytułu. Jaka jest skala zakupów w celach spekulacyjnych.
I gdzie są ci spekulanci? Bo ja jakoś na rynku wtórnym nie widzę setek egzemplarzy komiksów SL.

Offline Rodrigo Mag

« Odpowiedź #24336 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 23:17:33 »
Na jakiej konkretnie podstawie szacujesz, że Vae Victis w liczbie 800 sztuk to będzie za mało?
Patrząc na te komiksy które leżakują, wychodzi, że Vae Victis też będzie leżakował.

Na takiej że "Kroniki barbarzyńcow" sprzedały się bardzo szybko. Poza tym myślę że ci co wcześniej zastanawialiby się czy akurat kupić konkretny tytuł ze Studia Lain np. po przeczytaniu w sieci recenzji  nie maja teraz takiej opcji. Albo go kupią w ciągu kilku godzin od rozpoczęcia sprzedaży albo ryzykują że już go nie kupią, chyba że od spekulanta.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #24337 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 23:29:20 »
Akurat z "Vae Victis" nie byłbym pewien sukcesu. Wśród tych, którzy czytali "Kroniki barbarzyńców", opinie są skrajne. Ja po tym komiksie na Mittonie położyłem krzyżyk, a nawet wśród zachwyconych mniej się znajdzie chętnych na zakup z uwagi na cenę. Gołe baby to za mało.

No i wracając do tych nieszczęsnych nakładów. To nie jest tak, że będąc jako-tako ogarniętym człowiekiem nie jesteś tych komiksów w stanie zdobyć w przedsprzedaży. Co najwyżej nie zdobędziesz wariantu okładkowego, na którym Ci zależy, ale to już głównie wina Gildii. Tutaj jednak najgłośniej narzekają śpiochy, które nie są w stanie ustawić sobie przypominajki. No i neurochirurdzy mający pecha do operacji w czasie przedsprzedaży. ;)

Jeśli ktoś nie wie czy chce kupić i się waha, to... nie jest grupą docelową klientów Studia Lain. Tutaj jest wagonik pełen zdeterminowanych czytelników i to wystarcza do bezpiecznej, szybkiej sprzedaży nakładu.
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Wrzesień 2025, 23:36:11 wysłana przez Deepdelver »

Offline Rodrigo Mag

« Odpowiedź #24338 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 23:33:26 »
I gdzie są ci spekulanci? Bo ja jakoś na rynku wtórnym nie widzę setek egzemplarzy komiksów SL.

Sprawdziłem tylko samo Allegro. Przed chwilą było 253 ofert na komiksy Studio Lain a na Allegro lokalnie  jest 95 czyli łącznie 348. Czy to spełnia twoja definicje setek egzemplarzy? Nie sprawdzałem ile jest ofert np. na tym forum w dziale sprzedam czy innych platformach sprzedażowych. Biorąc pod uwagę niewielkie nakłady komiksów Studia Lain sam wyciągnij wnioski czy to dużo czy nie.

Offline komiks

« Odpowiedź #24339 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 23:35:50 »
Na takiej że "Kroniki barbarzyńcow" sprzedały się bardzo szybko.
Vae Victis nie jest o wikingach i jest 3x droższe od barbarzyńców.

Poza tym myślę że ci co wcześniej zastanawialiby się czy akurat kupić konkretny tytuł ze Studia Lain np. po przeczytaniu w sieci recenzji  nie maja teraz takiej opcji. Albo go kupią w ciągu kilku godzin od rozpoczęcia sprzedaży albo ryzykują że już go nie kupią, chyba że od spekulanta.
Tak było również w przypadku komiksów które leżakują. Wiec to słaby argument.

Offline Xmen

« Odpowiedź #24340 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 23:40:28 »
To się nazywa gospodarka niedoborów i już w Polsce była przez 45 lat. Kiedyś stałeś w nocy przed sklepem w kolejce żeby kupić rano szynkę czy inne "dobro" a i tak nie starczało dla wszystkich. Teraz siedzisz przed komputerem. O 12 nerwowo walczysz ze stroną Gildii żeby dla Ciebie starczyło bo towar deficytowy. Potem ewentualnie zakup u spekulanta na Allegro. Dokładnie jak w PRL. Może więc całe szczęście że nie żądzą nami anarchiści.
Zmieniło się na gorsze. Nie można kupić przez telefon komiksu, jak żyć.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #24341 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 23:55:44 »
Sprawdziłem tylko samo Allegro. Przed chwilą było 253 ofert na komiksy Studio Lain a na Allegro lokalnie  jest 95 czyli łącznie 348.
Weź pod uwagę, że tam są komiksy z wielu lat działalności SL.
Więc podziel tę liczbę przez jakieś 100.

Z resztą, jeśli masz dostęp do takich danych, to możesz łatwo sprawdzić, ile sprzedało się sztuk per tytuł.
I to jest około 30 sztuk na samym Allegro (czyli zawodowi skalperzy) + Allegro lokalnie i Vinted.

Offline Rodrigo Mag

« Odpowiedź #24342 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 00:11:59 »
Vae Victis nie jest o wikingach i jest 3x droższe od barbarzyńców.
Tak było również w przypadku komiksów które leżakują. Wiec to słaby argument.
No i co że nie o wikingach. Gdyby tematyka wikingów gwarantowałby wysoką sprzedaż to wszystkie komiksy byłyby o wikingach. Ja tam Rzym lubię. Co do ceny to faktycznie może niektórych zniechęcić ale większość oczywiście pomarudzi, ponarzeka a i tak kupi.
Co do mojego "słabego argumentu". Sytuacja zmieniła się od czasu wydanie "Darkness". Wcześniej nie było takiego ciśnienia i spokojnie można było praktycznie kupić każdy komiks co najmniej 2-3 dni od premiery. Co najwyżej była dostepna tylko jedna okładka do wyboru. Od czasu "Darkness" wszyscy dostają białej gorączki o godzinie 12. Wyjątkiem jest "Gloriana", która była nietrafiona i chyba nawet wydawca uważał że to nie bedzie hit i wydał go dla swojej przyjemności.

Offline Midar

« Odpowiedź #24343 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 00:16:04 »
Mocno wątpię.

Ja po tym komiksie na Mittonie położyłem krzyżyk, a nawet wśród zachwyconych mniej się znajdzie chętnych na zakup z uwagi na cenę.
Ja zupełnie odwrotnie. Uwielbiam gościa po tym komiksie i nie mogę się doczekać Vae Victis. Biorąc pod uwagę, że jest to 15 albumów, cena jest pomijalna. Cieszę się, że jest nareszcie wydawca, który rzuca na rynek w całości różne komiksy, bo czekanie latami na komplet, to moja zmora.
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Wrzesień 2025, 00:45:35 wysłana przez Midar »

Offline komiks

« Odpowiedź #24344 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 00:38:10 »
No i co że nie o wikingach. Gdyby tematyka wikingów gwarantowałby wysoką sprzedaż to wszystkie komiksy byłyby o wikingach. Ja tam Rzym lubię. Co do ceny to faktycznie może niektórych zniechęcić ale większość oczywiście pomarudzi, ponarzeka a i tak kupi.
To co tak naprawdę porównujesz? Jedyne co łączy te komiksy to rysownik, bo już scenarzysta jest inny, tematyka inna, objętość bardzo mocno inna co ma wpływ na cenę. Recenzje Barbarzyńców też są mieszane.

Sytuacja zmieniła się od czasu wydanie "Darkness". Wcześniej nie było takiego ciśnienia i spokojnie można było praktycznie kupić każdy komiks co najmniej 2-3 dni od premiery.
I nadal można, komiksy europejskie leżakują, a takim jest VV. Nawet niektóre amerykańskie można kupić po premierze.

Co najwyżej była dostepna tylko jedna okładka do wyboru.

Taka jest idea okładek limitowanych. Popatrz na to z innej strony, gdyby SL wydawało komiksy jak większość wydawców to ile miał byś dostępnych okładek? No jedną i to od początku.

Od czasu "Darkness" wszyscy dostają białej gorączki o godzinie 12.

To jest fakt, ludzie się nauczyli żeby wchodzić na konkretną godzinę.

Wyjątkiem jest "Gloriana", która była nietrafiona i chyba nawet wydawca uważał że to nie bedzie hit i wydał go dla swojej przyjemności.
Nie Gloriana tylko Morgana i nie tylko ona, nadal jest dostępnych wiele komiksów wydanych w tym i zeszłym roku. Patrz nie tylko na Gildię ale też na Komiksiarnię.

Jak coś znika z Gildii w 24h to nie oznacza, że się wyprzedało. Potem jest Komiksiarnia, nieopłacone zamówienia, nadwyżki z druku, zadekowane na reklamacje itp.

Tablicy Wenus jest jeszcze 150 sztuk, a na FB ludzie już sobie włosy z głowy rwą, bo na Gildii zniknęło. Zapamiętane zostanie tylko: Tablice Wenus zeszły na pniu w 7 godzin. I pewnie będziecie to powtarzać przy następnej premierze Roosevelta.
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Wrzesień 2025, 00:51:15 wysłana przez komiks »