Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3242453 razy)

pjoter84 (+ 1 Ukrytych) i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline celtic

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #24195 dnia: Cz, 11 Wrzesień 2025, 21:08:11 »
och szansa jest spora, mam kontakt z autorami - chca zrobic jeszcze vol 3 i zamknac cala historie i wtedy zgodza sie zebysmy to wydali :)

Steampunk była druga seria? To chyba przegapiłem, mam gdzieś w kartonach #1-12

Jesli tak lubisz Daniela to daj jego Tenth, jeśli nie ty, to nikt inny tego u nas nie wyda. Ja ubóstwiam Bachalo, wiem ze przymierzałeś się do Generation X, aktualne? A, i dzięki za Savage Dragona, wiem ze nie od Ciebie, ale gdybyś nie ruszył Spawna, to i Spawna i Dragona by u nas nie było.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Online Castiglione

« Odpowiedź #24196 dnia: Cz, 11 Wrzesień 2025, 21:35:41 »
A Lobo to Lobo! Kurde bele! I znany nie tylko dzięki Mandragorze, ale głównie dzięki Semicowi.
Poza tym ja już swój egz. z Lobo posiadam oraz mam zapowiadamy i polecany przez Mandrę cykl "P.I.", który jest świetny i czekam na kolejne compendium z Ważniakiem.
A no to fakt, akurat to, że nie spróbowali z Lobo mnie dziwi.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #24197 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 08:27:21 »
Kiedy przedsprzedaż tablic wenus?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #24198 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 08:35:11 »
Przedsprzedaż Tablicy Wenus w poniedziałek 15 września, godz 12 - sklep gildia

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24199 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 09:18:21 »
First Kingdom w całości? To ponad 1100 stron.

Tak wydamy jak Ce w dwoch tomach
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24200 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 09:19:08 »
Recenzja Vae Victis!
AI o3-search aktualnie prowadzi w rankingu najlepszych AI z opcją wyszukiwania w sieci.

Spoiler: PokażUkryj

Vae Victis!
Scenariusz: Simon Rocca 
Rysunki: Jean-Yves Mitton 

Gatunek i konwencja
„Vae Victis!” to piętnastotomowa seria franko-belgijska (Soleil Productions, 1991-2006) należąca do nurtu historyczno-przygodowego, z wyraźnymi akcentami sword-and-sandal, erotyki i heroicznego eposu. Akcja rozgrywa się w latach 58-50 p.n.e., obejmując Galię, Rzym i Brytanię w czasie wojen galijskich Cezara. Autorzy zestawiają realia starożytne – wiernie oddane stroje, uzbrojenie i topografię – z fikcyjną biografią celtyckiej niewolnicy Ambry (alter ego Boudikki), tworząc narrację łączącą „wielką” historię z osobistą odyseją kobiecej protagonistki.

Scenariusz i narracja
Simon Rocca prowadzi fabułę w szybkim tempie: krótkie, cztero-pięciostronicowe sekwencje batalistyczne przeplata dialogami pełnymi politycznego realizmu i patosu. Konstrukcja każdego tomu przypomina dramat elżbietański – ekspozycja w postaci sceny dworskiej, kulminacja na polu bitwy, finał w klifhangerze – co utrzymuje wysoki poziom napięcia seryjnego. Dialogi stylizowane na łacińską retorykę współgrają z rubasznym humorem barbarzyńców, a postaci – od Juliusza Cezara po fikcyjnego złodzieja Garaka – zyskują wyraziste, jednozdaniowe maksymy definiujące ich ethos. Takie skrótowe charakteryzacje pozwalają czytelnikowi śledzić liczną obsadę bez utraty klarowności, choć momentami prowadzą do ekspozycyjnej przesady.

Rysunki i kompozycja wizualna
Jean-Yves Mitton stosuje realistyczną, dynamiczną kreskę opartą na silnym konturze i gęstym hatching-u, która nadaje scenom bitewnym kinetyczną energię. Plansze dominują ukośne przekątne i otwarte kadry, co potęguje wrażenie chaosu bitwy, a jednocześnie prowadzi wzrok czytelnika po linii uderzenia włóczni czy błysku miecza. Kolorystyka – początkowo ciepła, ziemista (Brigitte Findakly), później chłodniejsza i bardziej kontrastowa – podkreśla progresywne brutalizowanie świata przedstawionego. W warstwie erotycznej Mitton nie unika nagości; kadry są jednak kompozycyjnie uzasadnione, budując kontrapunkt między cielesnością a okrucieństwem wojny.

Przekaz i tematyka
Tytułowa łacińska maksima („Biada zwyciężonym”) staje się leitmotivem refleksji nad imperializmem, przemocą i płynną granicą między cywilizacją a barbarzyństwem. Seria zestawia retorykę rzymskiej misji cywilizacyjnej z perspektywą podbitych ludów, stawiając pytania o cenę wolności, toksyczną naturę zwycięstwa oraz kobiecą sprawczość w świecie patriarchalnej wojny. Równoległe prowadzenie wątków Ambry i Cezara demaskuje paradoksy władzy: triumf militarny rodzi moralną klęskę, a bunt skazanych na porażkę zyskuje wymiar heroiczny.

Dla kogo jest ten komiks?
Polecam czytelnikom dorosłym zainteresowanym antykiem, taktyką wojenną i politycznymi intrygami, którzy cenią dynamiczną narrację, wysoką dbałość o detale historyczne oraz dojrzałe ujęcie erotyki i przemocy. To również pozycja dla miłośników eposów, w których fikcyjny bohater przecina trajektorie postaci historycznych, jak w „Murena” czy „Les Aigles de Rome”.

Ciekawostki i kontekst
- Simon Rocca to pseudonim Georges’a Ramaïoliego, znanego także z westernowej serii „Zoulouland” – fakt ten tłumaczy jego swobodę w łączeniu dokumentu i romansu przygodowego.   
- Zintegrowane tomy ukazały się we Włoszech w kolekcji „Historica” (Mondadori, 2013-2014), co dowodzi trwałej popularności serii poza rynkiem franko-belgijskim.

Podobne komiksy
- Murena (sc. Jean Dufaux, rys. Philippe Delaby) 
- Les Aigles de Rome (Enrico Marini) 
- Alix Senator (sc. Valérie Mangin, rys. Thierry Démarez)

Dzieki zwirku bardzo trafne

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24201 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 09:20:24 »
Steampunk była druga seria? To chyba przegapiłem, mam gdzieś w kartonach #1-12

Jesli tak lubisz Daniela to daj jego Tenth, jeśli nie ty, to nikt inny tego u nas nie wyda. Ja ubóstwiam Bachalo, wiem ze przymierzałeś się do Generation X, aktualne? A, i dzięki za Savage Dragona, wiem ze nie od Ciebie, ale gdybyś nie ruszył Spawna, to i Spawna i Dragona by u nas nie było.

Masz wszystkie wydane w 2 tpb cyklach, ma byc ciag dalszy zamykjacy historie palanowany na kilka zeszytow i 1 tpb

O tenth.juz.gadam :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online eyesore

« Odpowiedź #24202 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 09:46:30 »
Oby nie Taurus, bo wtedy nie kupię.
gorzej, podejrzewam że labrum...

Offline Necr09

« Odpowiedź #24203 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 09:59:43 »
FGO: 758,469,198

« Odpowiedź #24204 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 10:06:00 »
Też o nich wczoraj pomyślałem skoro wydali "Rook: Exodus", ale potem stwierdziłem, że w takie długie serie chyba nie będą się chcieli bawić, a tutaj jednak. Ciekawe jaką cenę sobie zażyczą i czy będą normalne wydania. Bo jakby tylko w "Relaxie" mieli wydać to słabo.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline moai

« Odpowiedź #24205 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 10:08:36 »
Też o nich wczoraj pomyślałem skoro wydali "Rook: Exodus", ale potem stwierdziłem, że w takie długie serie chyba nie będą się chcieli bawić, a tutaj jednak. Ciekawe jaką cenę sobie zażyczą i czy będą normalne wydania. Bo jakby tylko w "Relaxie" mieli wydać to słabo.
Ale to polishcomics, nie labrum :) Czy to wydawnictwo czy Labrum, to moim skromnym zdaniem, bedzie tragedia...

Mam tylko nadzieje, ze oni maja licencje na wydanie w czasopismie, a inne (powazne) wydawnictwo pozyskalo licencje na wydanie albumowe.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Wrzesień 2025, 10:10:47 wysłana przez moai »

« Odpowiedź #24206 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 10:17:58 »
Ale to polishcomics, nie labrum :) Czy to wydawnictwo czy Labrum, to moim skromnym zdaniem, bedzie tragedia...

Mam tylko nadzieje, ze oni maja licencje na wydanie w czasopismie, a inne (powazne) wydawnictwo pozyskalo licencje na wydanie albumowe.

No ale "Relax" to Labrum przecież jest. Nawet na głównej stronie czasopisma i na Fejsie jest napisane, że to oni są wydawcą. "Rook" został wydany naprawdę dobrze, że więc nie powinno być tak źle. Mam tylko nadzieję, że to nie będą jakieś cienkie tomiki, a przynajmniej te 300-400 stron, jak w oryginalnych wydaniach. No i że to nie będzie tylko w magazynie, bo raczej drugiej licencji na wydania tomikowe nikt nie dostanie, skoro SL wydać nie może.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24207 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 10:20:45 »
chyba jednak potrafimy czynic cuda ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24208 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 10:22:42 »
No ale "Relax" to Labrum przecież jest. Nawet na głównej stronie czasopisma i na Fejsie jest napisane, że to oni są wydawcą. "Rook" został wydany naprawdę dobrze, że więc nie powinno być tak źle. Mam tylko nadzieję, że to nie będą jakieś cienkie tomiki, a przynajmniej te 300-400 stron, jak w oryginalnych wydaniach. No i że to nie będzie tylko w magazynie, bo raczej drugiej licencji na wydania tomikowe nikt nie dostanie, skoro SL wydać nie może.

sa dwa Relaksy :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #24209 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 10:27:25 »
proponuje dyskusje o SD przeniesc do odpowiedniego tematu :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty