Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3244096 razy)

Offline Rzepcio

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #23655 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 23:45:31 »

U mnie na telefonie i kompie wciąż brak metod płatności, tym samym na pękniętej Gildii nie mogę zakupić zupełnie nic. 🥳 Może w Komiksiarni się uda. Kiedyś.

Żadne to pocieszenie, ale przybijam piąteczkę. Juz myślałem, że jestem jedynym (nie)szczęśliwcem, któremu Gildia nie pozwala złożyć zamówienia. Jakie ja wygibasy, figury geometryczne nie robiłem, wszystko na nic. Niby strona sklepu śmiga, a ostatni krok (złóż zamówienie) nie idzie. Niemal 12 godzin od Incydentu. Brawo.

Offline HORN3N

« Odpowiedź #23656 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 00:01:36 »
Proponuję na okladce:
Crossed: Krzyżozjeby
a w środku krzyżaki i inne  ;D

Offline BlackoutHV

« Odpowiedź #23657 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 00:01:47 »
Ja też uważam że przejście z limitek na alternatywne to świetny pomysł; bo fajnie mieć wybór, ale zwykle wybieram takie które mi się po prostu najbardziej podobają (czasem jest to limitka a czasem podstawowa) i nie ma dla mnie znaczenia, czy danych okładek jest tylko 200 czy 1600 bo na półce stoi jedna i tego nie widać. A za jakiś czas nawet mogę nie pamiętać która była jaka (spawnowe rozróżniam ale np przy button manie to się musiałem teraz zastanowić (i upewnić na necie) czy moja to limitka:P)

Swoją drogą, ciekawi mnie, czy dla Was ma to duże znaczenie, że jest to limitowana ilość okładek?

Offline komiks

« Odpowiedź #23658 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 00:35:56 »
SL było znane z tego, że zawsze robiło limitki, teraz chce to zmienić, bo sklep w którym sprzedaje nie działa prawidłowo. Ciekawe czy spadnie sprzedaż, bo jednak limitki pomagały ją nakręcić.

SL powinno moim zdaniem trochę się ogarnąć, bo to już nie jest hobbystyczne wydawnictwo. W tym roku zwiększyli przychodzi blisko 250% w stosunku do poprzedniego roku. Licząc komiksy na tomy - czyli tak jak sprzedają inne wydawnictwa - to w tym roku sprzedali już 15 komiksów i zapowiedzianych jest kolejne 12 do końca roku. Dodatkowo wiele z tych tomów, jest pokaźnej grubości, we wcześniejszych latach nie było takich grubasów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #23659 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 00:41:46 »
Ogólnie wiem, że pewnie nie wykonalne, ale może jakaś zniżka? 15% nawet by zrobiło różnicę przy właśnie takich grubasach które swoje kosztują - nie chcę ci zaglądać do kieszeni Arek, ale zgaduje, że i tak ładnie zarabiasz na LainUSA czy Spawnach - a mimo wszystko my nie mamy portfela z gumy - normalnie by można było odłożyć zakup gdy będzie lepsze sytuacja finansowa, ale właśnie twoje komiksy albo kupisz teraz, albo ich potem nie będzie - nawet takie Spawny znikną pewnie za parę miesięcy, a takie LainUSA z racji 800 sztuk nakładu jeszcze wcześniej. A przecież pewnie każdy z nas tutaj kupuje też komiksy innych wydawnictw.
Dlatego właśnie nawet te symboliczne 15% sądzę mogło zrobić dużą różnicę.
Taka moja drobna sugestia po przeczytaniu wpisu Żwirka na temat cen twoich komiksów i częstotliwości ich wydawania  :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Sierpień 2025, 00:43:37 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline death_bird

« Odpowiedź #23660 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 00:46:03 »
@komiks
Przy tych nakładach to wszystkie okładki są limitowane. ;)
Pozostaje tylko pytanie która jak bardzo.
Mnie akurat nigdy nie interesowało, która ma jaki nakład i zawsze startowałem do tej, która mi się najbardziej podobała.
Swoją drogą skoro wszyscy tutaj kombinują jak umiejscowić się najbardziej strategicznie w tym gildyjnym bagnie to może faktycznie należałoby spróbować rozbić przedsprzedaż na dwa dni przy czym pierwszy dzień byłby przeznaczony na okładki limitowane (jeżeli odpadłby pomysł z przejściem na alternatywne) i tego pierwszego dnia byłby Grunwald dla chętnych i gotowych naparzać się o limitki a kolejnego dnia gdy kurz już by opadł ruszałaby przedsprzedaż podstawowej wersji dla tych, którzy po prostu chcą kupić komiks.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #23661 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 06:09:29 »
Studio jak chcesz pomóc ludziom w kupowaniu, tego co chcą kupić, to zastąp przedsprzedaż prenumeratą/ subskrypcją.

W tym roku ze stopki chcę kupić Haunt, Dark ages i może Sonatę. Mogę się zapisać już teraz. Podasz indywidualny numer, a później każdy zamawiający jedną i tą samą pozycję w Gildii, w komentarzu wpisze swój id i wersję okładki, ewentualnie wersja może być już w id zawarta. Gildia pozycję np. Haunt udostępni miesiąc, lub wszystko jedno kiedy, przed rozpoczęciem wysyłki komiksu, nie będzie to miało znaczenia.

Przykładowo dla limitu A w 300 egzemplarzach powstanie lista trzystu identyfikatorów, którą wcześniej otrzyma Gildia. Kupujący który wpisze zły id, zostanie poinformowany że takowy nie istnieje. Obsługa sklepu musiałaby weryfikować numerki z listą, ale i tak sprawdzają i czytają komentarze do zamówień, więc chyba nie byłaby to jakaś wielka dodatkowa robota.

Decydować będzie kolejność zgłoszeń składanych na ręce Studia, sprzedawca będzie tylko sprawdzał i wysyłał. Nic się tu nie zawiesi, a spóźnialscy będą tylko sobie winni. Mógłby ktoś nawet zrobić formatke do zamówień na stronie SL, nie trzeba by się grzebać w mailach.

Zapisy mogą być tylko na limity, będzie mniej numerków. Okładka regularna mogłaby być sprzedawana tak jak do tej pory, w kilku sklepach.

Można to jakoś zmodyfikować, usprawnić, coś jeszcze wymyślić.

Offline jedrol

« Odpowiedź #23662 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 07:56:03 »
Studio jak chcesz pomóc ludziom w kupowaniu, tego co chcą kupić, to zastąp przedsprzedaż prenumeratą/ subskrypcją.

Ludzie wiecie ze oprocz zgloszenie checi zakupow, to sprzedaz komiksu to takze, sledzenie oplaconych zmowiec pakowanie wyslylanie, oblsuga reklamaji itd? Firma Studio Lian w postaci Arka i przyjaciol nie ma opcji ogarnac tego sami w takim wariancie. Arek moze wydawac takie komiksy bo wydaje je w malym nakladzie, moze wydawac w malym nakladzie i istniec bo jest malym wydawca, jest malym wydawca wiec nie moze sobie pozwolic na zatrudnianie osob ktore to za niego ogarna

« Odpowiedź #23663 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 08:16:47 »
Myślałem, że Studio Lain słynie z wydawania komiksów których inni wydawcy nie chcieli wydać. Potem te komiksy znikają w tydzień albo można je znaleźć później zapomniane w księgarniach. Co ciekawe komiksy, które zostają na gildii i te które zostają w lokalnych księgarniach to nie zawsze te same tytuły.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #23664 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 09:10:45 »
Proponuję na okladce:
Crossed: Krzyżozjeby
a w środku krzyżaki i inne  ;D

Używasz Internet Explorera, prawda?

Offline Liarus

« Odpowiedź #23665 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 09:17:32 »
Crossed: Gildia

Offline kv

« Odpowiedź #23666 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 09:23:46 »
Ale i tak doliczali pobranie. To pokazuje jak ta strona działa teraz.
Pewnie zniknie w natłoku, ale wraz z nową stroną (czyli od maja chyba) zniknęło te 5 zł za pobranie. Darmowa przesyłka przy zakupach powyżej 299 zł, niezależnie czy opłacone czy za pobraniem.
Pisałem o tym kilka miesięcy temu.

Offline donT

« Odpowiedź #23667 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 10:03:11 »
Ja też uważam że przejście z limitek na alternatywne to świetny pomysł;

Jaka logika bylaby za taka zmiana? Czym rozni sie okladka alternatywna od limitowanej przy nakladach rzedu 800-1000 sztuk?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #23668 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 10:04:59 »
Ile według Ciebie inne wydawnictwa mają nakładu? Rozbaw nas.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline donT

« Odpowiedź #23669 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 10:16:06 »
O co Ci chodzi? Pytam bo ciekawi mnie jaka jest logika za tym rozwiazaniem i w jaki sposob mialoby to byc panaceum na obecna sytuacje. Inne wydawnictwa i ich premiery nie wywalaja gildii, tak ze zakrywa sie butami.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.