Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259171 razy)

jedrol, zombie001, Yorik, Popiel, MonsterGirl, misiokles (+ 1 Ukrytych) i 44 Gości przegląda ten wątek.

Online misiokles

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22995 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 17:08:19 »
Sam wydawca pisał, że oryginalny wydawca narzucił mu nakład.
Źle zrozumiałeś. SL pisał, że rozmowy o wydaniu zaczynają się od podania wysokości nakładu - od niego zależy całkowity koszt licencji. To nie tak, że coś się narzuca. Po prostu SL podaje że chce kupić licencję na tyle i tyle egzemplarzy (i nie może publicznie zdradzić ile), następnie oryginalny wydawca wylicza ile ma przelać dolarów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #22996 dnia: Pn, 11 Sierpień 2025, 23:04:12 »
Przeczytałem Mglisty Wymiar, pooglądałem obrazki z Dena w necie, i tak sobie myślę, ze SL musi uratować polski rynek komiksu po raz kolejny i wydać Dena. ^^
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline michał81

« Odpowiedź #22997 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 06:43:40 »
Teraz porównałem dokładnie z tym filmem na YouTube i wygląda na to, że on ma to samo. Więc wypada się pokajać tym razem. Co nie zmienia faktu, że to nie wygląda fajnie na tych pierwszych stronach rozdziałów. (I to też nie na wszystkich jest, więc to mnie zmyliło).
Powtórzę się. Tak to ma wyglądać. Ten komiks taki właśnie jest. Opowiada mroczną, brutalną i brudną historie, a rysunki oraz cały oprawa właśnie potęguje to wrażenie. Te "ubrudzone" białe strony to jest zwykły zabieg artystyczny, który idealnie wpasowuje się w klimat komiksu. Od początku SL uprzedzało, że jest to na swój sposób specyficzny komiks, odstający od wersji podstawowej serii, która pomimo umownego mroku jest kolorową wariacją komiksów superbohaterskich. Tego tutaj nie ma. Mamy za to komiks idący całkowicie w horror nie tylko pod kątem fabularnym, ale też wizualnym. Gdzie rysunki nie każdemu podejdą, ale mają przedstawiać brudną i mroczną rzeczywistość, która dla niektórych jest prawdziwym piekłem na ziemi. I tutaj każda rzecz w komiksie ma w pewnym stopniu odpychać czytelnika. Może po prostu ten komiks nie jest dla każdego.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Sierpień 2025, 06:49:50 wysłana przez michał81 »

Offline Jasiek

« Odpowiedź #22998 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 08:10:43 »
Powtórzę się. Tak to ma wyglądać. Ten komiks taki właśnie jest. Opowiada mroczną, brutalną i brudną historie, a rysunki oraz cały oprawa właśnie potęguje to wrażenie. Te "ubrudzone" białe strony to jest zwykły zabieg artystyczny, który idealnie wpasowuje się w klimat komiksu. Od początku SL uprzedzało, że jest to na swój sposób specyficzny komiks, odstający od wersji podstawowej serii, która pomimo umownego mroku jest kolorową wariacją komiksów superbohaterskich. Tego tutaj nie ma. Mamy za to komiks idący całkowicie w horror nie tylko pod kątem fabularnym, ale też wizualnym. Gdzie rysunki nie każdemu podejdą, ale mają przedstawiać brudną i mroczną rzeczywistość, która dla niektórych jest prawdziwym piekłem na ziemi. I tutaj każda rzecz w komiksie ma w pewnym stopniu odpychać czytelnika. Może po prostu ten komiks nie jest dla każdego.

Ja też powtórzę, że na regularnych stronach wygląda fajnie, a na początkach rozdziałów już nie- takie moje zdanie.
A co do treści to nie wiem i raczej nie będę się z tym zapoznawać. Za to przekartkowałem sobie i strona wizualna jest bardzo nierówna (już pomijając całą specyfikę tych malunków).

Offline michał81

« Odpowiedź #22999 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 09:21:18 »
Ja też powtórzę, że na regularnych stronach wygląda fajnie, a na początkach rozdziałów już nie- takie moje zdanie.
Ale o to chodzi, to ma wyglądać mało estetycznie i odpychająco. Takie jest założenie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #23000 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 09:25:49 »

A co do treści to nie wiem i raczej nie będę się z tym zapoznawać.

Jeśli mogę spytać. To po co kupowałeś ten komiks, jeśli nie chcesz się z nim zapoznać?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #23001 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 12:00:31 »
No pisał, że na prezent.

Offline Lobo

« Odpowiedź #23002 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 12:34:15 »
Wyjęty z folii komiks na prezent.. ciekawe czy w gości też przychodzi z napoczętą wódką
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Sierpień 2025, 12:37:50 wysłana przez Lobo »

Offline maxim1987

« Odpowiedź #23003 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 12:44:35 »
Wyjęty z folii komiks na prezent.. ciekawe czy w gości też przychodzi z napoczętą wódką
może chciał wpisać życzenia/dedykację

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23004 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 12:59:16 »
hit ;)

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline parsom

« Odpowiedź #23005 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 13:33:05 »
Wiadomo kiedy startuje Tablica Wenus?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23006 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 13:40:54 »
tu wszystko zależy od sygnału od Kasi

Vae Victis - druk

Offline komiks

« Odpowiedź #23007 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 13:57:47 »
tu wszystko zależy od sygnału od Kasi
Czy jest szans jeszcze w tym tygodniu, czy już na bank nie?
Dosyć istotne, bo jest długi weekend, piątek wolny.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23008 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 15:08:43 »
Na bank nie

Vae Victis - druk

Offline Takesh

« Odpowiedź #23009 dnia: Wt, 12 Sierpień 2025, 16:01:59 »
No pisał, że na prezent.

Czyli kupił dla kogoś, samemu nie będąc nim wogóle zainteresowanym. Ok, sprawdził, czy dobrze wydrukowany. Ale jak ktoś mu tlumaczy zamysł artystyczny autorów, to i tak krytykuje coś, czego nie zna i nie chce znać.
Super!