Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3266998 razy)

bambosz32 (+ 1 Ukrytych) i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22290 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:01:00 »
ale jakie ma recenzje w necie? ;)

zreszta co czlowiek to opinia ;)
dalem ci wyzej inna recka ;)

dorzucam

https://comixjoint.com/firstkingdom.html?utm_source=chatgpt.com
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:05:45 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Online Xmen

« Odpowiedź #22291 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:02:33 »
Spawn to komercyjny produkt, na zachodzie ma się dobrze, tylko u nas nikt się nim nie zainteresował. Mam na myśli te nowe Spawny, bo na okrągło była dyskusja tylko o starej serii, a nikt z wydawców nie pochylił się nad nowymi seriami.
Stary spawn też by poszedł, od niego powinni zacząć.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Szekak

« Odpowiedź #22292 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:07:04 »
Pewnie by poszedł, ale czy od niego powinni zacząć? Imo więcej osób by się zniechęciło do kolejnych komiksów ze Spawnem, więc zaczęcie od serii świeższych w ogólnym rozrachunku może wyjść na plus..
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline komiks

« Odpowiedź #22293 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:11:31 »
Stary spawn też by poszedł, od niego powinni zacząć.

I właśnie dlatego, że wszyscy gadali żeby zacząć od starego Spawna który ma pierdyliard zeszytów, to żaden wydawca się nie odważył. Trzeba było zacząć tak jak zrobił Arek.

Co do First Kingdom, recenzja którą wkleiłem pokrywa się z moimi spostrzeżeniami dotyczącymi strony graficznej i scenariuszowej, dlatego ją wkleiłem. Co do fabuły to się nie wypowiadam.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Takesh

« Odpowiedź #22294 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:19:45 »
Nie znam First Kingdom. Patrząc na dużą ilość przykładowych stron śmiało mogę powiedzieć, że graficznie jest bardzo ciekawe. Sposób narracji archaiczny, przypominajacy Dzieje Świętej Rusi, który mam i lubię. Ja z chęcią zaryzykuję i kupię. A że będzie sporo marudzenia, to raczej oczywiste.

Online Xmen

« Odpowiedź #22295 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:22:41 »
Darkness poszło i dalej sprzedaż top cow idzie dobrze. Darkness to słaby komiks, jestem w połowie pierwszego tomu i brnę jak przez jakiś epik z pająkiem, za to rysunki świetne :)
Że spawnem byłoby tak samo, najpierw puścić tego starego, za miesiąc gunslingera, że to już niby jest "lepsze" bo nowsze i dalej by się już jakoś kręciło.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22296 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:34:17 »
Nie znam First Kingdom. Patrząc na dużą ilość przykładowych stron śmiało mogę powiedzieć, że graficznie jest bardzo ciekawe. Sposób narracji archaiczny, przypominajacy Dzieje Świętej Rusi, który mam i lubię. Ja z chęcią zaryzykuję i kupię. A że będzie sporo marudzenia, to raczej oczywiste.

Pierwsze 5 tomów to jest takie studium narodzin nowej cywilizacji - mieszanka jej mitow, legend, faktow, zapiskow - jakbys naprawde czytal biblie z innego swiata - stad ten styl opowiesci, bez dialogow itp ale tom 6 to jest juz inna bajka ;)

my calosc bysmy wydali w dwoch tomach, format usa lain, po okolo 600 i 500 str
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:38:32 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline zarombisty

« Odpowiedź #22297 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 16:51:10 »

Na temat komiksów SL-przygodowe:

Ostatnio średnio mi podchodzą przygodowe komiksy od was (przeczytałem wszystkie).
Morgana taka średnia, Ziarno szaleństwa, Septentryon czy Zauroczeni to samo.
No nic, kolejny który dorwałem do ręki to ALTOR Moebiusa.

A tu takie miłe zaskoczenie: bajkowy świat, przygoda jak w Hobbicie i grafika, która ślicznie wygląda.
Do tego bardzo ładna kolyrystyka.
Aż się dziwię, że jeszcze nie zniknął ten tytuł z Gildii.

Wiem, że są różne gusta i guściki, ale akurat ten komiks trafił w mój gust.

Poproszę w przyszłym roku jeszcze jednego takiego bajkowego grubaska :)
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline Takesh

« Odpowiedź #22298 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 17:24:50 »
A ten SketchBook to dodaj do tych tomów, ewentualnie podziel na każdy tom po połowie, jak się da.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #22299 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 17:32:29 »
Lubię, jak komuś coś nie podjedzie i zaczyna oceniać wg kryteriów, które w ogóle nie mają zastosowania. Zawsze można się chociaż pośmiać.
To, że dla ciebie te kwestie nie mają zastosowania, nie znaczy, że każdego nie obchodzą. Ja tam widzę w tej opinii kilka istotnych uwag.

Offline Saruto

« Odpowiedź #22300 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 18:55:05 »
Darkness poszło i dalej sprzedaż top cow idzie dobrze. Darkness to słaby komiks, jestem w połowie pierwszego tomu i brnę jak przez jakiś epik z pająkiem, za to rysunki świetne :)
Że spawnem byłoby tak samo, najpierw puścić tego starego, za miesiąc gunslingera, że to już niby jest "lepsze" bo nowsze i dalej by się już jakoś kręciło.
Stone ;) to dopiero jest przeprawa! Dwa tygodnie go męczyłem.
Spawna czytałem sto lat temu jak u nas wydawali, chyba 3 zeszyty. Całkiem mi się spodobał. Gunslinger był świetny, fajnie że wraca powoli Spawn do łask.
Za Darkness muszę się wreszcie zabrać bo leży gdzieś pod Marvel Origins.

Offline parsom

« Odpowiedź #22301 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 19:05:42 »
First Kingdom - dużo przykładowych plansz w spojlerze:

Ale ja wkleję to samo co wtedy, opinia z internetów:

https://www.goodreads.com/review/show/1923861343

Opinie rzeczywiście nie zachęcają, ale to wygląda tak zajebiście, że chyba dałbym szansę. Tyle że to łącznie jakieś 1000 stron, więc przy obecnym modelu sprzedażowym zastanowiłbym się 5 razy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #22302 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 19:18:26 »
Stone ;) to dopiero jest przeprawa! Dwa tygodnie go męczyłem.
Mi wszedł gładko praktycznie w dwa dni. Przyjemna głupotka imo.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline komiks

« Odpowiedź #22303 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 19:23:39 »
Tyle że to łącznie jakieś 1000 stron, więc przy obecnym modelu sprzedażowym zastanowiłbym się 5 razy.
To umyka wielu komentującym, myślą chyba, że to jest taki tomik jak wydany przez SL Caza albo Druillet, tymczasem to jest kobyła na dodatek ciężkostrawna fabularnie, scenariuszowo i graficznie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Saruto

« Odpowiedź #22304 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 19:25:44 »
Mi wszedł gładko praktycznie w dwa dni. Przyjemna głupotka imo.
Dla mnie jest zbyt pociachany, jakby Vega napisał 10h scenariusz a potem puścił 2h film.