Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3250513 razy)

nekro (+ 1 Ukrytych) i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Crono

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22170 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 21:05:30 »
Wielka szkoda. Tym bardziej że dużo tam rysunków Johna Byrne'a, którego bardzo lubię.

Offline 79ers

« Odpowiedź #22171 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 21:35:49 »
po co ten Marvel?

Offline vision2001

« Odpowiedź #22172 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 21:59:02 »
 :-X
Wielka szkoda. Tym bardziej że dużo tam rysunków Johna Byrne'a, którego bardzo lubię.
Czyli jak Byrne to moze lepiej jego FF  :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #22173 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 22:15:56 »
Też bym przyjął. Chętnie sprawdziłbym też Thora Simonsona i Hulka Davida.

Offline Kandor

« Odpowiedź #22174 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 23:21:18 »
a moze Generation X - 1 - 75?

nie było pytania to graficznie jest okropne
To może X-Factor Petera Davida albo jego Hulk? Ze staroci oryginalny Excalibur może? Ostatnio wyszło sporo omnibusów wszystkich wyżej wymienionych serii. FF Byrne'a też na propsie😀
« Ostatnia zmiana: So, 19 Lipiec 2025, 23:24:03 wysłana przez Kandor »

Offline Norbo80

« Odpowiedź #22175 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 00:00:32 »
Właśnie skończyłem czytać Gunslingera. Sięgałem po niego z pewną dozą ostrożności, bo opinie były różne — na szczęście pozytywnie mnie zaskoczył. Bardzo przyjemna lektura, naprawdę mi się podobała.

Mam jednak wrażenie, że historia urywa się gdzieś w połowie. Czy powstała (lub powstanie) kontynuacja? Ciekawi mnie, czy jego zemsta zostanie doprowadzona do końca i czy wróci do swoich czasów.

Nie do końca też zrozumiałem ostatni rozdział, w którym pojawia się wątek wsparcia finansowego dla dziecka tej kobiety. Czy ma on jakieś powiązanie z wcześniejszymi wydarzeniami? Być może coś mi umknęło.

To był mój powrót do Spawna — pamiętam, że w latach 90. czytałem może ze 2–3 tomy z TM-Semic. Gunslinger bardzo mi się spodobał i z niecierpliwością czekam na kolejne wydania. Świetna robota, SL — wielkie dzięki!

Pozdrawiam serdecznie!

« Odpowiedź #22176 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 00:31:54 »
Kontynuacja jest, bo to seria cały czas ukazująca się w USA. Tam jest chyba już 5 i 6 tom, więc jak wyjdzie 7 i 8, to mam nadzieję, że my również dostaniemy ciąg dalszy tej opowieści, czyli nasze tomy 3 i 4 :)

Część wątków jest pewnie poruszana i kontynuowana w innych seriach, w szczególności w głównej, które z czasem też mam nadzieję dostaniemy :) Więc tak stopniowo to uniwersum będzie się nam układało w jedną spójną całość :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Takesh

« Odpowiedź #22177 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 10:58:43 »
paskudztwo ;), a te x-meny wcześniejsze za duży wizualnie oldschool dla mnie

Dla mnie jedne z najlepszych rzeczy z sh. Mam prawie wszystko z ery Claremonta w oryginale i po polsku. Maniak jestem...

Jeśli chodzi o Marvela, to powtórzę się. X-Factor Petera Davida, Doom 2099 (lepszy scenariuszowo od GR2099). Te, myślę, mają szansę na dobrą sprzedaż.

Z pobożnych życzeń to Tomb of Dracula, Warewolf by Night, Hulk Petera Davida, FF Byrne'a, Waida, Millara i Ultimate, Thor Simonsona, Avengers Busieka i Pereza, plus jeszcze trochę.

Supreme Power, GR2099 i NextWave mają być od konkurencji i je mocno polecam, o ile nie zwalą tłumaczeń i wydania.

Offline komiks

« Odpowiedź #22178 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 11:33:59 »
GR2099
Od Muchy? Fak nie kupię.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Kandor

« Odpowiedź #22179 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 11:36:00 »
"pamiętam, że w latach 90. czytałem może ze 2–3 tomy z TM-Semic" - cha, raczej "zeszyty"(podwójne, ta "tradycja" była nawet kontynuowana już przez Dobry Komiks" Axel Springera) choć z tym wiąże się też ciekawa historia: chyba jeszcze w 1995 roku Tm-Semic ogłosiło że startuje że Spawnem ale jakoś nie mogli się tam zdecydować w jakiej formie go wydać więc na początku 1996 roku na końcu komisów DC, w tzw. "sekcji następne numery" zapowiedziano kolejne "Wydanie Specjalne" (100 stron licząc z okładkami rzecz jasna, bo to wszystko były czasopisma). W międzyczasie się dowiedzieliśmy że wydawnictwo miał miało wydać 4 takie tomy(i koniec?pewnie tak...). Oczywiście na zapowiedziach się skończyło i pod koniec pierwszego kwartału 1997 roku do kiosków trafił "ongoing" "Sprawna" i, jak to mówią, reszta jest historią. A my prawie równe 3O lat później dostaniemy pakiet pierwszych 100* numerów za jakieś 800 zł😁 [*oczywiście będzie to paskudny dubel bo ponad połowę wydali**już Tm-Semic i Mandragora)**aczkolwiek debiut #10 na polskim rynku😁]
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Lipiec 2025, 11:51:10 wysłana przez Kandor »

Offline Wintermute

« Odpowiedź #22180 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 12:22:37 »
Od Muchy? Fak nie kupię.

Strach myśleć co to będzie. Też odpadam.

Online michał81

« Odpowiedź #22181 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 13:38:52 »
@Studio_Lain jak już tak bardzo chcesz wydawać Marvela to może coś z świata CrossGen? Egmont dawno temu wydawał komiksy z tego uniwersum kiedy jeszcze nie należało do Marvela. Na pewno ciekawsza opcja niż kolejne komiksy Superbohaterskie.

« Odpowiedź #22182 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 14:28:59 »
Jest tyle ciekawych tytułów do wydania, że nie potrzeba kolejnych marvelowych ramotek.
Nazywanie X-Menów pisanych przez Claremonta ramotkami to ujma dla tego ile on wniósł w świat Mutantów, ile napisał genialnych komiksów z nimi, i wymyślił postaci które do dnia dzisiejszego przewijają się przez komiksy z nimi.

Miło, jakby ktoś to wydał u nas porządnie. Arek, pomyśl to, wiem, że mówiłeś, że kreska to dla Ciebie oldschool za bardzo, ale nie każdy komiks musi przyciągać tylko rysunkami, część może scenariuszem - a to zdecydowanie przyciągnie ludzi, i sprzeda ci się to na pewno, bo fanów Mutantów jest u nas na pęczki  :)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline LukCook

« Odpowiedź #22183 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 14:52:35 »
Nazywanie X-Menów pisanych przez Claremonta ramotkami to ujma dla tego ile on wniósł w świat Mutantów, ile napisał genialnych komiksów z nimi, i wymyślił postaci które do dnia dzisiejszego przewijają się przez komiksy z nimi.

Miło, jakby ktoś to wydał u nas porządnie. Arek, pomyśl to, wiem, że mówiłeś, że kreska to dla Ciebie oldschool za bardzo, ale nie każdy komiks musi przyciągać tylko rysunkami, część może scenariuszem - a to zdecydowanie przyciągnie ludzi, i sprzeda ci się to na pewno, bo fanów Mutantów jest u nas na pęczki  :)

Claremont zdefiniował X-Men, co nie znaczy, że jego historie się dobrze zestarzały. Dla mnie czytanie jego X-Menów to droga przez mękę i zgrzytanie zębami.

Tłumy fanów X-Men mają już wybór od trzech wydawnictw: Egmont, Mucha i Hachette. Nie rozumiem po co czwarte wydawnictwo miało by się za to brać.

Marvel ma do zaoferowania ciekawsze i lepsze tytuły niż kolejny tom X-Men.
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Lipiec 2025, 14:55:16 wysłana przez LukCook »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #22184 dnia: Nd, 20 Lipiec 2025, 15:02:12 »
Tłumy fanów X-Men mają już wybór od trzech wydawnictw: Egmont, Mucha i Hachette. Nie rozumiem po co czwarte wydawnictwo miało by się za to brać.
Dlatego, że inni robią to od dupy strony, co za chwilę doprowadzi (o ile już nie doprowadziło) do tego, że nigdy nie dostaniemy sensownej edycji.