Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259833 razy)

Random_Hero, celtic, Popiel, bocik (+ 2 Ukrytych) i 19 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #21885 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 16:35:50 »
Właśnie obiło mi się o uszy wydanie Colossal, i stąd było moje pytanie o prawa, bo jeśli Scream by stracił je to Lain by mogło się pokusić o spolszczenie tego wydania właśnie, ale no prawa na ktoś inny, zgaduję, że Scream.
Zapytałem ich do dodruk, w sumie fajnie jakby ktoś oprócz Lain wydał znów Top Cow, patrząc, że trwa boom na niego  :)
17:06
Dostałem informację, że można u nich bezpośrednio kupić tom 2 i 3, pierwszego nie mają od dawna niestety, na temat dodruku nic nie napisali
« Ostatnia zmiana: So, 05 Lipiec 2025, 17:06:55 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Konrad

« Odpowiedź #21886 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 16:48:43 »
Scream ostatnio pisał, że ma już przetłumaczony 4 tom Archiwów i planuje premierę na listopad

Offline starcek

« Odpowiedź #21887 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 18:07:35 »
No i na te 20 kilka pokazanych stron ile masz takich?
8 stron na 20, co dla mnie jest dyskwalifikacją jeśli komiks nie należy do zasobów sentymentalnych zapamiętanych z dzieciństwa. Zbyt dużo.
Oczywiście biorąc pod uwagę wielkość nakładów SL tytuł może zejść szybciej niż westerny typu Buddy Longway, który zalega latami, więc dla miłośników westernów może to być gratka. A dla miłośników westernów z syndromem FOMO pozycja wręcz obowiązkowa.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline michał81

« Odpowiedź #21888 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 18:21:50 »
@wayne_collector tylko sprawa z Tomb Raiderem jest taka, że Image nie posiada praw do tych komiksów. Obecnie komiksy z TR wydaje Dark Horse, zarówno nowe jak i wznowienia tych wydanych przez Top Cow. W ogóle z prawami do licencji komiksów była sprawa jeszcze bardziej złożona, bo ich udzielał wcześniej Dark Horse poprzez właściciela marki jakim był Square Enix. Square Enix sprzedał prawa Embracer Group, przez co wcześniejsze licencje wygasły, dlatego Scream nie mógl wczesniej dokonczyc tematu. Przy czym Embracer Group jest obecnie też właścicielem Dark Horse, więc wszystko się unormowało i Scream dogadał prawa do ostatniego tomu.
« Ostatnia zmiana: So, 05 Lipiec 2025, 19:19:26 wysłana przez michał81 »

Offline Randal63

« Odpowiedź #21889 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 20:47:34 »
Tak sobie przeglądam plany wydawnicze Studia Lain i cóż widzę ? Nemessis znowu poszedł się j...  >:(

Offline 79ers

« Odpowiedź #21890 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 22:22:12 »
Dexter też, ale będzie chociaż Solo   ;D
W kwestii pakietów typu Spawn czy Coy, uważam że to nieporozumienie i nie rozumiem dlaczego uparcie chcecie brnąc w tym kierunku?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #21891 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 22:25:32 »
8 stron na 20, co dla mnie jest dyskwalifikacją jeśli komiks nie należy do zasobów sentymentalnych zapamiętanych z dzieciństwa. Zbyt dużo.
Na upartego wskazałbym 4 na 22 zaprezentowane, więc według mnie spoko.

Offline kemot

« Odpowiedź #21892 dnia: So, 05 Lipiec 2025, 23:58:59 »
Scream ostatnio pisał, że ma już przetłumaczony 4 tom Archiwów i planuje premierę na listopad
Niby fajnie, ale w sposób jaki to wydali i przetłumaczyli jest żenujący. Dlatego mimo świadomości listopadowego wydania Archiwum 4. Pozbyłem się TR 1-3 i zakupiłem ob Colossal

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #21893 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 06:05:26 »
W moim odczuciu:

1. Wolę dopłacić i mieć wydanie w dwóch czy trzech tomach niż jeden gruby, niewygodny w trzymaniu i ciężki.
2. Nawet kiedy wersja czarno biała wygląda fantastycznie, wolę kolorowe wydanie bo więcej widać. Rysunki kolorowe są dla mnie bardziej przejrzyste. Chociażby widoczność krwi o której jeden z kolegów wspominał.
3. Kupowaliśmy Mrocznych Sędziów bo oczekiwaliśmy kontynuacji serii. Ile można przeciągać w czasie wydanie tomu 3?

Offline pawlis

« Odpowiedź #21894 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 09:03:02 »
Tak sobie przeglądam plany wydawnicze Studia Lain i cóż widzę ? Nemessis znowu poszedł się j...  >:(
Tam Nemesis...

Sinister Dexter znowu przełożony jak koniec świata.

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #21895 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 09:28:24 »
No niestety, 2000Ad leży i kwiczy. Dobrze że chociaż Ongrys nadal wydaje Akta...

Offline Piterrini

« Odpowiedź #21896 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 09:47:32 »
Kupowaliśmy Mrocznych Sędziów bo oczekiwaliśmy kontynuacji serii.
To zakładam skrót myślowy z Twojej strony. Ja akurat kupowałem bo podobają mi się prace Kendalla, mimo że w większości cyfrowe to na stronach widoczny jest ogrom czasu jaki im poświęcił. Inni pewnie kupowali bo historia generalnie chwalona, może gatunek pasuje itp.. Ostatnie czego bym oczekiwał u nas to kontynuowanie wydawania serii (tej czy jakiejkolwiek innej, każdego wydawcy)...

PS. Jakby ktoś szukał Darkness względnie znośnie cenowo to widzę ogłoszenie sprzed 20 minut:

Online Adolf

« Odpowiedź #21897 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 12:06:33 »
Właśnie obiło mi się o uszy wydanie Colossal, i stąd było moje pytanie o prawa, bo jeśli Scream by stracił je to Lain by mogło się pokusić o spolszczenie tego wydania właśnie, ale no prawa na ktoś inny, zgaduję, że Scream.
Zapytałem ich do dodruk, w sumie fajnie jakby ktoś oprócz Lain wydał znów Top Cow, patrząc, że trwa boom na niego  :)
17:06
Dostałem informację, że można u nich bezpośrednio kupić tom 2 i 3, pierwszego nie mają od dawna niestety, na temat dodruku nic nie napisali

Polecam ciekawy wątek:
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/tomb-raider/

Tomb Raider to jeden z niewielu przypadków, gdzie nie polecam polskiego wydania. Widzę jakimś cudem nie słyszałeś o wielkiej aferze parę lat temu, której impact odbija się echem do teraz. A co do wydania Collossus w Polsce, to wątpię by ktoś się skusił. Studio Lain na pewno nie. Nikt po Studiu Lain nie bierze wydziobanych licencji, trudno żeby Studio Lain brało po kimś. Tylko Egmont bierze po kolekcjach, ale to wiele lat później i daje pełniejsze wydania, czym oczywiście wywołuje wielkie oburzenie wśród gadów.

Offline michał81

« Odpowiedź #21898 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 12:51:42 »
Ten znowu z tym swoim PTSD po Tomb Raiderze.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21899 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 13:03:55 »
Pisałem już wielokrotnie dlaczego na niektóre serie trzeba poczekać Po prostu one są niedochodowe ale jak widziciedokończymy Solo i dokończymy oczywiście także mrocznych sędziów a wcześniej Powinniśmy dokończyć brygadę Taki jest plan oczywiście ograniczone moce przerobowe sprawiają że tak jakby to wszystko się opóźnia No mamy do wydania mnóstwo komiksów które idą w pierwszej kolejności i taka jest prawda No to są produkty które mają szansę zarobić a tamte ewentualnie zwrócić koszty No ale dotrzymujemy słowa obiecałem że po prostu te tytuły będą wracać w tym roku wraca Solo

Testuje pisanie z mowy ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Lipiec 2025, 13:05:47 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze