Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3260433 razy)

donT, Olgierd, Liarus (+ 1 Ukrytych) i 66 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #21390 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 19:26:14 »
@Pokia tak, kadrowanie jest inne. Wygląda jakby to były różne materiały źródłowe.

Co do mory w zeszytówce, to tak wyszło na zdjęciu, ale w realu tego nie widać.

Przejrzałem całą zeszytówkę.
Historie w niej nie są chronologicznie, wstawili początek z integrala i historyjkę ze środka integrala.
I ta druga historia w zeszytówce, ma już kolory identyczne z wydaniem SL.

I jeszcze jedno, to wygląda jak błąd materiału źródłowego, ten pasek na dole.

@Wintermute ja nie mam żadnego białego paska, na ostatniej stronie z licznikiem w drugim tomie.
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Czerwiec 2025, 19:30:46 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Brzon

« Odpowiedź #21391 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 20:01:46 »
Mam i ja. Wydanie super :)

Przyczepiłbym się tylko do papieru. Mimo, że kreda wygląda solidnie i ładnie lśni, to jest dość "chropowata". To pewnie przez technikę druku i schnięcie papieru. Myślę, że w kolejnych Spawnach wystarczy papier użyty w Darkness czy Stone.

A tak to super.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21392 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 20:08:22 »
To proszek do schniecia farby ;) jak troche pomiziasz powinna byc gladka ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Brzon

« Odpowiedź #21393 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 12:33:38 »
To weź się baw w mizianie po iluśtam stronach :) Tym bardziej, że proszek już zaschnięty 8)

Offline SawiK

« Odpowiedź #21394 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 12:38:14 »
GunSlinger wjechał na salony, Spawn robi wrażenie:

Offline LukCook

« Odpowiedź #21395 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 13:08:48 »

Obowiązki fana Studia Lain:

1. Śledź datę przedsprzedaży
2. Trzymaj kciuki, żeby neo-gildia się nie wywaliła
3. Trzymaj kciuki, żeby neo-gildia wysłała
4. Miziaj długo odebrany komiks

;D ;D ;D

Online Castiglione

« Odpowiedź #21396 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 13:58:15 »
Ten proszek i tak jest najgorszy w Egmoncie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #21397 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 14:16:36 »
No dobra porównania, niedoróbki itp. A ktoś to w ogóle zaczął czytać?

Ja wczoraj późnym wieczorem przeczytałem 2 pierwsze zeszyty i przekartkowałem ze 2 kolejne i jeśli to jest najlepsza z serii pobocznych Spawna (tak coś kojarzę, że ktoś pisał) to chyba nie chcę poznawać kolejnych. Wiedziałem, że to nie będzie żadne arcydzieło, ale jako to coś nowszego to nie spodziewałem  się powrotu do lat powiedzmy 90-tych.
Rysunki jakoś tam dają radę, choć oprócz fajnych dopracowanych jest też sporo takich na szybko. Ale fabularnie jesteśmy wrzucani w sam środek "czegoś" - coś tam się można domyślić, bo ten świat przedstawiony jawi się na razie dość płasko. Dialogi za to leżą i kwiczą - patetyczne teksty, jakieś "mądrości", choć nieraz się trafi jakiś spoko one-liner. Kojarzę, że ktoś pisał że był jakiś zeszyt wprowadzający w te wszystkie poboczne serie, ale niestety w tym wydaniu go nie dostaliśmy.
Mimo wszystko coś wieczorem postaram się dziś jeszcze poczytać (bo dnia mi szkoda na takie pozycje i wolę przeczytać coś lepszego).

Offline komiks

« Odpowiedź #21398 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 14:38:45 »
To ja jestem dalej niż Ty, bo 1/3 pierwszego tomu za mną. Czyta się szybko, cały czas akcja, jedyne co mnie denerwuje to narrator - teksty pisane żółtym tekstem w żółtych dymkach, troch za bardzo łopatoligoczne. Z oceną się wstrzymam do przeczytania pierwszego tomu, bo fabuła dopiero się rozwija. Jednak już teraz mogę stwierdzić, że dla mnie jest lepsze od np DCeased o którym pisałem tutaj. Przez Gunslingera po prostu się płynie, a DCeased  to była męczarnia.

Offline michał81

« Odpowiedź #21399 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 14:46:17 »
Dialogi dają radę, ale tak jak napisał @komiks, każda opis narratora to stara szkoła, gdzie autor opisuje to co na kadrach, plus taki że McFarlane'a się wyrobił i nie wali takimi ścianami tekstu jak na początku oryginalnego Spawna.

@Leyek w kwestii tego one-shota, który rozwijał to uniwersum, nic byś się nie dowiedział ponad to co jest na początku Gunslingera. Nawet byś nie zobaczył przybycia Gunslingera, bo Spawn po prostu znalazł go uwięzionego.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21400 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 15:22:53 »
GunSlinger wjechał na salony, Spawn robi wrażenie:

Fajna prezentacja dzieki :)

Vae Victis - druk

Offline PabloWu

« Odpowiedź #21401 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 15:31:37 »
No dobra porównania, niedoróbki itp. A ktoś to w ogóle zaczął czytać?

Ja wczoraj późnym wieczorem przeczytałem 2 pierwsze zeszyty i przekartkowałem ze 2 kolejne i jeśli to jest najlepsza z serii pobocznych Spawna (tak coś kojarzę, że ktoś pisał) to chyba nie chcę poznawać kolejnych. Wiedziałem, że to nie będzie żadne arcydzieło, ale jako to coś nowszego to nie spodziewałem  się powrotu do lat powiedzmy 90-tych.
Rysunki jakoś tam dają radę, choć oprócz fajnych dopracowanych jest też sporo takich na szybko. Ale fabularnie jesteśmy wrzucani w sam środek "czegoś" - coś tam się można domyślić, bo ten świat przedstawiony jawi się na razie dość płasko. Dialogi za to leżą i kwiczą - patetyczne teksty, jakieś "mądrości", choć nieraz się trafi jakiś spoko one-liner. Kojarzę, że ktoś pisał że był jakiś zeszyt wprowadzający w te wszystkie poboczne serie, ale niestety w tym wydaniu go nie dostaliśmy.
Mimo wszystko coś wieczorem postaram się dziś jeszcze poczytać (bo dnia mi szkoda na takie pozycje i wolę przeczytać coś lepszego).

Ja Spawna odpuściłem bo póki co wszystkie te USA Lain które na fali " jak nie kupię teraz to już nigdy" wziąłem to z dzisiejszej perspektywy aczytalne historie, trzeba być fanem tego typu komiksów, ja nim napewno nie zostałem i już trochę szkoda mi czasu na takie odmóżdżenia do kwadratu. Nie napiszę też że jestem już za stary na amerykańce z lat dziewięćdziesiątych bo na przykład taka Śmierć Supermana, Knightfall, Daredevil  czy New Mutants z lat osiemdziesiątych czytało mi się z duuużo wiekszą przyjemnością. Ale już na przykład Hellspawna wziąłem bo pisał Bendis z okresu w którym był w formie także po prostu teraz dużo baczniej będę się przyglądał temu co wydawca ma do zaoferowania bo gusta komiksowe ma mocno skrajne i wyjątkowo cienka linia dzieli hit od szitu :) .

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21402 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 15:47:21 »
Polecam Tablice i Mordercza kolysanke
A zusa Sonate :) i spawn dark ages :)

Vae Victis - druk

Offline Pestak

« Odpowiedź #21403 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 19:51:43 »
Ja tam jako komplecista klasycznych komiksów superbohaterskich biorę  wszystko. Nawet Hellspawna mimo że nie przepadam za takim stylem rysunków.

Offline komiks

« Odpowiedź #21404 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 20:43:29 »
Stone można kupić na Allegro od skalpera już za 133 zł nowy w folii i to w okładce limitowanej.