Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243389 razy)

Offline Xmen

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #20880 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:18:04 »
Nikt nie zmusi nikogo do zakupu gunslingera. Całe szczęście, u inny wydawców komiksy poczekają. Też bez przesady ile takich perełek studio lain wydaje? Np opowieści z telguuth.
niby taki hicior, a dalej można kupić.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #20881 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:27:13 »
Arek pragnął być anarchistycznym antykorporacjonistą, lecz stał się wampirem wolnego rynku, który zagryza kapitalistów zębami dłuższymi niż te, które oni kiedykolwiek wyhodowali.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Jasiek

« Odpowiedź #20882 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:45:41 »
Taki sam jak napisanie, że coś jest paździerzem bez podania jakichkolwiek argumentów. Czytałem dużo gorsze komiksy niż Gunslinger, ale jak wspomniałem wcześniej paździerzem bym go nie nazwał, chociażby ze względu na bardzo dobrą warstwę wizualną. Fabularnie może komuś się nie podobać, dla innego będzie rewelacyjna, choć to tylko komiksy rozrywkowy, kwestia gustu. Jeśli nie jest to komiks dla ciebie co widać z dyskusji to po co w ogóle drążysz temat? Jak mi coś nie odpowiada lub mnie nie interesuje to tego nie kupuje, nie czytam i nie oglądam.
Odpisałem gościowi, który się zastanawia czy warto to kupić? Ja tu nic nie drążę, bo nie ma czego. To ty i ten drugi(który nie rozumie co się do niego pisze) się przyje..iście. Nie będę się rozpisywał i punktował coś co można opisać jednym słowem: "głupoty". A wy się dalej sadźcie, że ktoś nazywa rzeczy po imieniu.

Offline michał81

« Odpowiedź #20883 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 22:21:25 »
Serio? Uzasadnieniem że coś jest paździerzem jest wg ciebie określenie całości jako głupota? W takiej sytuacji to każdą pozycje nie tylko komiksową można sprowadzić do roli paździerza bez uzasadniania.

Nie twierdzę że Gunslinger jest ambitną pozycją, ale się powtórzę paździerzem nie jest. Czy jest głupi? Raczej nie. Ma absurdalne rozwiązania fabularne, ma odjazdowe pomysły i krwawą akcję. Ale to wszystko jest utrzymane w pewnej konwencji która działa w tym uniwersum. Jasne może się ona komuś nie podobać, ale to tylko znaczy że raczej ten komiks nie jest dla niego. Osobiście jest ciekawszą pozycją niż te 100 pierwszych zeszytów Spawna, chociażby dlatego że fabuła nie przynudza i nie stoi w miejscu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Maj 2025, 22:26:36 wysłana przez michał81 »

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #20884 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 23:39:21 »
@SkandalistaLarryFlint, @Rodrigues:

Jestem w stanie zrozumieć taki mechanizm przesuwania, ale równie dobrze można by powiedzieć, że on działa w każdej sytuacji, w której ludzie się "rzucają" na komiksy, czy to będą komiksy Egmontu (jakaś Broń X mi gdzieś mignęła, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, jeśli to nie ten case), czy jakiegokolwiek innego wydawcy, ale tylko Studio Lain "żyje z «podkradania» klientów innym wydawnictwom"?

No nie :)

To, co nazywacie "podkradaniem" lub "przesuwaniem zakupów w czasie", jest naturalnym zjawiskiem pt. muszęmiecie vs. komiksy postrzegane jako potencjalne/rozważane w drugiej kolejności. Muszęmiecie kupowane są zawsze szybciej i szybciej wykupywane, jeśli nie mają kolosalnego nakładu.
Ergo: Arek trafił w dziesiątkę z tytułami, które są tak postrzegane na rynku.
Jasne, że nie bez znaczenia jest model sprzedażowy pt. nie zawalić piwnicy, ale spokojnie można przyjąć, że gdyby nie muszęmiećki, to ten model by w ogóle nie działał. Zapraszam do tych właśnie rozważań, ale cofnijmy się 5 lat wstecz :) Ten sam model sprzedażowy. I?

Offline komiks

« Odpowiedź #20885 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 00:13:52 »
Jest takie japońskie przysłowie:
Kto nie ma miecza, niech używa noża
Co może oznaczać - jeśli nie masz jednej przewagi, użyj innej, którą posiadasz.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline zombie001

« Odpowiedź #20886 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 00:18:37 »
Ale na odpalaniem przedsprzedaży osobno na limitki i regularne okładki, to bym się zastanowił jednak. Zawsze to jakoś rozłoży ilość chętnych w czasie, bo coś mi się zdaje, że Gildia nie będzie w przyszłości w stanie ogarnąć takich sytuacji jaka miała miejsce z Gunslingerem i system zawsze będzie padał.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Adolf

« Odpowiedź #20887 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 00:38:20 »
Jest takie japońskie przysłowie:
Kto nie ma miecza, niech używa noża
Co może oznaczać - jeśli nie masz jednej przewagi, użyj innej, którą posiadasz.

Można sobie wymyślać metafory, ale trzeba także powiedzieć wprost - na wolnym rynku musi być konkurencja. I jeśli Arek zagarnia duży kawałek tortu dla siebie, to znaczy, że Ci inni nie dają rady. Działają od lat bezpiecznie i spijają śmietankę. Nie chcieli brać pod swoje skrzydła "odpadków", czy "paździerzy", jak zwał tak zwał. Teraz niech patrzą i żałują. Jeden Arek wydał nam niszowe komiksy, sporo ryzykując, ale nie bawił się w półśrodki, postawił na wysoką jakość i teraz to on spija śmietankę. Jeśli komuś podkrada klientów, to tak musi być, zasłużył na to. Ma prawo konkurować i jak widać robi to wystarczająco dobrze.

Paździerz to jest teraz w kinach, Thunderbolts* aka New Avengers. Klasyczny kupsztal Marvela, a jednak ludzie okrzyknęli film jakąś nową falą jakościową, powrotem do najlepszych czasów MCU (???), dając obrazowi wysokie oceny i przesadzone pozytywne recenzje. Czuję się jak po seansach Ragnaroku, gdzie było to samo. Śmieciowa rozrywka, żenujący poziom, a jednak ludzie to kochają. A tu rzucacie się z hejtem na produkty, które nie próbują nawet być czymś ambitnym, a są dobrą rozrywką dla ludzi o określonej wrażliwości i obrzucacie je błotem. Jak widać jest spora nisza osób, które tego chcą i chętnie oddadzą za to dobro swoje pieniążki. A jak komuś się nie podoba, to niech nie płaci i wraca oglądać Thunderbolts*.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #20888 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 00:49:42 »
Można sobie wymyślać metafory, ale trzeba także powiedzieć wprost - na wolnym rynku musi być konkurencja. I jeśli Arek zagarnia duży kawałek tortu dla siebie, to znaczy, że Ci inni nie dają rady. Działają od lat bezpiecznie i spijają śmietankę. Nie chcieli brać pod swoje skrzydła "odpadków", czy "paździerzy", jak zwał tak zwał. Teraz niech patrzą i żałują. Jeden Arek wydał nam niszowe komiksy, sporo ryzykując, ale nie bawił się w półśrodki, postawił na wysoką jakość i teraz to on spija śmietankę. Jeśli komuś podkrada klientów, to tak musi być, zasłużył na to. Ma prawo konkurować i jak widać robi to wystarczająco dobrze.

Dokładnie. SL klientów przejęło, zdobyło, wygrało... i zasłużenie. Ludzie pytają latami o jakieś tytuły, dopytują, proszą i zazwyczaj nic się nie dzieje. Niech sobie dalej wydawcy wydają bezpiecznie, najlepiej dla samych siebie. Niech będą przesuwani, odsuwani, itd, nawet w nieskończoność. 🤗

Offline Xmen

« Odpowiedź #20889 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 02:15:31 »
W handel trzeba umieć. Studio lain umie. O podkradaniu ciężko mówić, takiego spawna czy darkness nikt nie chciał kijem ruszyć.
Mi nie bardzo podoba się to że na ich komiksy trzeba "polować", ale takie życie. Mają swój sposób na sprzedaż i to się sprawdza.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline dinogal

« Odpowiedź #20890 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 08:00:55 »
Wydając 3 paki na Gunslingera, prawie każdy przesunie zakupy u innych wydawców.

jak patrzę jak ludzie się chwalą co kupili w danym miesiącu to wydaje mi się że te 300zł to u nich margines błędu budżetu miesięcznego. Poza tym wiadomo ze czasami miesiące są chude pod względem tytułów a czasami grube i wtedy wydaje się więcej.

Offline Szekak

« Odpowiedź #20891 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 08:08:21 »
Różni ludzie mają różne budżety. Komuś przesunie Gunslinger inne zakupy w czasie, komuś przesunie komiks od Lost In Time za 120zł inne zakupy w czasie, a innemu nie przesunie pakiet Spawna za 800zł. Jakby rozumiem mówienie, że SL czyści kasę z rynku, ale to samo robi każde inne wydawnictwo. Taki Egmont wydaje pakiety SH co miesiąć za kilkaset złotych. Jeżeli SL czyści bardziej to widocznie dlatego, że wydaje bardziej pożądane przez ludzi rzeczy. W Polsce mamy masę wydawnictw, każde mogło sięgnąć po Darkness czy Spawna, ale nie chciało.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline LukCook

« Odpowiedź #20892 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 08:40:44 »
Jest jedna różnica, bo pakiety SH od Egmontu są dostępne długo po premierze jak większość wydawanych w Polsce komiksów. Możesz zakup na spokojnie rozważyć w czasie, przeczytać recenzję. Od święta zdarza się szał jak limitowana Broń X.

W przypadku SL, zakupy kierowane strachem, że zabraknie, są na porządku dziennym. Nie rozłożysz zakupu w czasie i musisz celować dokładnie w start przedsprzedaży w gildii.

Według mnie taka strategia wpływa na zakupy w innych wydawnictwach, tutaj też wiadomo, że komiks za 100zł za bardzo nie wpłynie, ale już pakiety po 400 albo 300, raczej tak.

Osobiście coraz mniej przychylnie patrzę na taki model, jak mam walczyć jak o przetrwanie o Spawna to wolę wydania oryginalne. Wychodzi taniej i bez męczenia się z przeciążonym sklepem.

Offline Szekak

« Odpowiedź #20893 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 09:04:28 »
Czaję, że ten model może być dla wielu niekomfortowy, ale już pomijając fakt, że Spawn Gunslinger będzie jeszcze dostępny w sprzedaży, to ja podchodzę do tego w taki sposób, że gdyby nie ten model sprzedaży SL to większość komiksów nie została by wydana wcale, a dzięki niemu SL może nawalać kolejnymi tytułami których nikt inny by nie ruszył, w związku z tym ten model sprzedaży jest to dla mnie zdecydowanie na plus, mimo, że ma swoje wady.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #20894 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 09:08:31 »
Czekam aż Studio Lain zacznie prawdziwymi gromami ciskać w rynek komiksowy, wydając pakiety w cenach czterocyfrowych. Na rozgrzewkę Spawn za 800 złotych, później coś 1000 + z metalowym boksem, kartką z melodyjką i jednym puzzlem.