Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243606 razy)

Offline LukCook

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #20865 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 14:34:08 »
Być może znowu wbiję kij w lainowe mrowisko ;D, ale popełniłem kiedyś post na temat tego komiksu:

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/jakie-komiksy-wlasnie-czytacie/msg274971/#msg274971

Uprzedzając wojenki, to ja nie mam nic do osób, którym się ten komiks podoba.

Zgadzam się z recenzją, moja ocena o oczko niżej. 4/10. Przeczytałem i bez żalu puściłem dalej. Dla mnie lekarstwo na inne tytuły ze stajni Top Cow.

Offline Jasiek

« Odpowiedź #20866 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 15:27:40 »
Najwidoczniej jest problem, ale z Tobą. Napisałeś hejterski post, a na moje grzeczne pytanie - bo szczerze chciałem się dowiedzieć skąd taka opinia - odwracasz kota ogonem. Tak się składa, że oglądałem chyba wszystkie recenzje Darkness i nikt nie wypowiadał się negatywnie. Za to było kilka niepochlebnych opinii osób, które Darkness w rękach nie miały.
Ewidentnie masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Do was tutaj widzę trzeba prosto, bo się gubicie. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem! Ja prdl, przecież ja właśnie do tego piję, że wszyscy ten badziew chwalą! Ty tak serio, czy jakiś wczorajszy jesteś, czy po prostu chcesz się przyj..ać, a nie masz do kogo? I od razu uprzedzam, miałem to "dzieło" w rękach i nie dałem rady doczytać tych głupot do końca. I jak dla ciebie nazywanie paździerza paździerzem jest hejtowaniem, to spoko, mogę być hejterem.

Paździerzem bym tego nie nazwał. Jeśli jesteś czytelnikiem o wysublimowanym guście, gdzie każda pozycja musi być dla ciebie intelektualnym wyzwaniem to ten komiks nie jest dla ciebie. To jest po prostu dobry komiks rozrywkowy, dla niektórych może nawet być rewelacyjny.

"Jesteś szalona" też jest rewelacyjnym utworem muzycznym dla niektórych (a jest takich spore grono), więc co to w ogóle za argument??? Jeszcze napisz ten wyświechtany truizm, że o gustach się nie dyskutuje i rozejdźmy się.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Maj 2025, 15:38:34 wysłana przez Jasiek »

Offline komiks

« Odpowiedź #20867 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 15:42:48 »
Ja prdl, przecież ja właśnie do tego piję, że wszyscy ten badziew chwalą!
Aha, czyli wszyscy ten komiks chwalą i stąd wniosek, że jest syfiasty. Teraz wszystko jasne.

miałem to "dzieło" w rękach i nie dałem rady doczytać tych głupot do końca.
Czyli komiks jest głupi, no to już jakaś opinia, głębszej analizy od Ciebie nie wymagam, dzięki.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #20868 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 15:45:37 »
"Jesteś szalona" też jest rewelacyjnym utworem muzycznym dla niektórych (a jest ich sporo), co to w ogóle za argument???
Taki sam jak napisanie, że coś jest paździerzem bez podania jakichkolwiek argumentów. Czytałem dużo gorsze komiksy niż Gunslinger, ale jak wspomniałem wcześniej paździerzem bym go nie nazwał, chociażby ze względu na bardzo dobrą warstwę wizualną. Fabularnie może komuś się nie podobać, dla innego będzie rewelacyjna, choć to tylko komiksy rozrywkowy, kwestia gustu. Jeśli nie jest to komiks dla ciebie co widać z dyskusji to po co w ogóle drążysz temat? Jak mi coś nie odpowiada lub mnie nie interesuje to tego nie kupuje, nie czytam i nie oglądam.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Maj 2025, 15:48:44 wysłana przez michał81 »

Offline Xmen

« Odpowiedź #20869 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 15:51:57 »
Z tymi spekulantami, wiadomo robią co robią. Ale zastanówmy się skąd się wzięli? wystawiają jakieś darkness za 600, spawna za 450, co z tego? Taki jest świat, zawsze znajdzie się cwaniak który chce wykorzystać słabszego.
Spekulantów się nie pozbędziemy, zastanówmy się jak pomóc osobom które płacą im takie pieniądze, to one tworzą spekulantów, warto pomagać. Zło wygrywa gdy nie robimy nic.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #20870 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 17:16:21 »
Ale zastanówmy się skąd się wzięli?
Niestety, część z nich pochodzi z komiksowa. Największy skalpel komiksów SL to same centrum komiksowa, kolejni są obecni na tym forum albo mają działalność związaną z komiksami. To nie są przypadkowe osoby, znają rynek i wiedzą jak się po nim poruszać dla zysku.

Żeby nie było, też zdarzyło mi się kupić od spekulanta i gdyby się nad tym zastanowić, to lepiej mieć wybór w postaci - kupić drogo vs nie kupić wcale. Boli, gdy zaraz po premierze lub przedsprzedaży pojawiają się oferty z cenami x2.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #20871 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 17:32:01 »
Wiem, zdaję sobie sprawę że większość z nich, to osoby z komiksowa, forum, itd
No tutaj jest pies pogrzebany, drogo albo wcale, ten wybór mamy w przedsprzedaży na gildii. Dwie, trzy stówy drożej od spekulanta to niedorzeczność. Kupując od nich akceptujemy i napędzamy ich działalność, sami ich tworzymy.
Problemem nie są spekulanci, tylko ich klienci. Gdyby nikt od nich nie kupował, to by ich nie było, i zostaliby sobie z 3, czy 4 kompletami darkness.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

« Odpowiedź #20872 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 17:58:34 »
  Raz jeszcze, nie ma mowy w tym przypadku o żadnej spekulacji. Jest to pewna forma pasożytnictwa, do którego dopuszcza forma prowadzenia biznesu przez Studio Lain, które z kolei żyje z "podkradania" klientów innym wydawnictwom. Nie bardzo tu widzę jakikolwiek problem. Ktoś, kogoś zmusza do kupowania? 600 złotych za Darkness? Szczerze? Jak bym bardzo chciał to kupić, to +50% okładkowej za komiks w dobrym stanie, którego pewnie nikt już tu nie wyda nie jest chyba jakimś niedorzecznym narzutem.

Offline 79ers

« Odpowiedź #20873 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 18:38:05 »
Jedynym ratunkiem dla nas są zatem witamina D oraz pestki z dyni.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #20874 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 19:46:15 »
  Raz jeszcze, nie ma mowy w tym przypadku o żadnej spekulacji. Jest to pewna forma pasożytnictwa, do którego dopuszcza forma prowadzenia biznesu przez Studio Lain, które z kolei żyje z "podkradania" klientów innym wydawnictwom. Nie bardzo tu widzę jakikolwiek problem. Ktoś, kogoś zmusza do kupowania? 600 złotych za Darkness? Szczerze? Jak bym bardzo chciał to kupić, to +50% okładkowej za komiks w dobrym stanie, którego pewnie nikt już tu nie wyda nie jest chyba jakimś niedorzecznym narzutem.

a na czym to podkradanie polega? :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

« Odpowiedź #20875 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 20:40:07 »
  Och nie powiedziałem tego w pejoratywnym znaczeniu, nie wiedziałem jakiego słowa użyć po prostu. No skoro na dobrą sprawę jedynym sensownym terminem zakupu komiksu jest pierwszy dzień przedsprzedaży, to raczej logiczne, że sporo czytelników odsuwa zakupy u innych wydawców na termin dalszy, albo jesteś pierwszy w kolejce, albo wcale.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #20876 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 20:53:23 »
@SkandalistaLarryFlynt: Rozumiem, co chcesz powiedzieć, ale to, co napisałeś, nie do końca schodzi się z rzeczywistością, bo... nie trzeba wcale odsuwać żadnych innych zakupów u innych wydawców, żeby kupować komiksy Studia Lain :) To miałoby miejsce, gdyby Studio wydawało np. tyle, ile wydaje Timof albo Scream, albo LiT, a tu masz 1-2 komiksy miesięcznie, a ludzie potrafią wydawać na komiksy naprawdę gruby hajs właśnie miesięcznie... Tak że wydaje mi się (może się mylę), że to zjawisko raczej jest marginalne - odkładanie zakupu u innych wydawców.
A konkurencja tytułów u danego czytelnika zawsze jest. I czytelnicy traktują pewne rzeczy jako must-have (moje ulubione określenie: "muszęmiecie"); one w jakimś stopniu omijają tę konkurencję, bo wchodzą zawsze na pierwszy ogień w zakupach - nie ma znaczenia, jakie wydawnictwo wydaje. Patrząc np. na sprzedaż Gunslingera, mogę spokojnie nazwać go muszęmiećkiem dla dużej części osób. Taki Thorgal tylko trochę inaczej...

Nawiąże też przy okazji do tego Spawna za 800, który takie emocje budzi. I ta "zaporowa cena"... I wtedy przypominam sobie ludzi, którzy piszą, że biorą cały pakiet Mandioki u wydawcy :) Tak tylko mówię...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #20877 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:06:24 »
To miałoby miejsce, gdyby Studio wydawało np. tyle, ile wydaje Timof albo Scream, albo LiT, a tu masz 1-2 komiksy miesięcznie, a ludzie potrafią wydawać na komiksy naprawdę gruby hajs właśnie miesięcznie...
No ja ostatnie miesiące biorę właśnie po 1-2 komiksy miesięcznie, więc gdybym chciał kupować wszystko od Lain, byłyby to moje jedyne zakupy komiksowe ;D Normalnie brałem z 5-6 pozycji na miesiąc, więc też byłby to solidny procent.

« Odpowiedź #20878 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:06:24 »
  Jednemu nie trzeba drugiemu trzeba no nie? Jak wyżej stwierdziłem, to żaden zarzut tylko opis okoliczności.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #20879 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 21:08:10 »
Wydając 3 paki na Gunslingera, prawie każdy przesunie zakupy u innych wydawców.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00