Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248695 razy)

Darth Lexus, amsterdream i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #20850 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 11:26:00 »
@zarombisty było tłumaczone i wyjaśniane wszystko co napisałeś, ale każdy świeżak, który przyjdzie na forum musi się wymądrzać. Skalpowany jest każdy komiks Studia Lain, a okładki limitowane mają to do siebie, że jest ich mniej, na tym to właśnie polega. Każdy ma takie same szansa na kupno limitki.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #20851 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 11:28:41 »
Po cichu i bez zbędnego szumu, ruszyła przedsprzedaż Gunslingera na OLX

https://www.olx.pl/d/oferta/spawn-gunslinger-pl-dwa-tomy-okladka-limitowana-a-studio-lain-nowy-CID751-ID15KFwi.html

:D :D :D

Widzę ambitny przedsiębiorca. Kiedyś sprzedawał gry w CH Baron w Tychach. Ciężki biznes, więc teraz przerzucił się na LEGO i POPy. A poza biznesem zabawkarskim sprzedaje także elektronarzędzia na Allegro. Jak widać próbuje także z komiksami Studia Lain. I tu się zastanawiam nad czymś. Podobnie jak "poprzednicy", koleś musiał upolować artefakty na Gildii. Czy to bardziej opłacalne niż bycie oficjalnym partnerem Studia Lain? Przecież taki sklep to od razu -10 do respektu.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/gunslinger-spawn-tomy-1-i-2-okladki-limitowane-b?navCategoryId=79413

https://allegrolokalnie.pl/oferta/gunslinger-spawn-tomy-1-i-2-okladki-limitowane-a?navCategoryId=79413

Do ludzi, którzy kupują ten komiks żeby sprzedawać z kilkukrotną przebitką nawet go nie otwierając

A tego fraggę to już stalkowałem przy The Darkness. To weteran, regularnie kupuje komiksy Lain i sprzedaje drożej. Na forum jest nawet konto fragga :)

Nie spinajcie się tak. Arek coś wymyśli jak rozwiązać problem limitek. Problem nakładów został poważnie potraktowany tu przy Spawnie, jestem pewien że i za te problem limitek się weźmie i znajdzie rozwiązanie. Właśnie został wydany Spawn, historyczny moment. Tu już kolejny sukces serii Lain USA, która została ciepło przyjęta przez polskich fanów, zapewniając nam wspaniałe komiksy, na które czekaliśmy od dekad. To nie powód by siać hejt, a pozytywnie podejść do tematu. Te limitki to na prawdę mały pryszcz. Wydania są rewelacyjne, tłumaczenie, korekta to ogrom pracy wykonanej na fenomenalnym poziomie. Nie ma żadnych wtop jak u konkurencji, gdzie przy podobnym tytule nawet papier był źle dobrany.

A z tym konkretnym nakładem to nie był raczej wymóg licencyjny?
Nakłady w SL są raczej stałe i skalkulowane tak żeby poszło w świat i piwnicy nie zagracało.

Arek pisał, że jego inicjatywa, a nie wymóg licencyjny. Ważne komunikaty niestety są szybko zakopane w gęstwinie postów.

Offline jahred666

« Odpowiedź #20852 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 11:31:08 »
dramy limitowanych okładek ciąg dalszy, niedługo powstanie z tego opera mydlana. Może pora z tym skończyć i zacząć pisać o samym KOMIKSIE a nie okładce? jak do te pory nie dowiedziałem się niewiele ponad to a z chęcią chciałbym przeczytać jakieś RZECZOWE opinie dotyczące samego KOMIKSU, czy warto przeczyatć, czy dobrze zrobiony przekład, jak wyglądają na żywo grafiki w środku, czy wykonanie jest odpowiednie i się nie rozpadnie itp. Aż żal czekać na następny wydany komiks SL, bo pewnie znowu będzie kolejny wylew gównoburzy dot. okładek... co za czasy...

Offline komiks

« Odpowiedź #20853 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 11:34:50 »
Mam wrażenie, że te dramy zaczęły się wraz z LainUSA, wcześniej tego nie było, a przynajmniej nie w takim natężeniu. Widocznie komiksy amerykańskie ściągają specyficzną klientelę.

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #20854 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 11:55:15 »
Wczoraj wypowiadała się tutaj masa idiotów

Kolego nikt Cię tutaj nie obraża więc pohamuj swoje prostackie zachowanie.

Online Castiglione

« Odpowiedź #20855 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 11:59:54 »
dramy limitowanych okładek ciąg dalszy, niedługo powstanie z tego opera mydlana. Może pora z tym skończyć i zacząć pisać o samym KOMIKSIE a nie okładce? jak do te pory nie dowiedziałem się niewiele ponad to a z chęcią chciałbym przeczytać jakieś RZECZOWE opinie dotyczące samego KOMIKSU, czy warto przeczyatć, czy dobrze zrobiony przekład, jak wyglądają na żywo grafiki w środku, czy wykonanie jest odpowiednie i się nie rozpadnie itp. Aż żal czekać na następny wydany komiks SL, bo pewnie znowu będzie kolejny wylew gównoburzy dot. okładek... co za czasy...
No to chyba po premierze komiksu?

W kwestii okładek, to ja bym był za podziałem nakładu równo, tak jak było w przypadku Cazy.

Offline zarombisty

« Odpowiedź #20856 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:07:06 »
Kolego nikt Cię tutaj nie obraża więc pohamuj swoje prostackie zachowanie.

Przepraszam, poprawiłem to, będzie już chyba dobrze napisane teraz :)
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline LukCook

« Odpowiedź #20857 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:07:46 »

Tylko, że w Spawnie to okładka jest najmocniejszą częścią komiksu  :D

Offline Jasiek

« Odpowiedź #20858 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:09:50 »

Jak to jest paździerz, więc o czym tu pisać? Poczekaj na premierę, Jaruś (co zbiera resoraki) na youtubie ci nagra i powie, że to Top Topów, podobnie jak ten syf Darkness. Zresztą widzisz po samym wątku, jaki typ ludzi przyciągają premiery tych amerykańskich, upośledzonych dzieł.

Offline komiks

« Odpowiedź #20859 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:16:18 »
podobnie jak ten syf Darkness
Możesz wskazać recenzję na temat Darkness, która potwierdza Twoją opinię? Może być nawet Twoja recenzja.

Offline Jasiek

« Odpowiedź #20860 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:22:16 »
Możesz wskazać recenzję na temat Darkness, która potwierdza Twoją opinię? Może być nawet Twoja recenzja.
A ty potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy jest problem? Wejdź na YouTube na kanał tego Jarka co masówkę nagrywa. (Oczywiście to jest sarkazm-którego najwidoczniej też nie wyłapałeś- bo jego zdanie jest tyle samo warte, co treść tego paździerza)

Online michał81

« Odpowiedź #20861 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:26:58 »
Może pora z tym skończyć i zacząć pisać o samym KOMIKSIE a nie okładce? jak do te pory nie dowiedziałem się niewiele ponad to a z chęcią chciałbym przeczytać jakieś RZECZOWE opinie dotyczące samego KOMIKSU, czy warto przeczyatć, czy dobrze zrobiony przekład, jak wyglądają na żywo grafiki w środku, czy wykonanie jest odpowiednie i się nie rozpadnie itp. Aż żal czekać na następny wydany komiks SL, bo pewnie znowu będzie kolejny wylew gównoburzy dot. okładek... co za czasy...
Ja już trochę pisałem o tym komiksie. Tak w ogóle to nie jest "ten" Spawn, które czytelnicy znają z semików, to jest Gunslinger, to jest całkiem inna postać, jest tu wg mnie więcej akcji, jest bardziej rozrywkowo, ale też nie brakuje mrocznych motywów, bardziej to współczesny western z motywami demoniczno-anielskimi niż komiks superbohaterski. Warstwa wizualna jest rewelacyjna i zdecydowanie wybija się ponad przeciętną. Brett Booth, który ilustruje większość historii idealnie wszedł w buty McFarlane'a i tego co robił w pierwszych Spawnach (szczególnie to widać gdy gościnnie pojawia się znajoma postać ;) z wydań semikowych).

Co do samego wydania to trzeba poczekać na wydrukowany komiks, choć patrząc jak dobrze wyszedł Darkness, gdzie inni wydawcy mieliby problem z komiksem takiej grubości to raczej nie ma co się obawiać (i tak jestem świadom, że mogą zdarzyć się jakieś pojedyncze wadliwe sztuki, jak u innych wydawców, tego nie można uniknąć w 100%). Choć jak znam życie i tak ktoś będzie narzekał.

Jak to jest paździerz, więc o czym tu pisać?
Paździerzem bym tego nie nazwał. Jeśli jesteś czytelnikiem o wysublimowanym guście, gdzie każda pozycja musi być dla ciebie intelektualnym wyzwaniem to ten komiks nie jest dla ciebie. To jest po prostu dobry komiks rozrywkowy, dla niektórych może nawet być rewelacyjny.
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Maj 2025, 12:37:38 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #20862 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 12:42:57 »
A ty potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy jest problem? Wejdź na YouTube na kanał tego Jarka co masówkę nagrywa. (Oczywiście to jest sarkazm-którego najwidoczniej też nie wyłapałeś- bo jego zdanie jest tyle samo warte, co treść tego paździerza)
Najwidoczniej jest problem, ale z Tobą. Napisałeś hejterski post, a na moje grzeczne pytanie - bo szczerze chciałem się dowiedzieć skąd taka opinia - odwracasz kota ogonem. Tak się składa, że oglądałem chyba wszystkie recenzje Darkness i nikt nie wypowiadał się negatywnie. Za to było kilka niepochlebnych opinii osób, które Darkness w rękach nie miały.

Offline celtic

« Odpowiedź #20863 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 14:19:56 »
Jest rozwiązanie na "chcianą" okładkę, mnie nie dotyczy, bo nienawidzę obwolut. Ale jeśli nie przeszkadzają wam obwoluty, to możecie zamówić sobie obwoluty z dowolną grafika, nawet taką, jaka nie była w ogólnej dystrybucji. Jak co to piszcie do gościa:
https://pl-pl.facebook.com/Obwoluciarz/
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Online Castiglione

« Odpowiedź #20864 dnia: Nd, 11 Maj 2025, 14:28:00 »
Tak się składa, że oglądałem chyba wszystkie recenzje Darkness i nikt nie wypowiadał się negatywnie. Za to było kilka niepochlebnych opinii osób, które Darkness w rękach nie miały.
Być może znowu wbiję kij w lainowe mrowisko ;D, ale popełniłem kiedyś post na temat tego komiksu:

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/jakie-komiksy-wlasnie-czytacie/msg274971/#msg274971

Uprzedzając wojenki, to ja nie mam nic do osób, którym się ten komiks podoba.