ALBO wywołasz trzykrotnie większy ruch na ten sam produkt i będziesz miał trzykrotnie mniejszą szansę, że kupisz.
Ja to widzę tak:
3-krotnie większy ruch byłby gdybym był jedynym kupującym, a przy np 2000 zainteresowanych osób, to podbijam raptem o 'sztuczne 2 osoby' i np zamiast 2000 zainteresowanych robi się 2002 - procentowo niewielka różnica w ruchu globalnym.
Tak, zapycham system i rozwadniam szansę wszystkim (w tym i sobie), ale w zamian moja prywatna szansa wzrasta o wiele więcej (w przybliżeniu 3-krotnie) niż request z jednego źródła.
Chociaż wiadomo, że w praktyce to wcale może nie pomóc.
Czy to właściwe zachowanie i tak powinno się robić? Absolutnie nie. Absurdem jest że w ogóle nachodzą człowieka takie myśli kombinatorskie, snucie różnych podchodów i cwaniakowanie żeby obejść niedziałający system.
Zdaje się, że Spawn na Gildii się skończył.
Było kilkaset sztuk i nagle wymiotło?
Może bjeń lub ktos inny podchwycił pomysł i zrobił eksperyment z zamówieniem na 400 sztuk

Zauważyłem coś ciekawego (i trochę niepokojącego). Wygląda na to, że można zarezerwować komiks bez płacenia i przez to usunąć go ze sprzedaży dla innych użytkowników.
Wnioski?
Wystarczy, że wrzucę do koszyka np. 200 sztuk Gunslingera, kliknę "zamów", NIE zapłacę… i pyk – komiks znika z oferty.
Dla innych użytkowników wygląda to, jakby był wyprzedany. A przecież realnie nikt go jeszcze nie kupił.
Nie wiem, czy to bug w Magento, czy celowa logika Gildii (rezerwacja stocku przy pending_payment), ale serio – ktoś może w ten sposób blokować bestsellery albo „czyścić” ofertę.
Wydaje mi się to musowe do naprawienia przed kolejną przedpremierą.