Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3246165 razy)

Hallatil, eridraven, studio_lain, simon84w i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline Wintermute

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #20730 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 10:42:26 »
Jeszcze jakby te limitki miały fajne okładki. Pierwszy raz żadna nie podeszła i według mnie najlepsza regularna. Tym bardziej cieszy to że następne Spawny będę brał w regularnej aby mieć cały rysunek i najważniejsze, nie będę się zabijał o nie w godzinie startu preordera. Poczekam sobie do następnego dnia. Starczy dla wszystkich.

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #20731 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 10:43:32 »
A ja myślałem, że zawsze chodzi o komiks a nie okładki, o ja głupi. Zresztą jak ktoś chce sobie kupić komiks tylko dla okładki, postawić na półce gdzie widać tylko grzbiet, który jest identyczny dla wszystkich wariantów to jego sprawa nie moja.

Tak samo uważam. Jak jakaś okładka mi się podoba to kupuje zeszytówkę i wkładam w rameczke.

Offline eagir

« Odpowiedź #20732 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 10:44:26 »
Prawda jest taka że i tak dla wszystkich limitek by nie wystarczyło... Dostajemy komiks z bohaterem na którego wielu czekało, gdzie wydawniczy gigant i inni nawet nie spróbowali go wydać i jeszcze marudzimy. Sam chciałem limitkę A, ale ostatecznie kupiłem wersję regularną. Na półce i tak widać tylko grzbiet, a komiks kupuje po to żeby go obejrzeć i przeczytać, najważniejsza zawartość. Ja ogólnie pomimo problemów z zakupem jestem mega zadowolony że ktoś to w końcu wydał to w PL i czekam niecierpliwie aż trafi w moje łapki :) PS. Po cichu liczę że w 2026 będzie Planeta Małp :P

Powiem lepiej. Na bank kilka sztuk limitowanyh zniknęło z racji spekulantów. Ale oni nie muszą nawet fizycznie ich kupować. Wystarczy, że zamówią z przelewem tradycyjnym który daje im 2 lub 3 miesiące na płatność (nie pamiętam ile teraz jest). W tym czasie wystawiają na allegro lub olx po zawyżonej cenie. Jak się sprzeda to dokończą zamówienie. A jak nie, to odpuszczają temat i po tych 2 lub 3 miesiącach wraca pozycja do sprzedaży regularnej na gildii. Trzeba ustawić sobie przypominajkę w sklepie i włączyć dzwonek w mailu żeby nie przegapić.

A ostatecznie.
Ludzie.
To jest tylko okładka.

Offline FrozenBeast99

« Odpowiedź #20733 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 10:52:28 »
Powiem lepiej. Na bank kilka sztuk limitowanyh zniknęło z racji spekulantów. Ale oni nie muszą nawet fizycznie ich kupować. Wystarczy, że zamówią z przelewem tradycyjnym który daje im 2 lub 3 miesiące na płatność (nie pamiętam ile teraz jest). W tym czasie wystawiają na allegro lub olx po zawyżonej cenie. Jak się sprzeda to dokończą zamówienie. A jak nie, to odpuszczają temat i po tych 2 lub 3 miesiącach wraca pozycja do sprzedaży regularnej na gildii. Trzeba ustawić sobie przypominajkę w sklepie i włączyć dzwonek w mailu żeby nie przegapić.

A ostatecznie.
Ludzie.
To jest tylko okładka.

Z tego co widzę to w regulaminie mają teraz informację, że należy opłacić zamówienie w przeciągu 14 dni, a czy się tego będą trzymać? Tego chyba nie wie nikt.

Offline perek82

« Odpowiedź #20734 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 11:07:58 »
A ja myślałem, że zawsze chodzi o komiks a nie okładki

Skoro czekałaś od dawna na to, to sądzę, że dla danej treści, okładka jasne, fajny dodatek, ale zawsze mi się wydawało, że komiksy kupujemy dla jego środka, treści i rysunków.

Piszecie, jakbyście wczoraj pierwszy raz weszli na forum.
Wystarczy, że coś nazwie się "limitowanym" i dla części komiksiarzy to wystarczy, żeby chcieć to mieć. Nawet czasem więcej zapłacą za takie coś. I oczy by wydrapali, gdyby ktoś chciał dodrukować "limitowaną edycję".
Trzeba przyjąć to do wiadomości, zaakceptować, jeśli nie uda się zrozumieć. I poczekać do następnej limitki, gdzie sytuacja się powtórzy.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline LukCook

« Odpowiedź #20735 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 11:22:38 »
I teraz pytanie: jak nie wyprzedanie się* Gunslingera wpłynie na plan wydania 4 tomów Spawna za 800pln.

*w ciągu prawie 24 godzin

Patrząc, ile sztuk Gunslingera zostało sprzedanych to raczej pozytywnie wróży na 4 tomy Spawna za 800zł.

Wczorajsza sytuacja pokazuje, że można zacząć sensownie wydawać Spawna i osiągnąć sukces.

Online michał81

« Odpowiedź #20736 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 11:33:55 »
Piszecie, jakbyście wczoraj pierwszy raz weszli na forum.
Masz rację, nie powinno to dziwić. Rozumiem ze sklep mógł zrazić do siebie całą akcją jak zaistniała, ale żeby od razu nie kupować tytułu, który się chciało bo nie ma tej okładki, którą się wybrało? Trochę to jest absurdalne.

Offline perek82

« Odpowiedź #20737 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 11:47:10 »
Emocje, co zrobisz.
Mnie zdarza się bojkotować mecze ulubionej drużyny, gdy grają padakę i się na nich wściekać po kolejnym blamażu. A sport to podobno zdrowie, hobby i fajne emocje powinien zapewniać 🤠
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline dinogal

« Odpowiedź #20738 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 12:06:42 »
Patrząc, ile sztuk Gunslingera zostało sprzedanych to raczej pozytywnie wróży na 4 tomy Spawna za 800zł.

Wczorajsza sytuacja pokazuje, że można zacząć sensownie wydawać Spawna i osiągnąć sukces.

Tylko jeśli wierzyć ilością pokazywanym przez Gildie dot pozostałych egzemplarzy to zakładając że tyle samo sprzeda się serii regularnej (przy tym samym nakładzie) to Arek zawali wszystkie piwnice, i swoją i wszystkich sąsiadów.

Kierowniku, czy znając prawdziwą liczbę pozostałych Ci egzemplarzy nie boisz się na tą chwilę o piwnice :) ?

Offline Szekak

« Odpowiedź #20739 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 12:11:11 »
Sprzedaz przebiła najśmielsze oczekiwania prezesa, a ty się pytasz czy boi sie o piwnice. :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline wojtpil

« Odpowiedź #20740 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 12:15:45 »
Spawn Gunsplinger ciągle dostępny. Kto miał kupić kupił. Nadwyżka (pewnie minimalne) może zalegać.
To będzie wyznacznik ilościowy przy wydaniu tradycyjnego Spawna.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Maj 2025, 12:18:54 wysłana przez wojtpil »

Offline bocik

« Odpowiedź #20741 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 12:24:35 »
Emocje, co zrobisz.
Mnie zdarza się bojkotować mecze ulubionej drużyny, gdy grają padakę i się na nich wściekać po kolejnym blamażu. A sport to podobno zdrowie, hobby i fajne emocje powinien zapewniać 🤠

Niby herezja ale też tak mam zwłaszcza jak do końca sezonu zostały sparingi:(

Offline Pocztar

« Odpowiedź #20742 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 13:12:18 »
Już niedostępna regularna ;)

Offline wojtast

« Odpowiedź #20743 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 13:18:59 »
Dodam jeszcze jedną rzecz (tak na przyszłość), która ułatwiała zakup. Zamiast wybierać płatność online można spokojnie wybrać opcję przelewu na konto, przez skracało to proces zakupu i zmniejszało szanse wywalenia się strony podczas zamówienia, a potem po prostu spokojnie dokonać przelewu korzystając z nr konta jaki dostaje się w mailu.

Ja też miałem taki plan. Nawet powiem więcej, poszedłem krok dalej i przygotowałem to sobie zapobiegawczo już wcześniej, tak że miały być bodajże tylko 4 kliknięcia:
dodaj do koszyka -> złóż zamówienie -> zaakceptuj regulamin -> zamawiam
Nie odświeżałem też jak debil w momencie zakupu, tylko czekałem aż przemieli w momencie procesowania.
Na nic to wszystko się jednak zdało, bo finalnie i tak okazało się być czystą loterią to do kogo zostanie skierowana wystarczająca przepustowość ze sklepu żeby dokończyć zakup.
Więc to nie do końca tak, że ci którym się nie udało to byli jacyś niepełnosprawni cyfrowo albo mniej sprytni.

Ale jak już mówimy o poradach na przyszłość, to ja też wyciągnąłem wniosek.
Lekcja na przyszłość: Następnym razem założę na Neogildii dodatkowe konto albo 2 i spróbuję równocześnie dokonać zakupu z 3 różnych urządzeń i źródeł internetu. Dla sklepu to pewnie złe wieści i niepotrzebne dodatkowe obciążenie, ale jeśli tak to obecnie wygląda ze strony technicznej w nowym sklepie, to 3 niezależne pasma z dostępem do sklepu po prostu zwyczajnie statystycznie 3-krotnie zwiększą dla mnie szansę, że to ja się dopcham i na którejś linii dostanę priorytet i to mi się uda a nie komuś innemu.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #20744 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 13:20:49 »
Następnym razem założę na Neogildii dodatkowe konto albo 2 i spróbuję równocześnie dokonać zakupu z 3 różnych urządzeń i źródeł internetu. Dla sklepu to pewnie złe wieści i niepotrzebne dodatkowe obciążenie, ale jeśli tak to obecnie wygląda ze strony technicznej w nowym sklepie, to 3 niezależne pasma z dostępem do sklepu po prostu zwyczajnie statystycznie 3-krotnie zwiększą dla mnie szansę, że to ja się dopcham i na którejś linii dostanę priorytet i to mi się uda a nie komuś innemu.

ALBO wywołasz trzykrotnie większy ruch na ten sam produkt i będziesz miał trzykrotnie mniejszą szansę, że kupisz.