Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3246516 razy)

orangutan, Popiel, Klima, plast, Xmen, Melkazir, zombie001, Lobo (+ 1 Ukrytych) i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline wojtast

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #20715 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 23:26:26 »
Arek, a nie ma szans żeby ustalić z Gildią ile zostało sprzedanych limitek ponad faktyczny stan (0zł) i na szybko podmienić w drukarni daną ilośc egzemplarzy z regularów na limitkę?
(Albo po prostu w ciemno podmienić kilkaset egzemplarzy)
Wygląda, że regularów sporo zostanie i tak, a na limitki dalej byłby spory popyt. Zwłaszcza, że wygląda, ze wielu ludzi się zraziło i zrezygnowało z brania regularnej po tej wtopie z Neogildią.
Czy kontrakt jest zawarty na ściśle sprecyzowaną ilość każdej z 3 wersji a nie łączną ilość i nie da rady tego ruszyć?

Offline roble

« Odpowiedź #20716 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 00:17:07 »
wojtast, idź spać bo bredzisz..  :)

szacun SL za wreszcie adekwatny nakład wobec zapotrzebowania.. ;)

Offline Alienus66

« Odpowiedź #20717 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 05:24:27 »
Nie dowiedziałem sie jaki był nakład no trudno ale na pewno był dużo większy. Wniosek można z tego wyciągnąć taki że przytemperuję to spekulantów którzy przestaną wykupować na potęge komiksy Lain gdyż nakład jest dużo większy i dla każdego starczy co mi się podoba. Pod warunkiem czy wydawnictwo to podtrzyma w przyszłości i czy Majster będzie chciał żeby mu piwnica zalegała nie sprzedanymi bo pewnie tak będzie w takiej sytuacji jak spekulanty przestaną wyczuwać że ten towar już nie jest nie do kupienia. Oczywiście poza limitkami ale dla nie których nie ma znaczenia okładka tylko żeby przeczytać więc moga z tymi limitkami też się zablokować.
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Maj 2025, 05:27:56 wysłana przez Alienus66 »

Offline michał81

« Odpowiedź #20718 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 06:04:14 »
Nie dowiedziałem sie jaki był nakład no trudno ale na pewno był dużo większy.
Od początku była mowa, że nie będzie podany nakład ze względu na zapisy w umowie. SL miało złamać dane słowo i narazić się, że nie uda mu się pozyskać kolejnych komiksów z uniwersum Spawna, jakby to doszło do wiadomości licencjodawcy? Raczej powinniśmy uszanować decyzje Arka w tej sprawie, a nie ciągle o to pytać. Jakoś inni wydawcy nie są ciśnięci o podawanie nakładów swoich komiksów.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #20719 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 06:44:43 »
Użytkownicy forum wstępnie oszacowali nakład, a widząc włożony w to wysiłek wynik wydaje się nie odbiegać zbytnio od stanu faktycznego.

Offline dinogal

« Odpowiedź #20720 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 08:15:18 »

@studio_lain aka Arek Widzę, że bardzo poważnie podszedłeś do kwestii nakładów. Dzięki Ci za to. Teraz jestem spokojny, że Witchblade wystarczy dla każdego. Jedyna wtopa, że limitek nie było bardziej proporcjonalnie do nakładu, ale to nic nad czym trzeba by było płakać.

zakładam że to dotyczy tylko SPAWNA a pozostałe SL_USA będą w standardowych nakładach :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #20721 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 08:49:01 »
Nie dowiedziałem sie jaki był nakład no trudno ale na pewno był dużo większy. Wniosek można z tego wyciągnąć taki że przytemperuję to spekulantów którzy przestaną wykupować na potęge komiksy Lain gdyż nakład jest dużo większy i dla każdego starczy co mi się podoba. Pod warunkiem czy wydawnictwo to podtrzyma w przyszłości i czy Majster będzie chciał żeby mu piwnica zalegała nie sprzedanymi bo pewnie tak będzie w takiej sytuacji jak spekulanty przestaną wyczuwać że ten towar już nie jest nie do kupienia. Oczywiście poza limitkami ale dla nie których nie ma znaczenia okładka tylko żeby przeczytać więc moga z tymi limitkami też się zablokować.
Moglibyście już skończyć z tym bajdurzeniem o spekulantach? Takiego "Darkness" widzę na OLX 10 ofert, na Allegro również dziesięć. Nawet zakładając, że nie są to te same osoby (w co wątpię), to jaki to jest procent z tych 800 szt?

Offline wojtast

« Odpowiedź #20722 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 08:50:05 »
bredzisz..  :)

Dlatego po prostu pytam :)
"Kto pyta, nie b...redzi?"

Nie udało mi się przez 30 minut kupić limtki A, inne okładki mi się nie podobają, więc podziękuję za całego Spawna, nie ma już sensu dla mnie tracić czas w pracy i energię na coś na co czekałam od dawna a przez fatalną stronę internetową nie byłam wstanie kupić.

To jest kur_a cyrk, że 25 minut mieć komiks w koszyku i nie da się go opłacić bo ciągle są jakieś błędy.
Także z dniem dzisiejszym przestaję kupować komiksy ze Studio Lain
Zależało mi na limitce A Spawna

Dziękuję, bawcie się dalej sami, ale beze mnie.

więc tak zamówiłem swoja wersje B wywaliło mnie przy wybieraniu płatności w koszyku nadal wisi b ale brak juz dostępności tym samym mam w dupie całą gildie i SL

albo nawet bez, jeśli mi nie przejdzie niesmak z braku A

Limitke A wywiało mi z koszyka, trochę szkoda, ale za to 300 zł zaoszczędzone, a w dłuższej perspektywie sporo więcej.

Offline michał81

« Odpowiedź #20723 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 08:59:49 »
A ja myślałem, że zawsze chodzi o komiks a nie okładki, o ja głupi. Zresztą jak ktoś chce sobie kupić komiks tylko dla okładki, postawić na półce gdzie widać tylko grzbiet, który jest identyczny dla wszystkich wariantów to jego sprawa nie moja.

Dodam jeszcze jedną rzecz (tak na przyszłość), która ułatwiała zakup. Zamiast wybierać płatność online można spokojnie wybrać opcję przelewu na konto, przez skracało to proces zakupu i zmniejszało szanse wywalenia się strony podczas zamówienia, a potem po prostu spokojnie dokonać przelewu korzystając z nr konta jaki dostaje się w mailu.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #20724 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 09:12:41 »
...można spokojnie wybrać opcję przelewu na konto

Hehe... to teraz przeczytaj ponownie ostatnie 20 stron tego wątku i zastanów się, czy gdziekolwiek ma tu zastosowanie słowo "spokojnie". :P

Offline Tom926

« Odpowiedź #20725 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 09:20:37 »
Mi pokazuje 226 sztuk
Dziwne bo mi stan na teraz pokazuje jeszcze 541 sztuk

Offline dreamer36

« Odpowiedź #20726 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 09:45:35 »
Kurz bitewny już opadł, więc podsumowując na szybko:
1) Gildia nie dała rady mimo, że wiedziała jak to będzie wyglądać. Czy to wina nowego sklepu, czy wina klikaczy, czy faktycznie obciążenie było takie, że żaden sklep by nie wytrzymał - to pozostaje tylko w kwestii domysłu;
2) Gunslinger Spawna można dalej kupić na Gildii i pewnie jeszcze będzie długo dostępny - czyli nie wyprzeda się w 24h;
3) Nakład jest olbrzymi - wygląda na to, że minimum 1500;
4) W trakcie zakupów tak gorącego tytułu na forum siedziało tyle osób, że forum również przestało prawie działać :)

Miłego weekendu wszystkim!!

Offline michał81

« Odpowiedź #20727 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 09:54:17 »
I teraz pytanie: jak nie wyprzedanie się* Gunslingera wpłynie na plan wydania 4 tomów Spawna za 800pln.

*w ciągu prawie 24 godzin

Offline michał81

« Odpowiedź #20728 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 09:59:10 »
 8)
Hehe... to teraz przeczytaj ponownie ostatnie 20 stron tego wątku i zastanów się, czy gdziekolwiek ma tu zastosowanie słowo "spokojnie". :P
Spokojnie wczoraj na forum nie było. Też mi wywalio stronę podczas zakupu stąd zrezygnowałem z płatności online i poszło to sprawniej (po prostu dziele sie radą na przyszłość). Rozumiem, że ktoś chciał limitowaną okładkę, mi w tym wypadku starczyła podstawowa, aby pasowała do King Spawna.

« Odpowiedź #20729 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 10:29:44 »
Nie udało mi się przez 30 minut kupić limtki A, inne okładki mi się nie podobają, więc podziękuję za całego Spawna, nie ma już sensu dla mnie tracić czas w pracy i energię na coś na co czekałam od dawna a przez fatalną stronę internetową nie byłam wstanie kupić.
Skoro czekałaś od dawna na to, to sądzę, że dla danej treści, okładka jasne, fajny dodatek, ale zawsze mi się wydawało, że komiksy kupujemy dla jego środka, treści i rysunków.
Przecież komiksy i tak stoją na półce grzbietami, a one są identyczne w każdym wydaniu.
Więc jasne, rozumiem ból, sam miałem brać limitkę B, ale przez Gildię nie mogłem tego uczynić - ale wziąłem podstawową, bo przecież komiks to komiks.
Więc trochę nie rozumiem takiego zachowania - nie dostałam limitki? Foch, nie kupię już w ogóle  >:(
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉