Tak w kwestii językowej - porada z linka dotyczy tylko tego, czy można pisać "SF" albo "s.f.", nic nie mówi o formie "sci-fi" ani nie stwierdza jej niepoprawności. Zresztą "SF" jest tak samo "bezpośrednim zapożyczeniem z angielskiego, jak "sci-fi", więc nie ma podstaw, żeby z tego tytułu jedno dyskwalifikować, a drugie zachować.
Skoro mamy hi-fi i Wi-Fi, to możemy też mieć sci-fi 
A nazwę tego kanału w Polsce zostawiono jako "Sci-Fi" właśnie z uwagi na niefortunne skojarzenia wyrazu "SyFy" w Polsce, gdzieś o tym czytałem.
Powiedziałbym, że w Asteriksie są też elementy obyczajowe i mimo że pierwotnym adresatem jest młodszy czytelnik, to zawiera on także sporo żartów, które docenią w pełni dopiero starsi odbiorcy; Tintin dla mnie sam tworzy tradycję, jako że jako jeden z pierwszych wprowadził wiele elementów, które potem stały się istotą komiksu europejskiego, ale jeśli przez "odejście od tradycji" rozumiemy zerwanie z tradycyjnymi "proto-komiksami" z narracją pod obrazkiem typu "Koziołek Matołek" na rzecz opowiadania akcji rysunkami i dymkami, to w pełni się zgadzam.
Wprawdzie już mocno (i wielowątkowo) odchodzimy od tematu "CE", ale pozwolę sobie jeszcze dopowiedzieć.
Przez dekady w Polsce stosowano zapis SF ,który czytano jako "esef", czyli spolszczona wersja. Jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, zamiast stosowania dokładnej kalki językowej.
Kwestia "Asteriksa", to się nie wyklucza, przecież od starożytności, bajki i historie tworzone z myślą o młodszym odbiorcy, praktycznie zawsze zawierały elementy, które są w stanie docenić tylko dorośli.
"Tintin" nie wprowadził dymków i narracji (akcji) obrazem, "jedynie" przyczynił się do upowszechnienia takich elementów i rozwiązań w Europie. Problem ze stosowaniem dymków jest trochę bardziej skomplikowany. Przypomnę, że np. w PRL jeszcze w latach 50 istniał wyraźny (i upolityczniony) podział na "komiks" (zamerykanizowany, z dymkami) i "historyjki obrazkowe" (tworzone w tradycji definiowanej jako "europejska"). I dopiero Papcio Chmiel spopularyzował dymki, jako pewną oczywistość, chociaż dymki były w Polsce stosowane znacznie wcześniej.
Dyskusja oczywiście do wydzielenia a nie usunięcia (dla jasności, pozdr dla moderów z nożyczkami

).