Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3244416 razy)

Offline Teli

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18795 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 11:14:20 »
(wrzutka wyrwana z dyskusji)

Ciemność wreszcie dotarła. Stan perfekcyjny. I lekki szok. To naprawdę wygląda tak dobrze jak się od tygodnia słyszy. Od formatu, jakości druku, szycie porządne, oprawa nie trzeszczy (choć zobaczymy po czytaniu).
Kupowałem z sercem na ramieniu, bo nie byłem przekonany czy tego potrzebuje, ale to jest tak świetnie wydane, że w mojej opinii kładzie wszystkie dotychczasowe próby wydawania omnibusów przez konkurencje.
Wreszcie ktoś zrobił to porządnie.
Brawo. Kierownika proszę, żeby już tego poziomu nie schodził, a ja cieszę się na kilka kolejnych ciemnych wieczorów :)

(koniec wrzutki, możecie przegadywać się dalej)

Online Midar

« Odpowiedź #18796 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 11:26:36 »
To skorod dużo osób się zgłasza, a co drugi komiks wyprzedaje się do zera, może pora w końcu dodać te 50-100 egzemplarzy?

Tylko potem znajdzie się kolejne 20, które zaczną marudzić. Model Arka jest bardzo dobry, lepiej jak 50 osób nie zdąży/zapomni kupić, niż jak mu 100 egzemplarzy zostanie i będzie zalegać. W tym modelu biznesu o to chodzi, żeby sprzedało się szybko na pniu i w ten sposób móc szybko wydać kolejne tytuły, realizując swoją pasję/marzenia wydawnicze.

Offline eyesore

« Odpowiedź #18797 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 11:29:42 »
Ta niekończąca się dyskusja przypomina mi moją ostatnią sytuację gdy chciałem kupić bilet na ostatni koncert Black Sabbath w UK, wziąłem dzień wolny na to żeby ogarnąć sprzedaż, oczekiwałem o odpowiedniej godzinie i jak się udało zapisać do wirtualnej kolejki to okazało sie że jestem na miejscu 60k... I co, mogli zrobić na Wembley koncert z 2x większą widownią i 2x większymi wpływami (a że koncert charytatywny to podwójny plus) ale zrobią to w birmingham na średnim stadionie z powodów ideologicznych/historycznych :)

Takie życie :)
Ja nawet nie startowałem to próby kupna tych biletów po tym jak przeczytałem że miejsc jest jakieś 43 tys. (a skład taki że myślę że nawet mogli by sprzedać z milion jak nie więcej biletów).

Czytam wpisy niektórych i czasami zastanawiam się nad cierpliwością Arka i Kasi.
Ile razy wciąż i wciąż wałkują to samo, tłumaczą, opisują i zaczynają od początku bo ktoś wie lepiej.
Że więcej egzemplarzy, że wynajmij  sobie magazyn, żeby lepsza reklama bo komuś nie chce się w Google wyszukiwanej frazy, że sekta bo ludzie sie cieszą że dostali to na co nawet inny wydawca nawet nie chciał spojrzeć ani nawet splunąć i chwalą wydawcę, że słaba komunikacja bo nie ma banerów na mieście o tym ze będzie sprzedasz danej pozycji.

Taka trochę kwintesencja polskości, jest ok ale będę marudził bo kcem.

Offline komiks

« Odpowiedź #18798 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 11:33:39 »
że słaba komunikacja bo nie ma banerów na mieście o tym ze będzie sprzedasz danej pozycji.
Dzięki temu marudzeniu, Arek podaje w stopce forumowej zapowiedzi komiksów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #18799 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 11:40:14 »
Tylko potem znajdzie się kolejne 20, które zaczną marudzić. Model Arka jest bardzo dobry, lepiej jak 50 osób nie zdąży/zapomni kupić, niż jak mu 100 egzemplarzy zostanie i będzie zalegać. W tym modelu biznesu o to chodzi, żeby sprzedało się szybko na pniu i w ten sposób móc szybko wydać kolejne tytuły, realizując swoją pasję/marzenia wydawnicze.
No ja rozumiem, na czym polega ten model, równocześnie rozumiem niezadowolenie wśród części kupujących.

Za bardzo nie rozumiem tylko tego późniejszego gadania X razy w roku - "nie dało się przewidzieć", "nie wiadomo, ile zabrakło", itd. No to nie jest ciężko sprawdzić, nikt (przynajmniej logicznie myślący) nie oczekuje nagłego zwiększania nakładów w tysiącach.

Offline Warpath

« Odpowiedź #18800 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:17:56 »
Ja osobiście jestem bardzo ciekaw efektu Spawna. To już trochę inny model niż jednorazowe rzuty danych tytułów. Tutaj wchodzimy w pewnego rodzaju cykliczność tytułu, mimo że historie stanowią odrębne opowieści. Jeśli komuś nie podejdzie pierwszy Spawn - może zastanowić się czy sięgnąć po kolejny. Podobnie ewentualna kontynuacja Darkness mogłaby się spotkać z innym odbiorem - in plus bądź in minus - jako że czytelnicy już wiedzą z czym mają do czynienia. Spawn będzie pewnego rodzaju papierkiem lakmusowym testującym czy większe ilości w ramach danego tytułu to właściwa strategia dla tego typu pozycji / modelu wydawniczego.

Btw. dziwi mnie nieco wybór pierwszego Spawna, który graficznie / nastrojowo mocno odbiega od swojej oryginalnej wersji. Ludzie raczej spodziewają się tego bohatera bardziej w McFarlane'owskiej wersji, więc mogą się być zaskoczeni bądź wręcz się zrazić, gdyż otrzymają coś zgoła innego. W mojej opinii inny na start byłby lepszy.

Offline LukCook

« Odpowiedź #18801 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:22:15 »
Ja osobiście jestem bardzo ciekaw efektu Spawna. To już trochę inny model niż jednorazowe rzuty danych tytułów. Tutaj wchodzimy w pewnego rodzaju cykliczność tytułu, mimo że historie stanowią odrębne opowieści. Jeśli komuś nie podejdzie pierwszy Spawn - może zastanowić się czy sięgnąć po kolejny. Podobnie ewentualna kontynuacja Darkness mogłaby się spotkać z innym odbiorem - in plus bądź in minus - jako że czytelnicy już wiedzą z czym mają do czynienia. Spawn będzie pewnego rodzaju papierkiem lakmusowym testującym czy większe ilości w ramach danego tytułu to właściwa strategia dla tego typu pozycji / modelu wydawniczego.

Btw. dziwi mnie nieco wybór pierwszego Spawna, który graficznie / nastrojowo mocno odbiega od swojej oryginalnej wersji. Ludzie raczej spodziewają się tego bohatera bardziej w McFarlane'owskiej wersji, więc mogą się być zaskoczeni bądź wręcz się zrazić, gdyż otrzymają coś zgoła innego. W mojej opinii inny na start byłby lepszy.

Pierwszy będzie wydany Spawn Gunslinger, więc styl dość bliski do McFarlane.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18802 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:28:14 »
Tak mnie naszło: gdzieś w napięty plan wydawniczy da się wcisnąć jeszcze jeden, nierentowny tytuł? Skoro Lain US generuje profit może by udało się Brygadę 2... Czy temat definitywnie zaorany...? Jakiś potencjalny termin: 2026/2027/co-się-odwlecze-to-nie-uciecze?

brygada 2 będzie, ale nie pytaj kiedy - pewnie druga połowa przyszłego roku
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18803 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:30:54 »
To jeśli jest taki koncert pytań, to ja też mam jedno.
Jaki jest limit przerobowy Studia Lain?
Ile komiksów możecie wydawać rocznie/miesięcznie?

Mam na myśli, w obecnym modelu, bo jak rozumiem, to jest drugie zajęcie. Wiadomo, że ogólnie to limitu nie ma, ale to wiąże się z poważnymi decyzjami życiowymi.

hm... niebo nie ma limitu ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18804 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:32:30 »
Różne podmioty = różne podejścia. To chyba oczywiste, że mikroprzedsiębiorca będzie komunikował się inaczej niż korpo. W efekcie z menedżerami na forum nie pogadasz, bo forum nie jest ich najważniejszym targetem podczas gdy mały wydawca, który zauważył, że relacja "kumpelska" robi zbyt trzyma się takiej a nie innej strategii komunikacyjne, bo ona przynosi w miarę stałe obrót i zysk.

proszę nie mylić moich cech charakteru z potrzebą budowy basenu ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18805 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:34:46 »
To skoro dużo osób się zgłasza, a co drugi komiks wyprzedaje się do zera, może pora w końcu dodać te 50-100 egzemplarzy?

byłoby fajnie jakby to był co drugi :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18806 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:41:06 »
No ja rozumiem, na czym polega ten model, równocześnie rozumiem niezadowolenie wśród części kupujących.

Za bardzo nie rozumiem tylko tego późniejszego gadania X razy w roku - "nie dało się przewidzieć", "nie wiadomo, ile zabrakło", itd. No to nie jest ciężko sprawdzić, nikt (przynajmniej logicznie myślący) nie oczekuje nagłego zwiększania nakładów w tysiącach.

bo nie da się przewidzieć no nie da... każdy tytuł jest inny
Altor - Moebius - leży
Darkness - hit

nie wiesz jak zareaguje rynek a umowy podpisujesz miesiące - rok - wcześniej zanim wydasz
więc asekurujesz się, żeby nie wtopić - mierzysz siły na zamiary
zadanie SL - przetrwać by móc cieszyć się swoim hobby :)
i świetnie rozumiem krytykę, frustrację z wyprzedania - ale nic nie poradzę
dziś wydaję więcej komiksów niż jeszcze 4 lata temu mógłbym pomarzyć
zdarzały się lata, że wydawaliśmy 2 komiksy rocznie a one zalegały mimo nakładów niższych niż 700
naprawdę wciąż się dziwicie, że działamy zachowawczo? serio?

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18807 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:42:43 »

ale pierwszy będzie Gunslinger - najbliższy temu co robił Todd i Capullo
potem dopiero Hellspawn

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Warpath

« Odpowiedź #18808 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:56:12 »
Ah, okey, zatem cofam zdziwienie : ) Jakoś zakodowałem, że Hellspawn leci pierwszy.

Offline Masonna

« Odpowiedź #18809 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 13:01:31 »
Ale brzydkie te grafiki Hellspawna. Bohomazy :/
Komary rypią...