Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3244422 razy)

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18780 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 21:21:33 »
Panie Arku, taka myśl, na ile egzemplarzy musiałaby taka komiksiarnia złożyć zamówienie, żebyś dla niej zrobił okładkę limitowaną? Czy jeśliby sklep typu komiksiarnia złożył zamówienie na 120-150 egzemplarzy, to czy podniósłbyś nakłady o te egzemplarze? Mowa o nowych projektach.

Hm... uwielbiam Jole ale to musialo by byc 200.
Ale to nie jest kwestia sklepow. Jest pewna pula do wyjecia z rynku. Ilu z was zrezygnowalo z innych zakupow by miec Darkness?

No i przypominam kwestia umow. Ja nie potrafie przewidywac przyszlosci. Jak pisalem dzialam asekuracyjnie. Mam swoj helmowy jar i tam sie bronie przed sarumanem kapitalizmu ;) dzieki temu wciaz istniejemy ba rozwijamy sie z oferta.

I dajcie spokoj z tym pan. Za chwile sie okaze ze to synonim pana i wladcy sekty lain ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 21:27:22 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #18781 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 21:38:01 »
Tak mnie naszło: gdzieś w napięty plan wydawniczy da się wcisnąć jeszcze jeden, nierentowny tytuł? Skoro Lain US generuje profit może by udało się Brygadę 2... Czy temat definitywnie zaorany...? Jakiś potencjalny termin: 2026/2027/co-się-odwlecze-to-nie-uciecze?

Offline zarombisty

« Odpowiedź #18782 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 22:32:55 »
Jak zrobi mi sie miejsce to pogadam o tym z titan comics.

Są osoby narzekające na Studio Lain, krytykujące, itp, itd.
A ja jakoś lubię tego wydawce, polityke wydawania komiksów (3 okładki).
Szybka sprzedaż jest pewnie też przez reklamę tytułów na długo przed rozpoczęciem przesprzedaży, głosowanie na okładki.
Dodam, że sam na 3 tytuły się nie załapałem bo wcześniej nie śledziłem dat i przez to musiałem kupić dużo drożej.
Lubię też podejście Arka, który rozmawia z nami (czytelnikami), rzuca propozycje kolejnych tytułów i sam też jest otwarty na nasze propozycje. (nie słodzę ;)

A teraz pytanie i niech każdy sobie to na spokojnie przemyśli:
- jakie podejście mają do czytelników-kupujących inni wydawcy ?
Bo miałem styczność mailową w przeszłości z wydawcami komiksów, książek i muszę stwierdzić że to oni są najważniejsi a czytelnik się nie liczy. Np Egmont, Rebis, kilku nie pamiętam bo maile pokasowałem.
Tam propozycji nawet nie ma co podawać, kontakt był w stylu "po co ja im zawracam głowę".

Za przykład dobrych wydawców podam Studio Lain, Vesper, Copcorp, Black Monk, a reszta to niech się od nich uczy (chodzi o kontakt, odpowiedzi na pytania na propozycje = ogólnie podejście). Np. Black Monk wydaje teraz jedną z moich propozycji, Vesper rozważa 2 propozycje.

A jeżeli chodzi o kontakt z czytelnikami i całą resztę to Studio Lain jest liderem :)

To tyle, to tylko moje przemyślenia - a wam życzę coraz więcej świetnych tytułów.
Pozdrawiam wszystkich.
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline Rzepcio

« Odpowiedź #18783 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 22:33:23 »
Może studio powinno założyć swojego discorad, gdzie by informowało o starcie sprzedaży swoich komiksów, trafiając jeszcze do młodszego odbiorczy niż boomerów z forum i facebooka.  :P

Co to Discord? 😜

Offline komiks

« Odpowiedź #18784 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 22:39:19 »
To jeśli jest taki koncert pytań, to ja też mam jedno.
Jaki jest limit przerobowy Studia Lain?
Ile komiksów możecie wydawać rocznie/miesięcznie?

Mam na myśli, w obecnym modelu, bo jak rozumiem, to jest drugie zajęcie. Wiadomo, że ogólnie to limitu nie ma, ale to wiąże się z poważnymi decyzjami życiowymi.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #18785 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 23:39:48 »
@komiks: Ciekawe pytanie :) Ale pewnie łatwiej by było na nie odpowiedzieć, gdybyśmy byli w korpo. A tak...
I myślę, że bardziej to pytanie o wolumen stronicowy niż o liczbę komiksów, bo mamy np. takie Darkness i taką Czwartą siłę - to są objętościowo zupełnie inne komiksy, wymagające nawet trochę innego rodzaju pracy...

Offline komiks

« Odpowiedź #18786 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 23:50:45 »
Masz w pełni rację, myślałem o tym, ale już uprościłem, zadowolę się odpowiedzią mniej więcej, a nawet taką czy SL zbliża się już do limitu, czy jeszcze trochę zapasu zostało? Pomijam oczywiście kwestie kasy na licencje, mówimy tylko o mocach przerobowych.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline death_bird

« Odpowiedź #18787 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 00:25:58 »
- jakie podejście mają do czytelników-kupujących inni wydawcy ?
Bo miałem styczność mailową w przeszłości z wydawcami komiksów, książek i muszę stwierdzić że to oni są najważniejsi a czytelnik się nie liczy. Np Egmont, Rebis, kilku nie pamiętam bo maile pokasowałem.
Tam propozycji nawet nie ma co podawać, kontakt był w stylu "po co ja im zawracam głowę".

Różne podmioty = różne podejścia. To chyba oczywiste, że mikroprzedsiębiorca będzie komunikował się inaczej niż korpo. W efekcie z menedżerami na forum nie pogadasz, bo forum nie jest ich najważniejszym targetem podczas gdy mały wydawca, który zauważył, że relacja "kumpelska" robi zbyt trzyma się takiej a nie innej strategii komunikacyjne, bo ona przynosi w miarę stałe obrót i zysk.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #18788 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 00:48:37 »
@death_bird: A jednocześnie ta relacja jest związana ze strategią, której nikt nie próbuje imitować... :) Żaden inny wydawca nie wchodzi na ten poziom komunikacji z czytelnikami. Nie zastanawia Cię dlaczego?

@komiks: Teoretycznie, biorąc pod uwagę, że duża część pracy jest wykonywany z pomocą osób współpracujących (outsourcing), można by powiedzieć, że nie, nie zbliżamy się do limitu.
Ja swoje limity przekroczyłam już dawno :D W ten sposób nie mam czasu na to, żeby napisać coś składnego na Forum, żeby odpisać zainteresowanym osobom, żeby się angażować w inne zadania poza tym, co na już-teraz-wczoraj. Ale jak widać, żyję, funkcjonuję, układamy to jakoś, ciągle ulepszamy.

Na obronę Laina dodam, że dużo osób zgłasza się do nas na FB, że "przegapiły" niektóre tytuły w Gildii. Jak mała katarynka powtarzam, żeby się zapisywać na "Kliknij, kiedy ten produkt będzie dostępny" na tzw. kolejny rzut, Arek pokazuje, że nie tylko Gildia, to zupełnie nie jest tak, że mamy wywalone na wszystko - co mam wrażenie jest sugerowane przez niektórych. Nie mamy, działamy, informujemy, słuchamy...
Ale jak najbardziej jestem w stanie zrozumieć krytyczne głosy - to nie jest model całkowicie customer-friendly, to jest próba wprowadzenia pewnej symbiozy na linii wydawca-czytelnik, żeby to wszystko mogło się w miarę kręcić i dalej działać.
Tak naprawdę nie wiem, czy którykolwiek wydawca byłby w stanie taki model nastawiony tylko na klienta na tym niszowym rynku wdrożyć... Jak dla mnie najbliżej tej idei w swoim podejściu jest LiT, a przecież dobrze wiemy, że dostaje też mnóstwo głosów krytycznych...

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #18789 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 01:17:02 »
Może spróbujcie np. wprowadzić jakieś wstępne zapisy. Na zasadzie: za pół roku chcemy wydać komiks X, w dwóch tomach w łącznej cenie 400zł, mozna to połączyć z wyborem okładek. Udostępnijcie jakiś adres mailowy tylko do tego celu, albo ankietę na swojej stronie. Wyniki znane tylko Wam. Przy kilku kanałach dystrybucji informacji i dłuższym okresie, każdy zainteresowany miałby okazję dowiedzieć się o tych planach.
Akurat Wasi klienci to raczej poważni ludzie, więc raczej nie będą rzucać pustych deklaracji.
Po miesiącu czy dwóch macie określony popyt z podziałem na wersje okładkowe. Wg własnego uznania zwiększacie nakład o wybraną liczbę egzemplarzy i podpisujecie umowę z licencjodawcą.
Osoby, które wcześniej się zgłosiły dostają trzy dni przed otwarciem przedsprzedaży adres do ukrytej strony produktu na gildii czy innym zaprzyjaźnionym sklepie i dokonują zakupu. Reszta nakładu w dniu premiery jest dostępna dla wszystkich.
Można spróbować z jednym komiksem. Jak wypali to fajnie, jak nie, wracacie do starego modus operandi.

Offline death_bird

« Odpowiedź #18790 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 01:20:52 »
@MałaKasia
Różne podmioty = różne podejścia. Nie każdy musi mieć czas/chęci/umiejętności do prowadzenia takiej kampanii. Nie orientuję się również czy są inne wydawnictwa wypuszczające swoje kolejne tytuły w nakładzie 0,8-1k szt., którym do sukcesu wystarczy zagospodarować forum i ewentualnie FB.
To co widzę to określona polityka wydawnicza z zagospodarowaną niszą. Pomysł na biznes jak każdy inny.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline misiokles

« Odpowiedź #18791 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 07:46:53 »
Może spróbujcie np. wprowadzić jakieś wstępne zapisy.
Pomijając niedorzeczność i stopień skomplikowania - niezależnie od systemu ZAWSZE się znajdzie ktoś, kto przegapi, nie zdąży, będzie na delegacji, będzie miał przerwę w dostawie internetu, nie będzie zapisywał się na listy nie wiedząc jaka cena itd itp.
Trzeba zwyczajnie się nauczyć żyć ze świadomością że pewne rzeczy w naszym życiu są limitowane jak drożdże w pandemii.

Offline dinogal

« Odpowiedź #18792 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 08:06:27 »
Ta niekończąca się dyskusja przypomina mi moją ostatnią sytuację gdy chciałem kupić bilet na ostatni koncert Black Sabbath w UK, wziąłem dzień wolny na to żeby ogarnąć sprzedaż, oczekiwałem o odpowiedniej godzinie i jak się udało zapisać do wirtualnej kolejki to okazało sie że jestem na miejscu 60k... I co, mogli zrobić na Wembley koncert z 2x większą widownią i 2x większymi wpływami (a że koncert charytatywny to podwójny plus) ale zrobią to w birmingham na średnim stadionie z powodów ideologicznych/historycznych :)

Takie życie :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #18793 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 08:21:04 »
@death_bird: A jednocześnie ta relacja jest związana ze strategią, której nikt nie próbuje imitować... :) Żaden inny wydawca nie wchodzi na ten poziom komunikacji z czytelnikami. Nie zastanawia Cię dlaczego?

Heh… wymownie sobie pomilczę XD
BTW są jakieś weryfikowalne możliwości określenia korelacji między sprzedażą a udziałem „forumowej siły nabywczej”? Bo, że taka korelacja istnieje, to widać gołym okiem, ale jaki jest udział procentowy, chyba pozostaje zagadką?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online Castiglione

« Odpowiedź #18794 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 10:15:52 »
Na obronę Laina dodam, że dużo osób zgłasza się do nas na FB, że "przegapiły" niektóre tytuły w Gildii.
To skoro dużo osób się zgłasza, a co drugi komiks wyprzedaje się do zera, może pora w końcu dodać te 50-100 egzemplarzy?