Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248627 razy)

amsterdream i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18690 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 14:29:08 »
ale jw. jesteś klientem, nie wydawcą, czy jako klient nie wolałbyś żeby realia były inne? Tu nie ma co klepać wydawców po plecach...
Ja mam wrażenie że niektórzy lubią piłować gałąź na której siedzą.

inb4 wszystkie komiksy SL które chciałem kupić kupiłem, więc nie jestem narzekaczem że na coś się nie załapałem. Wolałbym jednak żebym mógł kupić komiks
a) jak już wyjdzie na rynku
b) nie tego samego dnia w którym się zaczyna przedsprzedaż bo może zniknąć do dnia następnego.

Offline komiks

« Odpowiedź #18691 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 14:43:56 »
Większy o 200 szt nakład nie zrobi zauważalnej różnicy na rynku, a tutejsi narzekacze i tak się na niego nie załapią.
Mam wrażeniem, że forumowi narzekacze są świetnie poinformowani, kiedy wychodzi dany tytuł SL.
Raczej napisał bym, że narzekacze nie mają powodu do narzekania w swoim imieniu.
Według mnie, robią to żeby wyładować frustrację w internetach, wielu osobom właśnie do tego służy anonimowy Internet.

Darkness powinien mieć większy nakład, nie ulega to wątpliwości, jednak nie było to do przewidzenia.
Z komiksów wydanych przez SL w ostatnich miesiącach, tylko 2 są niedostępne - Darkness i Caza, reszta jest do kupienia.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline SawiK

« Odpowiedź #18692 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 14:52:02 »
Może Arek zdecyduje o jakiś dodrukach komiksów Top cow za rok albo dwa? Tyle czasu będą różne ich komiksy wydawane ,umowa chyba nie wygasnie 🤔

Offline michał81

« Odpowiedź #18693 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 14:52:28 »
Z komiksów wydanych przez SL w ostatnich miesiącach, tylko 2 są niedostępne - Darkness i Caza, reszta jest do kupienia.
Dziwne jest bo o takiego Cazę jak o Dakness nie ma takiego lamentu. A przecież oba komiksy miały nakład 800 sztuk. To w końcu ten nakład jest niedoszacowany? Czy może jest odpowiedni?

Online amsterdream

« Odpowiedź #18694 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 14:55:39 »
Jeszcze chyba Czwarta siła się skończyła
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline komiks

« Odpowiedź #18695 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:05:43 »
Dziwne jest bo o takiego Cazę jak o Dakness nie ma takiego lamentu. A przecież oba komiksy miały nakład 800 sztuk. To w końcu ten nakład jest niedoszacowany? Czy może jest odpowiedni?

Caza był dłużej dostępny, ale Darkness pobił wszelkie rekordy, moim zdaniem lament jest uzasadniony. Tylko, że tego nie dało się przewidzieć, świadczy o tym chociażby fakt, że nawet skalperzy nie zdążyli kupić tego komiksu. Na Allegro nie ma ani jednej oferty od konta firma. Oferty są tylko od osób prywatnych na allegrolokalnie, olx i vinted.

Jeszcze chyba Czwarta siła się skończyła

Czwarta siła jest w komiksiarni
https://komiksiarnia.pl/studio-lain/19847-czwarta-sila-9788397221154.html

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18696 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:09:35 »
Studio Lain to nie Egmont, kompletnie inna skala. Nie zawsze mi się to podoba (bo marzy mi się pierwszy tom Sędzi Anderson czy Buttonman w akceptowalnej cenie), ale przyjmuję to z całym inwentarzem. Większy o 200 szt nakład nie zrobi zauważalnej różnicy na rynku, a tutejsi narzekacze i tak się na niego nie załapią. Wolę sobie wpisać w kalendarz datę przedsprzedaży wybranych komiksów i dostać od Studia Lain 10 komiksów w roku, niż nie wpisywać i dostać 5 tytułów. Do tego się to sprowadza.

Głównym powodem wkurzenia ludzi piszących na glidii jest to, że jeżeli nie jesteś w forumowej banieczce to tak naprawdę skąd masz wiedzieć, że przedsprzedaż konkretnego tytułu startuje w środku tygodnia w południe? Trochę przypomina to handlowanie trefnym towarem w bramie. Wink wink i pozdro dla kumatych. 

Offline michał81

« Odpowiedź #18697 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:17:51 »
Czwarta siła jest w komiksiarni
https://komiksiarnia.pl/studio-lain/19847-czwarta-sila-9788397221154.html
Tak samo jak Hunter Killer a w sklepie gildii w komentarzach już jest taki sam lament jak w przypadku Darkness.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 15:24:15 wysłana przez michał81 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #18698 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:20:00 »
Głównym powodem wkurzenia ludzi piszących na glidii jest to, że jeżeli nie jesteś w forumowej banieczce to tak naprawdę skąd masz wiedzieć, że przedsprzedaż konkretnego tytułu startuje w środku tygodnia w południe? Trochę przypomina to handlowanie trefnym towarem w bramie. Wink wink i pozdro dla kumatych.

Nie jest to bańka forum. Na profilu fb wydawnictwa też są informacje o starcie przedsprzedaży. Na stronie gildii to wygląda na gorzkie żale jednej osoby.
Hunter Killer ciągle do kupienia: https://komiksiarnia.pl/studio-lain/20145-hunter-killer-9788397221161.html

Offline komiks

« Odpowiedź #18699 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:23:05 »
Głównym powodem narzekanie jest jawny nakład 800 egzemplarzy, to się przewija wszędzie, tutaj, na facebooku, na gildii nawet w komentarzach na Youtube.

Wydawca informuje szczegółowo o zapowiedziach i przedsprzedaży, ale robi to na Facebooku, wiec jeśli ktoś nie ma tam konta, to dupa. Moim zdaniem wydawca powinien zadbać o lepszą komunikację do klientów. Celowo pomijam to forum, bo jeśli nie jest się jego użytkownikiem, to nie sposób śledzić wszystkiego, co tutaj jest pisane.

Online amsterdream

« Odpowiedź #18700 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:24:18 »
No ale zdajecie sobie sprawę że ludzie na Gildii mogą nawet nie wiedzieć, że coś takiego jak komiksiarnia istnieje?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #18701 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:27:50 »
Głównym powodem narzekanie jest jawny nakład 800 egzemplarzy, to się przewija wszędzie, tutaj, na facebooku, na gildii nawet w komentarzach na Youtube.
To w przypadku Spawnów, będzie ciekawa sytuacja, bo nie będzie podanego nakładu. Nie wiadomo jaki jest on naprawdę (może większy, może taki sam jak zawsze, a może wywalony w kosmos). Na co zatem przyjedzie narzekać tym pieniaczą jak zejdzie? Że znowu był za mały? Przecież nie będą wiedzieć jaki był.

Offline zombie001

« Odpowiedź #18702 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:29:15 »
@amsterdream

Spoko, spoko, ale na oficjalnej stronie Studia (nie trzeba mieć nawet FB) są oznaczone nie/wyprzedane komiksy  i gdzie je ewentualnie kupić.

Nie wiem tylko jak często są tam aktualizowane dane.

Już bez przesady z tym prowadzeniem każdego za rączkę...
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Wintermute

« Odpowiedź #18703 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:30:16 »
Wójka Google raczej znają. Nie róbmy sobie jaj. Wyskakuje chyba jako 4 wpis, Komiksiarnia, dostępny.
Co za ludzie

Offline Dracos

« Odpowiedź #18704 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:30:39 »
No ale zdajecie sobie sprawę że ludzie na Gildii mogą nawet nie wiedzieć, że coś takiego jak komiksiarnia istnieje?

Ale chyba jak ktoś ma internet i chce coś bardzo kupić to może kliknąć dwa razy zanim zacznie rozdzierać szaty że nie ma http://www.studiolain.pl/gdzie-kupic