Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3246482 razy)

orangutan, Klima, plast, Xmen, Melkazir, zombie001, Lobo (+ 1 Ukrytych) i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline kostuch

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18675 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 11:50:08 »
Zbrakło... no właśnie czy wiemy dla ilu? 20? 200? 2000?
Jesli kolejny po HK preorder z linii Lain Usa wyprzeda sie na gildii w 24h to da Ci pole do decyzji zeby zwiekszyc naklad o te mityczne 200 szt do tysiaka dla tej linii czy nie bedzie to argument?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18676 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 11:52:40 »
Tak, z pewnością. Na pewno zabrakło tylko dla dwóch osób, bo Studio Lain dokładnie to wyliczyło i to są dwie osoby. I teraz te dwie osoby założyły dziesięć kont żeby spamować z pomocą ruskiej farmy trolli. Tak było, nie ściemniam.

Bardzo możliwe. Tu na forum w kółko stękają te same osoby, dlaczego na Gildii miałoby być inaczej?
Popraw mnie, ale dla wydawcy 100 klientów, którzy nie zdołali kupić komiksu to żadna strata, a 100 komiksów zmielonych po kilku latach magazynowania to strata już realna. A zatem lepiej nie doszacować niż przeszacować.

Zresztą żaden z tych komiksów nie schodzi w ciągu kilku minut, a w ciągu kilku dni. Trzeba zdrowo się postarać żeby przegapić przedsprzedaż.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18677 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 11:53:31 »
Jesli kolejny po HK preorder z linii Lain Usa wyprzeda sie na gildii w 24h to da Ci pole do decyzji zeby zwiekszyc naklad o te mityczne 200 szt do tysiaka dla tej linii czy nie bedzie to argument?

na razie Hunter killer się nie wyprzedał :) w Komiksiarnii mają tego dużo :) inne sklepy nie ruszyły ze sprzedażą
Pozwolę sobie chwilę poczekać zanim zacznę zawierać umowy na wyższe nakłady
efekt Buttonmana skończył się po 4 komiksach
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline jedrol

« Odpowiedź #18678 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 12:31:31 »
Ja jestem tez po okolo 400 stronach i popieram to co mowia powyzsi, troche to glupie ale swiadome wiec spoko :) A przelamalo mi kryzys czytelniczy :)

Co do zwiekszenia nakladu: Ja narazie wzialem oba ale tez niewiem jak duzo kiczowatego komiksu lat 90 potrzebuje :D Spawny pewnie wezme chyba ze sie przejade ale predzej czy pozniej bede musial.sie opamietac ze wzgledu na przestrzen w domu, wiec troche zgadzam sie ze Ciezko wyczuc ile potrwa efekt zaspokojnia braku komiksow top cow w polsce i kiedy nadjejdzie ten koment ze duzo osob odpusci :D

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #18679 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 12:41:09 »
Bardzo możliwe.
Dlaczego tylko możliwe? Z całą pewnością tak było. Szczególnie jeśli potwierdza to prezes klubu. Łubu-dubu niech żyje nam!

Zresztą żaden z tych komiksów nie schodzi w ciągu kilku minut, a w ciągu kilku dni. Trzeba zdrowo się postarać żeby przegapić przedsprzedaż.
Masz rację. Przecież tak się właśnie robi zakupy. Konsumenci śledzą media wypatrując ogłoszenia terminu przedsprzedaży produktu przez producenta. Potem zaznaczają termin w kalendarzu. Potem robią przerwy w pracy żeby składać zamówienia na produkty, których przedsprzedaż właśnie rusza. Potem czekają na dostawę dwa miesiące i martwią się, czy produkt nie będzie uszkodzony, bo nie będzie na co wymienić. Masz rację. Trzeba być idiotą żeby nie robić zakupów w ten sposób i żeby taka forma zakupów nie była spełnieniem marzeń.

Jest super! Łubu-dubu!
Batman returns
his books to the library

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18680 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 12:50:44 »
Ja jestem tez po okolo 400 stronach i popieram to co mowia powyzsi, troche to glupie ale swiadome wiec spoko :) A przelamalo mi kryzys czytelniczy :)

Co do zwiekszenia nakladu: Ja narazie wzialem oba ale tez niewiem jak duzo kiczowatego komiksu lat 90 potrzebuje :D Spawny pewnie wezme chyba ze sie przejade ale predzej czy pozniej bede musial.sie opamietac ze wzgledu na przestrzen w domu, wiec troche zgadzam sie ze Ciezko wyczuc ile potrwa efekt zaspokojnia braku komiksow top cow w polsce i kiedy nadjejdzie ten koment ze duzo osob odpusci :D

dlatego kolejny etap to nowsze rzeczy z USA jak Oko Odyna itp.

a to kolejny komiks na który mam zamiar wydać nadmiar kasy ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline kostuch

« Odpowiedź #18681 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 12:55:46 »
Gunslinger to bedzie jaki pulap cenowy?

Offline rapr

« Odpowiedź #18682 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 13:00:16 »
Spawny pewnie wezme
Kurcze, ja wziąłem sobie Compendium pierwsze i... no nie wiem, nie porwało mnie. Na tyle, że nawet przeczytałem ledwo trzy/ cztery zeszyty. Może potem jest lepiej, ale Darkness mnie przyciągnęło od razu

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18683 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 13:02:01 »
Gunslinger to bedzie jaki pulap cenowy?

Dwa tomy po 300 stron w pakiecie. Koło 300 zł

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline PabloWu

« Odpowiedź #18684 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 13:20:29 »
Nie wiem czy to było poruszane ale czy jest szansa aby preordery obu pozycji wydawanych w danym miesiącu były w tym samym momencie? Nie ukrywam że delikatnie ułatwiłoby mi to życie i podejrzewam że nie tylko mi.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18685 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 13:23:31 »
u nas to trudne ze względów organizacyjnych
jak możemy już coś wypuścić do przedsprzedaży to to robimy
u nas to jest cały czas żywy organizm
np hunter-killer miało iśc pierwsze do druku a idzie jako drugie
zmienia się to jak w kalejdoskopie bo robimy to po godzinach i wolnym czasie

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18686 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 13:36:32 »
Przecież tak się właśnie robi zakupy. Konsumenci śledzą media wypatrując ogłoszenia terminu przedsprzedaży produktu przez producenta.

To nie ziemniaki, tylko niskonakładowy produkt dla pasjonatów niszowego hobby.

Fanów Metalliki czy innego Toola też należy w podobny sposób nawracać, bo przecież bilety powinny być dostępne nawet w dniu koncertu, a jeśli brakuje, to znaczy, że należy pobudować większe hale. No i po co Ci głupi numizmatycy stoją w długich kolejkach przed NBP kiedy ukazują się monety okolicznościowe - przecież to piniądz jak każdy inny, powinien być w kasie każdego sklepu.

Jesteśmy komiksowym trzecim światem, większość wydawców to mikrofirmy, a nakłady zazwyczaj są symboliczne. Tutaj wydawca ma dodatkowo specyficzny model sprzedaży i ostatnio działa mocny efekt FOMO. Żadne rejtanowskie manifesty nic tu nie zmienią.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 13:38:25 wysłana przez Deepdelver »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #18687 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 13:56:10 »
Wszystko rozumiem, ale mimo wszystko uważam, że przedsprzedaż kończąca się w kilka godzin to już jednak patologia. Mogę zrozumieć, że towar rzucony na rynek może się szybko wyprzedać, ale tu mówimy o produkcie, który nawet jeszcze nie istnieje. Może w takim razie warto ustalać nakład powiedzmy w tydzień po rozpoczęciu przedsprzedaży? Wszyscy byliby zadowoleni - klienci, bo kupili co chcieli, wydawca, bo sprzedał tyle ile mógł, licencjodawca - bo wyciągnął z danego wydania maksimum. Obecna sytuacja jest chora.

Żeby nie było - całą serię "Darkness" zdążyłem już zebrać wcześniej w oryginale, więc nie kieruje mną rozgoryczenie, że nie zdążyłem kupić  ;)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #18688 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 14:04:27 »
@Deepdelver Jesteś klientem, nie wolałbyś żeby komiks był dostępny w normalnej sprzedaży po jego wydaniu? @bibliotekarz chyba nie pisze o realiach, bo jakie są realia to widać, ale punktując ich absurdy wskazuje na możliwości, hipotetyczne, polepszenia sytuacji, nie wskazuje na rozwiązania, ale jw. jesteś klientem, nie wydawcą, czy jako klient nie wolałbyś żeby realia były inne? Tu nie ma co klepać wydawców po plecach...

zadajcie sobie tez pytanie, czemu inni wydawcy nie siegneli po te tytuly?
te licencje byly wolne dziesiatki lat
Myślę że ten względny sukces sprzedażowy tworzy obraz wydawcy wstrzelającego się w potrzebę wydając komiksy jakie ludzie chcą czytać, tymczasem tak jak piszesz - to było (i jest, z kolejnymi podobnymi tytułami) ryzyko, przez dekady nikt (prawie) o np. Darkness nie prosił, a nawet jak te postaci były wydawane to nie trafiały w gusta czytelników i nawet wtedy szczególnie skromna oferta "konkurencyjna" po prostu była "lepsza", trochę jak to ujął @Kandor (tu akurat o crossoverach z Alienem/Predatorem):
(...) niemniej pamiętam z tego okresu, że te tytuły w kioskach wydawały mi się wtedy (a miałem nie więcej niż 19 lat) już tak - za przeproszeniem -  "oczojebne"* że wyparłem większość informacji o nich z pamięci ;-)
Co nie zmienia faktu, że pozytywne opinie o Darkness to "powinny" być jedyne opinie - komiks w limitowanym nakładzie nie "powinien" trafiać do osób, które nie są nim zainteresowane. W cudzysłowach, bo może sobie i trafiać do wszystkich, ale nie powinien kiedy są osoby które by kupiły, ale nie kupią, bo nie wpisują się w obecny model zakupowy (czyli miesiąc offline i tak jakby komiksu nigdy na rynku nie było).

A zresztą - piszemy wciąż o puli klientów mniejszej niż 800 osób, to chyba nie jest próba statystyczna jaką można zbadać, tj. skąd to zainteresowanie komiksami, jakie "wymiękają" przy konkurencji? Analogią Spider-Man z, przez niektórych wyczekiwanymi klonami, ja osobiście lubiłem inną krytykowaną linię fabularną: Maximum Carnage, ale powszechna krytyka też była dla mnie zrozumiała, tymczasem schodziło jak ciepłe bułeczki... Inna analogia już z wydań filmów - relatywnie mali ("limitowani") dystrybutorzy wydają np. włoskie giallo w standardzie lepszym niż większość Hollywoodzkich hitów, o ile lubię ten gatunek, to natura tych produkcji była... Powiedzmy że wydanie saszetkowe z gazetą kioskową za kilka złotych byłoby w porządku, tymczasem wydawane są te budżetowe filmy w 4K i z masą dodatków - widzę że się wyprzedają do ostatniej sztuki i nie sposób się nie dziwić - czy ludzie kupują bo akurat jest, bo "może nikt już tego nie wyda", czy faktycznie lubią i chcą te filmy oglądać? Osobiście myślę że jest to miks tych czynników, tak samo z Darkness i innymi obecnie wyprzedawanymi tytułami SL, najgorszym dla SL, i dla czytelników faktycznie zainteresowanych zapowiedzianymi tytułami, byłby słaby odbiór komiksu typu Darkness, po nim mogłaby siąść sprzedaż następnej pozycji z tego "zakątka" komiksowego, to odcisnęłoby się na tym całym FOMO ("skoro wisi i się nie wyprzedaje, to mogę poczekać") i spowolniło lub zamknęłoby sprawę tego typu komiksów na kolejne dekady...

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18689 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 14:11:57 »
@Deepdelver Jesteś klientem, nie wolałbyś żeby komiks był dostępny w normalnej sprzedaży po jego wydaniu? @bibliotekarz chyba nie pisze o realiach, bo jakie są realia to widać, ale punktując ich absurdy wskazuje na możliwości, hipotetyczne, polepszenia sytuacji, nie wskazuje na rozwiązania, ale jw. jesteś klientem, nie wydawcą, czy jako klient nie wolałbyś żeby realia były inne? Tu nie ma co klepać wydawców po plecach...

Studio Lain to nie Egmont, kompletnie inna skala. Nie zawsze mi się to podoba (bo marzy mi się pierwszy tom Sędzi Anderson czy Buttonman w akceptowalnej cenie), ale przyjmuję to z całym inwentarzem. Większy o 200 szt nakład nie zrobi zauważalnej różnicy na rynku, a tutejsi narzekacze i tak się na niego nie załapią. Wolę sobie wpisać w kalendarz datę przedsprzedaży wybranych komiksów i dostać od Studia Lain 10 komiksów w roku, niż nie wpisywać i dostać 5 tytułów. Do tego się to sprowadza.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 14:20:37 wysłana przez Deepdelver »