Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3250972 razy)

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17505 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 13:42:04 »
Czwarta siła? Jeszcze nie wiem, bo nie mam wyceny z drukarni
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Dalthon

« Odpowiedź #17506 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:04:03 »
będę starał się wydać kontynuację uzupełnioną o dodatek w postaci artbooka, tak by drugi tom był tej samej wielkości co pierwszy
Biorąc pod uwagę że praktycznie pierwszego tomu już nigdzie nie ma, to nie lepiej zbiorczy wydać: wszystkie 3 części plus dodatek/artbook?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17507 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:13:42 »
brygady jest w pip :) zwłaszcza w mojej piwnicy ;)
uprzedzając pytanie wyślemy do gildii w tym tygodniu :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline michał81

« Odpowiedź #17508 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:17:46 »
brygady jest w pip :) zwłaszcza w mojej piwnicy ;)
uprzedzając pytanie wyślemy do gildii w tym tygodniu :)
wyślijcie z tomem 2, bo jeszcze zjedzie jak Bezprawie i będzie trzeba zrobić dodruk 1, jak Bezprawie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17509 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:29:14 »
to byłaby podobna sytuacja jak z bezprawiem bo także tu zniszczyliśmy sporo sztuk
ale zawsze wpierw robisz drugi tom
patrzysz ile go zostaje i wtedy można pomyśleć o dodruku 1

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Dracos

« Odpowiedź #17510 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:31:50 »
Była tak informacja że ta edycja Czwartej Siły to taka wersja "reżyserska"  z dodanymi dymkami/poprawionymi dialogami. Mam takie pytanie czy porównywaliście wersje i tak na oko czy to są bardziej zmiany kosmetyczne czy jest ich sporo i faktycznie mocno wpływają na odbiór komiksu?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17511 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:35:05 »
wiesz co spore zmiany, zaraz poszkam bo chyba mi ekipa wrzucała jak francuzi to oznaczali u siebie

ten róż to zmienione dymki, także jak widzisz ingerencja jest spora
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:39:20 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Archelon

« Odpowiedź #17512 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:09:10 »
Odnośnie okładek.
Najbardziej mi pasuje:

Ta może być:

Gdyby tytuł nałożyć w dolnej części okładki:

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #17513 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:17:02 »
 Serwus!
Od jakiegoś czasu przeglądam czasem wątek Studia Lain, szczególnie mocniej od kilku dni (Darkness wiadomo), aż postanowiłem założyć konto i zapytać o kilka kwestii wydawcę, które mogły mi umknąć:

1. Projekt Darkness który pokazaliście na fb w postaci tych filmików to już ostateczny wygląd wydania? Dałoby radę usunąć logo Studia Lain z grzbietu i zostawić to tak jak w oryginalnym wydaniu amerykańskim? Nie ukrywam że jako straszny grzbieciarz i pedant gryzło by mnie to w oczy w otoczeniu innych deluxów z Image, których mam kilka półek :P Z 2000ad grzbiety to dzieła sztuki, robicie robotę ;D

2. Przy okazji 2000ad ABC Warriors będzie jednak w jednym tomie zamiast w dwóch jak jest w zapowiedziach na waszej stronie? Gdzieś ostatnio mi mignęła tego typu wiadomość tu na forum. Trzymam kciuki za pojedynczy tom, świetnie jakby w Polsce ktoś odważyłby się w końcu wydawać omnibusy!

3. Te poboczne Spawny to pojedyncze tomy? Wiele z tych serii z tego co widzę powstaje jeszcze w USA i nie wiem jak wydawca chce rozwiązać sytuacje gdyby np po ukazaniu się zbiorczego tomu od was w USA wyszedł pojedynczy trejd zamykający historie.

4. Bezprawie tomy 4 i 5 w trzecim zbiorczym się ukażą?

Nie do końca cierpliwie czekam na odpowiedzi i wydania linii USA. Pewnie wezmę wszystko czy tego chce czy nie hehe. Na półce masa komiksów od Was, prawie całe 2000ad, trochę frankofonów, świetne rzeczy robicie. Jakbyście mieli siedzibę we Wrocławiu to nawet mógłbym swoją piwnice jako magazyn częściowo dla Was poświecić, może mniej na przemiał by poszło ;) Pozdrawiam i trzymam kciuki za całe wydawnictwo.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17514 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:20:51 »
Serwus!
Od jakiegoś czasu przeglądam czasem wątek Studia Lain, szczególnie mocniej od kilku dni (Darkness wiadomo), aż postanowiłem założyć konto i zapytać o kilka kwestii wydawcę, które mogły mi umknąć:

1. Projekt Darkness który pokazaliście na fb w postaci tych filmików to już ostateczny wygląd wydania? Dałoby radę usunąć logo Studia Lain z grzbietu i zostawić to tak jak w oryginalnym wydaniu amerykańskim? Nie ukrywam że jako straszny grzbieciarz i pedant gryzło by mnie to w oczy w otoczeniu innych deluxów z Image, których mam kilka półek :P Z 2000ad grzbiety to dzieła sztuki, robicie robotę ;D

2. Przy okazji 2000ad ABC Warriors będzie jednak w jednym tomie zamiast w dwóch jak jest w zapowiedziach na waszej stronie? Gdzieś ostatnio mi mignęła tego typu wiadomość tu na forum. Trzymam kciuki za pojedynczy tom, świetnie jakby w Polsce ktoś odważyłby się w końcu wydawać omnibusy!

3. Te poboczne Spawny to pojedyncze tomy? Wiele z tych serii z tego co widzę powstaje jeszcze w USA i nie wiem jak wydawca chce rozwiązać sytuacje gdyby np po ukazaniu się zbiorczego tomu od was w USA wyszedł pojedynczy trejd zamykający historie.

4. Bezprawie tomy 4 i 5 w trzecim zbiorczym się ukażą?

Nie do końca cierpliwie czekam na odpowiedzi i wydania linii USA. Pewnie wezmę wszystko czy tego chce czy nie hehe. Na półce masa komiksów od Was, prawie całe 2000ad, trochę frankofonów, świetne rzeczy robicie. Jakbyście mieli siedzibę we Wrocławiu to nawet mógłbym swoją piwnice jako magazyn częściowo dla Was poświecić, może mniej na przemiał by poszło ;) Pozdrawiam i trzymam kciuki za całe wydawnictwo.

hej

1) logo zostanie :)

2) ABC w dwóch tomach sprzedawanych w pakiecie by wygodniej było czytać.

3) Każdy Spawn ktorego wydamy ma na końcu the end - także będą to zamknięte historie lub zamknięte arc

4) nie planuje kolejnych tomów Bezprawia ale tomy 1 i 2 (polskie) stanowią zamknięty arc

śliczne dzięki za piwnicę :) ale teraz to przydałby się ktoś do pakowania ( za kasę) - do tej pory w styczniu z piwnicy wysłaliśmy ponad 250 komiksów... takie przerobu nie pamiętam

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #17515 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:30:55 »
hej

1) logo zostanie :)

2) ABC w dwóch tomach sprzedawanych w pakiecie by wygodniej było czytać.

3) Każdy Spawn ktorego wydamy ma na końcu the end - także będą to zamknięte historie lub zamknięte arc

4) nie planuje kolejnych tomów Bezprawia ale tomy 1 i 2 (polskie) stanowią zamknięty arc

śliczne dzięki za piwnicę :) ale teraz to przydałby się ktoś do pakowania ( za kasę) - do tej pory w styczniu z piwnicy wysłaliśmy ponad 250 komiksów... takie przerobu nie pamiętam

Eh, tylko trzecia odpowiedź mi się podoba :( Ale cóż nie można mieć wszystkiego. Dziękuję za odpowiedzi. A jest jakiś powód obecności tego logo na linii USA a braku na 2000ad? Ciekawi mnie jak powstają tego typu decyzje.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17516 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:33:03 »
przypadek, ale polskie wydanie Darkness ma już akcept strony USA i nie mogę nic ruszyć.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Kandor

« Odpowiedź #17517 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:49:18 »
Z tym logo to takie samo było "przesmradzanie"  jak Mucha startowała z komiksami Marvela "wszystko super, ale możecie usunąć wasze logo?". Kurde, jak się nie podoba "pedantom", to proszę pozostać przy amerykańskich oryginałach. Poza tym nikt nikogo nie zmusza do kupowania komiksów w rodzimym języku. Natomiast jeśli już się na to decydujesz to bierzesz logo "na klatę" choćby nawet wydawca wydawał pod marką "PeterFile"😀
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:51:03 wysłana przez Kandor »

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #17518 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 16:08:52 »
Z tym logo to takie samo było "przesmradzanie"  jak Mucha startowała z komiksami Marvela "wszystko super, ale możecie usunąć wasze logo?". Kurde, jak się nie podoba "pedantom", to proszę pozostać przy amerykańskich oryginałach. Poza tym nikt nikogo nie zmusza do kupowania komiksów w rodzimym języku. Natomiast jeśli już się na to decydujesz to bierzesz logo "na klatę" choćby nawet wydawca wydawał pod marką "PeterFile"😀

Dlaczego mam brać wszystko na klatę cokolwiek by nie dawali? Mam prawo mieć własną opinię, wyrazić jakąś uzasadnioną krytykę, niezadowolenie. Czy to kolejny przykład próby przypięcia komuś łatki hejtera w Polskim internecie? Dobrze że jest to forum i kontakt z wydawcą, gdzie w sposób kulturalny można wymienić się spostrzeżeniami, pytaniami i uwagami. Pewnie gdyby nie głos ludu w wielu wydawnictwach komiksy wydawane byłyby dużo gorzej. Także nikt nie traci a można zyskać. A co do zostania przy amerykańskich wydaniach, to kupuję je tylko w celach ekspozycyjnych, gdy Polski wydawca nie wyda w moich oczach wystarczająco ładnie typu właśnie Mucha. Wolałbym tego nie robić coraz częściej.

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #17519 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 16:12:08 »
przypadek, ale polskie wydanie Darkness ma już akcept strony USA i nie mogę nic ruszyć.

No dobrze rozumiem. Jest szansa na otrzymanie pliku ze skanem całej okładki z oryginalnego wydania? Może wydrukuję sobie obwolutę i załatwię mój problem :P