Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2302004 razy)

darkness i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline hansior

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17535 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 07:33:18 »
Nie dba o porządek na półce (urywek możesz zobaczyć na dawnym zdjęciu mojej kolekcji), ale to jedno jej przeszkadza.

Offline Necr09

« Odpowiedź #17536 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 08:06:28 »
na bank dostali

To musiałem niestety być poza Polską jak wrzucali, albo wszystko zeszło im stacjonarnie i nie wrzucili online, mówi się trudno, nie pierwszy i zapewne nie ostatni komiks, którego nie kupię xD
FGO: 758,469,198

Offline dinogal

« Odpowiedź #17537 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 08:27:11 »
i w sumie jak przy Sonacie jesteśmy, to też możecie pomóc

U mnie okładki w takiej kolejności

Offline Teli

« Odpowiedź #17538 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 08:52:54 »
Fajnie, że jesteś taki bliski kontakt z wydawcą, bo mogę spytać o to, co mnie za każdym razem zastanawia przy takim wydaniu. I teraz znowu mnie naszło przy okazji Solo. Co motywuje wydawcę, żeby dawać na grzbiecie napis odwrotnie, czyli tak, że biegnie z dołu do góry?  W efekcie, gdy się patrzy na grzbiet z boku lub po położeniu komiksu naturalnie czyli okładką do góry, widzi się napis do góry nogami.

Dawno, dawno temu jak jeszcze na studiach byłem to miałem profesora od grafiki wydawniczej który argumentował sprawę napisów na grzbiecie mniej więcej w ten sposób:
- napis zaczynający się od góry jest lepszy dla ekspozycji książki, kiedy kładziemy ją na płaszczyźnie, żeby wyeksponować okładkę. Wtedy liternictwo na grzbiecie okładki układa się w czytelny sposób tworząc z okładką jednolitą wizualną całość. Z punktu widzenia ekspozycji księgarskich, targów czy spotkań autorskich, gdzie książka prezentowana jest frontem do widza ma to większy cel użytkowy niż druga forma, czyli:
- napis zaczynający się od dołu okładki był argumentowany właśnie ekspozycją grzbietu książki na półce (kiedy to książka przytula się do innych woluminów i okładki ni widu) oraz europejską skłonnością czytania od lewej do prawej i od dołu do góry. Taki układ był tradycyjny i stosowany przez wieki, bo wymuszony przez europejski styl czytania właśnie od lewej do prawej. Podyktowane to było też tradycyjnymi metodami druku, kiedy ołowiane czcionki składało się jeszcze w wierszownikach. Dużo tu technikaliów i wiedzy specjalistycznej której część prze niemal trzy dekady po prostu wyparowała mi z mózgu, a z racji, że w temacie wydawania książek nie robię nie chce mi się tego odświeżać (ach to lenistwo).
W każdym razie XX i XXI wiek nowe techniki drukarskie oraz fakt, że w dzisiejszych czasach nie trzeba już posiadać wiedzy tajemnej, żeby coś wydać sprawił, że w temacie nastąpił chaos i zamieszanie. Dorzuć do tego silny lobbing na ekspozycję książki jako produktu i w tej chwili każdy drukuje tak jak się autorowi/wydawcy/grafikowi/specom z marketingu podoba i wiele zależy właściwie od tego kto będzie miał w temacie większy procent głosów. Zycie nauczyło mnie że (bez urazy dla nikogo) wielokrotnie decydują osoby bez wykształcenia formalnego w temacie grafiki wydawniczej ale cóż taki mamy świat że rządzą nim "niezależni eksperci" :) Przez lata pogodziłem się z takim stanem rzeczy i już mnie to nie wzrusza.

A jak jest w przypadku komiksów Studia to patrz wyżej trzeba pytać Kierownika :)

Offline starcek

« Odpowiedź #17539 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 09:14:00 »
Jeszcze chyba w grę wchodziła polska norma, której trzeba było się trzymać, odmienna od anglosaskiej, nie? Już była taka dyskusja na forum i ktoś o tym pisał. Temat wraca jak bumerang.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline pokia

« Odpowiedź #17540 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 09:45:39 »
Napis na grzbiecie Solo został przygotowany tak jak w wersji francuskiej. Jest to powielane w kolejnych tomach, aby grzbiety całej serii były takie same.

Offline hansior

« Odpowiedź #17541 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 10:58:16 »
Możliwe, ale nie zawsze o to chodzi. O ile się nie mylę, to Centrala zawsze robiła odwrotny grzbiet.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17542 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:01:00 »
Napis na grzbiecie Solo został przygotowany tak jak w wersji francuskiej. Jest to powielane w kolejnych tomach, aby grzbiety całej serii były takie same.

wiesz co te pierwsze dwa tomy to mieliśmy od Oscara, to była wersja hiszpańska :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Darkness - luty
Czwarta siła - luty
Hunter-Killer - marzec
Armie Zdobywcy - marzec
Spawn Gunslinger - kwiecień
Tablica Wenus (Roosvelt) - kwiecień

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17543 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:23:37 »
okładki do  czwartej siły

regularna

limitki

Darkness - luty
Czwarta siła - luty
Hunter-Killer - marzec
Armie Zdobywcy - marzec

Offline Dalthon

« Odpowiedź #17544 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:35:52 »
okładki do  czwartej siły

Wybór może być tylko jeden ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17545 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:42:12 »
Jeśli chodzi o cartoonowe komiksy - to jest pozycja oprócz Alima o której myślę w pierwszej kolejności.

już pokazywałem wam ten komiks

piszę tutaj, bo nie chce zaśmiecać wątku Lost in Time

Darkness - luty
Czwarta siła - luty
Hunter-Killer - marzec
Armie Zdobywcy - marzec

Offline wojtast

« Odpowiedź #17546 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:47:53 »
Nie peniaj tylko wydawaj!
Ładna grafika, piraci, fajne okładki. Recepta na sukces a nie na nie-udanie. Zauroczeni zeszli i to też zejdzie.

Już podrzucam alternatywne propozycje okładkowe :)

Offline Rafa

« Odpowiedź #17547 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 11:58:33 »
Wszystkie okładki do Czwartej siły prezentują się fajnie.
Będą też w środku?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17548 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 12:14:28 »
będą

Darkness - luty
Czwarta siła - luty
Hunter-Killer - marzec
Armie Zdobywcy - marzec

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17549 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 12:15:08 »
Nie peniaj tylko wydawaj!
Ładna grafika, piraci, fajne okładki. Recepta na sukces a nie na nie-udanie. Zauroczeni zeszli i to też zejdzie.

Już podrzucam alternatywne propozycje okładkowe :)

wierz mi komiks cartoonowy u nas nie ma łatwo

Darkness - luty
Czwarta siła - luty
Hunter-Killer - marzec
Armie Zdobywcy - marzec