Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3256482 razy)

szydlo, nekro, Ty_draniu, Ufilov, Klima, Klint, misiokles, LoneWolf, Necr09 i 75 Gości przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17055 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 09:22:08 »
Arek, ale wiesz, ze teraz bedziesz jeszcze bardziej biczowany o wieksze naklady?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Rafa

« Odpowiedź #17056 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 09:33:02 »
Czyżby jednak Darkness miał mieć slipcase?
....

Właśnie z powodu tego dopisku na tej grafice zadałem Arkowi pytanie o slip.
Zaprzeczył. Może plany były, ale się zmieniły, bo cena byłaby zbyt odjechana.
Zawsze można jeszcze zrobić akcję z osobną sprzedażą slipcase

Online Alienus66

« Odpowiedź #17057 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 09:45:22 »
Właśnie z powodu tego dopisku na tej grafice zadałem Arkowi pytanie o slip.
Zaprzeczył. Może plany były, ale się zmieniły, bo cena byłaby zbyt odjechana.
Zawsze można jeszcze zrobić akcję z osobną sprzedażą slipcase
zawsze można se samemu zrobić

Online Takesh

« Odpowiedź #17058 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 09:47:29 »
To jest okładka slipa zza wielkiej wody. To już było tutaj pokazywane na początku. Pewnie grafika jest w jednym z tomów i przetłumaczono napis. Tyle.

Ale też bym slipa kupił...

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #17059 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 10:00:33 »
rozmawiałem dziś z kolegą co prowadzi sklep i on był przekonany, że my na tym wtopimy

Jak widać ten sprzedawca zna się i rozumie rynek. Inna sprawa że polskiego rynku raczej nie rozumieją zarówno wydawcy, jak i sprzedawcy oraz sami konsumenci. Myślę tylko, że trzeba zachować ostrożność i nie dać się ponieść przesadnemu optymizmowi.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #17060 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 10:21:57 »
Jak widać ten sprzedawca zna się i rozumie rynek. Inna sprawa że polskiego rynku raczej nie rozumieją zarówno wydawcy, jak i sprzedawcy oraz sami konsumenci. Myślę tylko, że trzeba zachować ostrożność i nie dać się ponieść przesadnemu optymizmowi.
Akurat w tym przypadku nie było to trudne do przewidzenia. Komiks superbohaterski ma się w Polsce dobrze, a nostalgia jest silna. Do tego po tym jak szybko wywiało Weapon X, było oczywistym, że ludzie rzucą się na ten mikronakład.

Offline Szekak

« Odpowiedź #17061 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 10:23:35 »
Czemu uważasz 800 sztuk za mikronakład?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #17062 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 10:37:01 »
Czemu uważasz 800 sztuk za mikronakład?
Temu, że wyprzedał się w 19,5 godziny (a przynajmniej po tym czasie ktoś o tym napisał) przedsprzedaży, w jednym tylko sklepie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #17063 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 10:47:39 »
Czyli w przypadku komiksu o takim samym nakładzie, który zalega cztery lata, 800 sztuk to mega wielki naklad. Rozumiem.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline celtic

« Odpowiedź #17064 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 10:57:11 »
Może dobrym pomysłem byłoby, zaczynać przedsprzedaż na miesiąc przed oddaniem komiksu do drukarni, by w razie większego zainteresowania móc zwrócić się do licencjodawcy o zwiększenie nakładu.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Piterrini

« Odpowiedź #17065 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:13:38 »
Patrzę od wczoraj z lekkim niedowierzaniem, lekkim, bo wiadomo było, że i taki rozwój "wydarzeń" był możliwy ;)

Jestem za to przekonany, że duża część kupujących nie wie co kupiła, jeśli przynajmniej część z nich czyta komiksy jakie zbiera to nie martwiłbym się o dostępność na rynku wtórnym. Kto wie co kupił to zaskoczony nie będzie, a i część tych co nie wiedzą będzie miała pozytywne zdanie (bo np. nie kupuje Egmontów i pulpa dla nastolatków będzie dla nich czymś nowym i ciekawym), ale jw. wielu się odbije, jak wielu - przekonamy się za miesiąc(?), będzie to też dobry wyznacznik na ile aktywność m.in. Arka przy prezentacjach komiksu wiernie przedstawiła czym Darkness jest :)

PS. wyliczaliście wczoraj "gości" w wątku itp. (że aktywność czytelnicza przekroczyła normę), przykładowo ja przeważnie loguję się tylko jak coś piszę, ile z tych "gości" to goście a ile bywalcy więc?

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #17066 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:14:53 »
Może dobrym pomysłem byłoby, zaczynać przedsprzedaż na miesiąc przed oddaniem komiksu do drukarni, by w razie większego zainteresowania móc zwrócić się do licencjodawcy o zwiększenie nakładu.
Dlaczego nie na pół roku przed?

A może po prostu przyznać zgodnie z prawdą, że wydawca kompletnie nie potrafi szacować nakładów i skoro przez tyle lat nic się nie zmieniło to nic się już nie zmieni. I przypomnieć sobie o takim niezwykłym wynalazku, który dopiero co wymyślono za granicą - nazywa się dodruk.
Batman returns
his books to the library

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17067 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:20:23 »
Przy tak niewielkich nakładach nie gra roli rozumienie rynku, a wyczucie trendów.
Tutaj polecam swoje wróżby. ;)

Ja obstawiam:
HITY:
Caza, W cieniu Słońca, Darkness (...)

ŚREDNIO:
Altor (...)

Ważna jest też praktyka Studia Lain, czyli brak dodruków i znaczących rabatów, brak wyprzedaży zalegającego towaru - "dzięki" temu nawet po przeczytaniu komiksu można go zwykle sprzedać bez straty kasy. Poza tym Arek i Kasia robią wiele dobrej roboty, by budować markę wydawcy i przyciągać uwagę fanów komiksu.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #17068 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:22:29 »
Czyli w przypadku komiksu o takim samym nakładzie, który zalega cztery lata, 800 sztuk to mega wielki naklad. Rozumiem.
Owszem. Wszystko jest względne.

Online eyesore

« Odpowiedź #17069 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:22:52 »
Dlaczego nie na pół roku przed?

A może po prostu przyznać zgodnie z prawdą, że wydawca kompletnie nie potrafi szacować nakładów i skoro przez tyle lat nic się nie zmieniło to nic się już nie zmieni. I przypomnieć sobie o takim niezwykłym wynalazku, który dopiero co wymyślono za granicą - nazywa się dodruk.
o ile celtic, po ilości wpisów szacuję, jest w miarę świeży w temacie, to Ty akurat już powinieneś wiedzieć co i jak
Arek już nie raz pisał dlaczego takie nakłady są i dlaczego nie ma dodruków, myślę że faktycznie z Darkness nie doszacował ilości ale może i dobrze, bo jak by został np. z 200 egzemplarzami na sprzedaż to miał by po prostu problem z magazynowaniem. Darkness będzie grubością komiksu wychodził jak z 10 sztuk innego komiksu, np Bezprawia, to teraz pomnóż sobie to wspomniane 200 sztuk i zobacz ile by potrzebował miejsca.