Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3261072 razy)

Gogo14 i 57 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #14040 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 22:15:43 »
To trzeba było napisać:
Rabaty w księgarniach często mają na celu zmniejszenie zapasów magazynowych.
Wszystko.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Czeczot

« Odpowiedź #14041 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 22:24:17 »
Koncentrujesz się na nieistotnych szczegółach zamiast na meritum. Skąd jak qrwa mam wiedzieć ile mieli i ile chcieli się pozbyć, przecież nie jestem ich księgowym ani magazynierem. To są nieistotne dane (dlatego robię pewne hipotetyczne założenia), liczy się tylko mechanizm. Czy mieli kilka i chcieli pozbyć się wszystkich, czy mieli 20 i chcieli zostawić kilka, jeden pies. Chodzi o to, że ta promocja miała na celu obniżenie stanu magazynowego, więc zeszli z marży.

A podobno w szkołach ponad podstawowych są podstawy ekonomi.

Offline komiks

« Odpowiedź #14042 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 22:29:09 »
I właśnie dlatego, w przedsprzedaży większość komiksów ma duże rabaty, bo księgarnia chce się pozbyć tych wirtualnych stanów magazynowych, teraz wszystko jasne! ;D

Dzięki za wyjaśnienia panowie, najgorsze są te liczby w excelu, trzeba się ich jak najszybciej pozbyć.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline stempel

« Odpowiedź #14043 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 22:31:24 »
Uwielbiam wszelkiej maści ekspertów - co to nie ja, ja wiem lepiej, ja i ja. Jak przychodzi jednak do działania to okazuje się, że balonik pychy pęka i pojawiają się różnego rodzaju tłumaczenia. Można ganić Studio za różne rzeczy, bo nie ma nigdzie ideałów, jednakże ja ich cenię za komunikację - dokładnie wiadomo co, gdzie i kiedy, a do odbiorcy należy decyzja czy kupi, czy też nie, i to jest banalnie proste.
P.s. hobby ma wiele twarzy i choć niektórym "napinaczom" wydaje się, iż z tego jest full siana, to tak naprawdę w większości jest to fun z tego, co się robi Ponadto niektórzy naprawdę potrafią dać od siebie, coś bezinteresownie innym, nie przeliczając tego na kasę

Offline adamarluk

« Odpowiedź #14044 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 22:58:18 »
Arek, jestem pełen podziwu dla Ciebie. Szczerze, że Ci się chce.

Offline parsom

« Odpowiedź #14045 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 23:34:09 »

Kolegów to ty nie masz, co nie?

Offline Midar

« Odpowiedź #14046 dnia: So, 17 Sierpień 2024, 23:55:13 »
Dobra poddaje sie. Wygrales... twoj penis jest wiekszy  niz moj. Moze ktos z ksiegowosci czyta komiksy i wytlumaczy co napisalem. POTOCZNIE NAZYWANYCH VATOWCAMI.
Unosisz się, a chyba nie do końca wiesz o czym piszesz. To, co napisał @Czeczot jest jasną, poprawną i przystępną wykładnią form opodatkowania oraz różnicy między podatkiem dochodowym i podatkiem VAT.
Znam różnych księgowych, sam kilka lat pracowałem jako księgowy w banku i sformułowanie „POTOCZNIE NAZYWANYCH VATOWCAMI” nie mówi niczego. Jakbym miał zgadywać, to może chodzić o tych, którzy są zobowiązani do płacenia podatku VAT, w odróżnieniu od tych, którzy są zwolnieni z tego podatku, np. osoby fizyczne świadczące w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej usługi finansowe, czy ubezpieczeniowe.

Offline Adolf

« Odpowiedź #14047 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 00:01:08 »
Miałem już dawno spać, jutro rano do roboty, ale fajnie się czyta. Napiszcie jeszcze o kosztach marketingu.

Offline Deg

« Odpowiedź #14048 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 00:27:45 »

Podobno? W sensie, że nie uczęszczałeś do żadnej?  :o
This is my truth, tell me yours.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14049 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 09:13:43 »
Unosisz się, a chyba nie do końca wiesz o czym piszesz. To, co napisał @Czeczot jest jasną, poprawną i przystępną wykładnią form opodatkowania oraz różnicy między podatkiem dochodowym i podatkiem VAT.
Znam różnych księgowych, sam kilka lat pracowałem jako księgowy w banku i sformułowanie „POTOCZNIE NAZYWANYCH VATOWCAMI” nie mówi niczego. Jakbym miał zgadywać, to może chodzić o tych, którzy są zobowiązani do płacenia podatku VAT, w odróżnieniu od tych, którzy są zwolnieni z tego podatku, np. osoby fizyczne świadczące w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej usługi finansowe, czy ubezpieczeniowe.

Midar ja sie nie unosze. Raczej sie zmeczylem.

Nie musisz wierzyc mi. Mozna wpisac w google frazy vatowiec, roznica miedzy vatowcem a ryczaltowcem itp itd by sie przekonac ze to nagminie uzywane okreslenia.
(I tak wiem ze na ryczalcie tez mozna odprowadzac vat, nie o to tu chodzi, podkreslilem kilka razy slowo potocznie.)
Ale skoro ty sie z tym nie spotkales w pracy to byc moze czeczot tez nie. Wystarczylo zapytac co rozumuesz pod slowem vatowiec. Ale czeczota nie interesowalo to tylko udowodnienie swoich racji i wygrana patrz arena spoleczna.

Ja nie dyskutowalem z nim o podatkach tylko o tym ze z palca ssie informacje o dzialalnosci firmy.
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Sierpień 2024, 09:29:14 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Online Castiglione

« Odpowiedź #14050 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 10:03:54 »
Co ty chcesz, chłopaki są zajebiści, jeden analityk biznesowy, nie jakiś tam pracownik fizyczny, drugi też nie byle kto, tylko co i rusz drogim samochodem na luksusowe wakacje i kupuje 100 komiksów na miesiąc. Ja myślę, że jak tylko pierwszy wróci z banicji, to będzie z tego związku jakaś nowa oficyna, która zawojuje polski rynek komiksowy.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14051 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 10:25:52 »
I wiesz co trzymalbym za nich kciuki bo jest masa swiwtnych komiksow do wydania. Moze by wydali cos co ja bym chcial ale nie mam odwagi? Ukazuje sie co raz mniej komiksow ktore mnie interesuja. Kiedys wydawalem nawet po 3 tysie a ostatnio cos kolo tysiaka.

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14052 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 10:37:11 »
Arek, jestem pełen podziwu dla Ciebie. Szczerze, że Ci się chce.

Od zawsze staram sie wyjasniac i tlumaczyc, bo wychodze z zalozenia ze sluzy czemus dobremu, nawyk akademicki i pewnie wada zwlaszcza w mediach spolecznosciowych. Rozumiem ze mozna watpic czy nie wierzyc. Latwo to sprawdzic samemu podejmujac ryzyko. Jakbym sie jakos radykalnie wzbogacil na komiksach to by sie z przyjemnoscia pochwalil ;) a polowe wyslal bojownikom z rojave ;) przy czym studio lain ma sie dobrze. Obecnie jestesmy w sytuacji ze finanse nas nie ograniczaja przy okazji realizowania roznych projektow patrz Ce czy Usa. Jedyny problem ktory mam to magazynowanie i to ze musze tracic mase czasu na robienie pancernych paczek ktore i tak kurierzy uszkadzaja. Czy daloby sie z tego utrzymac? Mysle ze tak ale bez jakiegos szalu i zakladajac wciaz dobra passe.

Vae Victis - druk

Offline Dracos

« Odpowiedź #14053 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 11:35:10 »
Kiedys wydawalem nawet po 3 tysie a ostatnio cos kolo tysiaka.

Ja wydaję miesięcznie mniej niż 1k ale to razem z książkami i jakoś ta suma mnie uwiera. Czasem się cieszę jak wydawcy zapowiadają rzeczy nie z mojej bajki bo wtedy mogę psychicznie odpocząć :)

PS. Dziwię się że ktoś nie od razu zrozumiał różnice między ryczałtowcem a vatowcem, to się bardzo często powtarza jak ktoś zaczyna biznes jest na ryczałcie z czasem jak okrzepnie i dużo ma kosztów przechodzi na VAT bo to mu się bardziej opłaca finansowo.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14054 dnia: Nd, 18 Sierpień 2024, 11:39:26 »
my akurat od poczatku dzialanosci - jeszcze arigato - bylismy vatowcami, taki mi poradzili znajomi z ksiegowosci

Vae Victis - druk