Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3268380 razy)

Darth Lexus, zedic, Melkazir, nekro, elesshar, khomaniac i 20 Gości przegląda ten wątek.

Offline neo789

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13875 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:15:34 »
To ja wrzucę jeszcze jeden kamyczek do ogródka... Nie mówimy o dodruku 1:1 takim jakie było tylko innym wydaniu czyli kolorowym

Offline death_bird

« Odpowiedź #13876 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:16:01 »
po za tym wlasciwie kazdy komiks kupujemy w ciemno - bo nasz gust moze byc inny niz kolegi czy recenzenta
i dopiero po lekturze mozemy ocenic na ile to dla nas bylo wartosciowe

Wydaje mi się, że w kwestii tego kupowania wszystkiego w ciemno mamy jednak do czynienia z różnymi odcieniami ciemności. Żeby sprawa była jasna - ja nie krytykuję. Trochę Waszych tomów stoi u mnie (jedne bardziej, inne mniej trafione) niemniej nie jest to mój ulubiony system sprzedaży.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Masonna

« Odpowiedź #13877 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:17:47 »
zapytam przekornie - wydałeś stary w życiu jakiś komiks? :) zmierzyłeś się z tym rynkiem? formami dystrybucji? kwestią magazynowania? chętnie posłucham doświadczonego kolegi :) na przykład jak sprzedać jeszcze 200 z 800 sztuk Thornitha, albo 100 Acriborea? albo 100 szt Wiek Evy zalegając od kilku lat. No my tak psujemy ten rynek wydając jeden komiks miesięcznie, że na pewno wkrótce przestaną u nas się ukazywać komiksy.

Uwielbiam ten argument. To ja w takim razie zapytam równie przekornie, mając na uwadze, że często tu zachwycasz się jakimiś bohomazami, wskazując na wybitną grafikę tychże - narysowałeś stary w życiu jakiś komiks? :) Że takie opinie wyrażasz :)

Rynek komiksowy jest dokładnie takim samym rynkiem jak każdy inny, podlega tym samym prawom i zasadom, a w szczególności zasadzie podaży i popytu. Jak coś schodzi na pniu w przedsprzedaży lub tuż po premierze, to znaczy, że nakład został niedoszacowany i spokojnie można rzucić kolejną taką samą partię na rynek. Czy wspomniane przez ciebie Thornith, Acriborea i Wiek Evy sprzedały się na pniu?
Komary rypią...

Online studio_lain

« Odpowiedź #13878 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:22:06 »
popros kasie zeby ci opowiedziala ile zajmuje promocja akcji na kickstarterze - ile czasu i zycia pochlania i jakie mimo to mozna miec slabe osiagi
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Online studio_lain

« Odpowiedź #13879 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:23:57 »
Uwielbiam ten argument. To ja w takim razie zapytam równie przekornie, mając na uwadze, że często tu zachwycasz się jakimiś bohomazami, wskazując na wybitną grafikę tychże - narysowałeś stary w życiu jakiś komiks? :) Że takie opinie wyrażasz :)

Rynek komiksowy jest dokładnie takim samym rynkiem jak każdy inny, podlega tym samym prawom i zasadom, a w szczególności zasadzie podaży i popytu. Jak coś schodzi na pniu w przedsprzedaży lub tuż po premierze, to znaczy, że nakład został niedoszacowany i spokojnie można rzucić kolejną taką samą partię na rynek. Czy wspomniane przez ciebie Thornith, Acriborea i Wiek Evy sprzedały się na pniu?

narysowalem, za dzieciaka nawet kilkadziesiat :) i ba, gorzej jestem socjologiem sztuki :) a poniewaz sam sie kompromitujesz to ja ci juz dalej nie bede pomagal :) nie przeszkadzaj sobie :) coś jeszcze o ekonomii rynku wydawniczego? :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:25:40 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline komiks

« Odpowiedź #13880 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:24:28 »
Jak coś schodzi na pniu w przedsprzedaży lub tuż po premierze, to znaczy, że nakład został niedoszacowany i spokojnie można rzucić kolejną taką samą partię na rynek. Czy wspomniane przez ciebie Thornith, Acriborea i Wiek Evy sprzedały się na pniu?
Nie no sorry, ale nie można przejść obojętnie obok takiego upraszczania sprawy.
Nakład został niedoszacowany, to jest fakt.
Skąd jednak przekonanie, że można podwoić nakład?
To jest myślenie życzeniowe, czysta fantazja niepoparta żadną analizą rynkową.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #13881 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:26:39 »
popros kasie zeby ci opowiedziala ile zajmuje promocja akcji na kickstarterze - ile czasu i zycia pochlania i jakie mimo to mozna miec slabe osiagi
wiem, ale wtedy rzucasz tym na forum i pokazujesz tym krzykaczom ile tak naprawdę jest chętnych na dany komiks, tylko obawiam się, że im świat wtedy wybuchnie w twarz i zostaną blizny na psychice ;), a ty masz spokój przy każdym kolejnym marudzeniu

Offline Liarus

« Odpowiedź #13882 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:27:10 »
A ja tam lubię taka formę działania. Arciborea kupiłem w ciemno i mi się nie podobało. Pomroki odpuściłem po przeczytaniu paru recenzji (a wygląda na hit). Armie Zdobywcy kupiłem z 2 ręki za 250 zł i cóż, życie. Natomiast czekam na amerykance. Już robię miejsce na regale

Online studio_lain

« Odpowiedź #13883 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:28:21 »
Nie no sorry, ale nie można przejść obojętnie obok takiego upraszczania sprawy.
Nakład został niedoszacowany, to jest fakt.
Skąd jednak przekonanie, że można podwoić nakład?
To jest myślenie życzeniowe, czysta fantazja niepoparta żadną analizą rynkową.

nie wytłumaczysz, kolega zjadl zeby na ekonomii rynku komiksowego ;)

Vae Victis - druk

Online studio_lain

« Odpowiedź #13884 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:30:18 »
To ja wrzucę jeszcze jeden kamyczek do ogródka... Nie mówimy o dodruku 1:1 takim jakie było tylko innym wydaniu czyli kolorowym

mi się ono prywatnie nie podoba, w zalozeniu ten komiks mial byc czarnpobialy - tak jak nie podobaja mi sie tez kolory w Rogue Tropper ;)

Vae Victis - druk

Online studio_lain

« Odpowiedź #13885 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:31:00 »
Wydaje mi się, że w kwestii tego kupowania wszystkiego w ciemno mamy jednak do czynienia z różnymi odcieniami ciemności. Żeby sprawa była jasna - ja nie krytykuję. Trochę Waszych tomów stoi u mnie (jedne bardziej, inne mniej trafione) niemniej nie jest to mój ulubiony system sprzedaży.

ani mój, ale zapewnia nam przetrwanie na rynku

Vae Victis - druk

Offline neo789

« Odpowiedź #13886 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:40:39 »
mi się ono prywatnie nie podoba, w zalozeniu ten komiks mial byc czarnpobialy - tak jak nie podobaja mi sie tez kolory w Rogue Tropper ;)

Mi też nie ale co zrobić, chyba wolę taki niż żaden

Online michał81

« Odpowiedź #13887 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 14:58:19 »
Mi też nie ale co zrobić, chyba wolę taki niż żaden
Ale wiesz ze są inni wydawcy? Moze pora z tymi prośbami iść do innego wydawnictwa. Studio określiło swoje stanowisko, nawet w przypadku CE powiedziało, że nie będzie blokować licencji. Egmont chętnie ostatnio podkrada tytuły (co prawda Taurusowi). Scream też pewnie nie pogardzi. Może Lost in Time? Tyle możliwości.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #13888 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 15:37:43 »
To że komiksy się wyprzedają to nie "wina" wydawnictwa tylko ludzi który je kupują a czy ludzie kupują do czytania czy żeby zarobić to inna para kaloszy.
Mam wrażenie że zwiększenie nakładu może spowodować odwrotny skutek dla Laine bo jak komiksy tego wydawnictwa staną się pospolite to popyt może być mniejszy bo ten towar przestanie być wyjątkowy i koniec końców zyski mogą spaść dla Laine, bo żeby wtedy sprzedać komiks przykładowo trzeba będzie dać większe rabaty.
Przykład drogi Mandioca gdzie zostało rzucone hasło limit i poszło na pniu. Mi osobiście też to przeszkadza ale takie są prawa rynku.
« Ostatnia zmiana: Pt, 16 Sierpień 2024, 15:40:53 wysłana przez Alienus66 »

Offline Masonna

« Odpowiedź #13889 dnia: Pt, 16 Sierpień 2024, 15:46:25 »
No przykro mi, że uraziłem Jaśnie Wielmożnego Pana Wydawcę.... choć nie, prawdę mówiąc wcale nie jest mi przykro :) .... ale proponuję jednak bez personalnych wycieczek. Na argument o komiksach wyprzedających się na pniu nie odpowiedziałeś, a to akurat jest dość istotne. Zawodowo zajmuję się analizą kredytową, więc bez wątpienia o ekonomii wiem więcej, niż socjolog (sic!) sztuki. Ale ok, chętnie zapytam "Kasie" i mogę z nią na ten temat porozmawiać, jeśli ty nie czujesz się na siłach. Tylko co to za Kasia?
Komary rypią...