Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3262232 razy)

Offline kostuch

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #13620 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 09:56:24 »
Mamy te same odczucia. Przez caly komiks autor niemalze prowadzil mnie "za raczke" w tych incepcjach zeby zakonczyc go takim belkotem(oczywiscie belkotem dla mnie bo byc moze nie dla kazdego) ktory  mi ostatecznie zepsul nieco odbior tego tytulu. A sam komiks fantastyczny i gratulacje dla SL za wydanie tej pozycji

Offline PabloWu

« Odpowiedź #13621 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 11:20:52 »

Solidne, eleganckie wydanie, czyta się dobrze; wyłapałem jedną literówkę ("kila" zamiast "kilka"), a raczej dwie (śmiech "haa" zamiast "ha").

Sam się czasem śmieję haa zamiast ha, to akurat naciągany błąd  ;)

Ja po ośmiu tomach uważam że obcuję z czymś niesamowitym, ocierającym się o rysunkowo-narracyjny geniusz. 

Offline Koalar

« Odpowiedź #13622 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 11:36:06 »
Oj, źle zapamiętałem, ten śmiech to "HIA" (2. tom, str. 159):
HA, HA,
HIA, HA!

Wygląda podejrzanie, ale może w oryginale też był tam jakiś niestandardowy śmiech.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline keram2

« Odpowiedź #13623 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 17:20:55 »
A czy po polsku nie jest prawidłowo: cha cha?

Offline parsom

« Odpowiedź #13624 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 17:45:12 »
Zależy kto się śmieje

Offline Szekak

« Odpowiedź #13625 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 01:38:16 »
Przeczytałem CE.

Monumentalne działo, choć muszę się zgodzić z zarzutami innych, że końcówka to lekki zawód, dla mnie dwa ostatnie rozdziały wręcz trochę niepotrzebne, choć mam swoją interpretację, w której wszystko ładnie mi się składa... niemniej, imo jest to jedna z najlepszych rzeczy jakie zostały wydane u nas w ostatnich latach i najlepszy komiks od Studia Lain. Rysunki i rozmiar pracy włożonej przez autora to jakiś absurd, nawet po przeczytaniu 700 stron komiksu wciąż czułem się tym oszołomiony. Świat, fabuła, bohaterowie... trafiło to do mnie bardzo mocno.

Absolutnie wyjątkowa rzecz do której będę wracał myślami jeszcze bardzo długo.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline komiks

« Odpowiedź #13626 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 12:51:46 »
Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale w CE wszystkie napisy są przetłumaczone, nawet jeśli nie były pisane żadnym fontem, tylko ułożone z np. z piasku.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13627 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 12:25:03 »
Oj, źle zapamiętałem, ten śmiech to "HIA" (2. tom, str. 159):
HA, HA,
HIA, HA!

Wygląda podejrzanie, ale może w oryginale też był tam jakiś niestandardowy śmiech.

zostawione tak jak w oryginale

przy okazji... skoro podobają się wam historie Roosevelt'a to może chcielibyście 170 str album Table De Venus - przy czym rysunkowo on jest bliżej undergroundowej estetyki, ale to też takie puzzle :)

« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Lipiec 2024, 12:30:36 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13628 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 12:50:42 »
Przeczytałem CE.

Monumentalne działo, choć muszę się zgodzić z zarzutami innych, że końcówka to lekki zawód, dla mnie dwa ostatnie rozdziały wręcz trochę niepotrzebne, choć mam swoją interpretację, w której wszystko ładnie mi się składa... niemniej, imo jest to jedna z najlepszych rzeczy jakie zostały wydane u nas w ostatnich latach i najlepszy komiks od Studia Lain. Rysunki i rozmiar pracy włożonej przez autora to jakiś absurd, nawet po przeczytaniu 700 stron komiksu wciąż czułem się tym oszołomiony. Świat, fabuła, bohaterowie... trafiło to do mnie bardzo mocno.

Absolutnie wyjątkowa rzecz do której będę wracał myślami jeszcze bardzo długo.

nie no 12 tom to jest piękna rozwałka, rozumiem kłopoty z 13, ale 12? ;)
przy okazji taka mała rada - jak będziecie czytać drugi raz to po tomie 6 przeskoczcie od razu do 13

Vae Victis - druk

Offline Castiglione

« Odpowiedź #13629 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 13:01:51 »
skoro podobają się wam historie Roosevelt'a to może chcielibyście 170 str album Table De Venus - przy czym rysunkowo on jest bliżej undergroundowej estetyki, ale to też takie puzzle :)
Jego komiksy są jakoś powiązane fabularnie (w sensie rozgrywają się np. w tym samym świecie), czy po prostu wyglądają tak samo?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #13630 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 13:11:55 »
ma powiedzmy... swoją grupę aktorów, którzy grają w różnych sztukach, są to inne historie

Vae Victis - druk

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #13631 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 13:18:53 »
przy okazji... skoro podobają się wam historie Roosevelt'a to może chcielibyście 170 str album Table De Venus - przy czym rysunkowo on jest bliżej undergroundowej estetyki, ale to też takie puzzle :)

Bierę wszystko, co się tyknął José  :-* :-* :-*
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline JakubM

« Odpowiedź #13632 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 13:30:39 »
nie będzie, ale jak ktoś jest zainteresowany to skontaktuje z autorem i zrezygnuje z ochrony licencyjnej :)

No, po tylu dobrych recenzjach nic, tylko kupić licencję dodać jakieś bajery i wydać na nowo jako exclusive wydanie i chyba to prosty przepis na sukces dla osoby co może zainwestować trochę $$, kto chętny? 😁 ja kupie jeden egzemplarz aby się przekonać co to za cudo.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #13633 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 14:21:39 »
Po dwunastu tomach uważam że Jose wykonał tytaniczną pracę żeby fabularnie to wszystko miało ręce i nogi. Chociaż, żeby to stwierdzić w 100 procentach dobrze by było sobie wypisywać te wszystkie niuanse na bieżąco, może przy drugim czytaniu kiedyś tak zrobię. Pięknie że większość powyjaśniał, spaja się to wszystko w jedną całość i pięknie wyważył to z odrobiną  niedopowiedzeń do własnej interpretacji.
Jeden z lepszych komiksów jakie czytałem, na maksa wciągający i angażujący od samego początku, rysunki to klasa sama w sobie.
Piszę to pomimo że został mi jeszcze tom trzynasty na który obieram taktykę: najpierw czytam ciągiem lewą, później prawą stronę  8)

Panie Arek, dawaj Pan te następne komiksy Maestro Jose, biorę w ciemno.

Offline khomaniac

« Odpowiedź #13634 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 14:46:23 »
Przeczytałem Shane i jestem delikatnie zaskoczony na plus po raczej chłodnych recenzjach tutaj.
Fabuła bez fajerwerków, ale zgrabnie pcha bohatera do kolejnych przygód. Całościowo może blado to wygląda, może się pojawić uczucie "ale po co to było?", ale przyjemnie jest śledzić losy głównego bohatera. Trochę rozmyty jest główny wątek i wydaje mi się, że to jest główny problem komiksu.
Narracja opowieści wypada bardzo dobrze. Nie rozumiem krytyki rysunków. Styl w kierunku Rosińskiego/Hermanna. Iskry bożej może zabrakło, brak tu tego geniuszu, ale na pewno rysunki prezentują w większości wysoki poziom. Szczególnie krajobrazy, natura i architektura robią bardzo dobre wrażenie. Kadrowanie urozmaicone, pomysłowe.
Myślę, że takie 7/10 spokojnie.